Bez ciebie nie ma lata

- 2025-04-23
- 2022-06-15
- 2010-01-01
- Matylda Biernacka
Wasza ulubiona trylogia Lato – teraz w wyjątkowym kolekcjonerskim wydaniu w twardej oprawie, nowej szacie graficznej i z barwionymi brzegami!
Drugi tom wakacyjnej trylogii Lato!
„Nigdy więcej nie będę w stanie patrzeć na ciebie w ten sam sposób. Nigdy więcej nie będę tą dziewczyną. Dziewczyną, która wraca za każdym razem, gdy ją odpychasz. Dziewczyną, która mimo wszystko i tak cię kocha”.
Kiedyś Belly nie mogła się doczekać powrotu do letniego domu, który należał do rodziny Conrada i Jeremiaha. Tym razem jest inaczej. Problemy rodziny Fisherów narastają. Susannah, matka chłopców, walczy z nawrotem choroby, a jej najstarszy syn nie radzi sobie z tą sytuacją.
Wszystko, co sprawiało, że warto było czekać na wakacje, przestało istnieć. Dla Belly już nie ma lata.
Jednak gdy Jeremiah dzwoni do dziewczyny, by powiedzieć, że Conrad zniknął, Belly wie, że tylko ona może naprawić to, co się rozpadło.
Musi zebrać całą trójkę w domku na plaży. Jeśli to lato naprawdę ma być ich ostatnim, powinno zakończyć się tak, jak się zaczęło – w Cousins Beach.
Kup Bez ciebie nie ma lata w ulubionej księgarni
Oceny książki Bez ciebie nie ma lata
4140 użytkowników ma tytuł Bez ciebie nie ma lata na półkach głównych- Przeczytane 2 927
- Chcę przeczytać 1 160
- 2025 58
- 2022 37
- 2023 36
- 2024 29

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bez ciebie nie ma lata
Z każdą oceną tej serii książek moja ocena spada. Belly nadal zachowuje się głupio i nie umie dorosnąć. Rani każdego z braci na zmianę jakby byli tylko zabawkami (ona jest tego świadoma). Moim skromnym zdaniem ta powieś nie robi nic, tylko daje zarobić autorce. Nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper
Super
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom serii Bez ciebie nie ma lata pozostawił mnie z nieco mieszanymi odczuciami.
Najbardziej problematyczna okazuje się dla mnie postawa głównej bohaterki, Belly. Jej emocjonalne rozdarcie między Conradem a Jeremiahem, choć z założenia ma budować napięcie, momentami sprawia wrażenie mocno frustruje czytelnika. Trudno oprzeć się wrażeniu, że bohaterka nie do końca rozumie konsekwencje własnych decyzji, mimo że mają one realny wpływ na relacje i uczucia innych. To niezdecydowanie, zamiast budzić empatię, chwilami wywołuje znużenie.
Na tle Belly zdecydowanie lepiej wypadają inne elementy powieści – szczególnie sposób, w jaki autorka ukazuje zmianę dynamiki między bohaterami po wydarzeniach z pierwszej części. Widoczny jest cień straty i dojrzewania, który nadaje historii nieco poważniejszy ton. Relacje, choć bardziej napięte, stają się też bardziej realistyczne.
To kontynuacja, która – choć mniej urzekająca – pogłębia portrety bohaterów i przygotowuje grunt pod finał serii autorstwa Jenny Han.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajbardziej problematyczna okazuje się dla mnie postawa głównej bohaterki, Belly. Jej emocjonalne rozdarcie między Conradem a Jeremiahem, choć z założenia ma budować napięcie, momentami sprawia wrażenie mocno frustruje czytelnika. Trudno oprzeć się wrażeniu, że bohaterka nie do końca...
No powiem, że trochę smutna. ;(
No powiem, że trochę smutna. ;(
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Najbardziej boli nie to, że kogoś tracisz, ale świadomość, że już nigdy nie będziecie tacy sami.”
Historia Belly dojrzewa razem z nią — jest więcej bólu, rozczarowań i trudnych decyzji, ale też prawdziwego zrozumienia, czym jest miłość, która nie zawsze wygląda jak w marzeniach. Autorka pokazuje, że uczucia bywają chaotyczne, a serce nie zna prostych odpowiedzi. To opowieść o stracie, dorastaniu i uczeniu się, że czasem największą miłością jest ta, z której trzeba umieć zrezygnować. Czuła, nostalgiczna i bardzo prawdziwa — zostaje w głowie na długo po ostatniej stronie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria Belly dojrzewa razem z nią — jest więcej bólu, rozczarowań i trudnych decyzji, ale też prawdziwego zrozumienia, czym jest miłość, która nie zawsze wygląda jak w marzeniach. Autorka pokazuje, że uczucia bywają chaotyczne, a serce nie zna prostych odpowiedzi. To...
Prawdę mówiąc, naprawdę męczyłam się z czytaniem tej książki. Został mi do przeczytania ostatni tom trylogii „Lato” i na aktualny czas mogę szczerze powiedzieć, że ta historia mi się nie podoba.
Zacznę od minusów tylko tej części:
Belly uważa, że to ona, ze wszystkich ludzi, np. synów Susannah, najbardziej tęskni za matką chłopców. Według niej inni nie rozumieją, jak ogromną odczuwa ona stratę.
Nieopisane rozdziały opowiadające o przeszłości. Dlaczego początki rozdziałów nie są zaznaczone? Strasznie mnie to gubiło i ogólnie uważam, że jest to słabe zagranie.
Kilka razy wydarzyła się tak sytuacja, kiedy najpierw był opis czegoś, co powinno być później, np. pierw opowieść o tym, jak jeden z potomków Susannah radzi sobie podczas pogrzebu, a później jest rozdział z perspektywy Belly, jak dowiaduje się o tej uroczystości.
Główna bohaterka jest po prostu głupia, bo jest „zakochana” w Conradzie, który jest chodzącą czerwoną flagą. Przynajmniej dla mnie, ale jest on strasznie toksyczny.
Oprócz Conrada toksyczna jest tutaj także „przyjaciółka” Belly. Jak można uważać się za przyjaciela, gdy dosłownie zmuszasz tę drugą osobę do pocałunku, którego ona nie chce?
Sytuacja, która jak dla mnie jest dziwna… Główna postać z książki bierze naszyjnik, który znalazła u jednego z braci w pokoju, ponieważ ona czuje, że jest dla niej… A co najlepsze, tłumaczy się, że „po prostu bardzo go chciałam”.
Bohaterka całuje się z każdym z rodzeństwa…
Ogólne odczucia odnośnie fabuły:
Belly strasznie głupia, co sprawia, że jest wkurzająca. Conrad jest „taki niedostępny”, a Jeremaja jest tak naprawdę nikim ważnym.
Podsumowując, nie polecam — nudy i bohaterowie dziwni.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZacznę od minusów tylko tej części:
O co chodzi w tym tomie? Dlaczego prawie nic się nie dzieje? Czy ci ludzie nie mieli trochę dojrzeć? A może zwyczajnie nie zrozumiałam ewenementu tej młodzieżówki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom, rok później - liczyłam na jakąkolwiek zmianę w bohaterach po wydarzeniach "z maja" i się ostro przeliczyłam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFilm wywarł na mnie większe wrażenie niż książka, co jest rzadko spotykane. Niestety ale mimo pięknego wydania, książka ma język prosty, typowa młodzieżówka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLepsza od tomu 1.
Chociaż męczące były rozterki głównej bohaterki.
Lepsza od tomu 1.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChociaż męczące były rozterki głównej bohaterki.