The Restaurant of Lost Recipes

- Kamogawa. Tropiciele smaków (tom 2)
- 2024-10-03
- 2024-10-03
- angielski
- Jesse Kirkwood
The Restaurant of Lost Recipes, translated from Japanese by Jesse Kirkwood, is the second book in the bestselling, mouth-watering Japanese sleuthing series for fans of Before the Coffee Gets Cold, and follows on from The Kamogawa Food Detectives.
Tucked away down a Kyoto backstreet lies the extraordinary Kamogawa Diner. Running this unique establishment are a father-daughter duo who serve more than just mouth-watering feasts.
The pair have reinvented themselves as 'food detectives', offering a service that goes beyond traditional dining. Through their culinary sleuthing, they reconstruct beloved dishes from the memories of their customers, creating a connection to cherished moments from the past.
Among those who seek an appointment include: a one-hit wonder pop star, finally ready to leave Tokyo and give up on her singing career, wants to try the tempura that she ate to celebrate her only successful record and a budding Olympic swimmer who desires the bento lunch box that his estranged father used to make him. The Kamogawa Diner doesn't just serve meals – it revives lost recipes and rekindles forgotten memories. It's a doorway to the past through the miracle of delicious food.
Kup The Restaurant of Lost Recipes w ulubionej księgarni
Oceny książki The Restaurant of Lost Recipes
392 użytkowników ma tytuł The Restaurant of Lost Recipes na półkach głównych- Przeczytane 211
- 2025 19
- 2024 12
- Azja 5
- 2026 4
- Literatura japońska 3
- Legimi 3
Tagi i tematy do książki The Restaurant of Lost Recipes
Cytaty z książki The Restaurant of Lost Recipes
- To ten smak, ten zapach, zupełnie takie same jak wtedy! – powiedziała sama do siebie, po czym odstawiła miskę i wyjęła białą chusteczkę z torebki. Z oczu zdążyły już popłynąć jej łzy, gdy z opóźnieniem przyłożyła chusteczkę do policzka.

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Restaurant of Lost Recipes
Sztuczne, nieciekawe rozmowy bohaterów odwiedzających jadłodajnię, w której nigdy nie ma nikogo poza kucharzem i jego córka. Autor serwuje nam parę zupełnie identycznych historii, ktore różnią się nazwą potrawy. Ubogie opisy miejsc, postaci. Nazwy potraw i zwyczajów są tak odlegle od naszych, że zaczytywanie się w tej grafomanii moze byc frajdą tylko dla ludzi z tamtego kręgu kulturowego, do tego zafiksowanych na fetyszu kulinarnym. Liczylem na opowiesci o ludziach, na marginesie ktorych będą kulinaria. A czytamy o ryżu, i gdzues tam w tle są ludzie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTotalny średniak, szybko wysłuchana i równie szybko o niej zapomnę.
Totalnie zbędna kontynuacja.
Totalny średniak, szybko wysłuchana i równie szybko o niej zapomnę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom był nowinką, coś mnie zaskoczyło, było uroczo. Tutaj historia się powiela, jest zbiór opowiadań, mnóstwo imion i obcych zmian. Trudno mi było się zżyć, nie widziałam tu wielu plusów. Wszystko co fajne było w pierwszej części, tu jest żerowanie na popularności poprzedniczki.
Totalnie zbędna...
Niniejsza książka jest dobra dla foodie, którzy ciągle poszukują nowych smaków, a w szczególności tych co lubią kuchnię japońską. Jest także dla tych co preferują literaturę podnoszącą na duchu, której pojawiło się mnóstwo ostatnio na japońskim rynku.
Jeśli chodzi o kunszt literacki tej książki, to niestety kuleje. Dużo powtórzeń, zbędny wątek kota, który nie wiadomo czemu miał służyć, chyba wyłącznie zapełnieniu stron.
Tłumaczenie Kirkwood na angielski też pozostawia wiele do życzenia.
Reasumując, nowelę da się przeczytać, ale nie wybija się ponad inne z tego gatunku. Chciałoby się powiedzieć: "szału nie ma".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli chodzi o kunszt literacki tej książki, to niestety kuleje. Dużo powtórzeń, zbędny wątek kota, który nie wiadomo czemu...
Ślinka cieknie, sytuacje dają do myślenia. Książka jest tak pouczająca, ponieważ o życiowych sprawach najlepiej radzić przy dobrej strawie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy chciał_byś powrócić do smaków dzieciństwa? Albo do jakiegoś dania związanego z pewnym miejscem lub ważną dla Ciebie osobą? W pewnej małej rodzinnej restauracji gdzieś w Kioto jest to możliwe😉
☕☕W powieści Hisashi Kashiwai "Kamogawa. Tropiciele smaków. Drugie danie" @wydawnictworelacja Nagare Kamogawa, emerytowany policjant i kucharz wraz z córką prowadzącą biznes nie tylko zajmują się gotowaniem, ale też prowadzą kulinarne biuro detektywistyczne. Poszukują bowiem smaków z przeszłości. W tej części są to m.in.: bento z wodorostami przyrządzane przez ojca synowi do szkoły, smażony ryż przygotowywany przez mamę wziętej modelce, ryż z tempurą będący przysmakiem gwiazdy sceny muzycznej.
Mimo że powieść jest dość schematyczna i przewidywalna, czyta się ją przyjemnie i szybko. Potrawy odtwarzane z przeszłości ożywiają wspomnienia, przypominają o osobach, które odeszły, są sposobem na rozliczenie z bolesną przeszłością, pogodzeniem z losem. Mnie ta książka ujęła bogactwem kuchni japońskiej wykorzystującej lokalne i sezonowe produkty oraz pomysłem potrawy pomagającej osiągnąć równowagę w życiu.
☕☕☕ I choć detektywi z sukcesem tropią smaki, to wydaje mi się, że w rzeczywistości nie jest łatwo odtworzyć smak zapamiętany z przeszłości. Do dziś wspominam z dzieciństwa tabliczkę miodową "Maja", nie znalazłam nic podobnego, ale wciąż mam nadzieję i nie poddaję się 😁. Moja mama i ciocia próbowały ugotować danie z dzieciństwa, które serwowała im ich mama. Jakąś wariację kaszy na mleku (biedna wielodzietna rodzina) i choć obie świetnie gotowały, poniosły klęskę. Brakło zapewne jednej przyprawy - troski i miłości nieżyjącej już mamy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to☕☕W powieści Hisashi Kashiwai "Kamogawa. Tropiciele smaków. Drugie danie" @wydawnictworelacja Nagare Kamogawa, emerytowany policjant i kucharz wraz z córką prowadzącą biznes nie...
To było słabe i nudne jak flaki z olejem zrobione orzez praktykanta
To było słabe i nudne jak flaki z olejem zrobione orzez praktykanta
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ tych miłych azjatyckich książek, ta moim zdaniem jest jedną ze słabszych. Jest bardzo generyczna. Historie są zdecydowanie nudniejsze i płytsze w porównaniu z pierwszą częścią.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrak moim zdaniem tak poruszających historii jak w części pierwszej, konstrukcja każdej historii jest dalej mocno schematyczna, ciągle gdzieś brakuje mi dokładniejszego opisu detektywistycznej roboty, ale pomimo tego wszystkiego czyta się to naprawdę bardzo przyjemnie. W dalszym ciągu biję ciepło od opowiedzianych historii i pokazanych postaci. Podczas czytania przyszła mi jeszcze do głowy myśl, że może fajnym pomysłem byłoby dodanie na końcu każdego z rozdziałów przepisów na odszukane potrawy. Które były w formie odręcznych notatek przygotowanych przez bohatera bo niektóre potrawy sam bym chętnie zjadł, może nawet porwałbym się na ich samodzielne przygotowanie. Mimo wszystko nie żałuję, że sięgnąłem po drugie danie. Jest to przyjemna niezobowiązująca lektura, która pozwala się odprężyć. Pewnie część trzecią też wciągnę.
Brak moim zdaniem tak poruszających historii jak w części pierwszej, konstrukcja każdej historii jest dalej mocno schematyczna, ciągle gdzieś brakuje mi dokładniejszego opisu detektywistycznej roboty, ale pomimo tego wszystkiego czyta się to naprawdę bardzo przyjemnie. W dalszym ciągu biję ciepło od opowiedzianych historii i pokazanych postaci. Podczas czytania przyszła mi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza część była prawdziwym zaskoczeniem pełnym smaków i zapachów!
Pierwsza część była prawdziwym zaskoczeniem pełnym smaków i zapachów!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTutaj wkradł się jakiś schemat, a historie bohaterów wydawały się na nieco wymuszone.
To już drugie spotkanie Kamogawa Tropiciele smaków.
Miałam sama taką ochotę żeby znaleźć się w tej restauracji ,popróbować tych pyszności a jeszcze jak bym odnalazła swój smak z dzieciństwa to byłoby cudowne
Każdy z nas ma przecież taki swój smak, który pamięta z dzieciństwa, który gotowała mama, a może babcia, gdzie wkładała w to całe swoje serce i miłość.
Dlatego tak wspominamy te smaki bo jedzenie to nie tylko zwykły smak, to smak ukształtowany z miłości i wspomnień.
Ciepła, lekka i przyjemna książeczka przynosząca ukojenie.
To już drugie spotkanie Kamogawa Tropiciele smaków.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest pełna smaku, zapachu i opisów dan dla miłośników kuchni japońskiej i nie tylko.
Każdy z nas ma przecież taki swój smak, który pamięta z dzieciństwa, który...