In my 20s. 26 lekcji, które dałabym młodszej sobie
Dlaczego nikt nie dał nam instrukcji obsługi dorosłości?
Jako nastolatkowie wyobrażaliśmy to sobie zupełnie inaczej. Ekscytowaliśmy się wizją pełnoletniości, przekonani, że po osiemnastce świat stanie przed nami otworem. A potem nastąpiło zderzenie z rzeczywistością.
Szkoła uczy wzoru skróconego mnożenia, ale nie tego, jak sobie poradzić z poczuciem zagubienia, wszechobecną presją i porównywaniem się do idealnych obrazków na Instagramie. Twoje życie po dwudziestce, które miało być kwintesencją długo upragnionej dorosłości, okazuje się chaosem: niepewnych decyzji, relacji bez etykiet i ciągłego poczucia stania w miejscu, podczas gdy wszyscy inni biegną do przodu. To czas nawigowania po omacku w świecie, którego zasad dopiero się uczysz, i ciągłej walki o to, by nie dać się wcisnąć w cudze definicje szczęścia i sukcesu.
In My 20s to nie jest kolejny poradnik, który powie Ci, jak żyć. W tej książce Aleksandra Pawlik, twórczyni internetowa i autorka podcastu Opowieści Różnej Treści, zebrała 26 szczerych lekcji, które sama chciałaby usłyszeć, wchodząc w dorosłość. To głos starszej siostry, która chwyci Cię za rękę i powie: `Chodź, tędy będzie trochę łatwiej. Nie jesteś w tym sam/sama`.
To przewodnik po dorosłości nieidealnej, nieoczywistej i czasem absurdalnej ... właśnie takiej, jaką większość z nas naprawdę przeżywa.
Kup In my 20s. 26 lekcji, które dałabym młodszej sobie w ulubionej księgarni
Oceny książki In my 20s. 26 lekcji, które dałabym młodszej sobie
208 użytkowników ma tytuł In my 20s. 26 lekcji, które dałabym młodszej sobie na półkach głównych- Chcę przeczytać 142
- 2026 2
- Poradniki 2
- Psychologia/Rozwój 1
- Psychologia 1
- Rozwojowe 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce In my 20s. 26 lekcji, które dałabym młodszej sobie
Jest to książka, w której autorka pokazuje wszystko tak jak wygląda naprawdę, a nie tak jak my myślimy czy mamy jakieś oczekiwania wobec dorosłości zwłaszcza tych lat 20 tych. Skupia się także na relacjach co jest ważna częścią naszego życia. Dość często sama utożsamiałam się z doświadczeniami autorki. Uczy nas także, że musimy próbować, odkrywać aby poznawać siebie, wiedzieć czego sami chcemy a nie inni, bo nie ukrywajmy ale sporo osób mówi nam jak żyć, choćby z pozoru "chce dla ciebie dobrze" to nie zawsze musi oznaczać że to jest dobre dla nas i zgodne z naszymi wartościami. Nie musimy być idealni i to normalne, że czasem poniesiemy porażkę, coś nam nie wyjdzie bo, przecież każdy skądś zaczyna i to jest normalne, lub czasem po prostu czeka nas coś lepszego jeśli wszechświat nie działa tak jak byśmy chcieli. A przede wszystkim liczy się to że w ogóle zaczęliśmy, spróbowaliśmy. Żałuję, że nie powstała taka książka w momencie gdy chodziłam do szkoły średniej bo dla takich osób myślę, że jest to idealna książka aczkolwiek każdy może z niej coś wyciągnąć bo są poruszane bardzo ważne życiowe kwestie i zdajemy sobie sprawę z tego że nie jesteśmy sami. A przede wszystkim jest napisana prostym językiem więc szybko się ją czyta. I zgadzam się z autorką "to nie jest żaden poradnik rozwoju osobistego tylko, książka jak być człowiekiem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka jest jak przytulenie starszej siostry.
Meeeega komfortowa książka
Ogromnie polecam każdemu
Ta książka jest jak przytulenie starszej siostry.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOla w spokojny, rozsądny i przyjemny sposób przeprowadza nas przez nasze emocje, wątpliwości, zachowania, problemy dając nam przestrzeń do własnych przemyśleń. Bez narzucania własnego zdania.
Meeeega komfortowa książka
Ogromnie polecam każdemu
Kupiłam jeszcze nie skończyłam pierwszą własną książka
Kupiłam jeszcze nie skończyłam pierwszą własną książka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝟐𝟎𝐬. 𝟐𝟔 𝐥𝐞𝐤𝐜𝐣𝐢, 𝐤𝐭𝐨́𝐫𝐞 𝐝𝐚ł𝐚𝐛𝐲𝐦 𝐦ł𝐨𝐝𝐬𝐳𝐞𝐣 𝐬𝐨𝐛𝐢𝐞 – 𝐀𝐥𝐞𝐤𝐬𝐚𝐧𝐝𝐫𝐚 𝐏𝐚𝐰𝐥𝐢𝐤
[współpraca reklamowa @wydawnictwo.beya & @wydawnictwo_sensus]
„𝑇𝑜 𝑇𝑦 𝑗𝑒𝑠𝑡𝑒𝑠́ 𝑎𝑢𝑡𝑜𝑟𝑘𝑎̨ 𝑠𝑤𝑜𝑗𝑒𝑗 ℎ𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑖.”
Kiedyś o tym wspominałam, ale 𝐦𝐨𝐣𝐚 𝐩𝐫𝐳𝐲𝐠𝐨𝐝𝐚 𝐳 𝐤𝐬𝐢𝐚̨𝐳̇𝐤𝐚𝐦𝐢 w wieku nastoletnim zaczęła się od książek 𝐬𝐚𝐦𝐨𝐫𝐨𝐳𝐰𝐨𝐣𝐨𝐰𝐲𝐜𝐡, 𝐩𝐬𝐲𝐜𝐡𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜𝐳𝐧𝐲𝐜𝐡 𝐢 𝐭𝐲𝐦 𝐩𝐨𝐝𝐨𝐛𝐧𝐲𝐜𝐡. Mam ich całkiem sporą kolekcję, a ostatnio wróciłam do częstszego ich czytania. Mam aktualnie 𝟐𝟏 𝐥𝐚𝐭, a na początku 2025 roku czułam, że 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐥𝐧𝐢𝐞 𝐬𝐢𝐞̨ 𝐩𝐨𝐠𝐮𝐛𝐢ł𝐚𝐦. Nie wiedziałam, co chcę zrobić ze swoim życiem, mimo że teoretycznie plan miałam już od wielu lat. Zaczęłam 𝐰𝐬𝐳𝐲𝐬𝐭𝐤𝐨 𝐤𝐰𝐞𝐬𝐭𝐢𝐨𝐧𝐨𝐰𝐚𝐜́ i obawiać się tego, co mnie czeka. Potrzebowałam książki, która przypomni mi, że 𝐧𝐚 𝐧𝐢𝐜 𝐧𝐢𝐞 𝐣𝐞𝐬𝐭 𝐳𝐚 𝐩𝐨́𝐳́𝐧𝐨, 𝐚 𝐥𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐰𝐮𝐝𝐳𝐢𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐭𝐨 𝐝𝐨𝐩𝐢𝐞𝐫𝐨 𝐩𝐨𝐜𝐳𝐚̨𝐭𝐞𝐤 𝐦𝐨𝐣𝐞𝐣 𝐡𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢. Wtedy pojawiła się Ola – którą śledzę od wielu lat w social mediach – z książką, która okazała się być 𝐰𝐬𝐳𝐲𝐬𝐭𝐤𝐢𝐦, 𝐜𝐳𝐞𝐠𝐨 𝐩𝐨𝐭𝐫𝐳𝐞𝐛𝐨𝐰𝐚ł𝐚𝐦. 💌
„𝑍𝑎𝑠ł𝑢𝑔𝑢𝑗𝑒𝑠𝑧 𝑛𝑎 𝑙𝑢𝑑𝑧𝑖, 𝑘𝑡𝑜́𝑟𝑧𝑦 𝑤𝑖𝑑𝑧𝑎̨ 𝐶𝑖𝑒̨ 𝑤 𝑝𝑒ł𝑛𝑖, 𝑛𝑖𝑒 𝑡𝑦𝑙𝑘𝑜 𝑝𝑟𝑧𝑒𝑧 𝑝𝑟𝑦𝑧𝑚𝑎𝑡 𝑗𝑒𝑑𝑛𝑒𝑔𝑜 𝑏ł𝑒̨𝑑𝑢.”
Wiele lekcji bezpośrednio 𝐝𝐨𝐭𝐤𝐧𝐞̨ł𝐨 𝐦𝐨𝐣𝐞𝐠𝐨 𝐬𝐞𝐫𝐜𝐚 𝐢 𝐰𝐞𝐬𝐳ł𝐨 𝐰 𝐠ł𝐚̨𝐛 𝐮𝐦𝐲𝐬ł𝐮. Było ich tak dużo, że nie wskażę wszystkich i wiele zachowam dla siebie, ale niektóre cytaty 𝐝𝐚ł𝐲 𝐦𝐢 𝐝𝐨 𝐦𝐲𝐬́𝐥𝐞𝐧𝐢𝐚, bądź 𝐮𝐭𝐰𝐢𝐞𝐫𝐝𝐳𝐢ł𝐲 𝐭𝐨, 𝐜𝐨 𝐣𝐮𝐳̇ 𝐰𝐢𝐞𝐝𝐳𝐢𝐚ł𝐚𝐦. Nie powiem też, że nie było kilka fragmentów, z którymi 𝐧𝐢𝐞 𝐝𝐨 𝐤𝐨𝐧́𝐜𝐚 𝐬𝐢𝐞̨ 𝐳𝐠𝐚𝐝𝐳𝐚𝐦, ale jednocześnie uważam to za bardzo 𝐰𝐚𝐫𝐭𝐨𝐬́𝐜𝐢𝐨𝐰𝐞, ponieważ dzięki temu możemy poznać 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐩𝐞𝐤𝐭𝐲𝐰𝐞̨ 𝐢𝐧𝐧𝐞𝐣 𝐨𝐬𝐨𝐛𝐲 i, po różnych przemyśleniach, 𝐝𝐨𝐣𝐬́𝐜́ 𝐝𝐨 𝐧𝐨𝐰𝐲𝐜𝐡 𝐰𝐧𝐢𝐨𝐬𝐤𝐨́𝐰. ❤️
„𝑁𝑖𝑒 𝑝𝑜𝑟𝑜́𝑤𝑛𝑢𝑗 𝑠𝑖𝑒̨ 𝑑𝑜 𝑖𝑛𝑛𝑦𝑐ℎ, 𝑡𝑦𝑙𝑘𝑜 𝑑𝑜 𝑠𝑖𝑒𝑏𝑖𝑒 𝑧 𝑝𝑟𝑧𝑒𝑠𝑧ł𝑜𝑠́𝑐𝑖.”
Wydaje mi się, że 𝐧𝐚𝐣𝐰𝐚𝐳̇𝐧𝐢𝐞𝐣𝐬𝐳𝐚̨ 𝐥𝐞𝐤𝐜𝐣𝐚̨, którą wyciągnęłam z 𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝟐𝟎𝐬 jest to, że 𝑛𝑖𝑒 𝑚𝑎𝑚𝑦 𝑤𝑝ł𝑦𝑤𝑢 𝑛𝑎 𝑡𝑜, 𝑐𝑜 𝑛𝑎𝑠 𝑠𝑝𝑜𝑡𝑦𝑘𝑎, 𝑎𝑙𝑒 𝑧𝑎𝑤𝑠𝑧𝑒 𝑚𝑎𝑚𝑦 𝑐𝑜𝑠́ 𝑑𝑜 𝑝𝑜𝑤𝑖𝑒𝑑𝑧𝑒𝑛𝑖𝑎 𝑜𝑑𝑛𝑜𝑠́𝑛𝑖𝑒 𝑡𝑒𝑔𝑜, 𝑐𝑜 𝑧 𝑡𝑦𝑚 𝑧𝑟𝑜𝑏𝑖𝑚𝑦. 𝐊𝐚𝐳̇𝐝𝐲 𝐳 𝐧𝐚𝐬 𝐭𝐫𝐳𝐲𝐦𝐚 𝐧𝐚 𝐬𝐰𝐨𝐢𝐜𝐡 𝐛𝐚𝐫𝐤𝐚𝐜𝐡 𝐢𝐧𝐧𝐲 𝐛𝐚𝐠𝐚𝐳̇ 𝐝𝐨𝐬́𝐰𝐢𝐚𝐝𝐜𝐳𝐞𝐧́. Nie możemy zwalać winy na nasze traumy i pozwalać na powielanie nieodpowiednich zachowań. Zamiast tego musimy 𝐰𝐳𝐢𝐚̨𝐜́ 𝐨𝐝𝐩𝐨𝐰𝐢𝐞𝐝𝐳𝐢𝐚𝐥𝐧𝐨𝐬́𝐜́ 𝐳𝐚 𝐬𝐰𝐨𝐣𝐞 𝐜𝐳𝐲𝐧𝐲, ponieważ niestety to właśnie w naszym interesie jest ruszyć do przodu i 𝐧𝐢𝐞 𝐩𝐨𝐳𝐰𝐨𝐥𝐢𝐜́ 𝐩𝐫𝐳𝐞𝐬𝐳ł𝐨𝐬́𝐜𝐢 𝐳𝐚𝐰ł𝐚𝐝𝐧𝐚̨𝐜́ 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐳́𝐧𝐢𝐞𝐣𝐬𝐳𝐨𝐬́𝐜𝐢𝐚̨ 𝐢 𝐩𝐫𝐳𝐲𝐬𝐳ł𝐨𝐬́𝐜𝐢𝐚̨. Sama byłam kiedyś w takim miejscu, gdzie wszystko zwalałam na przykre doświadczenia z dawnych lat, a prawda jest taka, że 𝐭𝐨 𝐧𝐢𝐞 𝐨𝐧𝐞 𝐬́𝐰𝐢𝐚𝐝𝐜𝐳𝐚̨ 𝐨 𝐦𝐨𝐣𝐞𝐣 𝐨𝐬𝐨𝐛𝐨𝐰𝐨𝐬́𝐜𝐢, a to co z nimi zrobię i czy pozwolę im przejąć kontrolę nad moim życiem. 😌
„𝑁𝑎𝑗𝑐𝑧𝑒̨𝑠́𝑐𝑖𝑒𝑗 𝑗𝑒𝑑𝑛𝑎𝑘 𝑗𝑎𝑘 𝑡𝑜 𝑚𝑜́𝑤𝑖𝑎̨ 𝑑𝑜 𝑡𝑎𝑛𝑔𝑎 𝑡𝑟𝑧𝑒𝑏𝑎 𝑑𝑤𝑜𝑗𝑔𝑎. 𝑊 𝑤𝑖𝑒̨𝑘𝑠𝑧𝑜𝑠́𝑐𝑖 𝑝𝑟𝑧𝑦𝑝𝑎𝑑𝑘𝑜́𝑤 𝑡𝑜 𝑛𝑖𝑔𝑑𝑦 𝑛𝑖𝑒 𝑗𝑒𝑠𝑡 𝑗𝑒𝑑𝑛𝑎 𝑘𝑜𝑛𝑘𝑟𝑒𝑡𝑛𝑎 𝑟𝑧𝑒𝑐𝑧 𝑎𝑙𝑏𝑜 𝑗𝑒𝑑𝑛𝑎 𝑜𝑠𝑜𝑏𝑎, 𝑘𝑡𝑜́𝑟𝑎 𝑤𝑠𝑧𝑦𝑠𝑡𝑘𝑜 𝑟𝑜𝑧𝑤𝑎𝑙𝑎.”
Wielokrotnie 𝐳𝐫𝐳𝐮𝐜𝐚ł𝐚𝐦 𝐜𝐚ł𝐚̨ 𝐰𝐢𝐧𝐞̨ 𝐧𝐚 𝐬𝐢𝐞𝐛𝐢𝐞, aby zakończyć konflikt i nie stracić drugiej osoby. Nie poruszałam trudnych tematów, ponieważ 𝐛𝐚ł𝐚𝐦 𝐬𝐢𝐞̨, że osoba, na której mi zależy, poczuje się zaatakowana i mnie zostawi. 𝑊𝑒𝑙𝑙, 𝑖𝑡 ℎ𝑎𝑝𝑝𝑒𝑛𝑒𝑑. Ta książka przypomniała mi, że 𝐧𝐢𝐜 𝐧𝐢𝐞 𝐣𝐞𝐬𝐭 𝐜𝐳𝐚𝐫𝐧𝐨𝐛𝐢𝐚ł𝐞, a ja nie mogę wiecznie brać na swoje barki odpowiedzialności za obie strony. 𝐒𝐳𝐜𝐳𝐞𝐫𝐚 𝐫𝐨𝐳𝐦𝐨𝐰𝐚 𝐣𝐞𝐬𝐭 𝐧𝐢𝐞𝐬𝐚𝐦𝐨𝐰𝐢𝐜𝐢𝐞 𝐰𝐚𝐳̇𝐧𝐚 w każdej relacji, a młodsza ja zdecydowanie w nią nie potrafiła. Potrzebowałam sporo czasu, aby zrozumieć pewne sprawy i móc aktualnie mieć o wiele 𝐝𝐨𝐣𝐫𝐳𝐚𝐥𝐬𝐳𝐞 𝐢 𝐳𝐝𝐫𝐨𝐰𝐬𝐳𝐞 𝐩𝐨𝐝𝐞𝐣𝐬́𝐜𝐢𝐞 niż przedtem. ❤️🩹
„𝑇𝑤𝑜𝑗𝑎 𝑤𝑒𝑟𝑠𝑗𝑎 ℎ𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑖 𝑛𝑖𝑒 𝑚𝑢𝑠𝑖 𝑏𝑦𝑐́ 𝑗𝑒𝑑𝑦𝑛𝑎̨ – 𝑎𝑙𝑒 𝑛𝑎𝑑𝑎𝑙 𝑗𝑒𝑠𝑡 𝑝𝑟𝑎𝑤𝑑𝑧𝑖𝑤𝑎 𝑑𝑙𝑎 𝐶𝑖𝑒𝑏𝑖𝑒.”
Gdybym chciała odnieść się do każdego fragmentu, z którym się utożsamiam, 𝐳𝐚𝐛𝐫𝐚𝐤ł𝐨𝐛𝐲 𝐦𝐢 𝐜𝐳𝐚𝐬𝐮, ale uwierzcie mi na słowo, że każda lekcja 𝐳𝐨𝐬𝐭𝐚𝐰𝐢ł𝐚 𝐩𝐨 𝐬𝐨𝐛𝐢𝐞 𝐬́𝐥𝐚𝐝 𝐰 𝐦𝐨𝐢𝐦 𝐬𝐞𝐫𝐜𝐮 i otworzyła pole do przemyśleń oraz rozwoju. 𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝟐𝟎𝐬 pokazało mi nowe perspektywy, otworzyło oczy na niektóre tematy, ale też zgodziło się z tym, co już wiem. Ta lektura jest idealnym 𝐝𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐫𝐞𝐦𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫’𝐞𝐦, do którego warto wracać. Te 𝟐𝟔 𝐥𝐞𝐤𝐜𝐣𝐢 to nie tylko rozdziały, które mają nas czegoś nauczyć, ale też przypomnieć, że 𝐧𝐢𝐞 𝐦𝐮𝐬𝐢𝐦𝐲 𝐰𝐬𝐳𝐲𝐬𝐭𝐤𝐢𝐞𝐠𝐨 𝐫𝐨𝐳𝐮𝐦𝐢𝐞𝐜́, a 𝑘𝑎𝑧̇𝑑𝑦 𝑑𝑧𝑖𝑒𝑛́ 𝑗𝑒𝑠𝑡 𝑡𝑦𝑙𝑘𝑜 𝑘𝑜𝑙𝑒𝑗𝑛𝑦𝑚 𝑜𝑑𝑐𝑖𝑛𝑘𝑖𝑒𝑚 𝑠𝑒𝑟𝑖𝑎𝑙𝑢 𝑜 𝑛𝑎𝑧𝑤𝑖𝑒 𝑴𝒐𝒋𝒆 𝒁̇𝒚𝒄𝒊𝒆. 🤍
𝑥𝑜𝑥𝑜 𝑙𝑖𝑣 <3
𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝟐𝟎𝐬. 𝟐𝟔 𝐥𝐞𝐤𝐜𝐣𝐢, 𝐤𝐭𝐨́𝐫𝐞 𝐝𝐚ł𝐚𝐛𝐲𝐦 𝐦ł𝐨𝐝𝐬𝐳𝐞𝐣 𝐬𝐨𝐛𝐢𝐞 – 𝐀𝐥𝐞𝐤𝐬𝐚𝐧𝐝𝐫𝐚 𝐏𝐚𝐰𝐥𝐢𝐤
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[współpraca reklamowa @wydawnictwo.beya & @wydawnictwo_sensus]
„𝑇𝑜 𝑇𝑦 𝑗𝑒𝑠𝑡𝑒𝑠́ 𝑎𝑢𝑡𝑜𝑟𝑘𝑎̨ 𝑠𝑤𝑜𝑗𝑒𝑗 ℎ𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑖.”
Nie ja wybrałam tę książkę. To ona wybrała mnie. Pojawiała się wszędzie, między poleceniami, w urywkach cytatów, w przypadkowych wzmiankach aż w końcu zaczęłam dostrzegać ją częściej, niż bym tego chciała. Każdy fragment odsłaniał odrobinę jej treści, wystarczająco dużo, by wzbudzić ciekawość, ale jednocześnie za mało, by móc przejść obok niej bez obojętności.
Z czasem ta ciekawość przerodziła się w potrzebę. Nie była to zwykła chęć sięgnięcia po kolejną historię, lecz poczucie, że to spotkanie musi wydarzyć się właśnie teraz. Nie jutro, nie za tydzień, nie wtedy, gdy „będzie odpowiedni moment”. Lecz teraz, bo ta chwila nastała już dawno. Tu i teraz. I tylko czeka na znak, jakiego wyboru dokonam tym razem.
“In my 20s. 26 lekcji, które dałabym młodszej sobie” jest książką typowo nietypową. Z jednej strony jak na poradnik przystało zawiera wiele powielanych rad i uniwersalnych wskazówek, które można spotkać w innych publikacjach tego typu. Z drugiej zaś przez formę jaką przybiera od razu czytelnik nabiera poczucia jakby siedział na kawie z przyjaciółką/przyjacielem w trakcie szczerej rozmowy, bez udawania, a za to ze szczerością i ciepłem.
Całość recenzji https://www.czytelnika.pl/2026/01/in-my-20s-26-lekcji-ktore-daabym.html
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ czasem ta...
„In my 20’s” @aleksandra_pawlik to poradnik, który staje się pewnego rodzaju instrukcją obsługi dorosłości - dorosłości nieidealnej, nieoczywistej i czasami absurdalnej, czyli takiej jakiej chyba każdy z nas doświadcza na codzień.
Lekcje zawarte w książce są życiowe, podane w łagodny, przyjemny sposób - zupełnie, jakby jakby starsza siostra czy najlepsza przyjaciółka udzielały porad. Niby nie ma w niej nic odkrywczego (szczególnie, gdy jest się już „dorosłym” dorosłym 😉),jednak sama chętnie sięgnęłabym po taki przewodnik te 15 lat temu, gdy dopiero wchodziłam w dorosłość - jest w nim mnóstwo tematów, które mogą okazać pomocne dla młodego człowieka.
Co cudowne - po książkę mogą sięgnąć też „pełnoprawni” dorośli, by odświeżyć sobie życiowe prawdy, które dla nich stały się już normą codzienności.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekcje zawarte w książce są życiowe, podane w łagodny, przyjemny sposób - zupełnie, jakby jakby starsza siostra czy najlepsza przyjaciółka...
Przed sięgnięciem po tę pozycję nie znałem autorki, nie wiedziałem czym się zajmuje na co dzień i, sugerując się opisem wydawcy, liczyłem na to, że owe lekcje będą bardziej uniwersalne i dotyczące różnych sfer życia. Niestety, okazuje się, że to książka wyłącznie dla nastolatek i bardzo młodych kobiet, a jej treść kręci się głównie wokół nieudanych związków i rozstań.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo torzadko sięgam po takie książki w stylu poradnikowym, ale obok tej trudno mi było przejść obojętnie. od razu wiedziałam, że po debiut aleksandry pawlik muszę sięgnąć. kojarzycie te tiktoki polecające tytuły, które każda dziewczyna w swoich latach 20 powinna przeczytać? ja do tej listy z pewnością dodałabym „in my 20s".
ta książka coś we mnie uleczyła. to było takie miłe i komfortowe doświadczenie czytać i problemach i zmaganiach, które większość z nas ma lub miało, wkraczając w etap dorosłości. ola napisała wiele o swoich własnych przeżyciach, które przerodziła w rady.
rozwój i dojrzewanie są głównymi tematami, które są poruszane w tej książce. i choć wiele rad czy wniosków z doświadczeń było dla mnie oczywistych (bo już je przeżyłam) to bardzo miło było usłyszeć, a raczej coś takiego i że wszystko jest z tobą w porządku, to jest normalne, każdy się z tym zmaga.
przeczytałam tę książkę na jednym posiedzeniu z herbatą w ręce, pod kocem i relaksującą muzyką w tle. to dało mi takie poczucie bezpieczeństwa i pozwolilo otworzyć mi głowę, rozjaśnić niektóre sprawy. jeśli mam być szczera to bardzo potrzebowałam przeczytać coś takiego. gorąco polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tota książka coś we mnie uleczyła. to było takie miłe i...
Aleksandrę Pawlik znam od bardzo dawna. Ma własny kanał na youtubie, który regularnie oglądam. Dlatego gdy usłyszałam, że wydała książkę od razu musiałam ją mieć! Tak samo jak Ola gdy byłam mała myślałam, że w wieku 20 kilku lat będę już taaaaaka dorosła! Moje życie będzie uporządkowane, jednak rzeczywistość okazała się nie taka kolorowa. Autorka zaczyna książkę od podejmowania trudnych decyzji jeszcze w wieku nastoletnim - od wyboru szkoły średniej, przedmiotów maturalnych aż do wyboru studiów. Trzeba pamiętać, że zawsze mamy prawo do zmiany decyzji, gdy uznamy, że wybór dokonany przed laty już nie jest dla nas. Warto zastanowić się czy opinia, którą usłyszeliśmy od innych ma dla nas znaczenie. Fakt, że ktoś się wypowiada nie znaczy, że warto go słuchać. Dlatego warto filtrować osoby od których przyjmujemy rady. Aleksandra Pawlik pokazuje również jak ważna jest sztuka odpuszczania. Nie jest to słabość, lecz strategia. Nie możemy patrzeć, że tyle już zainwestowaliśmy dlatego szkoda to odpuścić. Musimy pamiętać, że nie da się napisać nowego rozdziału życia jeżeli wciąż patrzymy na ten poprzedni. Także większość relacji ma swój termin ważności.
Dzięki książce zrozumiałam, że nie tylko ja mierzy się z trudnościami podczas dorosłego życia. Gdy chcemy coś zrobić najważniejszym jest zacząć. Bardzo spodobała mi się rada, że gdy jestem najmądrzejsza w pokoju to znaczy, że jestem w złym pokoju ponieważ wtedy nie możemy się dalej rozwijać. Książka jest niezwykle wartościowa ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„In my 20s. 26 lekcji, które dałabym młodszej sobie” to książka, która zakwalifikowana jest do poradników, ale czytając ją bardziej można stwierdzić że to pamiętnik ? Opisywane życie, rady, doświadczenia autorki. Nie jest to forma pamiętnika, ale czytając tę książkę nie można o niej napisać że to poradnik. Niektóre momenty można zakwalifikować jako spotkanie z przyjaciółką przy kawie czy herbacie. Natomiast inne może rady na przyszłość, ale należy pamiętać że każdy jest inny, inne ma w życiu priorytety, nie można generalizować wszystkich w jednym kierunku. Te słowa głównie kieruje do młodszych odbiorców, tych co szukają też swojej ścieżki kariery, muszą wybrać które liceum, na jakie studia iść, czy w ogóle iść, a może rozwinę coś swojego. Wiele pytań, mnóstwo niewiadomych, a odpędzi nie przychodzą od tak. Autorka od lat działa w sieci, można napisać że jest influencerką, wprost pisze że to jej praca, zarabia na tym pieniądze, ale pamiętajcie, myślę że to jest najważniejsze - Oli nic nie przyszło od tak - „bo jej się udało”, „bo miała szczęście”. Nie kochani, w tym świecie social mediów, nic nie dzieje się od tak. Wybić może Wam się post czy rolka jak wpisze się w algorytm, a osoby które tworzą w internecie i osiągnęły pewien poziom, cel, poświęciły na to mnóstwo czasu, zaangażowania, cierpliwości, a przede wszystkim konsekwencji. Pomysł, pomysłem, ale też trzeba potrafić go obronić. Nic nie przychodzi od tak, a niestety cierpliwość nie jest na pierwszym miejscu u wielu osób. Autorka fajnie opisuje różne właśnie takie historie, zmagania, problemy na podstawie swojego życia. Też daje nadzieję, że w każdej chwili swojego życia można znaleźć sowiej miejsce. Ciekawa pozycja, polecam Wam po nią sięgnąć.
„In my 20s. 26 lekcji, które dałabym młodszej sobie” to książka, która zakwalifikowana jest do poradników, ale czytając ją bardziej można stwierdzić że to pamiętnik ? Opisywane życie, rady, doświadczenia autorki. Nie jest to forma pamiętnika, ale czytając tę książkę nie można o niej napisać że to poradnik. Niektóre momenty można zakwalifikować jako spotkanie z przyjaciółką...