Utwory wybrane. Opowiadania. Tom 4

- Anton Czechow. Utwory wybrane (tom 4)
- Biblioteka klasyków
- 2025-10-27
- 2025-10-27
- 9788381964166
- Natalia Gałczyńska, Maria Dąbrowska, Irena Bajkowska, Jarosław Iwaszkiewicz, Robert Papieski, Jerzy Wyszomirski, Maria Mongirdowa
Sześciotomowa edycja utworów Antona Czechowa w wyborze i pod redakcją Agnieszki i Roberta Papieskich.
Na podstawie 11-tomowej edycji dzieł Czechowa wydanej w Polsce ponad 60 lat temu
oraz 30-tomowej edycji rosyjskiej. Koncentrujemy się na opowiadaniach Czechowa, dłuższych i krótszych, śmiesznych i strasznych. W tym garść nieznanych dotąd po polsku. Wypełniają one 4 tomy. Tom piąty zawiera szkice podróżne, a w szóstym zbieramy utwory sceniczne.
Tom czwarty to opowiadania z lat 1892-1907.
W skład tomu wchodzą:
Sala nr 6 (przeł. Maria Dąbrowska)
Opowieść nieznanego człowieka (przeł. Maria Mongirdowa)
Czarny mnich (przeł. Natalia Gałczyńska)
Skrzypce Rotszylda (przeł. Maria Mongirdowa)
We dworze (przeł. Maria Mongirdowa)
Trzy lata (przeł. Natalia Gałczyńska)
Małżonka (przeł. Maria Mongirdowa)
Ariadna (przeł. Maria Mongirdowa)
Dom z facjatą. Opowiadanie malarza (przeł. Natalia Gałczyńska)
Moje życie. Opowieść prowincjonalna (przeł. Maria Dąbrowska)
Scyta (przeł. Irena Bajkowska)
Człowiek w futerale (przeł. Jerzy Wyszomirski)
O miłości (przeł. Jarosław Iwaszkiewicz)
Jonycz (przeł. Jarosław Iwaszkiewicz)
Pani z pieskiem (przeł. Natalia Gałczyńska)
Na Boże Narodzenie (przeł. Irena Bajkowska)
U Zieleninów (przeł. Robert Papieski)
List (przeł. Robert Papieski)
Tom czwarty to opowiadania z lat 1892-1907.
W skład tomu wchodzą:
Sala nr 6 (przeł. Maria Dąbrowska)
Opowieść nieznanego człowieka (przeł. Maria Mongirdowa)
Czarny mnich (przeł. Natalia Gałczyńska)
Skrzypce Rotszylda (przeł. Maria Mongirdowa)
We dworze (przeł. Maria Mongirdowa)
Trzy lata (przeł. Natalia Gałczyńska)
Małżonka (przeł. Maria Mongirdowa)
Ariadna (przeł. Maria Mongirdowa)
Dom z facjatą. Opowiadanie malarza (przeł. Natalia Gałczyńska)
Moje życie. Opowieść prowincjonalna (przeł. Maria Dąbrowska)
Scyta (przeł. Irena Bajkowska)
Człowiek w futerale (przeł. Jerzy Wyszomirski)
O miłości (przeł. Jarosław Iwaszkiewicz)
Jonycz (przeł. Jarosław Iwaszkiewicz)
Pani z pieskiem (przeł. Natalia Gałczyńska)
Na Boże Narodzenie (przeł. Irena Bajkowska)
U Zieleninów (przeł. Robert Papieski)
List (przeł. Robert Papieski)
Kup Utwory wybrane. Opowiadania. Tom 4 w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Utwory wybrane. Opowiadania. Tom 4
14 użytkowników ma tytuł Utwory wybrane. Opowiadania. Tom 4 na półkach głównych- Chcę przeczytać 10
- Rozmowy o wielkich rzeczach 1
- Mistrzowskie 1
- 📚︎ Posiadam 1
- 2. Do zdobycia 1
- Rosjanie 1
- Opowiadania 1
- Wyraziste postacie 1

Opinie i dyskusje o książce Utwory wybrane. Opowiadania. Tom 4
Cóż, w odróżnieniu od przedmówcy tom czwarty zaciągnąłem na urlop skutkiem raczej wady wzroku niż zamiaru. Zbiór opowiadań późnych to Czechow daleki od znanych humoresek. To opowiadania o ludziach biernych, bezsilnych wobec tkanki społecznej i własnych przypadłości, ludzi nie podejmujących skutecznego oporu - a jeśli ( Sala nr 6) to ponoszących druzgocącą klęskę. Opowiadania ( poza znaną Salą...) - Czarny Mnich, Opowieść nieznanego człowieka, Trzy lata - to teksty wybitne. Gdzieś później będzie Orwell , wracający do motywu bezsilnej jednostki ( Córka pastora choćby).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo wspaniały, wspaniały Czechow. Tak właśnie wyobrażam sobie wielką literaturę rosyjską. Świadomie zacząłem lekturę od tomu 4, żeby dostać z kuchni Antona dania najbardziej dojrzałe, wykwintne i o pełnym bukiecie smaków. Już po pierwszym opowiadaniu, czyli „Sali nr 6”, czułem się nasycony wszystkim, co najlepsze w literaturze XIX wieku – cienką granicą między normalnością a obłędem, filozofią cierpienia, krytyką opresyjnego systemu (w tym przypadku ochrony zdrowia, ale wiadomo, jak dalej można to interpretować; tak na marginesie: to opowiadanie przypomina mi nieco „Idiotę” Dostojewskiego).
Gwiazdka Michelin ode mnie, pełnego zachwytu degustatora.
No wspaniały, wspaniały Czechow. Tak właśnie wyobrażam sobie wielką literaturę rosyjską. Świadomie zacząłem lekturę od tomu 4, żeby dostać z kuchni Antona dania najbardziej dojrzałe, wykwintne i o pełnym bukiecie smaków. Już po pierwszym opowiadaniu, czyli „Sali nr 6”, czułem się nasycony wszystkim, co najlepsze w literaturze XIX wieku – cienką granicą między normalnością a...