Alicja. Bożena. Ja. Siostry Wahl i bohema PRL-u

Okładka książki Alicja. Bożena. Ja. Siostry Wahl i bohema PRL-u autora Jerzy Żurek, 9788368101256
Okładka książki Alicja. Bożena. Ja. Siostry Wahl i bohema PRL-u
Jerzy Żurek Wydawnictwo: Lira biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2024-09-04
2024-09-04

Kup Alicja. Bożena. Ja. Siostry Wahl i bohema PRL-u w ulubionej księgarnii

Oceny książki Alicja. Bożena. Ja. Siostry Wahl i bohema PRL-u

OPINIE i DYSKUSJE o książce Alicja. Bożena. Ja. Siostry Wahl i bohema PRL-u

Bardzo dobra książka. Czytałam na jednym wdechu. Świetne pióro. Opisane ze swadą postawy kilku polityków, ludzi kultury. Anegdotyczne wydarzenia dotyczące niektórych znanych malarzy, polityków, pisarzy. Dla mnie w sam raz trafiona w czas mojego życia. Będę chciała sięgnąć po inne pozycje tego autora. Jeśli Alicja i Bożena były naprawdę ładne to nie oddają tego zdjęcia w książce a szczególnie na okładce.

Już kiedyś pisałam, że od dłuższego czasu wolę publikacje pisane duszą kobiecą. Nie, to nie mizoandryzm! ;-))) ale chociażby od strony emocjonalnej jest mi do kobiecej aury bliżej. Jednak męskie pióro czasami bardzo pozytywnie mnie zaskakuje ;-)
Jerzy Żurek pisze arcyciekawie i arcyzabawnie o postaciach, które na przestrzeni lat gdzieś mi niejednokrotnie mignęły. Z racji tego, że był on mężem jednej z nich, Alicji, pisze zarazem o sobie, i o ich wspólnym życiu, w którym była również często obecna druga z sióstr, Bożena. Była blisko do tego stopnia, że dla córki Alicji figurowała jako druga matka. Nic dziwnego, bliźniaczki były niemalże identyczne i tak mocno jak się kłóciły, tak mocno kochały i żyć bez siebie nie mogły.
Do przeczytania książki zainspirowała mnie osoba, z którą ostatnio rozmawiałam o sztuce. I tak jak o malarstwie sióstr mam swoje zdanie, niestety niezbyt pochlebne (i nie chodzi tutaj o przekaz, bo tego można doszukać się w wielu obrazach, lecz o pędzel, kreskę, styl tego przekazu, tło, a nawet mogę przyczepić się do kolorystyki),tak o książce jak najbardziej dobre, a nawet bardzo! dobre.
Dowiadujemy się też co nieco o światku artystycznym w Warszawie, czy Krakowie. Padają nazwiska takie jak chociażby Beksiński, ze swoim mrocznym surrealizmem, jak i powiązane z filmem - Konwiccy, Wajda.
Ta pozycja to nie tylko ciastko z lukrem, to też doza goryczy cykorii, kwaskowatości cytrusów, ale też momentami ostrości papryczki chili. I to samo można powiedzieć o całokształcie artystycznym sióstr Wahl, jak i o nich samych.

Znakomita.

Znakomita.

47 użytkowników ma tytuł Alicja. Bożena. Ja. Siostry Wahl i bohema PRL-u na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Alicja. Bożena. Ja. Siostry Wahl i bohema PRL-u na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Alicja. Bożena. Ja. Siostry Wahl i bohema PRL-u

Dodaj cytat z książki Alicja. Bożena. Ja. Siostry Wahl i bohema PRL-u