Książki. Magazyn do Czytania nr 6 (69) / 2024

Kup Książki. Magazyn do Czytania nr 6 (69) / 2024 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Książki. Magazyn do Czytania nr 6 (69) / 2024

OPINIE i DYSKUSJE o książce Książki. Magazyn do Czytania nr 6 (69) / 2024

Przeciągnęło mi się czytanie tego numeru i dopiero robiąc podsumowanie zdałam sobie sprawę, że wyjątkowo wiele artykułów mnie zaciekawiło.
Tomasz Ulanowski „Przy oceanie kosmos to pestka” – o oceanie, absolutnie i zawsze fascynujący temat
Ludmiła Anannikova rozmawia z Dymitrym Glukhovskym „Do przekłucia balonu wystarczy nożyk” – o Rosji i życiu na obczyźnie
Natalia Szostak „Rzymski łącznik” – krótki tekst o Oszuście, ponoć włoskim nauczycielu, który z sukcesem pisał i publikował fikcyjne wywiady ze znanymi pisarzami
Renata Lis „Tak trzeba umierać” – o książkach Ludmiły Ulickiej
Janusz Rudniki „Bomba w leju” – o czytelnictwie w Polsce w kontekście literatury YA
Katarzyna Gliwińska „Lepiej uwierzcie” – tekst niby w części o książkach dla młodszych dorosłych, ale dostałam sporo wiedzy o tradycjach około mikołajowych w różnych regionach
Miłada Jędrusik „Ty masz o niej koszmary, ona się z ciebie śmieje” – o sztucznej inteligencji
Marek Bieńczyk „Biblia wszystkich przygód” – o Robinsonie Crusoe, jak poprowadził jego dalsze przygody Dafoe (nie wiedział, że w ogóle istnieją) i o tym jak zagnieździł się jako archetyp przygody w popkulturze
Dorota Wodecka rozmawia z Karoliną Felberg „Ptak w locie” - o Agnieszce Osieckiej
Radosław Czyż, rozmowa z Andrzejem Sapkowskim – gdzie dowiaduję się, że tak jak cenię autora za miłe chwile jakich mi dostarczyła saga o wiedźminie czy trylogia husycka, to jako rozmówcy brak mu lekkości i charyzmy, co w sumie mu nie umniejsza, ale zawsze milej jak jest w pakiecie

Natalia Szostak...

Zakupiłem sobie w połowie stycznia grudniowe wydanie „Książek – magazynu do czytania”. Trochę późno, ale grudzień, wiadomo – dużo pracy, dodatkowo dużo czytania, postanowiłem sobie przeczytać w 2024 roku 69 (hehe) książek... nie udało się, licznik zatrzymał się na 68, trudno się mówi.
Ale! Zakupiłem w końcu i za radą z podtytułu zabrałem się za czytanie. Zaznaczyłem sobie, co w najbliższym czasie przeczytać warto, zapoznałem się z wywiadem z Karoliną Felberg, zobaczyłem co do powiedzenia ma Sapkowski.
I tak doszedłem do strony 106 i zacząłem przecierać oczy ze zdumienia...Czy Pani Agata Pyzik na pewno czytała tę samą książkę co ja? Rzecz się tyczy ubiegłorocznej nowości wydawnictwa Czarne, którego miłośnikiem jestem wręcz fanatycznym (w szczególności serii amerykańskiej). Nowości powiedzmy sobie szczerze fatalnej i żenująco wręcz słabej (co dla fanatycznego miłośnika było doświadczeniem cokolwiek bolesnym). I ja wiem, o gustach się nie dyskutuje, dodatkowo zawodowym recenzentem nie jestem... I pewnie nic bym nie pisał gdybym tylko ja miał podobne zdanie. Ale nie – zerknijcie proszę Państwo na tutejsze oceny tego tekstu! Ja naprawdę nie chcę podejrzewać wydawcy (wydawcy, który w swoim portfolio ma rzeczy dobre, doskonałe wręcz) o płatną recenzję, ale kiedy przeczytałem fragment że >>„Czysta Ameryka” jasnym i przejrzystym jak słońce językiem opowiada o barbarzyństwie w białych rękawiczkach, które na porządku dziennym jest w USA do dziś<< Serio? „jasnym i przejrzystym językiem”? Ja do tej pory nie wiem czym jest „Czysta Ameryka” (na pewno nie reportażem ani esejem) ani o czym jest „Czysta Ameryka” (na pewno nie o eugenice). To jest książka tak zła, że taka recenzja miałby wytłumaczenie tylko wtedy, gdyby została opatrzona dopiskiem „materiał promocyjny”. Teraz tylko boję się, czy książki polecane we wcześniejszych działach na pewno są tak dobre, jak to wybrzmiewa z ich recenzji...

Mogą być te "Książki" :)

Mogą być te "Książki" :)

28 użytkowników ma tytuł Książki. Magazyn do Czytania nr 6 (69) / 2024 na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Książki. Magazyn do Czytania nr 6 (69) / 2024 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Książki. Magazyn do Czytania nr 6 (69) / 2024

Andrzej Sapkowski
Andrzej Sapkowski
Znany przede wszystkim jako twórca postaci Wiedźmina, Andrzej Sapkowski zaliczany jest – zaraz po Stanisławie Lemie – do najczęściej tłumaczonych polskich autorów fantastyki. Jego twórczość przełożono na blisko dwadzieścia języków: angielski, niemiecki, rosyjski, hiszpański, francuski, białoruski, litewski, czeski, słowacki, ukraiński, portugalski, bułgarski, serbski, fiński, włoski, szwedzki, holenderski, estoński, chiński, węgierski. Swoją karierę literacką Andrzej Sapkowski zaczął jednak od tłumaczenia na język polski opowiadania Słowa Guru Cyryla M. Kornblutha w „Fantastyce”. Pierwszym opublikowanym przez niego opowiadaniem był Stalogłowy w „Wiadomościach Wędkarskich” w 1984. Największą popularność Andrzej Sapkowskizyskał jednak zbiorem opowiadań i pięciotomową sagą o Wiedźminie. Pierwsza odsłona tego cyklu miała miejsce w grudniu 1986 w miesięczniku „Fantastyka”. Andrzej Sapkowski zdobył wówczas III nagrodę w konkursie literackim ogłoszonym przez to czasopismo. Główny bohater, Geralt z Rivii, jest mutantem, od dzieciństwa szkolonym do walki z potworami. Jednak nawet jako najemny morderca ma swój wewnętrznego kodeks etyczny. Bohater, którego stworzył Andrzej Sapkowski, zainspirował innych artystów na tyle, że powstały: komiks (6 zeszytów w latach 1993–1995),film pełnometrażowy, serial telewizyjny i gra fabularna Wiedźmin: Gra Wyobraźni oraz gra karciana był również bazą do serii gier komputerowych, wydanej przez warszawskie studio CD Projekt RED. Andrzej Sapkowski był konsultantem kreatywnym w serialu nakręconym przez Netflix. Jego prozie nadano również formę musicalu, którego prapremiera miała miejsce w 2017 w Teatrze Muzycznym im. Danuty Baduszkowej w Gdyni. Mimo protestów czytelników ]Andrzej Sapkowski podjął decyzję o definitywnym zakończeniu sagi o Wiedźminie. Zajął się pisaniem innych pozycji literackich, pozostając jednak wierny fantastyce. Andrzej Sapkowski od urodzenia związany jest z Łodzią, a od 9 lipca 2008 roku ma honorowe obywatelstwo tego miasta. Ukończył tam również XXI Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Prusa oraz Uniwersytet Łódzki. Wykształcony w zakresie handlu zagranicznego początkowo w nim pracował, sprzedając futra w firmie Skórimpex. Gdy w 2018 r. Andrzej Sapkowski obchodził swoje 70. urodziny, jeden z łódzkich skwerów otrzymał imię Wiedźmina, Geralta z Rivii. Andrzej Sapkowski jest laureatem wielu nagród literackich – polskich i zagranicznych, a w 2012 roku minister kultury i dziedzictwa narodowego Bogdan Zdrojewski odznaczył go srebrnym medalem Gloria Artis.

Okładka książki Książki. Magazyn do czytania nr 3 (60) / 2023 Izabella Adamczewska, Edgar Bąk, Marek Bieńczyk, Anna Bikont, Bora Chung, Paweł Goźliński, Maciej Jakubowiak, Maciej Jarkowiec, Ignacy Karpowicz, Aldona Kopkiewicz, Renata Lis, Paulina Małochleb, Artur Międzyrzecki, Weronika Murek, Małgorzata I. Niemczyńska, Michał Nogaś, Dariusz Nowacki, Piotr Paziński, Jacek Podsiadło, Redakcja magazynu Książki, Janusz Rudnicki, Katarzyna Sawicka-Mierzyńska, Marcin Sendecki, Rebecca Solnit, Agnieszka Sowińska, Magdalena Środa, Justyna Suchecka, Karolina Sulej, Katarzyna Surmiak-Domańska, Joanna Szczęsna, Natalia Szostak, Olga Tokarczuk, Katarzyna Wężyk, Olga Wróbel
Okładka książki Nowa Fantastyka 504 (09/2024) Paweł Dybała, Ai Jiang, Wiktor Orłowski, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Valerie Valdes, Paula Wanarska
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii nr 7 (79) / 2024 Anna Burns, Tadeusz Dąbrowski, Katarzyna Kazimierowska, Magdalena Kicińska, Zuzanna Kowalczyk, Karolina Lewestam, Jarosław Mikołajewski, Zośka Papużanka, Elina Pyrohova, Redakcja magazynu Pismo, Katarzyna Szaulińska
Okładka książki Nowa Fantastyka 509 (02/2025) Adrianna Filimonowicz, Maksym Gach, Momir Iseni, Marta Krajewska, Angela Liu, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Rafał Sala
Okładka książki Książki. Magazyn do czytania nr 2 (59) / 2023 Izabella Adamczewska, Katarzyna Boni, Małgorzata Buchalik, Martín Caparrós, Elżbieta Cherezińska, Bartosz Hlebowicz, Miłada Jędrysik, Katarzyna Kazimierowska, Marzanna Bogumiła Kielar, Anna Landau-Czajka, Renata Lis, Paulina Małochleb, Mateusz Mazzini, Weronika Murek, Małgorzata I. Niemczyńska, Michał Nogaś, Dariusz Nowacki, Monika Ochędowska, Piotr Oczko, Wojciech Orliński, Jacek Podsiadło, Radek Rak, Redakcja magazynu Książki, Maciej Robert, Marcin Sendecki, Gary Shteyngart, Magdalena Środa, Justyna Suchecka, Karolina Sulej, Natalia Szostak, Dubravka Ugrešić, Tomasz Ulanowski, Katarzyna Wężyk, Ludwig Wittgenstein, Olga Wróbel, Hanya Yanagihara
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii nr 2 (86) / 2025 Laura Bates, Magdalena Bigaj, Katarzyna Kazimierowska, Magdalena Kicińska, Julian Kornhauser, Paulina Korzeniewska, Zuzanna Kowalczyk, Arek Kowalik, Karolina Lewestam, Dalia Mikulska, Monika Powalisz, Redakcja magazynu Pismo, Michał Romański, Beata Szady
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii nr 11 (83) / 2024 Marek M. Berezowski, Kaliane Bradley, Julia Cimafiejewa, Krystyna Dąbrowska, Katarzyna Kazimierowska, Magdalena Kicińska, Urszula Kifer, Zuzanna Kowalczyk, Karolina Lewestam, Magdalena Nowicka-Franczak, George Packer, Redakcja magazynu Pismo, Kieran Setiya, Karolina Sulej, Sara Szamot, Lena Szuster, Aleksandra Warecka

Cytaty z książki Książki. Magazyn do Czytania nr 6 (69) / 2024

Dmitry Glukhovsky Książki. Magazyn do Czytania nr 6 (69) / 2024 Zobacz więcej