Pismo. Magazyn opinii nr 11 (83) / 2024

Okładka książki Pismo. Magazyn opinii nr 11 (83) / 2024 autora Marek M. Berezowski, Kaliane Bradley, Julia Cimafiejewa, Krystyna Dąbrowska, Katarzyna Kazimierowska, Magdalena Kicińska, Urszula Kifer, Zuzanna Kowalczyk, Karolina Lewestam, Magdalena Nowicka-Franczak, George Packer, Redakcja magazynu Pismo, Kieran Setiya, Karolina Sulej, Sara Szamot, Lena Szuster, Aleksandra Warecka, 25445022
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii nr 11 (83) / 2024
Krystyna DąbrowskaLena Szuster Wydawnictwo: Fundacja Pismo czasopisma
czasopisma
2024-11-05
2024-11-05

Kup Pismo. Magazyn opinii nr 11 (83) / 2024 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pismo. Magazyn opinii nr 11 (83) / 2024

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pismo. Magazyn opinii nr 11 (83) / 2024

28 użytkowników ma tytuł Pismo. Magazyn opinii nr 11 (83) / 2024 na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Pismo. Magazyn opinii nr 11 (83) / 2024 na półkach dodatkowych

Krystyna Dąbrowska
Krystyna Dąbrowska
Krystyna Dąbrowska (ur. w 1979 r.),autorka tomiku wierszy Biuro podróży (2006). Absolwentka wydziału grafiki warszawskiej ASP. Pisze też szkice literackie i przekłada poezję anglojęzyczną. Jej tłumaczenia wierszy W.C. Williamsa, W.B. Yeatsa, Thomasa Hardy’ego i Thoma Gunna były publikowane w „Literaturze na Świecie”. Mieszka w Warszawie.

Książki. Magazyn do Czytania nr 6 (69) / 2024 Andrzej Sapkowski
Książki. Magazyn do Czytania nr 6 (69) / 2024
Andrzej Sapkowski Marek Bieńczyk Philip Roth Janusz Rudnicki Beata Maciejewska Stanisław Barańczak Tomasz Fiałkowski Katarzyna Surmiak-Domańska Piotr Kofta Mariusz Szczygieł Dmitry Glukhovsky Przemysław Czapliński Marcin Sendecki Dorota Wodecka Renata Lis Redakcja magazynu Książki Karolina Felberg Katarzyna Boni Miłada Jędrysik Agata Pyzik Tomasz Ulanowski Anna S. Dębowska Maciej Jarkowiec Izabella Adamczewska Sally Rooney Ludmiła Anannikova Igor Rakowski-Kłos Emilia Dłużewska Natalia Szostak Mateusz Mazzini Biserka Ćejović
Przeciągnęło mi się czytanie tego numeru i dopiero robiąc podsumowanie zdałam sobie sprawę, że wyjątkowo wiele artykułów mnie zaciekawiło. Tomasz Ulanowski „Przy oceanie kosmos to pestka” – o oceanie, absolutnie i zawsze fascynujący temat Ludmiła Anannikova rozmawia z Dymitrym Glukhovskym „Do przekłucia balonu wystarczy nożyk” – o Rosji i życiu na obczyźnie Natalia Szostak „Rzymski łącznik” – krótki tekst o Oszuście, ponoć włoskim nauczycielu, który z sukcesem pisał i publikował fikcyjne wywiady ze znanymi pisarzami Renata Lis „Tak trzeba umierać” – o książkach Ludmiły Ulickiej Janusz Rudniki „Bomba w leju” – o czytelnictwie w Polsce w kontekście literatury YA Katarzyna Gliwińska „Lepiej uwierzcie” – tekst niby w części o książkach dla młodszych dorosłych, ale dostałam sporo wiedzy o tradycjach około mikołajowych w różnych regionach Miłada Jędrusik „Ty masz o niej koszmary, ona się z ciebie śmieje” – o sztucznej inteligencji Marek Bieńczyk „Biblia wszystkich przygód” – o Robinsonie Crusoe, jak poprowadził jego dalsze przygody Dafoe (nie wiedział, że w ogóle istnieją) i o tym jak zagnieździł się jako archetyp przygody w popkulturze Dorota Wodecka rozmawia z Karoliną Felberg „Ptak w locie” - o Agnieszce Osieckiej Radosław Czyż, rozmowa z Andrzejem Sapkowskim – gdzie dowiaduję się, że tak jak cenię autora za miłe chwile jakich mi dostarczyła saga o wiedźminie czy trylogia husycka, to jako rozmówcy brak mu lekkości i charyzmy, co w sumie mu nie umniejsza, ale zawsze milej jak jest w pakiecie
monikawa - awatar monikawa
oceniła na711 miesięcy temu
Nowa Fantastyka 506 (11/2024) Redakcja miesięcznika Fantastyka
Nowa Fantastyka 506 (11/2024)
Redakcja miesięcznika Fantastyka Maciej Głowacki Łukasz Redelbach Wołodymyr Kuzniecow Ołeksij Gedeonow Eugenia Triantafyllou
Numer w halloweenowym klimacie, czyli jest mroczniej niż zwykle, jak to u nas mówią - dla mnie się podoba :) Opowiadania polskie. "Jewgienij Krykanow u Carskich Wrót" Maciej Głowacki - ikonograf Krykanow dostaje zlecenie, ma udać się do leżącego w odludnej okolicy monastyru aby wykonać ikony. Jednak to co tam zastaje wymaga od niego wiele sprytu i determinacji, aby wyjść z tej przygody cało. Klasyczny motyw, ale interesująco zaadaptowany, pełen dowcipu styl i dwuznaczność (co to za kraj, że nawet diabła oszukają) czynią to opowiadanie interesującym. "Totem z kłębów wełny i kości wielorybów" Łukasz Redelbach - mroczne i brutalne, bohater mierzy się z tajemnym, pierwotnym rytuałem. Nieprzyjemne, ale dobre w swojej formie. Zagraniczne. "2. V. 1945" Wołodymyr Kuzniecow - od pierwszych słów wpadamy w gęsty, przytłaczający klimat centrum walki, bohater przedziera się przez krajobraz wojenny, ratując po drodze chłopaka zmierza do wyznaczonego celu. Opowiadanie, poza tym, że jest świetnie napisane i klimatyczne jest też bogactwem motywów, można dojrzeć w nim wędrówkę Syzyfa, można zobaczyć metaforę czyśćca, a może interpretację wojny wszystkich wojen, albo jeszcze coś innego. Niezwykłe i zapadające w pamięć. "Sześć wersji mojego brata znalezionych pod mostem" Eugenia Triantafyllou - pogodzenie się z odejściem kogoś bliskiego jest bardzo trudne, a gdy umiera dziecko to już w ogóle. Kiedy siostra sprowadza kolejne wersje swojego brata myśli, że w końcu go odzyska, jednak zakończenie całkowicie rozwala emocjonalnie. Dobre. "Kapiton" Ołeksij Gedeonow - no dobra, ale o czym to było? Były dwie wiedźmy, a może jedna, w dwóch wcieleniach? No i był Kapiton i Halloween... i w sumie to nie wiem ;) Publicystyka: ciekawy wywiad z Piestrakiem i nudny z Mastertonem, interesujący artykuł o azjatyckim kinie, poza tym, to co zawsze.
Agawa - awatar Agawa
oceniła na81 rok temu