Pan Srebrnego Łuku

Pan Srebrnego Łuku

Oceny książki Pan Srebrnego Łuku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pan Srebrnego Łuku

Hmm..sama nie wiem :)
Dam tej serii szansę i przeczytam kolejna część, no zaskoczyła mnie końcówka.

Hmm..sama nie wiem :)
Dam tej serii szansę i przeczytam kolejna część, no zaskoczyła mnie końcówka.

Przesłuchana. Połknęłam bakcyla, od razu zabieram się do 2 tomu. Fabuła skupia się na losach Eneasza i Andromachy, w okresie bezpośrednio poprzedzającym wybuch wojny Trojańskiej. Pojawia się Odyseusz, Hektor i Parys i nawet ktoś wspomina o Helenie jednak postacie te wcale nie są najważniejsze dla powieści. Polecam miłośnikom mitów greckich.

Na półkach: , , , ,

Często recenzuję książki o mitologii. Wiele z nich mnie zachwyca, ale całkiem niemało też irytuje wtórnością i powielaniem schematów, które raz zadziałały. ,,Troja” Davida Gemmella to pozycja zupełnie niepodobna do retellingów greckich, które czytałam do tej pory. I mimo zaskakującej interpretacji, wywarła na mnie ogromne wrażenie.

Młody książę Helikaon rezygnuje z praw do tronu i oddaje się podróżom i walkom, co przysparza mu przydomek Pana Srebrnego Łuku. Z kolei młoda kapłanka Andromacha zostaje zmuszona do porzucenia swojej świątyni i udania się do pałacu w Troi, gdzie ma poślubić księcia Hektora. Jednak jej narzeczony nie przybywa, król Priam ją nęka, a pogłoski o ataku groźnych Mykeńczyków stają się coraz poważniejsze. W tym chaosie Helikaon i Andromacha stają się dla siebie wsparciem.

Ta wersja wojny trojańskiej zdecydowanie różni się od tych, które czytałam wcześniej. Jest mocno uhistoryczniona, nie ma tu bóstw i magii, a motywy przeczuć czy klątw są bardziej w tle. Charaktery bohaterów i powiązania między nimi także bardzo się różnią od tego, co znamy. I chociaż po przeczytaniu masy pozycji o mitologii mam swoją wizję postaci i ich relacji, to w tym przypadku nie czułam żadnych zgrzytów, że przecież powinno być inaczej. Widać, że tutaj autor z pełną świadomością przedstawił tę historię inaczej, bardziej przyziemnie, może bardziej bazując na podaniach o tym, że prawdziwa wojna trojańska była wynikiem konfliktów handlowych, nie porwania pięknej Heleny (która tutaj jest pospolitą nastolatką). Taki zabieg skojarzył mi się z Trylogią Arturiańską Cornwella, także przez styl pisania, który nie jest zbyt sentymentalny, a autor skupia się na polityce i militariach. Jednocześnie duże odejście od mitologii sprawia, że całość wciąga i czytelnik do końca nie może być pewny, co dalej się wydarzy, co dla wielu pewnie będzie plusem i ,,Pan Srebrnego Łuku” wbrew pozorom może okazać się przystępniejszy niż chociażby ,,Pieśń o Achillesie”.

Mimo że książka jest napisana w dość surowy, ,,żołnierski” sposób, to jednocześnie nie brakuje tu emocji i refleksji. Mamy wiele przemyśleń dotyczących tego, co wpływa na człowieka, dlaczego podejmujemy dane wybory, co było miłą odskocznią po polskiej ,,Troi”, gdzie bohaterowie zdawali się tylko na los. Bardzo dobrym spoiwem tego wszystkiego jest główny bohater, Helikaon, tutaj dodatkowy utożsamiany z Eneaszem. To jednocześnie człowiek szlachetny, mądry, myślący, ale też urodzony wojownik, który często musi wybierać między swoją empatią a obowiązkami żołnierza. Jest dość mocno zakorzeniony w swoim świecie, ale też trochę wyrastający ponad, co sprawia, że książka nie jest ani przesadnie unowocześniona, ani usprawiedliwiająca okropne czyny epoką. Wątek Andromachy wnosi nieco feministyczną nutę i chociaż uwielbiam opowieść o miłości jej i Hektora, to tutaj całkowicie kupiła mnie wizja niezależnej kapłanki, która czuje się wyobcowana w pałacu, gdzie ma grać rolę przykładnej narzeczonej. Jej mądre uwagi na temat małżeństw, roli kobiet czy podejścia do związków jednopłciowych (które w starożytności wcale nie było takie entuzjastyczne, jak niektórzy sądzą) sprawiały, że narracja tej bohaterki też była bardzo przyjemna w czytaniu. Pozostałe postacie także są ciekawe i wielowymiarowe, posiadające dobre i złe cechy. Nawet oddana matka Halizja czy niewinna Laodike mają swoje trudne momenty, a cyniczny Gershom czy okrutny Priam pojedyncze odruchy serca. I mimo że wizja tych postaci była bardzo odmienna od mojej, całkowicie im wierzyłam i na ten moment akceptuję wersję Gemmella i jestem zaintrygowana, co jeszcze się wydarzy. Szczególnie urzekła mnie postać Kasandry, ukazana tutaj jako dziewczynka po porażeniu mózgowym, nieco dziwna i przerażająca, a zarazem na swój sposób niewinna i pełna miłości.

Słyszałam o tej książce masę pozytywnych opinii, co jednocześnie mnie zachęcało i budziło obawy, że się zawiodę. Na razie jednak tak się nie stało. ,,Pan Srebrnego Łuku” to znakomita powieść, którą mogę polecić zarówno fanom mitologii, jak i osobom, które nie przepadają za oryginalną historią wojn trojańskiej.

,, Ludzie stają się źli(…) Nie wierzę, że tacy się rodzą. Obojętnie jak zostali poczęci.”

Młody książę Helikaon rezygnuje z praw do...

2562 użytkowników ma tytuł Pan Srebrnego Łuku na półkach głównych
421 użytkowników ma tytuł Pan Srebrnego Łuku na półkach dodatkowych

David Gemmell
David Gemmell
Angielski autor fantasy i powieści historycznych połączonych z fantasy. Urodził się w zachodniej części Londynu latem 1948. W wieku szesnastu lat został wyrzucony ze szkoły za zorganizowanie klubu hazardowego. Od tamtej pory pracował. W nocy dorabiał sobie jako ochroniarz w klubie nocnym w Soho. Pisał też artykuły do "Daily Mail", "Daily Mirror" i "Daily Express". W 1984 roku opublikował swoją pierwszą powieść, Legendę. W 1986 zaczął utrzymywać się z pisarstwa. Jego ostatnią opublikowaną książką była powieść Troy: The Lord of the Silver Bow, wydana w 2005, której kontynuacja, Troy: Shield of Thunder miała ukazać się we wrześniu 2006. Rozpoczętą przez niego książkę Troy: Fall of Kings dokończyła jego żona Stella i wydano ją w 2007 roku. Zmarł w piątek, 28 lipca 2006, dwa tygodnie po operacji pomostowania tętnic wieńcowych.

Cytaty z książki Pan Srebrnego Łuku