Naszyjnik z turmalinem

Okładka książki Naszyjnik z turmalinem autora Katarzyna Antonina Ostrowska, 9788381474924
Okładka książki Naszyjnik z turmalinem
Katarzyna Antonina Ostrowska Wydawnictwo: Novae Res fantasy, science fiction
2019-07-31
2019-07-31

Kup Naszyjnik z turmalinem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Naszyjnik z turmalinem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Naszyjnik z turmalinem

Spędziłam przy tej książce naprawdę dobry czas historia wciągnęła mnie od pierwszych stron i czytało się ją z dużą przyjemnością. Myślałam, że będzie to zwykły romans, a tu taka niespodzianka: duchy, magia, tajemnica! Świetne połączenie gatunków i klimatu. Szkoda tylko, że nie ma drugiej części, bo chętnie sięgnęłabym po kontynuację. Polecam!

Z opisu książka zapowiadała się na ciekawą, lekką lekturę, która może umilić czas. Niestety, mimo obiecującego początku i naprawdę interesującego pomysłu, lektura okazała się mniej wciągająca, niż się spodziewałam.
Autorka stworzyła świat magii i tajemnicy – mamy tu nieświadomą swojej mocy dziedziczkę, małe miasteczko z własną atmosferą, a nawet odrobinę humoru, który jest zdecydowanie jednym z większych plusów tej książki. Niestety, na dobrym pomyśle się kończy.
Historia momentami traci tempo, główna akcja zostaje zbyt szybko podprowadzona, a liczne wątki poboczne i mnogość postaci mogą przyprawić o zawrót głowy. Zabrakło mi miejsca na rozwinięcie postaci i ich historii, a także na pogłębienie wewnętrznej przemiany głównej bohaterki – jej akceptacji własnej, nowej tożsamości.

To książka z potencjałem - jeśli ktoś lubi lekkie, humorystyczne historie z nutką magii i nie przeszkadza mu lekki chaos narracyjny, może mimo wszystko znaleźć tu coś dla siebie.

Każdy z nas czasem potrzebuje lekkiej i przyjemnej książki która u niektórych pomoże przełamać zastój czytelniczy a u innych taka lekturka pozwoli wciągnąć się w czytanie jeżeli ktoś nie robi tego z zapałem i chęcią. Florentyna Sulimirska - główna bohaterka, spotyka się z przypadkiem (a może jednak przeznaczeniem 😉) zostaje wysłana w podróż służbową do Łysej Góry. Jednak okazuje się, że to miejsce czeka na nią od tysiącleci. Kobieta z pomocą nowo poznanych przyjaciół natrafia na ciekawą historię rodzinną 🤫. Jest to książka która rozpoczęła moją przygodę z czytaniem i mimo pierwszego przeczytania to jej czar nie prysł i chętnie sięgam po nią ponownie. Jestem niestety zawiedziona, że nie zapowiada się na drugi tom, jednak nadzieja umiera ostatnia...

59 użytkowników ma tytuł Naszyjnik z turmalinem na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Naszyjnik z turmalinem na półkach dodatkowych

Okładka książki Pani Anka. Nehrebecka w rozmowie z Katarzyną Ostrowską Anna Nehrebecka, Katarzyna Antonina Ostrowska
Okładka książki Skąd ja panią znam. Dorota Kolak w rozmowie z Katarzyną Ostrowską Dorota Kolak, Katarzyna Antonina Ostrowska
Katarzyna Antonina Ostrowska
Katarzyna Antonina Ostrowska
Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego (teatrologia). Autorka sztuk teatralnych i powieści fantasy "Naszyjnik z turmalinem", nad której drugą częścią obecnie pracuje. Dumna przyjaciółka dwóch wspaniałych wyżłlic. Magii (Maniusi) i Darli (Danuty).

Cytaty z książki Naszyjnik z turmalinem

Dodaj cytat z książki Naszyjnik z turmalinem