Dla nas zawsze będzie lato

- literatura młodzieżowa
- Lato (tom 3)
- We'll Always Have Summer
- 2025-04-23
- 2014-06-04
- 2011-04-26
- Matylda Biernacka
Finałowy tom trylogii Lato autorstwa Jenny Han – idealnej, żeby spędzić z nią wakacje!
Teraz w wyjątkowym wydaniu w twardej oprawie z barwionymi brzegami!
„Nie było jednego konkretnego momentu. To jak stopniowe budzenie. Przechodzisz od snu do przestrzeni pomiędzy, a następnie do świadomości. To powolny proces, ale kiedy w końcu to sobie uświadomisz, nie można tego pomylić z niczym innym. Nie ma wątpliwości, że to była miłość”.
Belly od zawsze wiedziała, że kocha dwóch chłopców o nazwisku Fisher. Minęły dwa lata, odkąd Conrad powiedział jej, że powinna wybrać jego brata. Od tamtej pory Belly i Jeremiah są nierozłączni, uczęszczają do tego samego college'u i wydaje się, że idealnie do siebie pasują. Ale ich związek tylko pozornie jest tak szczęśliwy.
Kiedy Jeremiah popełnia najgorszy z możliwych błędów, Belly musi zakwestionować to, co uważała za prawdziwą miłość.
Po „Tego lata stałam się piękna” i „Bez ciebie nie ma lata” przyszedł czas na finał letniej trylogii Jenny Han. Seria Lato jest idealną propozycją dla osób, które kochają romanse.
Kup Dla nas zawsze będzie lato w ulubionej księgarni
Oceny książki Dla nas zawsze będzie lato
3890 użytkowników ma tytuł Dla nas zawsze będzie lato na półkach głównych- Przeczytane 2 716
- Chcę przeczytać 1 130
- 2025 59
- 2023 33
- 2022 31
- 2024 29

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dla nas zawsze będzie lato
„Dla nas zawsze będzie lato” to książka, która w założeniu miała być poruszającą historią o miłości, stracie i dorastaniu, jednak w moim odczuciu nie do końca wykorzystała swój potencjał. Fabuła skupia się na relacji głównych bohaterów, którzy próbują odnaleźć się w trudnych emocjach i życiowych wyborach, ale sposób prowadzenia tej historii momentami wydaje się powierzchowny.
Największym problemem jest nierówne tempo – niektóre wydarzenia, które powinny mieć duże znaczenie emocjonalne, są opisane zbyt skrótowo, przez co nie wybrzmiewają tak, jak powinny. Z kolei inne fragmenty przeciągają się bez większego wpływu na rozwój fabuły. Relacja między bohaterami, choć stanowi centrum książki, nie zawsze jest przekonująca – brakuje jej naturalności i głębi, przez co trudno w pełni zaangażować się w ich historię.
Na plus można zaliczyć kilka refleksyjnych momentów i próbę uchwycenia ulotności młodości oraz intensywności pierwszych uczuć. Niestety, mimo dobrego pomysłu, książka pozostawia niedosyt i nie wywołuje tak silnych emocji, jak mogłaby.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper 🥰
Super 🥰
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFinał trylogii Dla nas zawsze będzie lato okazał się dla mnie satysfakcjonujący, choć trudno mówić tu o zaskoczeniu. Paradoksalnie jednak właśnie ta przewidywalność działa na jego korzyść – zamiast szukać na siłę zwrotów akcji, autorka konsekwentnie prowadzi historię do zakończenia, którego czytelnik w pewnym sensie oczekuje.
Największą wartością tego tomu jest domknięcie wątków emocjonalnych. Relacje między bohaterami wreszcie znajdują swoje uporządkowanie – Belly przestaje ranić Jeremiaha, co daje mu przestrzeń do ułożenia życia u boku osoby, która będzie w stanie odwzajemnić jego uczucia w pełni i bez wahania. Z kolei Conrad otrzymuje szansę na miłość, która dojrzewała przez całą serię i wreszcie może wybrzmieć w spokojniejszy, bardziej świadomy sposób.
To zakończenie nie opiera się na dramatycznych rozwiązaniach, lecz na wyciszeniu i równowadze. Po emocjonalnej burzy, która towarzyszyła bohaterom w poprzednich częściach, pojawia się długo wyczekiwany spokój i harmonia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwiększą wartością tego tomu jest domknięcie...
Trylogia Lato nie jest moją ulubioną serią. Uważam, że książki te są przede wszystkim bardzo słabo napisane — mam tu na myśli głównie zdania, które bywają dziwnie i nienaturalnie skonstruowane.
• Belly uważa za niezwykle zabawne to, że ktoś mówi do niej „mała” — reaguje na to wręcz przesadnie,
• dziwna sytuacja z dziewczyną pod toaletą, która zdradza swój sekret, mimo że (podobno) jest tam bardzo głośno,
• główna bohaterka nie potrafi zrozumieć, że ktoś ma alergię,
• Belly strasznie złości się na Jeremaję za zdradę (co jest zrozumiałe),ale sama nie umie przyznać, że również dopuszcza się czegoś podobnego — choć emocjonalnie,
• po rozstaniu z chłopakiem pisze mu, żeby dał jej spokój, a potem jest rozczarowana, gdy faktycznie to robi,
• Jeremaja oświadcza się Belly tylko dlatego, że prawda wychodzi na jaw, a później wszyscy nagle zapominają o jego wcześniejszym zachowaniu,
• bohaterka uważa, że najbardziej intymną rzeczą, jaką ktoś dla niej zrobił, było wytarcie jej brody koszulką po soku z brzoskwini,
• dorosła kobieta wypowiada się jak dziecko, np. „Najpierw się wysiusiam”,
• w ciągu kilku scen mijają dwa miesiące i nagle okazuje się, że zaraz ślub — zupełnie bez odpowiedniego rozwinięcia,
• Conrad, „idealny brat” według Belly, dwa lata po rozstaniu i dosłownie dzień przed ślubem wyznaje jej miłość,
• mimo wielkich przygotowań i wydatków, w dniu ślubu bohaterowie uznają, że to zła decyzja i się rozstają (co zresztą wszyscy przewidywali).
Kolejnym problemem są rozdziały dotyczące przeszłości — nie są one w żaden sposób wyraźnie oznaczone, przez co czytelnik musi sam się domyślać, że akcja nie dzieje się w teraźniejszości.
Dodatkowo irytujące jest ciągłe podkreślanie „mój Jeremaja”. Bohaterowie, mimo że teoretycznie są dorośli, zachowują się bardzo dziecinnie. Belly przez cały czas nie potrafi zdecydować, którego z braci kocha bardziej — twierdzi nawet, że kocha obu w ten sam sposób, co wydaje się wręcz absurdalne, biorąc pod uwagę, że szuka „prawdziwej miłości”.
Wszystkie te elementy sprawiają, że książka wypada bardzo słabo. Moim zdaniem główna bohaterka nie powinna skończyć z żadnym z braci — ich relacje są toksyczne i po prostu niezdrowe.
Cała seria jest, według mnie, źle napisana i nie poleciłabym jej nawet młodszym czytelnikom, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z książkami. Myślę, że nawet oni zauważyliby, jak wiele jest w niej błędów i niedociągnięć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDodatkowo w książce pojawia się wiele irytujących i wręcz absurdalnych momentów, na przykład:
Słaba seria, nie wciąga. Zakończenie od razu było oczywiste, wątek związku z Jeremiahem jest bardzo szybki i nieoczywisty - kiedy się w sobie zakochali, dlaczego zdecydowali się na szybki ślub...? Wahania Belly między chłopcami też są trochę dziwne... Nie polecam, po autorce wielkiego bestsellera spodziewałam się czegoś lepszego :(
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to8.5 ⭐️
Łezki poleciały, #teamconrad ❤️
8.5 ⭐️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa krótkie, chcę usłyszeć więcej o ich relacji, jak do tego ostatecznie doszło?!
Łezki poleciały, #teamconrad ❤️
„Lato się kończy, ludzie się zmieniają — ale pierwsza miłość zostaje w sercu na zawsze.”
Dla nas zawsze będzie lato to piękne, ale i trochę bolesne domknięcie historii, z którą naprawdę trudno się rozstać. Ta część jest najbardziej dojrzała emocjonalnie — mniej tu beztroski, a więcej decyzji, które ważą więcej niż jedno lato. Bohaterowie już nie tylko kochają, ale muszą nauczyć się, że miłość czasem oznacza wybór, odpowiedzialność i… pożegnanie z tym, co było.
Podobało mi się to, że książka nie idealizuje uczuć. Pokazuje, że relacje potrafią być skomplikowane, a dorastanie boli — nawet wtedy, gdy serce wciąż pamięta smak lata. Są momenty wzruszenia, zawahania i takie sceny, które zostają w głowie na długo po zamknięciu książki.
To zakończenie nie jest cukierkowe, ale bardzo prawdziwe. Daje poczucie domknięcia, a jednocześnie zostawia lekki smutek — taki, jaki czujemy, gdy kończy się coś ważnego. Idealna lektura dla tych, którzy lubią historie o pierwszej miłości, emocjonalnych wyborach i tym, że nie każde „zawsze” wygląda tak, jak sobie wyobrażaliśmy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla nas zawsze będzie lato to piękne, ale i trochę bolesne domknięcie historii, z którą naprawdę trudno się rozstać. Ta część jest najbardziej dojrzała emocjonalnie — mniej tu beztroski, a więcej decyzji, które ważą więcej niż jedno lato. Bohaterowie już nie tylko kochają, ale muszą...
Spoko się czytało, chociaż w całej trylogii było wiele irytujących momentów, ale zakończenie beznadziejne. Cały wątek ostatniej części trylogii skupiał się na ślubie z Jeremiachem za którego ostatecznie i tak nie wyszła, czuję się oszukana. Nierzeczywiste.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzecia i ostatnia część trylogii lato. Niestety oczekiwałam trochę innego zakończenia. Cała seria niezwykle mnie zawiodła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to najgorsza część tej trylogii ale osobiście wkurzało mnie główna bohaterka tak samo jak dwójka Wybrańców głównej bohaterki