Tętniące życie

두근두근 내인생
2022-05-05
2022-05-05
Łukasz Janik

Kup Tętniące życie w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Tętniące życie

książek na półce przeczytane 2090 napisanych opinii 1781

Oceny książki Tętniące życie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tętniące życie

No i.... czy to brak, zakończenia, czy było ono otwarte, czy coś mi umknęło (?),zwłaszcza w wątku korespondencyjnej przyjaciółki, ale początkowe zaciekawienie przeszło w dezorientację i zniechęcenie, piękne zdania ale mam niejasne wrażenie, że to wydmuszka. Mimo to ma swój urok w swej delikatności.

„Dziwny przypadek Benjamina Buttona”, ale to Korea i nie ma Brada Pitta.
całkiem przyjemne, choć dość naiwne i brakowało mi wyraźniejszego zamknięcia wątku z pen-friend.

„Dziwny przypadek Benjamina Buttona”, ale to Korea i nie ma Brada Pitta.

2083

Na półkach: , , , , , , , , , , ,

To moje drugie, w bardzo krótkim czasie, pozytywne zaskoczenie literaturą koreańską.

"Tętniące życie" to poruszająca powieść koreańskiej pisarki opowiadająca historię Areuma, który cierpi na progerię – rzadką chorobę genetyczną, powodującą przyspieszony proces starzenia i której objawy pojawiają się we wczesnym dzieciństwie. Ciało Areuma ma ponad 80 lat, podczas gdy mentalnie jest bystrym i refleksyjnym nastolatkiem - metrykalnie ma 16 lat. Tyle, ile mieli jego rodzice, kiedy go poczęli.

Narracja prowadzona jest z perspektywy Areuma, który postanawia spisać historię swoich rodziców. By wyrazić swoją wdzięczność. I miłość. By zostawić coś rodzicom.

Książka porusza tematy akceptacji śmiertelności i przemijania, wywołuje refleksje dotyczące umiejętności przeżywania życia i jego piękna – tu i teraz, wbrew przeciwnościom, przedwczesnego dojrzewania i starzenia się, miłości rodzicielskiej i synowskiej oraz poświęcenia.

Książka, mimo że jest hołdem dla życia i jego siły, mnie przygnębiła. Nie kupiłam tej baśniowej lekkości graniczącej z odrealnieniem, która miała dać ufność i nadzieję.

6/10 w kategorii: Literatura

434 użytkowników ma tytuł Tętniące życie na półkach głównych