Bunt. O Polkach, które zdobywały Himalaje

Okładka książki Bunt. O Polkach, które zdobywały Himalaje autora Piotr Trybalski, 9788308083253
Okładka książki Bunt. O Polkach, które zdobywały Himalaje

Emancypacja w górach

1529 338 31

Oceny książki Bunt. O Polkach, które zdobywały Himalaje

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bunt. O Polkach, które zdobywały Himalaje

No nie dam rady! Próbowałem się przemóc, walczyłem przez niemalże 100 stron, ale poległem. Flaki z olejem, cytat za cytatem. No ma się wrażenie, że chłop skleił książkę z pięciuset innych publikacji. Makabra. Bardzo nie lubię porzucać rozpoczętych książek, ale w tym przypadku kamień spadł mi z serca.

Mówiąc o polskim alpinizmie, zazwyczaj mamy w głowie męskie nazwiska z Kukuczką na czele. A co z kobietami? Czy i one z narażeniem życia pokonywały górskie szlaki, dorównując mężczyznom? Piotr Trybalski w swojej książce pt. „Bunt. O Polkach, które zdobywały Himalaje” z oferty Wydawnictwa Literackiego kreśli powojenne dzieje polskiego alpinizmu udowadniając, że nie tylko Wanda Rutkiewicz była Naszą wysokogórską legendą.

Trybalski oddał głos kobietom, które przez dekady pozostawały w cieniu wielkich sukcesów swoich kolegów. Reporterska narracja sprawia, że czytelnik nie dostaje jedynie suchej kroniki wypraw, dat i nazw szczytów, lecz wciągającą opowieść o determinacji, ambicji i przekraczaniu granic w zmaskulinizowanym środowisku wspinaczkowym lat 70. i 80. XX wieku.

Na kartach książki powracają nazwiska, które powinny na stałe zapisać się w zbiorowej pamięci. Obok Rutkiewicz pojawia się m.in. Halina Krüger-Syrokomska - wybitna taterniczka i himalaistka czy Anna Czerwińska, udowadniająca, że marzenia wysokogórskie nie mają terminu ważności. Każda z tych postaci została sportretowana z uwagą i szacunkiem, ale bez popadania w bezkrytyczny ton.

Ogromną siłą „Buntu” jest kontekst historyczny. Himalajskie sukcesy Polek były osadzone w realiach PRL-u, zmaganiach z biurokracją, brakami sprzętowymi i politycznymi ograniczeniami. W tym świetle każde wejście na ośmiotysięcznik urasta do rangi podwójnego zwycięstwa: nad naturą i nad systemem.

Dynamiczne opisy akcji przeplatają się tu z refleksyjnymi fragmentami, w których bohaterki mówią Nam o lęku, samotności i potrzebie wolności. Ten emocjonalny wymiar sprawia, że książka nie jest jedynie publikacją dla pasjonatów gór. To opowieść o buncie przeciwko ograniczeniom, o walce o własne miejsce i o cenie niezależności.

„Bunt” przywraca należne miejsce kobietom, które współtworzyły złotą erę polskiego himalaizmu, a których historie zbyt długo pozostawały na marginesie. To książka potrzebna nie tylko jako uzupełnienie historycznej luki, ale także jako inspiracja dla kolejnych pokoleń. Po jej lekturze trudno już myśleć o polskim alpinizmie wyłącznie przez pryzmat męskich nazwisk.

"Bunt. O Polkach, które zdobywały Himalaje" to wyjątkowy reportaż, który jest zdecydowanie warty uwagi, zrobi wrażenie szczególnie na osobach, dla których góry są rajem i uwielbiają się wspinać.

Reportaż o Wandzie Rutkiewicz i nie tylko, o kobietach, które zasługują na to aby mówić o nich głośno!
Dowiecie się z czym musiały się zmierzyć, co tak naprawdę kierowało ich, determinowało do podjęcia tak ryzykownych wypraw i nie tylko.
Nigdy nie zagłębiałam się w takie tematy tak naprawdę i muszę przyznać, że jestem podekscytowana.

"Sukces pań na Gaszerbrumie jest dziś uznawany za jeden z największych w historii polskich sukcesów w najwyższych górach. Czy był początkiem drogi polskich alpinistek na ośmiotysięczne szczyty? Z jednej strony tak, z drugiej zaś - paradoksalnie - dla części z nich miał być końcem. Końcem wspinania z Wandą Rutkiewicz, która nie sprawdziła się w roli kierowniczki wyprawy kobiet."

Jednak to Rutkiewicz była jedną z najważniejszych postaci światowego himalaizmu.
Zdobyła Mount Everest - została pierwszą Polką i trzecią kobietą na Evereście.
Lecz nie tylko upamiętniają ją zdobyte przez nią szczyty, a przede wszystkim to, że po części za jej sprawą nastąpiła trwała zmiana miejsca kobiet w najwyższych górach świata.

W XX wieku kobiety były wykluczane z zimowych wypraw wysokogórskich, przecież to męski sport i kobiety najczęściej przebywały w bazach, lub zdecydowanie w innych zespołach, wejścia na ośmiotysięczniki były tylko dla mężczyzn.
Jak wiadomo, warunki pogodowe w Himalajach są ekstremalne, mimo wszystko w XXI wieku kobiety zaczęły zaznaczać swoją obecność.
Wykazując się siłą, odwagą i determinacją.
I o takich kobietach warto mówić!

To naprawdę intrygujący, bardzo wartościowy, pełen wiedzy reportaż. Zachęcam do lektury!

"Nie pytały czy mogą.
Wspinały się tam, gdzie chciały.
Zawsze do góry. Na przekór wszystkim."

Dowiecie się z czym musiały się zmierzyć, co tak naprawdę kierowało ich,...

207 użytkowników ma tytuł Bunt. O Polkach, które zdobywały Himalaje na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Bunt. O Polkach, które zdobywały Himalaje na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bunt. O Polkach, które zdobywały Himalaje

Okładka książki Gdyby to nie był Everest... Leszek Cichy, Piotr Trybalski
Gdyby to nie był Everest... Leszek Cichy, Piotr Trybalski
Okładka książki Pomocnik historyczny - Himalaiści Bartek Dobroch, Dariusz Kortko, Marcin Pietraszewski, Mariusz Sepioło, Tomasz Targański, Piotr Trybalski
Okładka książki Ja, pustelnik. Autobiografia Piotr Pustelnik, Piotr Trybalski
Ja, pustelnik. Autobiografia Piotr Pustelnik, Piotr Trybalski
Okładka książki Pojechane podróże. Szalone wyprawy Trzech Żywiołów Dominik Bac, Claudia Cardenas, Ryszard Czajkowski, Anna Czerwińska, Piotr Ganczarski, Katarzyna Gembalik, Mikołaj Golachowski, Tomasz Grzywaczewski, Mikołaj Książek, Jarosław Kuźniar, Robert "Robb" Maciąg, Andrzej Mazurkiewicz, Katarzyna Mazurkiewicz, Marcin Obałek, Marta Owczarek, Jarek Sępek, Bartek Skowroński, Jacek Szymczak, Marek Tomalik, Piotr Trybalski, Arek Ziemba
Piotr Trybalski
Piotr Trybalski
Dziennikarz i fotograf, autor książek i licznych publikacji prasowych, zdobywca nagrody Travel Photographer of the Year. Od wielu lat podróżuje, organizując wyprawy ekspedycyjne, warsztaty fotografii reporterskiej i krajobrazowej. Współautor książki Ja, pustelnik o życiu Piotra Pustelnika, trzeciego Polaka zdobywcy Korony Himalajów i Karakorum. Obecnie pracuje nad kolejną książką o górach – biografią Andrzeja Zawady, legendarnego lidera wypraw wysokogórskich i fundatora himalaizmu zimowego.

Cytaty z książki Bunt. O Polkach, które zdobywały Himalaje

Dodaj cytat z książki Bunt. O Polkach, które zdobywały Himalaje