Diabły i święci

Okładka książki Diabły i święci autora Jean-Baptiste Andrea, 9788383678955
Okładka książki Diabły i święci
Jean-Baptiste Andrea Wydawnictwo: Znak Koncept literatura piękna
Des diables et des saints
2025-07-16
2025-07-16
2022-01-01
Beata Geppert

Kup Diabły i święci w ulubionej księgarnii

Oceny książki Diabły i święci

OPINIE i DYSKUSJE o książce Diabły i święci

Mnie również ta książka i cała historia jakoś nie ujęła. Takich przypadków na świecie są tysiące i dobrze, że o nich się mówi, pisze, ekranizuje filmy. Jednak oprócz tego dobrze byłoby takim sytuacjom przeciwdziałać. Tu jest historia zza czasów trudniejszych dla Europy, gdzie wielu ludzi było na nieodpowiednich stanowiskach. Do dziś w zasadzie nadal tak jest. Moglibyśmy sobie również zadać pytanie - czy wiele się zmieniło? Pewnie tak, ale wciąż zdarzają się tak smutne, wręcz czasem przerażające historię - zwłaszcza dotykające sierot. Myślę, że nie jest to książka obowiązkowa, ale jeśli ktoś tego typu opowiadania lubi to zachęcam. Mnie nie powalił, choć napisane jest bardzo dobrze.

Czy czytaliście kiedyś zdania z kilku ostatnich rozdziałów książki po dwa razy, aby jeszcze jej nie kończyć?
Nie sądziłam, że przyjdzie taka chwila, że nie będę wiedziała co napisać o powieści, którą przeczytałam. Ta pomieszała mi słowa i pozostawiła w tunelu, gdzie pięciu młodych chłopców ucieka przed ohydnym życiem w sierocińcu. Muszą zdążyć zanim jeden pociąg z niego wyjedzie a drugi wjedzie. Wszystko, co gorsze wydarzyło się w tej powieści wcześniej.
Niesamowicie smutna, niesamowicie poetycka. Niesamowita.

Nie ujęła mnie ta lektura. Coś mi w niej przeszkadzało, tak naprawdę się wczytać.

783 użytkowników ma tytuł Diabły i święci na półkach głównych
97 użytkowników ma tytuł Diabły i święci na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Diabły i święci

Jean-Baptiste Andrea
Jean-Baptiste Andrea
Jean-Baptiste Andrea jest francuskim powieściopisarzem, reżyserem filmowym i scenarzystą. Dorastał w Cannes, gdzie zaczął kręcić filmy krótkometrażowe. Później przeniósł się do Paryża, gdzie ukończył nauki polityczne i ekonomię. Tam poznał Fabrice'a Canepę, z którym w 2003 roku napisał scenariusz kultowego horroru „Dead End” (Droga Śmierci). Jego debiutancka powieść, „Ma Reine”, została opublikowana w 2017 roku i zdobyła kilkanaście nagród, w tym prestiżową Femina des Lycéens. Za jego czwartą powieść, „Veiller sur elle”, w 2023 roku przyznano mu Nagrodę Goncourtów.

Cytaty z książki Diabły i święci