Mity hebrajskie

Okładka książki Mity hebrajskie autora Robert Graves, Raphael Patai, 8386859709
Okładka książki Mity hebrajskie
Robert GravesRaphael Patai Wydawnictwo: Cyklady językoznawstwo, nauka o literaturze
językoznawstwo, nauka o literaturze
Hebrew myths: The book of Genesis
1993-01-01
1993-01-01
83-86859-70-9
Regina Gromacka

Kup Mity hebrajskie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mity hebrajskie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mity hebrajskie

Książka ciekawa. Nawiązuje w swych mitach do Biblii i pokazuje alternatywne wersje mitów z innych kultur. Podobne historie pokazane z różnych perspektyw. Ciekawa lektura i dobrze napisana.

Tematyka jest dla mnie na tyle nowa, że nawet nie za bardzo wiem, co bym miała oceniać.
Trochę dziwnie się czyta późniejszą część, bo odniesień do mitów jest dość mało i większość stanowią treści wzięte głównie z Biblii, w porównaniu do początkowych części różnica jest dość duża. Pod względem ciekawości, te pierwsze wygrywają, pojawia się cokolwiek o jakichś tych gigantach, potworach, itp. z Biblii, a tematyki chyba jeszcze nigdy nie spotkałam praktycznie wcale. Ta dalsza część wydaje się przez to trochę pisana "na siłę", czy po prostu jakaś nierówna, ogólnie mało mi się kojarzy z tytułem, chociaż pod względem zrozumiałości i momentami dodawaniem pewnych nowych treści, przy pierwszej lekturze jakoś bardziej do mnie "przemawiała".
Co do formy sama nie wiem, wydaje się dość praktyczne, takie jakby wypunktowane, z drugiej strony trudno mi sobie wyobrazić, żebym akurat tę książkę wykorzystywała do "studiowania" tematyki.
Jak sięgałam po nią, spodziewałam się hebrajskiego Zeusa i nimf, pani od "Izraela oswojonego" chyba za mało się odniosła do mitologii i polityki, w każdym razie to też było elementem trochę szokowym.
Dla mnie po prostu ciężkie w odbiorze, nie umiem się ustosunkować, może kiedyś bardziej ogarnę, chociaż do mitologii jako takich szczególnym zachwytem nie pałam.
Ale chociaż znalazłam wydawnictwo, nad którym dumałam. Btw., mogliby dać też na okładkę to drugie nazwisko, bo wrażenie dość niezręczne.

Mity hebrajskie opis plus komentarze autorów dają ciekawą interpretacje starego testamentu.

417 użytkowników ma tytuł Mity hebrajskie na półkach głównych
60 użytkowników ma tytuł Mity hebrajskie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Mity hebrajskie

Robert Graves
Robert Graves
W młodości uczestniczył w pierwszej wojnie światowej, został ciężko ranny w bitwie nad Sommą. Pierwsze swe utwory stworzył w czasie I wojny światowej "Over the Brazier" (1916). Studiował filologię i historię w Oksfordzie. W latach 1926–1927 wykładał literaturę angielską na uniwersytecie w Kairze, w 1932 zamieszkał na Majorce. W latach 1961-1966 był profesorem uniwersyteckim w Oksfordzie. Początkowo, jeszcze jako student, pisał wiersze nastrojowe, bliskie poezji ludowej, doświadczenia pierwszej wojny światowej sprawiły, że jego poezja nabrała głębi i treści – zaczął pisać także wiersze wojenne. Popularność zdobył dzięki powieściom historycznym, głównie z czasów starożytnych: Ja, Klaudiusz (1934),Klaudiusz i Messalina (1934),Córka Homera oraz opracowaniom dotyczącym mitologii: Mity greckie (1955) (wydanie polskie: Państwowy Instytut Wydawniczy 1967, 1982) i Mity hebrajskie (1964). Jest autorem realistycznych poezji wojennych, następne jego utwory odznaczają się grą wyobraźni z dziwactwem, późniejsze w stylu szkoły neo-intelektualistycznej albo neo-metafizycznej. Na odrębną wzmiankę zasługuje jego autobiografia wojenna: Wszystkiemu do widzenia (1929) i jej ciąg dalszy But It Still Goes On (1930). Opublikował m.in. także powieść satyryczno-obyczajową Brązowa Antigua (1936).

Cytaty z książki Mity hebrajskie

Dodaj cytat z książki Mity hebrajskie