Zapach malin

Marika Krajniewska Wydawnictwo: Papierowy Motyl literatura piękna
2010-01-21
2010-01-21
9788362222001

Kup Zapach malin w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zapach malin

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zapach malin

Audiobook kupiony w promocji woblink.com
Dawno juz nie słuchałam tak dobrej książki. Nie jest to lekka i przyjemna lektura. Nowe życie bohaterki po wypadku, próby oswojenia się z nową sytuacją i akceptacją własnego inwalidztwa na przemian z retrospekcją z jej dzieciństwa. A do tego fragmenty pamiętnika jej prababci z czasów oblężenia Leningradu i potwornego głodu wtedy panującego. Mimo to napawajace otuchą zakończenie. Drugorzędne postacie - pielegniarka i praktykant ze szpitala też fantastycznie przedstawione. Piękny styl autorki. Dobra lektorka. Ta pozycja zapadnie mi w pamięć.
Ogromnie polecam!

Audiobook kupiony w promocji woblink.com

Zastanawiasz się czasem, co by było, gdyby wraz z nastaniem jutra runął cały Twój dotychczasowy świat? Jak poradzić sobie w takiej sytuacji? Skąd czerpać siłę, by stawić czoła przeciwnościom losu? Takie pytania kotłują się w głowie Ireny, bohaterki powieści autorstwa Mariki Krajniewskiej pt. „Zapach malin”, która ukazała się w ofercie Wydawnictwa Papierowy Motyl.

Maliny bywały już nieraz obecne w literaturze i zawsze niosły ze sobą pewną symbolikę. U Karpińskiego kojarzone były z miłością, u Słowackiego z krwią przelaną w siostrzanej walce, u Leśmiana wiązały się ściśle z intymnością kochanków, ale dopiero w powieści Krajniewskiej ich obecność - powracająca w postaci zapachu budzi niepokój czytelników, bo zapach ten skrywa w sobie tajemnicę.

„Schronisko” mnie zaskoczyło, „Białe noce” wzruszyły, ale dopiero „Zapach malin” sprawił, że nie mogłam wyjść z podziwu nad tym, w jaki sposób Marika Krajniewska powołuje do życia swoich bohaterów i skoncentrowaną wokół ich przeżyć narrację. Wszystko tu działa niczym uporządkowany mechanizm. Mamy „wtedy” i „teraz” Ireny, pomiędzy które wplecione zostały losy Zuzanny i przejmująca opowieść rodem z oblężonego w czasie wojny Leningradu. W życiorysach tych trzech bohaterek przewijają się mężczyźni, którym przyszło pełnić rozmaite role. Żaden z nich nie jest jednak w stanie przyćmić opowieści Naszych wspaniałych kobiet.

„Zapach malin” poucza i skłania do refleksji nad powieściowym życiem Ireny i Naszym własnym. Sprawia, że i my zadajemy sobie fundamentalne pytania o to, czy Nasze zdrowie jest dla Nas najwyższą wartością, czy doceniamy ludzi wokół Nas i przede wszystkim, czy jesteśmy szczęśliwi. Być może, jak powieściowa bohaterka, gnamy do jakiegoś celu, gubiąc po drodze to, co najważniejsze - własną osobę.

Nie zazdroszczę losu głównej bohaterce ani jej matce, babce czy prababce. Każda z tych kobiet wiele przeszła, ale ich losy dowodzą, że kobiety są w stanie znieść wiele bólu, upokorzeń i przeciwności losu. Ta budująca refleksja to najpiękniejsze, co może dać czytelnikowi literatura, dlatego polecam Wam „Zapach malin”, powieść niebanalną, na wskroś życiową i poruszająca do głębi.

Maliny...

ZAPACH MALIN - Marika Krajniewska.

To poruszająca opowieść, która prowadzi czytelnika przez emocjonalną podróż pełną refleksji nad życiem, jego celami i znaczeniem. Autorka w mistrzowski sposób przedstawia życie Ireny, która po tragicznym wypadku samochodowym znajduje się w szpitalu, zmaga się z konsekwencjami i reflektuje nad dotychczasowymi wyborami.

Przejmująca jest nie tylko historia Ireny, ale także jej nierozerwalnie spleciona z przeszłością prababki zapisaną w notesie, co dodaje głębi i złożoności fabule. Pielęgniarka Zuzanna staje się dla niej nie tylko opiekunką, ale również towarzyszką do głębokich rozmów i refleksji nad sensem istnienia.

"Miłość. Miłość jest najważniejsza. Człowiek jej ma w sobie całe pokłady, tylko musi nauczyć się obdarzać nią innych."

Autorka doskonale oddaje atmosferę szpitala, ukazując zarówno trudności, jak i momenty nadziei, które towarzyszą pacjentom w ich codziennej walce o zdrowie i życie. Wątek przeszłości prababki Ireny dodaje historii dodatkowego wymiaru, ukazując, jak przeszłość może wpływać na teraźniejszość i kształtować nasze wybory.

"Zapach Malin" to książka, która porusza nie tylko swoją fabułą, ale także głębokimi przemyśleniami na temat życia, miłości, straty i nadziei. Autorka wciąga czytelnika w świat bohaterów, pozwala mu przeżyć ich emocje i refleksje, pozostawiając trwały ślad w sercu każdego czytelnika. To lektura, która skłania do refleksji nad własnym życiem i wartościami, które naprawdę się liczą.

ZAPACH MALIN - Marika Krajniewska.

Przejmująca jest...

268 użytkowników ma tytuł Zapach malin na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Zapach malin na półkach dodatkowych

Okładka książki Kalejdoskopy. Żądza Joanna Brodzik, Marika Krajniewska
Kalejdoskopy. Żądza Joanna Brodzik, Marika Krajniewska
Okładka książki Ból. Kalejdoskopy Joanna Brodzik, Marika Krajniewska
Ból. Kalejdoskopy Joanna Brodzik, Marika Krajniewska
Okładka książki Od słowa do słowa. Rozmowy z pisarzami o świadomości pisania Katarzyna Bonda, Joanna Guzik, Izabela Janiszewska, Marika Krajniewska, Robert Małecki, Anna Matusiak-Rześniowiecka, Malika Tomkiel, Magdalena Witkiewicz, Marcel Woźniak, Tomasz Żak
Okładka książki Koty w Butach i inne wiersze o miłości Tadeusz Charmuszko, Marek Chojnacki, Renata Diaków, Konrad Domagała, Daria Dyks, Kati Fado, Jadwiga Gala, Bartosz Koczkodaj, Marika Krajniewska, Agata Dominika Kulesza, Jakub Majewski, Marcin Mosurek, Magdalena Nazaruk, Weronika Maria Pawlak, Karolina Pawłowska, Ewa Pielasa, Aleksandra Pudliszak, Julia Rybicka, Jacek Rzeszotarski, Katarzyna Sadecka, Magdalena Sadowska-Maciejewska, Antonina Sebesta, Magdalena Świerk, Błażej Szymański, Malika Tomkiel, Elżbieta Wąsik, Dominika Patrycja Wilk, Konieczny Wojciech
Marika Krajniewska
Marika Krajniewska
Urodzona w Petersburgu, z wykształcenia tłumaczka, z zamiłowania dziennikarka, autorka powieści „Papierowy Motyl”. Lawiruje na pograniczu dwóch kultur – polskiej i rosyjskiej. Ma na swoim koncie wygraną w konkursie literackim miesięcznika Pani na najpiękniejsze opowiadanie o miłości. O jej opowiadaniu Janusz L. Wiśniewski powiedział: „Kiedy je przeczytałem, przestałem na chwilę oddychać…”. Jest laureatką konkursu literackiego organizowanego przez Oświęcimskie Centrum Kultury w roku 2009 „Pisanie jest dobre na chandrę”. Absolwentka Warsztatów Kreatywnego Pisania Polskiej Akademii Nauk. Mama, żona, pisarka… W listopadzie 2009 założyła własne wydawnictwo "Papierowy motyl". Jest autorką kilkunastu powieści i tomików opowiadań. Wyreżyserowała krótkometrażowy film fabularny "Głód" na podstawie własnego opowiadania. W filmie zagrali m.in. Ewelina Szostkowa, Piotr Głowacki i Mateusz Damięcki. Obecnie oprócz pisania promuje filozofię życia work for fun, jest certyfikowaną trenerką mentalną, mentorką.

Cytaty z książki Zapach malin

Marika Krajniewska Zapach malin Zobacz więcej