Szlak chwały

Okładka książki Szlak chwały autora Robert A. Heinlein, 8385432922
Okładka książki Szlak chwały
Robert A. Heinlein Wydawnictwo: Phantom Press Seria: Fantasy & SF fantasy, science fiction
Fantasy & SF
Glory Road
1993-01-01
1993-01-01
Zbigniew A. Królicki, Andrzej Sawicki

Kup Szlak chwały w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szlak chwały

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szlak chwały

ech, znowu mieć 15 lat

ech, znowu mieć 15 lat

Ta książka to jakaś tragedia. Przeczytałem kilka powieści Heinleina ("Kot, który przenika ściany", "Władcy marionetek", "Między planetami") i nie spodziewałem się takiego blamażu. W wielkim skrócie, bo ledwie dotrwałem do końca (choć ostatnie rozdziały dosłownie przekartkowałem, co nigdy mi się nie zdarzało):
1. Praktycznie zerowy pomysł na fabułę. Jeśli pomieszanie dwóch skrajnych gatunków (fantasy i science-fiction),wtykając przy tym wszystko, co tylko się nawinie, ma być pomysłem na powieść, to ja podziękuję.
2. Od tych wszystkich słodkości w stylu: "mój rycerzu", "mój bohaterze", "szczebiotko", itp. zbiera się na wymioty. Niekiedy na jednej stronie można znaleźć nawet kilkanaście takich zwrotów. No błagam...
3. To że książki Heinleina są nasycone seksizmem, to każdy wie (albo i nie, ale się dowie, jak spróbuje jakąś przeczytać),ale z tej to się po prostu wylewa wartkim strumieniem. Aż boli takie uwłaczające uprzedmiotowienie kobiet...
4. Przegadana to mało powiedziane. Do tego dialogi tak mierne, że się je po prostu omija. Niekiedy bohaterowie gadają, gadają i gadają, ale nic z tego nie wynika. Niby autor chciał coś wprowadzić, coś dopowiedzieć, coś wyjaśnić, ale zaraz urwał i zmienił wątek. Do tego masa porównań tak bezsensownych i wtrącanych na siłę, że żal bierze. Niestety, jeśli piszę się powieść w pierwszej osobie, to trzeba to robić z głową.
5. Niestety, myślałem, że pierwsza połowa książki jest słaba. Jak dojdziecie do drugiej, to zobaczycie dopiero, co to znaczy. Tak naprawdę, to kilka początkowych rozdziałów okazało się najlepszymi.

Rzadko daję takie niskie noty. Zwykle udaje mi się czytać sprawdzone tytuły, które po prostu muszą prezentować jakiś poziom. Tutaj zaliczyłem wpadkę na całego. Może zbyt mocno zasugerowałem się okładką, która niestety z fabułą nie ma nic wspólnego?

Po przeczytaniu innych opinii, niestety (stety?) w większości się pokrywają z moją oceną. Książka to gniot, który należy omijać szerokim łukiem.

Mam jeszcze dwie książki Heinleina na półce i aż boję się ich dotknąć po tym, co przeszedłem tutaj.

1. Praktycznie zerowy pomysł na fabułę. Jeśli pomieszanie dwóch...

Pokręcone, czy tam pokurczone fantasy od klasyka s-f. Podczas lektury niepomiernie kojarzyło się z Amberem Zelaznego, co już było wydatnym pretekstem do rzucenia książki w kąt, czytałem jednak dalej zaintrygowany fabularnym twistem zapowiedzianym w blubrze okładkowym.
Twist ostatecznie okazał się jakąś poronioną, space-operową wizją wszechświata, nic ciekawego. Bohaterowie, świat przedstawiony, fabuła, brak jakiegoś wątku głównego (chyba że za takowy uznać wątek cukierkowej miłości naszego pierwszoosobowego rycerza z jego lubawką),sprawiają, że "Szlak chwały" przypomina tani kisiel od Dr. Oetkera doprawiony przeintelektualizowanymi mądrościami odautorskimi. Na dziesięć takich "mądrości" ze dwie były całkiem trafne, tylko zobojętniałem na nie zmęczony lekturą całości.
Ps O ilustracji okładkowej nic nie napiszę, bo jaki koń jest każdy widzi.

196 użytkowników ma tytuł Szlak chwały na półkach głównych
70 użytkowników ma tytuł Szlak chwały na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Szlak chwały

Okładka książki The Science Fiction Hall of Fame, Vol. 2-A Poul Anderson, Ben Bova, John W. Campbell, Robert A. Heinlein, Cyril M. Kornbluth, Henry Kuttner, C. L. Moore, Lester del Rey, Eric Frank Russell, Cordwainer Smith, Theodore Sturgeon, Herbert George Wells, Jack Williamson
Okładka książki X Minus One 2 Isaac Asimov, James Blish, Ray Bradbury, Frederic Brown, Algis Budrys, Mark Clifton, Philip K. Dick, Gordon R. Dickson, James Gunn, Robert A. Heinlein, Fritz Leiber, Murray Leinster, Katherine MacLean, H. Beam Piper, Frederik Pohl, Frank M. Robinson, Ross Rocklynne, Michael Shaara, Robert Sheckley, Clifford D. Simak, Theodore Sturgeon, L. Sprague de Camp
Robert A. Heinlein
Robert A. Heinlein
Amerykański pisarz, klasyk amerykańskiej fantastyki naukowej. Używał także pseudonimów Anson MacDonald oraz Lyle Monroe. Urodził się w Butler w Missouri, ale dzieciństwo spędził w Kansas City. Po skończeniu liceum Heinlein zaczął uczęszczać do Akademii Marynarki Stanów Zjednoczonych w Annapolis w Maryland. Po jej ukończeniu w 1929 roku zaczął służyć w stopniu oficera. Pełnił służbę na pokładzie lotniskowca USS „Lexington” (CV-2) i niszczyciela USS „Roper” (DD-147). W 1932 roku poślubił swoją druga żonę, Leslyn MacDonald. Z powodów zdrowotnych w 1934 roku opuścił wojsko. Przyjaźnił się z Philipem K. Dickiem. Był Gościem Honorowym trzech Worldconów – w 1941, 1961 i 1976 roku.

Okładka książki Don Wollheim proponuje 1986 C.J. Cherryh, Gardner Dozois, Harlan Ellison, Frederik Pohl, Lucius Shepard, Robert Silverberg, Michael Swanwick, Ian Watson, Connie Willis, Donald Allen Wollheim
Okładka książki Rakietowe dzieci. Antologia science fiction. Poul Anderson, Jerome Bixby, Ray Bradbury, Wiktor Bukato, Mark Clifton, Gardner Dozois, Fritz Leiber, Frederik Pohl, Theodore Sturgeon
Okładka książki Don Wollheim proponuje 1985 Octavia E. Butler, Stephen R. Donaldson, George Alec Effinger, Tanith Lee, Lucius Shepard, John Varley, Ian Watson, Connie Willis, Donald Allen Wollheim

Cytaty z książki Szlak chwały

Robert A. Heinlein Szlak chwały Zobacz więcej