Zmienione sny

Petra Dvořáková Wydawnictwo: Stara Szkoła literatura piękna
2025-03-07
2025-03-07
Mirosław Śmigielski

Kup Zmienione sny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zmienione sny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zmienione sny

2087

Na półkach: , , , ,

Niejako z rozpędu, po lekturze „Jestem głód” Petry Dvořákovej sięgnęłam po kolejną książkę jej autorstwa. Trafiłam na „Zmienione sny”. To nie było dobre trafienie. Zastanawiam się, jaki cel przyświecał autorce? Bo ja nie potrafiłam go odkryć. Nie dałam rady wyciągnąć niczego dla siebie. Ani literacko, ani w sferze refleksji czy emocji. Okazało się, że to lektura bardzo nie dla mnie. Owszem, czytałam kolejne wyznania osób, których droga wiary nie należała do najprostszych, niektóre nawet uznałam za ciekawsze od innych, ale zabrakło mi, no właśnie, czego? Chyba wszystkiego, co ze zwykłego ludzkiego opowiadania czyni Literaturę.

Nie potrafię ocenić tej pozycji.

Petra w zupełnie innej odsłonie. Zamiast przejmującej prozy, autorka stawia tym razem na prawdziwe historie ludzi, którzy dzielą się z nią swoimi doświadczeniami z wiarą, religią i kościołem katolickim.

“Zmienione sny” to zbiór dziesięciu wywiadów. Ich wspólnym mianownikiem jest Bóg, ale droga jaką przebyli bohaterowie książki aby się z nim połączyć lub od niego oddalić jest już różna.

Jednych wiara uratowała, drudzy świadomie postanowili zrezygnować, a jeszcze inni zostali przez kościół odrzuceni.

Każda historia jest intymna. Rozmówcy pokazują swoje emocje, zdradzają bardzo prywatne szczegóły ze swojego życia. Petra natomiast w żaden sposób nie ocenia ich decyzji i wyborów.

Na mnie ta książka jednak nie zrobiła wrażenia. Tych kilka rozmów potwierdziło tylko hipokryzję kościoła i to, że bardzo często jest to po prostu instytucja nie mająca nic wspólnego z Bogiem i szerzeniem wiary. Z drugiej strony pokazała jak bardzo można być osobą wierzącą i jakim kompasem w życiu może być wiara.

Myślę, że reportaż będzie ciekawą lekturą dla tych, którzy stoją na rozdrożu i mają kryzys wiary.

„Zmienione sny” Petry Dvorakovej są klasyfikowane jako literatura piękna ale dla mnie to raczej literatura faktu. Książkę tworzy dziesięć rozmów, które autorka przeprowadziła z różnymi osobami na temat wiary, Boga, Kościoła i wszystkiego co się z tym wiąże. To szczere, często bardzo osobiste opowieści o duchowości, zwątpieniu, poszukiwaniu sensu i o relacji człowieka z religią. Zaskakujące było dla mnie to, jak wiele wspólnych wątków pojawia się w tych historiach mimo że każda z nich jest zupełnie inna.

Czytając te rozmowy, wielokrotnie miałem wrażenie, że pewne doświadczenia i pytania powracają niezależnie od życiorysu czy drogi jaką przeszli rozmówcy. Właśnie ta powtarzalność motywów – poszukiwania, kryzysów, nadziei czy rozczarowań – sprawia, że książka staje się czymś więcej niż tylko zbiorem wywiadów. To raczej zapis bardzo ludzkich historii, w których wielu czytelników może odnaleźć fragmenty własnych przemyśleń lub doświadczeń.

Nie zamierzam tych historii oceniać ani komentować bo uważam, że wiara – podobnie jak jej brak – jest sprawą indywidualną, osobistą i niezwykle intymną. Z tego samego założenia wychodzi także autorka. Dvorakova nie próbuje przekonywać czy prowadzić czytelnika w określonym kierunku. Pozwala wybrzmieć głosom swoich rozmówców i pozostawia przestrzeń na własne refleksje.

Najbardziej podobało mi się właśnie to, że autorka ogranicza swoją rolę do absolutnego minimum. Nie ocenia, nie komentuje i nie wyciąga wniosków. Zadaje pytania – często bardzo krótkie, niemal ascetyczne – i oddaje cały głos rozmówcom. Dzięki temu książka jest niezwykle autentyczna a sama autorka po raz kolejny pokazuje swoją wrażliwość, subtelność i inteligencję.

145 użytkowników ma tytuł Zmienione sny na półkach głównych
33 użytkowników ma tytuł Zmienione sny na półkach dodatkowych

Petra Dvořáková
Petra Dvořáková
Petra Dvořáková (1977) – czeska autorka i scenarzystka. Zadebiutowała w 2006 roku zbiorem rozmów na temat wiary, za który zdobyła prestiżową nagrodę Magnesia Litera. Chorowała na anoreksję, co znalazło swoje odbicie w jej autobiograficznym tekście Já jsem hlad (pol. Jestem głodem, 2009). W młodości pracowała jako pielęgniarka. Ukończyła filozofię na Uniwersytecie Masaryka w Brnie. Ma dwóch synów. Mieszka w Znojmie. Petra Dvořáková, jedna z najważniejszych czeskich pisarek współczesnych, bezkompromisowo porusza ważne tematy społeczne, ubierając je w świetną fabułę. Ta książka to lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy pragną znaleźć klucz do świata dziecięcych emocji.

Cytaty z książki Zmienione sny

Dodaj cytat z książki Zmienione sny