The Restaurant of Lost Recipes

Okładka książki The Restaurant of Lost Recipes autora Kashiwai Hisashi, 1035009633
Okładka książki The Restaurant of Lost Recipes
Kashiwai Hisashi Wydawnictwo: Pan Macmillan Australia Cykl: Kamogawa. Tropiciele smaków (tom 2) literatura piękna
Kamogawa. Tropiciele smaków (tom 2)
2024-10-03
2024-10-03
angielski
Jesse Kirkwood

Kup The Restaurant of Lost Recipes w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Restaurant of Lost Recipes

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Restaurant of Lost Recipes

Sztuczne, nieciekawe rozmowy bohaterów odwiedzających jadłodajnię, w której nigdy nie ma nikogo poza kucharzem i jego córka. Autor serwuje nam parę zupełnie identycznych historii, ktore różnią się nazwą potrawy. Ubogie opisy miejsc, postaci. Nazwy potraw i zwyczajów są tak odlegle od naszych, że zaczytywanie się w tej grafomanii moze byc frajdą tylko dla ludzi z tamtego kręgu kulturowego, do tego zafiksowanych na fetyszu kulinarnym. Liczylem na opowiesci o ludziach, na marginesie ktorych będą kulinaria. A czytamy o ryżu, i gdzues tam w tle są ludzie.

Totalny średniak, szybko wysłuchana i równie szybko o niej zapomnę.

Pierwszy tom był nowinką, coś mnie zaskoczyło, było uroczo. Tutaj historia się powiela, jest zbiór opowiadań, mnóstwo imion i obcych zmian. Trudno mi było się zżyć, nie widziałam tu wielu plusów. Wszystko co fajne było w pierwszej części, tu jest żerowanie na popularności poprzedniczki.

Totalnie zbędna kontynuacja.

Totalny średniak, szybko wysłuchana i równie szybko o niej zapomnę.

Totalnie zbędna...

Niniejsza książka jest dobra dla foodie, którzy ciągle poszukują nowych smaków, a w szczególności tych co lubią kuchnię japońską. Jest także dla tych co preferują literaturę podnoszącą na duchu, której pojawiło się mnóstwo ostatnio na japońskim rynku.
Jeśli chodzi o kunszt literacki tej książki, to niestety kuleje. Dużo powtórzeń, zbędny wątek kota, który nie wiadomo czemu miał służyć, chyba wyłącznie zapełnieniu stron.
Tłumaczenie Kirkwood na angielski też pozostawia wiele do życzenia.
Reasumując, nowelę da się przeczytać, ale nie wybija się ponad inne z tego gatunku. Chciałoby się powiedzieć: "szału nie ma".

392 użytkowników ma tytuł The Restaurant of Lost Recipes na półkach głównych
101 użytkowników ma tytuł The Restaurant of Lost Recipes na półkach dodatkowych