Bajarka opowiada. Zbiór baśni całego świata

Okładka książki Bajarka opowiada. Zbiór baśni całego świata autora Maria Niklewiczowa, 9788375060645
Okładka książki Bajarka opowiada. Zbiór baśni całego świata
Maria Niklewiczowa Wydawnictwo: Zysk i S-ka literatura dziecięca
literatura dziecięca
2006-01-01
2006-01-01

Kup Bajarka opowiada. Zbiór baśni całego świata w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bajarka opowiada. Zbiór baśni całego świata

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bajarka opowiada. Zbiór baśni całego świata

Inaczej się nie da ocenić po prostu.

Inaczej się nie da ocenić po prostu.

Myślę, że wśród zajadłych bajkolubów nie ma osoby, która nie kojarzy tej książki. "Bajarka opowiada" była hitem za czasów mojej młodości, w latach 80-tych, i została hitem do dziś. Była kilkukrotnie wznawiana - co ciekawe, w niezmienionej szacie graficznej. Co zadecydowało o sukcesie tej konkretnej książki? Może szacunek, z jakim Maria Niklewiczowa podeszła do materiału, czyli opracowanie baśniowych tematów z użyciem pięknej polszczyzny, zdobnej w wyrażenia dawne i gwarowe, lecz nimi nie przeładowanej. Nie ma wątpliwości, że dobrą robotę zrobiły też ilustracje Marii Orłowskiej-Gabryś. Wszystko to sprawiło, że powstał zbiór o kanonicznej, baśniowej urodzie, który cieszył czytelników przed laty i będzie cieszył za sto lat, o ile ludzie będą jeszcze wtedy czytać książki.

Książka przeczytana ponownie po prawie 40 latach. Spotkanie ze sobą. To, co najbardziej cenię w kontakcie z lekturą. Nie do przecenienia. Akurat przeżywałam związany z tym kryzys. Mega wdzięczność wobec autorki. Gdy ochłonę, postaram się bardziej precyzyjnie określić walory tej pozycji.

788 użytkowników ma tytuł Bajarka opowiada. Zbiór baśni całego świata na półkach głównych
349 użytkowników ma tytuł Bajarka opowiada. Zbiór baśni całego świata na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bajarka opowiada. Zbiór baśni całego świata

Maria Niklewiczowa
Maria Niklewiczowa
Polska poetka, autorka utworów dla dzieci i młodzieży oraz podręczników w języku angielskim. Studiowała na Wydziale Filozoficznym Uniwersytetu Jagiellońskiego, ukończyła Seminarium Nauczycielskie we Fryburgu (Szwajcaria). W 1922 roku ogłosiła swój pierwszy tom poezji Taniec poezji. Od 1945 roku przebywała w Krakowie.

Cytaty z książki Bajarka opowiada. Zbiór baśni całego świata

Maria Niklewiczowa Bajarka opowiada. Zbiór baśni całego świata Zobacz więcej