Związani klątwą

Alina Duchnowska Wydawnictwo: Ćma romantasy
romantasy
2025-10-23
2025-10-23
Miała być w jego rękach tylko narzędziem zemsty. Stała się – jego upadkiem, zatraceniem i … zbawieniem.

Rosaretta Galliani wciąż jeszcze opłakuje utraconego ukochanego, kiedy otrzymuje od losu kolejny cios. Ojciec oddaje jej rękę Darinowi Hasselbedowi – zaufanemu przyjacielowi króla, rycerzowi, człowiekowi, przeciwko któremu zajadle walczył podczas mieszczańskiej rewolty. A także, jak głoszą plotki, czarnoksiężnikowi, który zaprzedał duszę demonom. Złamanej żalem Rosaretcie nie pozostawia się żadnego wyboru. Ale prawdziwa groza ogarnie ją wtedy, kiedy pierwszy raz spojrzy w twarz przyszłego męża.

Przerażona Rosaretta zostaje przez Darina wywieziona z dala od morza i wszystkiego co znała i kochała. W otoczonym przez mroczną puszczę starym zamku Hinsvrith przyjdzie jej się zmierzyć nie tylko z nienawiścią ze strony nowej rodziny i samotnością, ale także stawić czoła obcej dla niej magii, zaklęciom i klątwie rzuconej na ród Hasselbed. A przede wszystkim: własnemu mężowi. Pochłoniętemu przez gniew człowiekowi o zniszczonej twarzy i jeszcze mocniej okaleczonym sercu.

Bowiem w Hinsvrith nawet blizny kryją mroczne sekrety.

Kup Związani klątwą w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Związani klątwą

Oceny książki Związani klątwą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Związani klątwą

Boże święty Niepojęty w niebiosach nawet nie będę tego oceniać, bo dość szybko zrobiłam DNF. Nie dość, że książka jest napisana strasznie dziwnie jakby osoby odpowiedzialne za korektę redakcję i całą resztę Spały a autorka swój warsztat Pisarski wyciągnęła z księżyca. Wszyscy bohaterowie tej książki są jacyś okropni dysfunkcyjni I niepoczytalni głównej bohaterce Współczuję że znalazła się w tak porąbanej sytuacji. Kiedy przeczytałam ostrzeżenia treści zaczęłam się zastanawiać czy powinnam to dalej czytać bo sięgnęłam po tą książkę przez polecajcie na Instagramie, I szczerze żałuję bo w tym momencie mam zryty mózg a jest środek nocy prawie i mam traumę a przeczytałam tylko cztery rozdziały tak doszłam do sceny czynu na g i nie wytrzymałam rzadko tak robię ale książka przyleciała przez pokój i walnęła o podłogę. Nie polecam nawet najgorszemu wrogowi

„Związani klątwą” to historia pełna bólu, trudnych doświadczeń i emocjonalnych przemian bohaterów. Główna bohaterka została zmuszona do życia z mężczyzną, który pochodził z nienawidzonego przez jej rodzinę rodu. Książka skupia się przede wszystkim na relacjach międzyludzkich, pokazując, jak bardzo przeszłość i rany zadane przez najbliższych potrafią wpłynąć na człowieka.

Zarówno Rosaretta, jak i Darin mają za sobą trudne doświadczenia oraz traumy, które ukształtowały ich charakter. Pochodzą z rodów przepełnionych nienawiścią do siebie, a ich małżeństwo zostaje zawarte jako element zemsty i politycznej gry. Już sam ten motyw nadaje historii dramatyzmu i tragedii. Rosaretta na początku jawi się jako osoba niewinna, bardzo ufna i niezwykle dobra. To bohaterka, która zdecydowanie nie zasłużyła na los, jaki ją spotkał. Trafiając do nowej rodziny, każdego dnia musi mierzyć się z wrogością, samotnością i poczuciem zagrożenia. Jej historia to opowieść o przetrwaniu, o dziewczynie, która zmuszona przez okoliczności zaczyna dojrzewać, staje się silniejsza, bardziej samodzielna i świadoma swojej wartości. Relacja między Rosarettą a Darinem jest skomplikowana i pełna sprzeczności. Początkowo mężczyzna traktuje ją w sposób okrutny i chłodny, jednak z czasem okazuje się, że to właśnie on staje się jej dopełnieniem i osobą, której najbardziej potrzebowała. Można odnieść wrażenie, że bohaterka wybacza mu za szybko wszystkie krzywdy, jednak realia tego świata: patriarchalne społeczeństwo i ograniczona rola kobiet sprawiają, że jej decyzje wydają się wiarygodne jak na czasy tej epoki. Autorka skupia się głównie na postaciach i relacjach między nimi, a mniej na szczegółowym przedstawieniu świata. Dla niektórych czytelników może to być niedosyt, jak dla mnie pozwala to jeszcze mocniej skupić się na emocjach bohaterów i ich wewnętrznych przemianach.

„Związani klątwą” to historia która pokazuje, że nawet osoby naznaczone traumą mogą odnaleźć w sobie siłę do zmiany i stworzenia relacji opartej na zrozumieniu i wsparciu.

Tytuł: Związani klątwą
Autor: Alina Duchnowska
Wydawnictwo: Ćma

Książka przeczytana w ramach BT u @book.lover995 za co serdecznie dziękuję 😘

,,...Wpatrywała się w podchodzącą bliżej bestię. Głęboki warkot wstrząsał gardzielą. Parę kroków. Krok. Woda zachlupotała wokół łap. Wyciągnął w stronę Retty pysk, jakby zamierzał poznać jej woń. Był tak wielki, że musiał opuścić nisko łeb i teraz znaleźli się tak blisko, że ich nosy prawie się stykały. Patrzyła wyprost w żarzące się tajemniczo oko...."

Powieść niczym z bajki o Pięknej i Bestii...

Ona: Cicha i spokojna, od urodzenia naznaczona kalectwem, nosi w sercu żałobę po stracie bliskiej osoby.

On: Bezwzględny pan na włościach. Zmusił jej ojca, do oddania córki w zamian za swoje życie...

I już widzisz serduszka i amorki bo to przecież romantasy, ale... na tym bajka się kończy, a zaczyna brutalna walka o przetrwanie, miłość i władzę, a to wszystko podszyte chęcią zemsty.
Nie jest to książka dla każdego!!!
Jest brutalna, pełna niesprawiedliwości losu i chwilami przerażająca, ale dzięki temu, tak bardzo poruszająca. Złamie twoje serce i sponiewiera duszę, ale da też iskierkę nadziei i pokaże, że w okrutnym świecie, też może zrodzić się coś pięknego .
Więc jeżeli lubisz gorący dark fantasy, przy którym będziesz się śmiać, bać, płakać i przeklinać, to polecam tą książkę z całego ❤️
Rzadko daję ocenę 10/10, ale ta na nią zasługuje w 100% i proszę 🙏 niech ktoś mi powie, że będą kolejne tomy, bo Cyanna i Carmilla też zasługują na swoje historie 🔥

@alina_duchnowska_autorka @book.lover995 @cma_wydawnictwo #mojaopiniaoksiążce #mojarecenzjaksiążki #btzwiązaniklątwą #związaniklątwą ##alinaduchnowska
08/02/2026

Tytuł: Związani klątwą
Autor: Alina Duchnowska
Wydawnictwo: Ćma

Książka przeczytana w ramach BT u @book.lover995 za co serdecznie dziękuję 😘

127 użytkowników ma tytuł Związani klątwą na półkach głównych
28 użytkowników ma tytuł Związani klątwą na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Związani klątwą

Alina Duchnowska
Alina Duchnowska
Pisarka powieści fantasy i samodzielna wydawczyni. Lubi snuć opowieści o miłości, magii i smokach. Wielbicielka mangi i anime oraz zapalona rękodzielniczka. Z wykształcenia archeolożka i bronioznawczyni. Trenowała łucznictwo tradycyjne, walkę mieczem i jazdę konną. Nie jest jej obca także wiedza ezoteryczna, a swoje doświadczenie miesza w magicznym kociołku z hojną dawką fantazji, tworząc szalone, pełne emocji opowieści. Miłością jej życia są koty, które lgną do niej całymi stadami. Dlatego dokądkolwiek idzie, towarzyszą jej chmury kociego futerka. Migawkami z wielokociej codzienności dzieli się na Instagramie.

Akademia Ciemnogrodzka Barbara S. Maciejczyk
Akademia Ciemnogrodzka
Barbara S. Maciejczyk
Akademia Ciemnogrodzka to miejsce pełne dziwów i niebezpieczeństw czyhających potencjalnie za każdym rogiem. Szczególnie jeśli jest się przedstawicielką rasy, której istnienie jest niejako sekretem… Liwia Dracca trafia do Akademii po śmierci swojego ojca, a właściwie po jego owianym tajemnicą morderstwie. Pragnie znaleźć sprawcę. Nie szuka sympatii, przyjaciół... Jednak życie często ma swoje plany. Kiedy zaczynałam czytać Akademię, wiedziałam już, że mogę liczyć na opowieść wypełnioną zapachami, jesiennymi obrazami i nostalgią, bo jako fanka Pottera niezmiennie uwielbiam szkoły magii oraz przenoszenie się do magicznych światów. Właściwie książka Basi zdołała obudzić we mnie niezwykłe pokłady nastoletniego sentymentu, bo śledzimy w niej przygody – notabene – nastolatków. Jeśli oczekujecie lektury wypełnionej brutalnością, mrokiem i dojrzałością bohaterów, zapewne nie znajdziecie w Akademii tego, czego chcecie. Czy to znaczy, że osoba dorosła nie może się dobrze przy niej bawić? Absolutnie! Ja bawiłam się świetnie, głównie za sprawą plastycznego, obrazowego języka, wartkiej akcji, bohaterów, którzy różnili się od siebie nie tylko charakterami, ale również rasami – bo tych w Akademii nie brakuje. Ta różnorodność działa tutaj nie tylko jako element światowego folkloru. Urozmaica fabułę i sprawia, że czytelnik cały czas zastanawia się, co spotka za rogiem – podobnie zresztą jak bohaterka książki. No i do tego ten uroczy, ciągnący za serduszko wątek miłosny, który zdołał przenieść mnie do (zamierzchłych) czasów, gdy sama doświadczałam pierwszych zauroczeń. Nie spodziewajcie się tutaj gorących scen. Nie znaczy to, że nie zrobi się cieplej – czy to za sprawą uczuć, czy to za sprawą fabularnych zawirowań. Być może brakowało mi odrobinę świata, odrobinę lekcji wypełnionych magią. Jednocześnie takie wstawki zawsze oznaczają spadek tempa, w związku z czym rozumiem, dlaczego mogło być ich mniej. Niemniej liczę, że w kolejnym tomie (którego premiera z tego, co wiem, planowana jest na ten rok) dane nam będzie dowiedzieć się nieco więcej o tym, gdzie właściwie Akademia jest umiejscowiona – w jakim świecie, w jakich realiach, i co właściwie dzieje się wokół, poza murami. Niemniej uważam Akademię Ciemnogrodzką za satysfakcjonującą lekturę, szczególnie dla młodszych oraz dla dorosłych, którzy chcą wrócić do szkolnych czasów. Polecam!
elusive_writes - awatar elusive_writes
ocenił na88 dni temu
Wizjonerka Karolina Wilchowska
Wizjonerka
Karolina Wilchowska
„Wizjonerka” to historia, która zaczyna się jak koszmar. Hazel, młoda dziewczyna obdarzona zdolnością przewidywania przyszłości, nie jest wybrańczynią, lecz więźniem. Jej dar nie przynosi jej chwały, lecz staje się narzędziem w rękach wampirów, które traktują ją bardziej jak przedmiot niż człowieka. Już od pierwszych stron czuć ciężar tej opowieści: strach, podporządkowanie i życie w ciągłym napięciu. Pojawienie się Callena, wilkołaka, który ją uwalnia, wprowadza do historii powiew nadziei. Ich wspólna podróż ma w sobie coś z drogi ku wolności, ale też rodzącego się uczucia. Problem w tym, że Hazel nie jest bohaterką gotową na romans. To dziewczyna głęboko poraniona, zamknięta w sobie, reagująca lękiem na świat, który dla innych jest normalnością. Jej zachowanie - płacz, wycofanie, zagubienie - nie jest przesadzone, lecz wiarygodne. To nie „delikatność”, a echo traumy. Warto zatrzymać się przy jednej rzeczy, która może budzić skrajne reakcje czytelników: postaci Hazel. Pojawiają się głosy, że bohaterka jest zbyt płaczliwa czy słaba. Tylko czy naprawdę można tego od niej oczekiwać? Hazel nie jest bohaterką, która przeżyła trudną przygodę i wyszła z niej silniejsza. Ona została złamana. Lata zniewolenia, strachu i uprzedmiotowienia zostawiają ślad i to właśnie widzimy w jej zachowaniu. Jej lęk, wycofanie, emocjonalna niestabilność nie są wadą konstrukcyjną postaci, lecz naturalną konsekwencją tego, co przeszła. Powrót do domu rodzinnego nie przynosi ukojenia. Wręcz przeciwnie, staje się kolejnym źródłem napięcia. Najbardziej uderza postawa matki, która zdaje się nie widzieć tego, co oczywiste. Zamiast wsparcia pojawia się presja powrotu do „dawnej Hazel”, jakby traumę można było zmyć wizytą w salonie urody. Ten kontrast między oczekiwaniami bliskich a rzeczywistością bohaterki wypada bardzo gorzko i boleśnie prawdziwie. Motyw daru również zasługuje na uwagę, nie jako błogosławieństwo, lecz ciężar, od którego Hazel pragnie się uwolnić. To ciekawy zabieg, który odwraca typowy schemat „wyjątkowej bohaterki”. Hasło na okładce: „Tam, gdzie mrok splata się z przeznaczeniem” bardzo trafnie oddaje istotę książki. „Mrok” to trauma Hazel, jej cierpienie, lęk i lata zniewolenia. „Przeznaczenie” to dar, który ją wyróżnia, i wątek romantyczny z Callenem. Autorka stara się połączyć te dwa motywy i właśnie w tym tkwi siła tej historii, w konfrontacji cierpienia z próbą miłości i uwolnienia. „Wizjonerka” ma w sobie potencjał i kilka naprawdę mocnych emocjonalnie momentów. Jednocześnie można odczuć pewien zgrzyt między próbą budowania romantycznej relacji a realistycznym przedstawieniem traumy Hazel. Te dwa elementy nie zawsze ze sobą współgrają. Hazel jest jednak postacią wiarygodną psychologicznie i nie pozostawia czytelnika obojętnym.
Andarielka - awatar Andarielka
oceniła na728 dni temu
Nekromantka Aleksandra Sadura
Nekromantka
Aleksandra Sadura
Książka ma mniejszy druk, rozdziały z pod rozdziałami i treść najbardziej przypadnie nastolatkom, ponieważ rodzina tu decyduje za losy dziewczyny, więc wszędzie będzie obecny jej bunt. Historia zaczyna się nagle, gdzie wchodzimy w krąg wiedźm, które próbują przekonać młodą osobę, aby zmieniła szkołę na tą typowo dla wiedźm. Dotychczasowe jeszcze młoda dziewczyna nie wyróżniała się zbytnio, jednak w momencie pojawienia się drugiego daru, którego nie od razu poznajemy, musi podjąć się nauki w miejscu, gdzie dokształci swoje możliwości. Kobiety radzą jej jak ma się bronić w razie gdyby ktoś zapragnął ją zabić. Jak dla mnie było to mało pocieszające:-) Musicie wiedzieć, że Kania jak na młodą osobę jest bardzo ciekawska. Przez dar, który posiada jest związana ze śmiercią, dlatego tym bardziej próbuje rozwikłać dlaczego niektóre z uczennic nigdy się nie odnajdują żywe. Spotka ją wiele stresujących sytuacji, napiętych wydarzeń, ale będzie kroczyła tą drogą, gdyż nie potrafi zostawić niedokończonych spraw. Pomocną dłonią będą dla niej książki a w tym słowiańskie postacie, które jeśli pojmie ich działanie, mogą pomóc w jej zamiarach. Jak sądzicie, czy wciąż będzie jej się udawało nie zwracać na siebie uwagi? Czy pamięta o tym, że jeden zły krok i życie jej rodziny może zostać zagrożone? To fantastyka dla młodszego czytelnika, który lubi obserwować rozmowy postaci i poznawać ich zdanie w różnych tematach. Czasami bywa tu mrocznie i strasznie, ale w stonowanym odczuciu. Przez cały czas wiemy, że ty tylko wymyślona opowieść, więc jej treść nieco mniej nas przyciąga. Myślę, że upartość jest odczuwana przez całą książkę, taki trochę bunt, niby tyczący się starszej młodzieży, ale lekko rozchwiany emocjonalnie. Pojawia się tutaj strach własny, lęk przed śmiercią i brak wiary w siebie, dlatego właśnie młodszy nastoletni czytelnik bardziej odczuje jej klimaty. Koniec nie jest końcem, więc jest zasugerowane, że może być coś więcej. Starszy czytelnik może odczuwać mały niedosyt, dlatego polecam ją dla wieku nastoletniego:-)
przyrodazksiążką Przespolewska - awatar przyrodazksiążką Przespolewska
oceniła na87 dni temu
Godzina wilka Katarzyna Staniszewska
Godzina wilka
Katarzyna Staniszewska
🐺 Godzina Wilka - Katarzyna Staniszewska 🐺 ,, Nie można wiecznie tracić. " Cóż, co mogę powiedzieć. Katarzyna Staniszewska znowu to zrobiła. I zrobiła to jeszcze lepiej. Po przeczytaniu Półmroku byłam absolutnie zauroczona i chciałam więcej, natomiast po skończeniu Godziny Wilka zwaliło mnie z nóg. Ale po kolei. Drugi tom Kronik Półmroku rozpoczyna się praktycznie w momencie, w jakim zakończył się tom pierwszy. I jest... epicko, jeszcze mroczniej, niebezpieczniej, niepewniej. Jeśli klimat w Półmroku był dla mnie wabikiem, to tutaj już absolutnie mnie pochłonął. Razem z Erieną zapuszczamy się w miejsca straszniejsze, potworniejsze, jesteśmy świadkami koszmarów o jakich bohaterom się jeszcze nie śniło. A sama Eri musi nieustannie walczyć z bestią i mrokiem w swoim wnętrzu, które łakną krwi. Ten wątek był niesłychanie ciekawy i wywołał u mnie ogromne emocje. Znajdziemy tu także elementy horroru i grozy, fragmenty, które wywołują u czytelnika dreszcze i niepokój. Podszepty wiatru, las pogrążony we mgle i ciemności, mrożące krew w żyłach rytuały, zniszczone osady... Styl pisania jest naprawdę świetny i nie mogę się nie zachwycać. W Godzinie Wilka, podobnie jak w Półmroku wykorzystywany jest motyw drogi: bohaterowie stale się przemieszczają, zagłębiając się w miejsca mroczniejsze, straszniejsze. Nieustannie odkrywamy nowe elementy układanki, tajemnice bardziej lub mniej zrozumiałe, również dla samych bohaterów. Autorka świetnie przedstawia sytuację w Vanadorze i coraz silniejsze echo nadciągającej wojny oraz intrygi, które zacieśniają się wokół bohaterów. A skoro o bohaterach mowa. Mamy oczywiście stary skład Zakonu Czuwania, ale pojawiają się także nowi, intrygujący bohaterowie, jak Artan i jego świta. Mam szczerą nadzieję, że jeszcze powrócimy do tematu buntowników i spędzimy więcej czasu w ich szeregach. Nie ukrywam, że bardzo zaintrygowała mnie sama postać Artana. Więcej czasu ekranowego dostaje także zdrajca Karan, dzięki czemu jesteśmy w stanie lepiej zrozumieć jego działania i motywy. I naprawdę mocno się do niego przywiązałam i polubiłam jego postać. Jeśli miałabym opisać Erienę (i paru innych bohaterów) słowem, to byłaby to: przemiana. Przemiana, żałoba, poczucie winy i nadchodzącej tragedii. I właśnie dlatego przez większą część lektury towarzyszył mi ogromny smutek. Bohaterowie stają nagle się boleśnie świadomi swoich przeszłych błędów, konsekwencji, tragedii. W tym tomie nadal rozdzierająco kocham Elhana i Eri, śmieje się z Jesuppa i Starego, ale atmosfera robi się... cięższa. Zakończenie pozostawiło mnie z mnóstwem pytań i emocji: złościłam się, a potem płakałam, ponieważ moje serce pękło. Jeśli szukacie powieści dark fantasy, która was pochłonie, wywoła skrajne emocje, a następnie zostawi z wieloma dniami rozważań i pytań, to gwarantuję, że Kroniki Półmroku będą świetnym wyborem. Czekam na tom trzeci z niecierpliwością i strasznym niepokojem.
pagesofvale - awatar pagesofvale
ocenił na1020 dni temu
What the Hell. Kraina ognia Sandra Ewertowska
What the Hell. Kraina ognia
Sandra Ewertowska
Jestem wielką fanką mroku i wszystkiego, co się za nim kryje, dlatego z wielką przyjemnością sięgnęłam po #whatthehell To zdecydowanie jedna z tych książek, które nie są dla każdego — i warto to powiedzieć już na samym początku. Przed lekturą koniecznie zapoznajcie się z ostrzeżeniami. To książka ciężka, momentami bardzo dosadna i poruszająca trudne, kontrowersyjne tematy. Nie każdy będzie się w niej czuł komfortowo. Mamy tutaj do czynienia z typowym, mocniejszym dark romansem. Nie znajdziemy tu słodkich scen ani lekkiej historii, zamiast tego dostajemy brutalny, momentami wręcz makabryczny świat pełen grzechu, kary i bardzo dosadnych opisów. Książka obfituje w wulgaryzmy oraz naprawdę gorące i szczegółowe sceny łóżkowe, ale też sceny przemocy, tortur i znęcania się. W końcu jesteśmy w piekle — miejscu, do którego trafiają ludzie za swoje grzechy 😈 I właśnie wizja piekła jest jednym z największych plusów tej historii. Autorka stworzyła naprawdę ciekawy i dopracowany świat, podzielony na trzy krainy: ognia, koszmarów i mgły. Bardzo podobał mi się też pomysł na to, w jaki sposób grzesznicy odpowiadają za swoje winy — każdy grzech niesie za sobą konkretną karę, często zaskakującą i dobrze przemyślaną. Na uwagę zasługuje również główna bohaterka, która jest… nietypowa. Nie potrafi kłamać. Jej wrodzona prawdomówność wielokrotnie komplikuje jej życie i jest wykorzystywana przez innych, ale jednocześnie prowadzi do wielu zabawnych, momentami naprawdę błyskotliwych dialogów. Z kolei główny bohater — nasz „diabeł” to postać, którą naprawdę trudno polubić. Typowy narcyz, przekonany, że wszystko i wszyscy mu się należą. Do tego podejmujący decyzje bardziej pod wpływem impulsów niż rozsądku. To zdecydowanie nie jest bohater, który zdobywa sympatię od pierwszych stron. Ja osobiście lubię motyw połączenia demona i anioła, więc ten element zdecydowanie trafił w mój gust. Największym zaskoczeniem okazało się dla mnie zakończenie. To właśnie wtedy fabuła w końcu nabiera tempa i konkretnego kierunku — zaczyna się dziać naprawdę dużo, a historia wciąga znacznie bardziej niż wcześniej. Nie obyło się jednak bez minusów. Jednym z największych dla mnie był momentami zbyt patetyczny język, który potrafił być męczący i wybijał mnie z rytmu czytania. Na plus zasługuje również samo wydanie książki — jest naprawdę dopracowane i przyciąga uwagę.
z-ksiazkoholiczka - awatar z-ksiazkoholiczka
oceniła na711 dni temu
Szczelina mroku Karolina Ligocka
Szczelina mroku
Karolina Ligocka
W Piekle już byłam, a z Nieba mnie wywalili.* Narida po upadku z nieba musiała zacząć żyć na nowo. Bez mocy, anielskich skrzydeł i w zupełnie obcym ludzkim świecie. Jednak zdobywa rodzinę i przyjaciół, którzy pomagają jej mierzyć się z przeszłością, która niespodziewanie do niej wraca. I kto by pomyślał, że część z nich będzie demonami. Jednak tak było i teraz to oni potrzebują pomocy w stoczeniu boju o piekło. Jako drużyna stają przed ogromnym wyzwaniem pokonania ogarów, ale wiedzą, że potrzebują pomocy. Czy uda im się znaleźć zaginionego archanioła i uzyskać wsparcie tajemniczej magicznej istoty? Po tym, jak zachwycił mnie debiut autorki, wiedziałam, że sięgnę po kontynuację. Zachwycił mnie sam pomysł na fabułę, emocje, ale i bohaterowie, z którymi się zżyłam. No i musiałam wiedzieć, co będzie dalej! Kontynuacja to trochę taki powrót do dawno niewidzianych przyjaciół. Uwielbiam relacje między wszystkimi i to jak się wspierają pomimo tych wszystkich różnic. Istoty nadprzyrodzone z ludźmi żyją w zgodzie i się wspierają, a ich spoiwem jest upadła anielica. Anioły, demony, elfy, wampiry… prędzej czy później, z przeróżnych pobudek łączą siły i pokazują, jak różnorodni są. Tęskniłam za Naridą, pewnymi demonami i Fabio. I wiecie co? Jak uwielbiam drugi tom całym sercem, tak chyba nigdy nie wybaczę autorce tego, co uczyniła z jednym z bohaterów. No polały się łzy i serce pękło mi na milion kawałków. Tak się nie robi! No ale dobra, nie zmienia to faktu, że nadal jestem zachwycona! Połączenie wątków niebiańskich z piekielnymi, magią i tego, co skrywa przeszłość, przykuwa uwagę, a dynamiczna akcja sprawia, że przez powieść praktycznie się płynie. Zwłaszcza że nie brakuje momentów zaskakujących, pełnych zawirowań oraz emocji. Oj tego ostatniego zdecydowanie nie brakuje. Fani aniołów i demonów będą zadowoleni, tak samo, jeśli chodzi o magię i walkę dobra ze złem. Nie zabraknie przyjacielskich utarczek i sercowych rozterek. Czytajcie oba tomy, a ja z utęsknieniem wypatruję trzeciego tomu, bo to, co się zadziało na końcu… Oj ciężko będzie wytrzymać.
Zapatrzona_W_Książki - awatar Zapatrzona_W_Książki
Bezwzględnie Twój Jamie Applegate Hunter
Bezwzględnie Twój
Jamie Applegate Hunter
~ **Bezwzględnie Twój** - **Jamie Applegate Hunter** ~ W dniu trzynastych urodzin Rennicka, następcy tronu Królestwa Gór, bogowie wyszeptali mu imię przeznaczonej: Amelia. Problem w tym, że Amelia była człowiekiem. Rennick, jako fae i dziedzic tronu, pozostawał magicznie związany ze swoim królestwem aż do dwudziestych piątych urodzin. Mimo bariery między ich światami więź przeznaczenia okazała się silniejsza niż każda magia. Chłopak zaczął więc wysyłać ukochanej anonimowe listy. Pół roku później trzynastoletnia Amelia dostała pierwszy dziwny list od kogoś, kto twierdził, że jest jej przeznaczony. Początkowo uznała to za żart. Jednak listy i prezenty przychodziły przez kolejne lata. Z czasem zakochała się w nieznajomym, który pisał do niej z niezwykłą wytrwałością. Była przekonana, że nigdy go nie spotka, bo królestwo fae od ludzkiego świata oddzielała nieprzekraczalna bariera. Wszystko zmieniło się w dniu jej dwudziestych piątych urodzin, gdy usłyszała znajome słowa: „Cześć, ukochana!”. Rennick wreszcie stanął przed nią, gotów przekroczyć każdą granicę dla miłości. Książkę przesłuchałam w formie audiobooka. Powieść zawiera motywy przeznaczenia i miłości, która potrafi pokonać każdą granicę. Fabuła jest lekka i dobrze poprowadzona, dzięki czemu książkę czyta się naprawdę szybko. Listy między bohaterami dodają opowieści uroku i budują napięcie aż do samego końca. Historia Rennicka i Amelii wzbudza wiele emocji i sprawia, że chce się od razu poznać dalszy ciąg. To idealna lektura dla osób, które lubią romantasy. Współpraca recenzencka @Editio Red
zuziabooks - awatar zuziabooks
ocenił na620 dni temu
Błysk nadziei Heather G. Harris
Błysk nadziei
Heather G. Harris
Drugi tom serii Innego Królestwa, był czymś co mnie trochę zawiodło - można powiedzieć, że serię dopadła klątwa drugiego tomu. W drugim tomie Jinx musi zmierzyć się z m0rderstwem w swoim rodzinnym mieście, więc powraca z Liverpoolu, w którym próbowała stworzyć nowe życie, z powrotem do Londynu. Poznajemy również dokładniej Emoryego - smoka z pierwszej części, który już wtedy wzbudził moją ciekawość. Emory stracił jednego ze swoich smoczych braci z powodu narkotyków i prosi o pomoc Jinx, by pomogła mu dociec do sprawcy. Przy pierwszej części bawiłam się przednio, ponieważ wszystko było nowe, zaskakiwało na każdym kroku, a plot twistu nie przewidziałam, co dowodziło temu że nasza Jinx jest naprawdę świetną Panią detektyw. Natomiast w tym tomie plot twist i głównego podejrzanego przewidziałam w jakiejś 1/3 książki. Nie był dla mnie zaskoczeniem, a reakcje Jinx na niektóre sytuacje wykraczały poza logikę. Na minus składa się również bardzo przyspieszone zakończenie. Kiedy moment rozwiązania sprawy się pojawił, to nie miałam możliwości się w niego dobrze wczuć, a już się skończył. Fabuła nie pochłonęła mnie mocno, była fajna, ale nie wciągająca. Nie poczułam, że jest jakaś ważna stawka, nie miałam poczucia zagrożenia, czy pilności, ani też nigdy nie wątpiłam, że wszystko samo się rozwiąże. Pomimo tego, nie była to zła historia. Podobało mi się, jak Jinx i Emory się poznają, a wątek miłosny odpowiadał mi o wiele bardziej, niż ze Stonem. Jednak liczę na to, że w następnych tomach zostanie nam oszczędzony trójkąt miłosny. Myślę, że będę kontynuować serię. Raczej nie przejdzie do historii jako moja ulubiona, ale po prostu jestem ciekawską osobą i chciałabym wiedzieć, co dalej się wydarzy. A książka w swojej banalności potrafi też wciągać i ma przy tym kilka zabawnych momentów. Współpraca reklamowa - miasto książek
livingthroughbook - awatar livingthroughbook
Pragnienia, o które walczymy Klaudia Rychel
Pragnienia, o które walczymy
Klaudia Rychel
Czy drugi tom może być lepszy od pierwszego? Owszem, to jest na to najlepszy dowód. Okazuje się, że poza murami naprawdę istnieje wolność, taka o której bohaterowie nawet nie śmieli marzyć. Stella, Aaron wraz z Milo i Alexem oraz uwaga psami wydostają się z New Energy i stają przed szansą na zupełnie nowe życie. Ale wolność ma swoją cenę i nie jest ona wcale niska. Zmiany, które nadchodzą, wymagają ogromnego poświęcenia. Na szali jest nie tylko ich życie, ale też los wielu innych ludzi. Najtrudniejsze okazuje się jednak coś innego: podejmowanie decyzji według własnej woli. Bo jak zacząć żyć po swojemu, skoro przez całe życie ktoś mówił ci, jak masz myśleć i co robić? To już nie jest walka tylko o siebie. To walka o wolność w imieniu całej społeczności, o przyszłość, która wcale nie jest pewna. No i w końcu… między Stellą a Aaronem naprawdę zaczyna płonąć. To, na co czekałam przez cały pierwszy tom, wreszcie się wydarza i powiem jedno: było warto. Wiecie, jak smakuje coś, na co czeka się tak długo? Jeszcze lepiej, niż się spodziewacie. To było świetne zagranie ze strony autorki. Ich uczucie dojrzewa razem z nimi, staje się bardziej świadome, głębsze i prawdziwsze. To już nie jest tylko napięcie i niedopowiedzenia, ale coś znacznie silniejszego. Wolność to nie tylko brak murów ale też odwaga do podejmowania własnych wyborów i ponoszenia ich konsekwencji.
paulynn-czyta - awatar paulynn-czyta
oceniła na1018 dni temu

Cytaty z książki Związani klątwą

- Nie zostawiaj mnie.
Zatrzymał się w pół ruchu, jakby uderzył w niewidzialną ścianę.
- Nie rozumiesz - wydusił z trudem. - Nów... Magia... Nie panuję nad nią. Nie panuję nad sobą. Mogę się zmienić w każdej sekundzie. A potem cię rozszarpać.
Usłyszał szelest i pełen wysiłku jęk, gdy wstawała. Mimo to w jej głosie brzmiał śmiech:
- Przecież mnie nienawidzisz, Darinie. Dlaczego więc się martwisz?
No właśnie: dlaczego?
Odwrócił się do niej i... zamarł.

- Nie zostawiaj mnie.
Zatrzymał się w pół ruchu, jakby uderzył w niewidzialną ścianę.
- Nie rozumiesz - wydusił z trudem. - Nów....

Rozwiń

- Nienawidzę tego.
- Mnie.
- Nie. Siebie. [...] Nienawidzę swojego ciała. Głupiej nogi, przez którą nie umiem utrzymać się na najbardziej powolnym, spokojnym koniu. Nienawidzę tego, że nie mogę nawet uciekać.
Zapadła cisza przerywana jedynie szeptem ognia. Darin wreszcie głęboko zaczerpnął powietrza.
- Nienawidzę... - zaczął z wahaniem. - Że nie mam oka. Że nie zauważę padającego z tej strony ciosu. Nienawidzę tego.

- Nienawidzę tego.
- Mnie.

Rozwiń
Alina Duchnowska Związani klątwą Zobacz więcej

Boję się, że kiedyś o tym zapomnisz. [...] O tym, że nie jesteś potworem, Darinie.