Pani Anka. Nehrebecka w rozmowie z Katarzyną Ostrowską

Okładka książki Pani Anka. Nehrebecka w rozmowie z Katarzyną Ostrowską autora Anna Nehrebecka, Katarzyna Antonina Ostrowska, 9788384040058
Okładka książki Pani Anka. Nehrebecka w rozmowie z Katarzyną Ostrowską
Katarzyna Antonina OstrowskaAnna Nehrebecka Wydawnictwo: Emocje Plus Minus biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2025-03-27
2025-03-27

Kup Pani Anka. Nehrebecka w rozmowie z Katarzyną Ostrowską w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pani Anka. Nehrebecka w rozmowie z Katarzyną Ostrowską

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pani Anka. Nehrebecka w rozmowie z Katarzyną Ostrowską

Grzeczniutka i uładzona ta rozmowa.
Szkoda, bo myślę (czytając między wierszami),że życie Pani Anny Nehrebeckiej było znacznie bardziej...hm... pikantne.
I nie, ja nie szukam taniej sensacji. No ale skoro już ktoś decyduje się na rozmowę, która będzie w efekcie książką...

Grzeczniutka i uładzona ta rozmowa.

Bardzo sympatyczny wywiad z Panią Anną Nehrebecką. Prowadzi go Katarzyna Ostrowska, która jest mi już znana z rozmów z Dorotą Kolak "Skąd ja Panią znam".

Marynia Pławicka z Rodziny Połanieckich,
Joasia Podborska z Ludzi bezdomnych,
Celina Katelbina z Noce i dnie - Pani Nehrebecka opowiada o postaciach przez nią granych, jak i przytacza anegdotki z planu filmowego.
Jeśli chodzi o polskie produkcje, to widz ze mnie żaden ;-) ale tytuły i postacie gdzieś mi się "obiły" o uszy. Zapewne jak wielu.
Nie ukrywam, że bardziej w tego typu autobiografiach (aktorzy, piosenkarze, politycy) interesują mnie ludzkie historie, człowiek, a nie jego praca, co już nie raz było przeze mnie napisane. Czy to wścibstwo? Nie. Raczej ciekawość różnorodności społecznej i wynikającej z niej mnogości cech, oraz osobowości będącej dziełem powstałym z indywidualnych doświadczeń. Moje spojrzenie sięga wnętrza i tego, co, i w jakich ilościach wydobywa się na zewnątrz.
Dzieciństwo, rodzinne przypowieści, beztroska, ale również tragedie, traumy. Ot, życie.
Jednakże, gdy życie zawodowe aktora jest zobrazowane w takiej formie, w jakiej przedstawia je Pani Anna, czyli ujmująco, to ma ono swoje miejsce w moim kręgu zainteresowań.
Jedynie nie przesadzałabym z gloryfikowaniem kogokolwiek, a już na pewno Wajdy. Dla mnie ktoś, kto zrzucił celowo żywego konia ze skały, dla efektu filmowego niby, a potem głupio się z tego tłumaczy, nie zasługuje na miano "wielkiego", ani "geniusza", jak to zachwyca się przez cały rozdział Pani Anna. Ba! Tylko podły, mały człowieczek z brakiem profesjonalizmu może dopuścić się takiego okrucieństwa. No, ale dla kariery szur, szur...Trzeba zamieść pod dywan niewygodne fakty.
Zachwalana tutaj "Ziemia obiecana" nie jest jego dziełem, on ją tylko zekranizował. Brawa należą się Reymontowi. Tak samo Kanał, Popiół i diament, Wesele i wiele innych (a może wszystkie?). Reszta braw dla aktorów, którzy potrafili dobrze odegrać swoje role.
Daleko mu do Woody Allena, zdobywcy czterech Oscarów, który pisał również scenariusze do swoich filmów.
Pomijając ten żenujący rozdział, resztę oceniam aprobatywnie.

Marynia Pławicka z Rodziny Połanieckich,
Joasia Podborska z Ludzi bezdomnych,
Jeśli...

Przypadkowo natknęłam się na wywiad z Panią Anną w niedzielę wieczorem a następnego dnia w bibliotece na książkę. Bardzo ciekawa w formie wywiadu. Zmieniła moje wyobrażenie o aktorstwie, to coś o wiele więcej niż strojenie min na scenie… Poznałam w książce wspaniałą kobietę.

58 użytkowników ma tytuł Pani Anka. Nehrebecka w rozmowie z Katarzyną Ostrowską na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Pani Anka. Nehrebecka w rozmowie z Katarzyną Ostrowską na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pani Anka. Nehrebecka w rozmowie z Katarzyną Ostrowską

Cytaty z książki Pani Anka. Nehrebecka w rozmowie z Katarzyną Ostrowską

Katarzyna Antonina Ostrowska Pani Anka. Nehrebecka w rozmowie z Katarzyną Ostrowską Zobacz więcej