Z biegiem dni. Pamiętnik minionego roku

Okładka książki Z biegiem dni. Pamiętnik minionego roku autora Jerzy Stuhr, 9788308084786
Okładka książki Z biegiem dni. Pamiętnik minionego roku
Jerzy Stuhr Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2024-08-07
2024-08-07

Kup Z biegiem dni. Pamiętnik minionego roku w ulubionej księgarnii

Oceny książki Z biegiem dni. Pamiętnik minionego roku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Z biegiem dni. Pamiętnik minionego roku

Niestety, mocno rozczarowujące...

Niestety, mocno rozczarowujące...

Moim zdaniem jest to książka słaba. Parę (z mojej perspektywy) dość ciekawych informacji na temat życia teatralnego czy kina (zarówno polskiego jak i światoweg) przeplatają jednak rozmaite pretensje do wszystkich wokół i publicystyka polityczna niezbyt wysokich lotów. Nie emocjonowałem się ani nie stawiałem pod pręgierzem J. Stuhra po sytuacji z jazdą pod wpływem alkoholu ani nie byłem nigdy wyborcą PiS ale pretensje Aktora, do sądu do tego że jest poddany jakiegoś rodzaju ostracyzmowi ( i nie chodzi mi o tabloidy tylko o opisywaną reakcję znajomych "z branży") za to co zrobił. Witamy w życiu. Publicystyka polityczna mówi niewiele poza tym dlaczego PiS ma tak wysokie i mocne poparcie; na swoich przeciwników politycznych ma że są: chamscy, niegrzeczni, tępi, razi go jako "wychowanka wybitnych polonistów" ich polszczyzna, maluje obraz dwóch narodów "my" i "oni". Wyższość i pogarda dla "prowincji" która trzyma ją właśnie przy tych PiSowcach którzy zamiast się nimi brzydzić (choć może to nieoficjalnie czują) uznają ich za podmiot swojej polityki.
Kilka uwag Autora jest dla mnie zupełnie niezrozumiałych; dla przykładu Autor opisuje jak to po tym jak Gagarin wyleciał w kosmos zapytał na apelu czemu by nie można wysyłać w kosmos przestępców bo albo by zginęli a jakby przeżyli to by się ich ułaskawiało a teraz na Ukrainie to walczy Grupa Wagnera w skład której wchodzą kryminaliści więc może jak to mówił to miał coś na rzeczy(?). Takich fragmentów których nie potrafię zrozumieć jest jeszcze kilka.
W sumie jest to szkoda bo Autor, mimo wszystko ma wielki dorobek aktorski, współpracował z najlepszymi po fachu i w filmie i na scenie i w Polsce i zagranicą i na pewno mógł powiedzieć wiele ciekawego i to nie wyszło.

Niestety nie doceniam, że jest to ostatnie przesłanie.
Ale...doceniam na 10 gwiazdek to, co Pan Jerzy zostawił nam jako aktor.
Aktor! Bo aktor to też człowiek. Taki sam jak ja czy ty. Nie jest wyznacznikiem wartości.
Oceniam książkę, nie człowieka.

Niestety nie doceniam, że jest to ostatnie przesłanie.
Ale...doceniam na 10 gwiazdek to, co Pan Jerzy zostawił nam jako aktor.
Oceniam książkę, nie człowieka.

128 użytkowników ma tytuł Z biegiem dni. Pamiętnik minionego roku na półkach głównych
29 użytkowników ma tytuł Z biegiem dni. Pamiętnik minionego roku na półkach dodatkowych

Okładka książki Myśmy się uodpornili. Rozmowy o dojrzałości Andrzej Luter, Jerzy Stuhr
Myśmy się uodpornili. Rozmowy o dojrzałości Andrzej Luter, Jerzy Stuhr
Okładka książki Kto tam zerka na Kacperka? Marianna Bończa-Stuhr, Jerzy Stuhr
Kto tam zerka na Kacperka? Marianna Bończa-Stuhr, Jerzy Stuhr
Okładka książki Obywatel Stuhr. Z Jerzym i Maciejem rozmawia Ewa Winnicka Jerzy Stuhr, Maciej Stuhr, Ewa Winnicka
Okładka książki Wymowa prawnicza Jerzy Bralczyk, Jacek Dubois, Gustaw Holoubek, Jerzy Stuhr, Andrzej Tomaszek, Kamil Zeidler
Jerzy Stuhr
Jerzy Stuhr
Rozpoczął karierę aktorską w Starym Teatrze w Krakowie, debiutując w "Dziadach". Zagrał w filmach m.in. Andrzeja Żuławskiego, Jerzego Gruzy i Antoniego Krauze. Pierwszą główną rolę filmową zagrał w "Spokoju" Krzysztofa Kieślowskiego (1976). Popularność przyniosła mu rola w "Seksmisji" (1983) oraz w filmie "Kiler" i jego kontynuacji. Był rektorem PWST w Krakowie (1990-1996, 2002-2008). Reżyserował wiele filmów, debiutując filmem "Spis cudzołożnic" (1995). Bogatą reżyserską filmografię zamyka "Obywatel" z 2014 r., w którym wystąpił razem ze swoim synem, Maciejem. Był również aktorem dubbingowym. Najpopularniejszą rolą dubbingową był Osioł w filmie "Shrek". Był aktywny w inicjatywach kulturalnych i społecznych. W 2005 otrzymał nagrodę im. Roberta Bressona od Papieskiej Rady Kultury. W 2006 wszedł w skład rady programowej Fundacji Centrum Twórczości Narodowej oraz otrzymał Krakowski Laur „dla człowieka godzącego sztukę, naukę i biznes”. W 2008 r. otrzymał Złotą Kaczkę jako najlepszy aktor komediowy stulecia wg czytelników miesięcznika "Film". Autor lub współautor sześciu książek: "Sercowa choroba, czyli moje życie w sztuce" (Czytelnik, 1992),"Udawać naprawdę" (Znak, 2000),"Ucieczka do przodu! Jerzy Stuhr od A do Z w wywiadach Marii Malatyńskiej" (z Marią Malatyńską, Znak, 2007),"Stuhrowie. Historie rodzinne" (Wydawnictwo Literackie, 2008),"Tak sobie myślę..." (Wydawnictwo Literackie, 2012),"Obywatel Stuhr. Z Jerzym i Maciejem rozmawia Ewa Winnicka" (z M. Stuhrem i E. Winnicką, Znak, 2014). Żona: Barbara Kóska (od 1971),2 dzieci: córka Marianna (ur. 1982) i syn Maciej (ur. 23.06.1975).

Anioł i twardziel. Biografia Romana Wilhelmiego Magdalena Jaros
Anioł i twardziel. Biografia Romana Wilhelmiego
Magdalena Jaros
Moi Drodzy ➡️Rzadko czytam biografie (poza biografiami Stefanka 🤭),dlatego też moja opinia może nie być do końca miarodajna. Niemniej jednak kiedy dowiedziałem się, że powstała opowieść o jednym z moich ulubionych autorów z dawnych lat - nie mogłem się powstrzymać. Kilka krótkich zdań dla Was. ➡️Uważam, że autorka wykonała dobrą robotę. Mnóstwo interesujących faktów z życia Wilhelmiego, który, jak już wiedziałem wcześniej, był postacią bardzo ale to bardzo niejednoznaczną i w żadnym wypadku nie był święty. ➡️Niezwykle utalentowany, świadomy własnej wartości, bywał cholerykiem i gwałtownikiem. ➡️Piękne wydanie. Zdecydowanie może być ozdobą biblioteczki. ➡️Dało się zauważyć nieco nadmierną tendencyjność autorki, wiele sugestii, swego rodzaju spekulacji, chociaż z drugiej strony może właśnie to uczyniło tę książkę łatwiejszą w odbiorze, bardziej ludzką, gdyż same suche fakty mogłyby być dla mnie niezjadliwe. Zatem czy to wada? Ocenicie sami. ➡️W każdym razie z tej biografii objawia nam się człowiek mocno narcystyczny, zapatrzony przede wszystkim w siebie. Nie to, że kochał film czy teatr, on "kochał siebie w tym zawodzie". Cóż, ja za cenę takiego podejścia miałem możliwość obejrzenia jego niesamowitych kreacji. Jeśli tak to ma działać i takie ma być podejście najlepszych do tematu bycia aktorem - dla mnie jako odbiorcy to absolutnie nic złego. ➡️Poznacie człowieka, dla którego praca stała na piedestale, przed życiem osobistym, przed rodziną. Można go akceptować, można nie lubić. Ale na pewno aktorem był genialnym. Moja ocena tej biografii 7/10.
Uncelek - awatar Uncelek
Krystyna Feldman. Niekiepska babka Ryszard Abraham
Krystyna Feldman. Niekiepska babka
Ryszard Abraham
Babkę Kiepską, ekscentryczną bohaterkę serialu „Świat według Kiepskich”, zna chyba każdy w tym kraju. Aktorkę Krystynę Feldman, która wcielała się w tę postać, nikomu wiec nie trzeba przedstawiać. Związana była ze sceną teatralną przez 86 lat, a to nie lada wyczyn, była równie charakterystyczna jak grana przez nią postać. Ja jednak nie miałam przyjemności zobaczenia jej na żywo na deskach teatru, a o ile kojarzyłam filmy, w których grała, tak niewiele wiedziałam o jej życiu prywatnym. Aż do momentu, kiedy sięgnęłam po książkę „Niekiepska babka” od Wydawnictwa EmocjePlusMinus. Co to była za kobieta!🤯 Ryszard Abraham uważany jest za specjalistę od anegdot ze świata teatru i filmu. To właśnie on zebrał w tej książce najciekawsze historie o tej aktorce. Spisał je w przystępnej formie, począwszy od dnia jej narodzin, a skończywszy na najlepszej definicji samotności, którą pani Krystyna sformułowała w jednym z wywiadów. Mnóstwo w tej książce poczucia humoru, ale takiego „na poważnie”, jak również życiowej mądrości, sentymentalizmu, oceny zmian. Jest to przepiękna historia o mądrej, rozsądnej, ale niezwykle oryginalnej kobiecie, mającej ogromne wyczucie dowcipu👏. Połknęłam tę książkę podczas jednego posiedzenia i jestem pod wrażeniem, jak można żyć bez lodówki, pralki, odgrywać niezwykłe kreacje wyciskające łzy z oczu widzów. A jednocześnie być człowiekiem „niemożliwym”, karcić młodzież za przekleństwa w sposób efektowny, rozkochiwać w sobie motorniczych i kierowców autobusów. Pani Krystyna nie ruszała się z domu bez wierszy księdza Twardowskiego, nie cierpiała zgiełku Warszawy, rozładowywała atmosferę (jak twierdzą jej bliscy) wrodzonym optymizmem. Potrafiła rozpętać piekielną awanturę o papierosy, łamała zasady, ale ubierała się w sklepach dla dzieci. Nie gardziła wódką zaprawioną herbatą, ale gotować nie potrafiła za grosz. Jeśli mieszkacie pod kamieniem i jakimś cudem nie słyszeliście do tej pory o pani Krystynie, to gwarantuję Wam, że i tak spodoba Wam się ta książka. Jej przesłanie jest autentyczne i uniwersalne, tekst czyta się lekko, a dodatkowo jest estetycznie wydana i zawiera zdjęcia z różnych etapów życia aktorki. Polecam, bo można o niej powiedzieć wiele, ale nie to, że jest kiepska.
chwilopylnie - awatar chwilopylnie
Męskie gadanie. O emocjach, męskości, kobietach, ojcostwie, przyjaźni, depresji, nałogach i wszystkim tym, o czym rozmawiają (i nie rozmawiają) mężczyźni Beata Biały
Beata Biały
Z tą książką mam pewien problem, bo moje oczekiwania były naprawdę wysokie. Trudno mi jednoznacznie stwierdzić, z czego wynikały – może z podświadomego przekonania, że osoby publiczne wiedzą o świecie nieco więcej? Niewątpliwym atutem rozmówców jest ich warsztat: jako osoby znane nauczyli się sprawnej komunikacji, co przekłada się na klarowność wypowiedzi. Ta otwartość u każdego z panów była dużym plusem i właściwie to ona motywowała mnie, by dotrwać do końca lektury. Niektóre rozmowy wypadły lepiej, inne gorzej, co w dużej mierze kładę na karb moich osobistych preferencji dotyczących komunikacji. Momentami czuć, że mimo świadomości tematu – męskich uczuć – niektórzy rozmówcy ostro wyznaczali granice swojego komfortu, podczas gdy inni robili to w sposób bardziej przemyślany. Utwierdziło mnie to w przekonaniu, że niezależnie od wieku czy profesji, można zupełnie nie umieć rozmawiać o sobie i swoim postrzeganiu życia. Ciekawe było odkrywanie ludzkiej twarzy rozmówców, jednak uważam za zbędne zbyt osobiste wstawki z życia prywatnego. Nie sądzę, by publiczne dzielenie się szczegółami dotyczącymi kłótni czy agresji w domach było zdrowe. Rozumiem, że takie mogło być założenie, by opowiedzieć „coś więcej”, ale wachlarz ludzkich emocji jest tak szeroki, że można o nich rozmawiać bez nadmiernego obnażania prywaty. Wizualnie książka prezentuje się świetnie. Zdjęcia rozmówców są dopracowane, a oprawa graficzna spójna, widać, że pracowali nad nią profesjonaliści. Tekst jest płynny i dobrze się go czyta, jednak całościowo pozycja jest nierówna. To lektura głównie dla osób szukających ciekawostek o celebrytach. Zabraknie tu treści dla tych, którzy liczą na rzetelne, dziennikarskie odkrywanie kolejnych warstw podczas wywiadu. Mam wrażenie, że autorka nieco zgubiła się w obranej formule, dając się „zjeść” swoim gościom, którzy przejęli narrację, co znacząco osłabiło ogólny odbiór książki.
Matimajczyta - awatar Matimajczyta
oceniła na61 miesiąc temu