Utwory wybrane. Opowiadania. Tom 1

- Anton Czechow. Utwory wybrane (tom 1)
- Biblioteka klasyków
- 2025-10-27
- 2025-10-27
- 9788381961639
- Jadwiga Dmochowska, Aleksander Wat, Jan Brzechwa, Robert Papieski, Jerzy Brzęczkowski, Jerzy Wyszomirski, Zofia Kaczorowska, Janina Brzechwa
Sześciotomowa edycja utworów Antona Czechowa w wyborze i pod redakcją Agnieszki i Roberta Papieskich.
Na podstawie 11-tomowej edycji dzieł Czechowa wydanej w Polsce ponad 60 lat temu oraz 30-tomowej edycji rosyjskiej. Koncentrujemy się na opowiadaniach Czechowa, dłuższych i krótszych, śmiesznych i strasznych. W tym garść nieznanych dotąd po polsku. Wypełniają one 4 tomy. Tom piąty zawiera szkice podróżne, a w szóstym zbieramy utwory sceniczne.
Tom pierwszy to opowiadania i humoreski z lat 1880-1885.
W skład tomu wchodzą:
List do uczonego sąsiada (przeł. Jerzy Wyszomirski)
Dwa zające gonisz, żadnego nie złapiesz (przeł. Robert Papieski)
Tatuńcio (przeł. Jerzy Wyszomirski)
Tysiąc i jedna namiętność, czyli straszna noc. Powieść w jednej części z epilogiem poświęcona Wiktorowi Hugo (przeł. Jerzy Wyszomirski)
Za jabłuszka (przeł. Jerzy Wyszomirski)
Żony artystów. Przekład… z portugalskiego (przeł. Robert Papieski)
Sąd (przeł. Jerzy Wyszomirski)
Zadania szalonego matematyka (przeł. Robert Papieski)
Zapomniałem!!! (przeł. Robert Papieski)
Chociaż schadzka doszła do skutku, to… (przeł. Zofia Kaczorowska)
Wiejskie eskulapy (przeł. Zofia Kaczorowska)
Zaprzepaszczona sprawa. Przygoda niczym z wodewilu (przeł. Zofia Kaczorowska)
Paskudna historia. Coś na kształt romansu (przeł. Zofia Kaczorowska)
Dwudziesty dziewiąty czerwca. Opowiadanie myśliwego, który nigdy nie trafia do celu (przeł. Zofia Kaczorowska)
Który z trzech? Historia stara, ale wiecznie nowa (przeł. Zofia Kaczorowska)
On i ona (przeł. Zofia Kaczorowska)
Dziedziczka (przeł. Zofia Kaczorowska)
Żywy towar (przeł. Zofia Kaczorowska)
Spóźnione kwiaty (przeł. Zofia Kaczorowska)
Dwa skandale (przeł. Zofia Kaczorowska)
Baron (przeł. Zofia Kaczorowska)
Zemsta (przeł. Zofia Kaczorowska)
Krzywe zwierciadło. Opowiadanie zapustne (przeł. Jerzy Wyszomirski)
Dwóch w jednym (przeł. Aleksander Wat)
Radość (przeł. Jerzy Wyszomirski)
Spowiedź (przeł. Aleksander Wat)
Środek jedynie skuteczny. W związku z procesem Towarzystwa Wzajemnego Kredytu w Petersburgu (przeł. Aleksander Wat)
Seans magnetyczny (przeł. Aleksander Wat)
Co lepiej? Niewczesne medytacje sztyk-junkra Krokodylowa (przeł. Aleksander Wat)
W golarni (przeł. Jerzy Wyszomirski)
Kobieta bez przesądów. Romans (przeł. Aleksander Wat)
Pytania i odpowiedzi (przeł. Robert Papieski)
Krzyż (przeł. Robert Papieski)
Baran i panna. Epizodzik z życia „łaskawych panów” (przeł. Aleksander Wat)
Niedorajda (przeł. Aleksander Wat)
Tryumf zwycięzcy. Opowiadanie emerytowanego registratora kolegialnego (przeł. Jerzy Wyszomirski)
Patriota (przeł. Robert Papieski)
Narzeczony (przeł. Robert Papieski)
Opowiadanie, do którego trudno dobrać tytuł (przeł. Aleksander Wat)
Wypadek z praktyki sądowej (przeł. Aleksander Wat)
Zagadkowa natura (przeł. Jerzy Wyszomirski)
Spryciarz (przeł. Robert Papieski)
Przekąska. Z przyjemnych wspomnień (przeł. Aleksander Wat)
Moja Nana (przeł. Robert Papieski)
Benefis słowika. Recenzja (przeł. Aleksander Wat)
Latające wyspy. Napisał Jules Verne (przeł. Aleksander Wat)
Delegat, czyli opowieść o tym, jak Desdemonow stracił dwadzieścia pięć rubli (przeł. Aleksander Wat)
O tym, jak wstąpiłem w związki małżeńskie. Opowiadanko (przeł. Aleksander Wat)
Raz do roku (przeł. Aleksander Wat)
Śmierć urzędnika (przeł. Jerzy Wyszomirski)
Posag (przeł. Jerzy Wyszomirski)
Córa Albionu (przeł. Jerzy Wyszomirski)
Informacja (przeł. Jerzy Wyszomirski)
Jesienią (przeł. Aleksander Wat)
Gruby i cienki (przeł. Jerzy Wyszomirski)
Opiekun (przeł. Aleksander Wat)
Prawniczka (przeł. Robert Papieski)
Z dziennika pewnej dziewczyny (przeł. Robert Papieski)
Zawiadowca stacji (przeł. Aleksander Wat)
Potwarz (przeł. Jerzy Wyszomirski)
Zrozumiał (przeł. Aleksander Wat)
W noc wigilijną (przeł. Aleksander Wat)
Egzamin. Z rozmowy dwóch bardzo mądrych ludzi (przeł. Robert Papieski)
Szwedzka zapałka. Opowiadanie kryminalne (przeł. Jerzy Wyszomirski)
Liberał. Opowiadanie noworoczne (przeł. Aleksander Wat)
Order (przeł. Aleksander Wat)
75 000 (przeł. Aleksander Wat)
Perpetuum mobile (przeł. Aleksander Wat)
Maria Iwanowna (przeł. Aleksander Wat)
Czytanie książek. Z opowiadań starego wróbla (przeł. Aleksander Wat)
Dumny człowiek. Opowiadanie (przeł. Aleksander Wat)
Samouwielbienie. Bajka (przeł. Aleksander Wat)
Poruszenie umysłów. Z kroniki miasta X… (przeł. Aleksander Wat)
Letniskowa przyjemność (przeł. Robert Papieski)
Egzamin idealny. Krótka odpowiedź na wszystkie długie pytania (przeł. Robert Papieski)
Egzamin (przeł. Aleksander Wat)
Chirurgia (przeł. Aleksander Wat)
Łzy, których świat nie widzi. Opowiadanie (przeł. Aleksander Wat)
Odpowiednie kroki (przeł. Aleksander Wat)
Nawet dobro powinno mieć swoje granice (przeł. Aleksander Wat)
Zadanie (przeł. Robert Papieski)
Najnowszy sekretarz (przeł. Aleksander Wat)
Ostrygi (przeł. Aleksander Wat)
Straszna noc (przeł. Aleksander Wat)
Jedno warte drugiego (przeł. Jerzy Brzęczkowski)
Dyplomata. Obrazek (przeł. Jan Brzechwa)
Skasowano! (przeł. Janina i Jan Brzechwowie)
Buty (przeł. Janina i Jan Brzechwowie)
Nerwy (przeł. Janina i Jan Brzechwowie)
Edukowane drewno. Obrazek (przeł. Jadwiga Dmochowska)
Symulanci (przeł. Janina i Jan Brzechwowie)
Kup Utwory wybrane. Opowiadania. Tom 1 w ulubionej księgarni
Oceny książki Utwory wybrane. Opowiadania. Tom 1
25 użytkowników ma tytuł Utwory wybrane. Opowiadania. Tom 1 na półkach głównych- Chcę przeczytać 21
- Literatura piękna 1
- 📚︎ Posiadam 1
- 2. Do zdobycia 1
- Mam 1
- Humor/Groteska/Satyra/Humoreski 1
- #Rosja, ZSSR 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Utwory wybrane. Opowiadania. Tom 1
Przyznaję, nie było mi po drodze z prozą Czechowa. Aż do momentu, kiedy w moje ręce trafił pięknie wydany, pierwszy tom „Utworów wybranych” tego pisarza z oferty @panstwowy.instytut.wydawniczy a w nim całe mnóstwo wspaniałych opowiadań rosyjskiego mistrza małych form literackich.
Anton Czechow nie potrzebuje rozbudowanych fabuł ani spektakularnych zwrotów akcji. Jego siła tkwi w pozornie nieistotnych detalach: spojrzeniu, geście, urwanym dialogu. To właśnie w tych drobiazgach odnajduje prawdę o człowieku. Bohaterowie jego opowiadań są zwyczajni, często zagubieni, uwikłani w społeczne konwenanse i własne słabości. Dzięki temu pozostają niezwykle autentyczni i bliscy czytelnikowi, nawet mimo historycznego i kulturowego dystansu.
Obok tekstów subtelnie humorystycznych znajdziemy tu opowiadania gorzkie, melancholijne, a momentami wręcz przytłaczające. Autor z chirurgiczną precyzją obnaża hipokryzję społeczeństwa, jałowość prowincjonalnego życia, a także niespełnienie ludzi, którzy nie potrafili lub nie mieli odwagi zawalczyć o własne marzenia.
Moją całą uwagę zajął styl Czechowa: oszczędny, klarowny, pozbawiony zbędnych ozdobników. Każde zdanie wydaje się przemyślane i funkcjonalne, a jednocześnie pełne znaczeń. To proza, która wymaga uważności i cierpliwości. Czechow nie podaje gotowych rozwiązań ani nie moralizuje. Pozostawia czytelnika z pytaniami, na które sami winniśmy znaleźć odpowiedź.
Nie bez znaczenia jest również samo wydanie książki. Staranna edycja, twarda oprawa i przemyślany dobór tekstów sprawiają, że obcowanie z tym tomem staje się prawdziwą przyjemnością: intelektualną i estetyczną. To książka, którą (również ze względu na format) chce się mieć zawsze przy sobie, czytać ją fragmentami, odkrywać na nowo sensy ukryte między wersami.
Opowiadania Czechowa z cyklu „Utwory wybrane” okazały się dla mnie literackim odkryciem. To proza zaskakująca swoją aktualnością i uniwersalnością. Potrafi zmienić czytelnicze uprzedzenia i na długo pozostać w pamięci. 👌
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnton Czechow nie potrzebuje rozbudowanych fabuł ani spektakularnych zwrotów akcji. Jego siła...
XIX wiek, XX wiek, XXI wiek, czas płynie, natura ludzka się nie zmienia. Doskonałe.