Wampiraci. Czarne Serce

Okładka książki Wampiraci. Czarne Serce autora Justin Somper, 9788310113054
Okładka książki Wampiraci. Czarne Serce
Justin Somper Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Cykl: Wampiraci (tom 4) fantasy, science fiction
Wampiraci (tom 4)
Vampirates: Black Heart
2009-09-22
2009-09-22
Piotr W. Cholewa

Kup Wampiraci. Czarne Serce w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wampiraci. Czarne Serce

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wampiraci. Czarne Serce

W tej części na przód wysuwają się dwa główne wątki: przeszłości bliźnią i Lady Lola. Oba z nich są zaskakujące i wciągające. I choć akcja krążąca wokół Loli Lockwood jest dość przewidywalna i momentami irytująca, to bez wątpienia wampiratka jest jedną z ciekawiej wykreowanych postaci w tej książce. Od początku, mimo swej natury, zachowuje się niczym dama z wyższych sfer. To nadaje jej charakteru, którym skradła moje serce.
Jeśli chodzi o Grace to dalej jest uparta i musi wszystko dostać już niczym małe dziecko, przez co irytuje mnie takim zachowaniem. Niemniej jednak historia opowiedziana (częściowo) przez Sally jest genialna! Naprawdę, tego nie da się przewidzieć. Somper zrobił kawał dobrej roboty tworząc ‘dziedzictwo/ojcostwo’ bliźniąt. W tej części rozwija się również kilka romansów. Trudno mi się do nich jakkolwiek ustosunkować, gdyż są dobrze napisane, ale myślę, że obyłabym się i bez nich.
I tym razem, jak poprzednio, na wewnętrznej części okładki książki znajdziemy tylko jedną ilustracje. Przedstawia ona Lady Lolę, która przypomina mi trochę Penelope Cruz. A lekki styl Sompera wciąga nas w wir wydarzeń jak w pierwszej części „Wampiratów”. Nadal uważam, że to jedna z lepszych serii młodzieżowych, jakie miałam okazję czytać.

Na półkach: , , , ,

Jeszcze do niedawna twardo zapierałam się, że nie robię rereadów i szkoda mi było czasu na wracanie do starych książek, skoro tyle nowych historii czeka na poznanie. Wampiraci to jedna z tych serii, których nigdy nie udało mi się skończyć, a nie chciałam zaczynać od piątego tomu, dlatego postanowiłam przeczytać całość od nowa, tym razem z zamiarem skończenia jej! I szczerze to była jedna z najlepszych decyzji, jakie mogłam podjąć.

Jestem kompletnie, niezaprzeczalnie i szaleńczo zakochana w tej serii, a przez to nie umiem być obiektywna w tej kwestii i mimo, że do niektórych tomów jest to już moje trzecie podejście, wciąż nie znalazłam elementu, który by mi się nie podobał. Do tego zdecydowanie nie jest to książka, którą mogę czytać publicznie, bo sprawia mi za dużo radochy i w tym miejscu pragnę serdecznie pozdrowić pracowników bank Millenium, którzy na pewno widzieli moją minę ;).

Przed Connorem i Grace prawdopodobnie najważniejsza próba, bo w tym tomie wychodzi na jak cała prawda i w końcu poznajemy ich historię, ich przeszłość i powiązania ze światem Wampiratów. W końcu wszystkie puzzle wskakują na swoje miejsce, a my wreszcie mamy pogląd na całą sytuacje i możemy o wiele lepiej zrozumieć wydarzenia, które zdarzyły się do tej pory, a także w końcu wiemy, dlaczego Wampiraci tak dziwnie zachowywali się w obecności Grace.

To niezwykle ważny tom, choć dla niektórych może być powolny albo nudny, ale ja osobiście czekałam na to! Faktycznie pierwsza połowa książki ma powolne tempo, ale jest to zabieg celowy, bo powoli dowiadujemy się nowych faktów, historia jest odpowiadana przez osobę słabą, która nie ma dużo życia przed sobą i tempo zostało idealnie dopasowane. Daje nam to też czas na zaczerpnięcie oddechu i przygotowanie się na cios i szok, które otrzymujemy, a także na przetrwonienie emocji, które targają bliźniętami.

Nie zapominajmy też o nowych Wampiratkach, Czarnych Sercach, które namieszały w fabule! jeśli do tej pory myśleliście, że Sidorio był tym złym, to koniecznie musicie poznać Lady Lolę Lockwood, bo to dopiero jest szatańska babka! A jej wątek jest po prostu świetny i balansuje powolne tempo pierwszej części, bo przez drugą mkniemy, a kolejne wydarzenia są tylko lepsze!

No i Lorcan. ❤️

Moim zdaniem od tej części cała seria się pogarsza. Czytając tą książkę, czułam taki niedosyt. Fabuła genialna, ale od 4 części jest powtarzalna i po prostu nudna. Tak jak powiedziałam, cała historia jest doskonale wymyślona i bardzo wciąga. Bohaterowie też są dobrze utworzeni. Czujemy miłość brata i siostry, którzy mają tylko siebie. Wszystkie ich przygody są dobrze zrobione, ale mogły być 2 razy lepiej.

975 użytkowników ma tytuł Wampiraci. Czarne Serce na półkach głównych
301 użytkowników ma tytuł Wampiraci. Czarne Serce na półkach dodatkowych