Alicja. Bożena. Ja. Siostry Wahl i bohema PRL-u

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2024-09-04
- 2024-09-04
Literacka opowieść o najbardziej znanych bliźniaczkach polskiego świata sztuki XX wieku, Alicji i Bożenie Wahl, a zarazem obraz cyganerii PRL-u pióra cenionego pisarza i dramaturga.
Jerzy Żurek ponad dwadzieścia lat był najpierw partnerem życiowym, a potem mężem jednej z sióstr Wahl – Alicji. W latach 80. i 90. współtworzył z nią Galerię Sztuki Alicji i Bożeny Wahl na warszawskim Żoliborzu. Swoje wspomnienia z lat spędzonych u boku tych nietuzinkowych artystek przelewa na karty opowieści, której sam staje się jednym z głównych bohaterów. Tym samym autor wraca po latach artystycznego milczenia ze swoją najbardziej osobistą książką.
W tej słodko-gorzkiej historii znajdziemy wybuchową miłość, nieoczekiwane przyjaźnie i towarzyskie układanki, rodzinne dramaty, chorobę, smutek, rozstania. Przewiną się takie postaci, jak: Beksiński, Starowieyski, Lebenstein, Tarasin, Hasior i wiele innych. Nie zabraknie również niebanalnego humoru i lekko drwiącego obrazu codzienności epoki PRL-u i pierwszych lat nowej Polski.
„Z dzisiejszej perspektywy książka Jerzego Żurka zdaje się być opowieścią o innej, odległej galaktyce. Alicja i Bożena to bohaterki romantyczne, które w realiach peerelowskiej Warszawy zrobiły sobie swój własny Nowy Jork, stworzyły osobny kosmos, z plejadą nazwisk i miejsc. Opowieść autora jest kolejnym kolorowym elementem warszawskiej, powojennej układanki, tylko z pozoru szarej i smutnej. Niezwykle inspirująca książka o pasji, życiu i miłości”.
Jan Młynarski
Pozycja zawiera oryginalne zdjęcia oraz materiały z prywatnego archiwum autora.
Kup Alicja. Bożena. Ja. Siostry Wahl i bohema PRL-u w ulubionej księgarni
Oceny książki Alicja. Bożena. Ja. Siostry Wahl i bohema PRL-u
47 użytkowników ma tytuł Alicja. Bożena. Ja. Siostry Wahl i bohema PRL-u na półkach głównych- Przeczytane 25
- Biografie, auto- też 1
- Biografie 1
- Z polecenia 1
- Polecone 1
- 2024 1
- Nie posiadam 1
- 2025 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Alicja. Bożena. Ja. Siostry Wahl i bohema PRL-u
Bardzo dobra książka. Czytałam na jednym wdechu. Świetne pióro. Opisane ze swadą postawy kilku polityków, ludzi kultury. Anegdotyczne wydarzenia dotyczące niektórych znanych malarzy, polityków, pisarzy. Dla mnie w sam raz trafiona w czas mojego życia. Będę chciała sięgnąć po inne pozycje tego autora. Jeśli Alicja i Bożena były naprawdę ładne to nie oddają tego zdjęcia w książce a szczególnie na okładce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż kiedyś pisałam, że od dłuższego czasu wolę publikacje pisane duszą kobiecą. Nie, to nie mizoandryzm! ;-))) ale chociażby od strony emocjonalnej jest mi do kobiecej aury bliżej. Jednak męskie pióro czasami bardzo pozytywnie mnie zaskakuje ;-)
Jerzy Żurek pisze arcyciekawie i arcyzabawnie o postaciach, które na przestrzeni lat gdzieś mi niejednokrotnie mignęły. Z racji tego, że był on mężem jednej z nich, Alicji, pisze zarazem o sobie, i o ich wspólnym życiu, w którym była również często obecna druga z sióstr, Bożena. Była blisko do tego stopnia, że dla córki Alicji figurowała jako druga matka. Nic dziwnego, bliźniaczki były niemalże identyczne i tak mocno jak się kłóciły, tak mocno kochały i żyć bez siebie nie mogły.
Do przeczytania książki zainspirowała mnie osoba, z którą ostatnio rozmawiałam o sztuce. I tak jak o malarstwie sióstr mam swoje zdanie, niestety niezbyt pochlebne (i nie chodzi tutaj o przekaz, bo tego można doszukać się w wielu obrazach, lecz o pędzel, kreskę, styl tego przekazu, tło, a nawet mogę przyczepić się do kolorystyki),tak o książce jak najbardziej dobre, a nawet bardzo! dobre.
Dowiadujemy się też co nieco o światku artystycznym w Warszawie, czy Krakowie. Padają nazwiska takie jak chociażby Beksiński, ze swoim mrocznym surrealizmem, jak i powiązane z filmem - Konwiccy, Wajda.
Ta pozycja to nie tylko ciastko z lukrem, to też doza goryczy cykorii, kwaskowatości cytrusów, ale też momentami ostrości papryczki chili. I to samo można powiedzieć o całokształcie artystycznym sióstr Wahl, jak i o nich samych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJerzy Żurek pisze arcyciekawie i arcyzabawnie o postaciach, które na przestrzeni lat gdzieś mi niejednokrotnie mignęły. Z racji...
Znakomita.
Znakomita.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBarwny światek artystów PRL osnuty na tle rodzinnej historii sióstr Wahl i autora. Malarze, pisarze, filmowcy, ludzie kultury w prywatnych kontaktach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJerzy Żurek, „Alicja, Bożena. Ja”, wydawnictwo Lira, Warszawa 2024.
Żurek snuje opowieść z własnej perspektywy, tworząc słodko-gorzką, pokręconą historię miłosną osadzoną w realiach PRL-u i życia Polaków, aż po czasy współczesne. W tle pojawiają się absurdy minionej epoki, które dla współczesnej młodzieży mogą wydawać się równie odległe jak obrazy z innej galaktyki.
Urodziłam się w latach 80., więc znam odrobinę tego klimatu, choć najgorsze raczej mnie ominęło. Mimo to książka ta jest czymś więcej niż jedynie opowieścią o dawnych czasach – to głęboko poruszająca historia, którą gorąco polecam przeczytać.
Jerzy Żurek, „Alicja, Bożena. Ja”, wydawnictwo Lira, Warszawa 2024.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy wiecie, gdzie w Warszawie wystawiali swoje prace najwięksi twórcy czasów PRL-u, tacy jak Zdzisław Beksiński, Starowieyski, Tarasin i inni? A kim były Alicja i Bożena Wahl? O tym oraz o wielu innych ciekawych historiach dowiecie się z książki Jerzego Żurka – pisarza i męża Alicji Wahl.
Żurek snuje...
Siostry Wahl - malarki, rysowniczki, scenografki pod koniec lat 70 tych XX wieku założyły pierwszą w PRLu prywatną galerię sztuki, w której poza kontrolą państwa można było kupować i sprzedawać obrazy. Miejsce to stało się jednym z centrów życia kulturalnego i artystycznego Warszawy ostatnich dwóch dekad minionego wieku.
Autor, mąż Alicji Wahl, wspomina lata spędzone na współprowadzeniu galerii, opowiada o całej panoramie postaci, które przewinęły się przez jej mury (malarze, reżyserzy, pisarze); relacje towarzyskie, artystyczne układają się w mozaikę wzlotów i upadków. Nie brak tu subiektywizmu i emocjonalnych tonów.
W tej wspomnieniowej opowieści Żurek zręcznie balansuje między osobistą narracją a historycznym kontekstem, przybliżając czytelnikom środowisko artystyczne tamtego czasu. To nie tylko opowieść o siostrach Wahl, ale również o ich związkach z artystami, pisarzami i ludźmi kultury, którzy tworzyli ówczesny krajobraz kulturalny Polski.
Polecam szczególnie tym, którzy interesują się historią sztuki, literatury i życiem intelektualnym PRL-u.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor, mąż Alicji Wahl, wspomina lata spędzone na...
Czekałam na tą książkę. Pierwszy raz obrazy Alicji Wahl widziałam w latach 90 w Twoim Stylu. Zapamiętałam je bardzo dobrze. Kiedy internet podpowiedział mi tą książkę bardzo się ucieszyłam, że mogę wrócić do tamtego czasu i dowiedzieć się więcej. Miałam jednak wobec jej treści inne oczekiwania. Finalnie, to pozycja warta przeczytania, potwierdza, że żadna literatura nie zaskoczy bardziej niż samo życie. Ale poczekam jeszcze na opowieść bardziej reportażową, obiektywną, bardziej osadzoną w datach - choć może tylko ja tego potrzebuję. Ta książka to relacja zakochanego mężczyzny, niezwykle subiektywna, choć nadal interesująca. Dziękuję za nią Panie Jerzy!