Kim jesteś, Mikołaju?

- literatura obyczajowa, romans
- 2024-10-09
- 2024-10-09
Młode małżeństwo zbiera pieniądze na realizację swojego marzenia: podróż do Ameryki Południowej. Wyprawa staje pod znakiem zapytania, gdy w wyniku wypadku w pracy Witek łamie nogę. Mężczyzna musi zrezygnować ze zlecenia na bycie świętym Mikołajem. Tymczasem jego żona Magda w tajemnicy przed wszystkimi decyduje się go zastąpić i przebiera się za Mikołaja. Pozornie łatwe zadanie w rzeczywistości okazuje się wyzwaniem. Odwiedzając dom spokojnej starości, ogród zoologiczny, świetlicę środowiskową, uczestnicząc w firmowym spotkaniu świątecznym, przeżywa szereg przygód, nieraz wpadając w tarapaty.
Kup Kim jesteś, Mikołaju? w ulubionej księgarni
Oceny książki Kim jesteś, Mikołaju?
325 użytkowników ma tytuł Kim jesteś, Mikołaju? na półkach głównych- Przeczytane 223
- 2024 23
- 2025 12
- Audiobooki 4
- Legimi 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kim jesteś, Mikołaju?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo książkę sięgnęłam zupełnie przypadkiem — szukałam czegoś świątecznego i lekkiego. Kim jesteś, Mikołaju? okazała się jednak historią ciepłą, ale jednocześnie pełną ludzkiej krzywdy i refleksji.
Magda, główna bohaterka, musi wcielić się w rolę Świętego Mikołaja, ponieważ jej mąż Witek złamał nogę — to on pierwotnie miał pełnić tę rolę. W przebraniu Mikołaja Magda spotyka na swojej drodze różnych ludzi i ich historie, które skłaniają do zatrzymania się na chwilę i spojrzenia na święta z innej perspektywy.
Książka była dla mnie bardzo przyjemna w formie audiobooka — słuchało się jej naprawdę dobrze. W wersji papierowej czytało mi się ją już trochę gorzej, ale całościowo odbiór mam pozytywny.
Polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMagda, główna bohaterka, musi wcielić się w rolę Świętego Mikołaja, ponieważ jej mąż Witek złamał nogę — to on pierwotnie miał pełnić tę rolę. W przebraniu Mikołaja Magda spotyka...
Ciałkiem ok. Dość przewidywalna i nieco długa. 100stron mniej pewnie by całkiem wystarczyło. Ale czytało się miło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMikołajem się jest czy tylko się bywa?
Tym razem w zaszczytnej roli pojawia się młoda bibliotekarka i żona.
Realizując kolejne zlecenia spotyka się z różnymi ludźmi, w różnych okolicznościach. Niosąc radość, dotyka problemów, z którymi mierzą się bohaterowie.
Przyjemna książka z dobrym, choć trochę przewidywalnym zakończeniem.
Mikołajem się jest czy tylko się bywa?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem w zaszczytnej roli pojawia się młoda bibliotekarka i żona.
Przyjemna książka z dobrym, choć trochę przewidywalnym zakończeniem.
Piękna historia ,bardzo mnie urzekła . Czyta się z uczuciem i miłością .Chcę by moje Boże Narodzenie też było takie piękne ./
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść świąteczna inna niż wszystkie. Nie jest to love story, a historia młodej kobiety, która w roli Mikołaja spiotyka na swojej drodze wiele różnych ludzkich historii.... Zdecydowanie polecam :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno tak się nie irytowałam przy czytaniu jakiejś książki. "Kim jesteś, Mikołaju?" miało wprowadzić w świąteczny nastrój i otulić bliskością. Zamiast tego dostajemy opowieść o małżeństwie, w którym obie strony są antypatyczne, a dodatkowo zamknięte na świat. Nie mają przyjaciół, kiszą się we własnym sosie, a mężczyzna ma muchy w nosie przez to, że żona ratuje mu skórę. Żaden z bohaterów nie budzi sympatii, a ducha świat praktycznie tam nie czuć. Zostaję po lekturze z dużym niesmakiem.
Dawno tak się nie irytowałam przy czytaniu jakiejś książki. "Kim jesteś, Mikołaju?" miało wprowadzić w świąteczny nastrój i otulić bliskością. Zamiast tego dostajemy opowieść o małżeństwie, w którym obie strony są antypatyczne, a dodatkowo zamknięte na świat. Nie mają przyjaciół, kiszą się we własnym sosie, a mężczyzna ma muchy w nosie przez to, że żona ratuje mu skórę....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMalo realna ta ksiazka, a glowna bohaterka niesamowicie mnie irytowala.
Malo realna ta ksiazka, a glowna bohaterka niesamowicie mnie irytowala.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMikołajki za Nami ,choinka ubrana to oznacza ,że czas na polecajki książek świątecznych.
To książka zaliczająca się do historii lekkich, przyjemnych ,dających nadzieję ,a zarazem niosących refleksje i przesłanie. Pod peleryna Mikołaja nie skrywa się tylko kobieta ,ale i przesłanie dla czytających. Magda odwiedza różne miejsca , rodziny , dzieci. Wpada w różne kłopoty ,ale i ma piękne ,magiczne chwile. Jednak to co ja z tego wyczytałam to fakt ,że w święta nikt nie powinien być sam, że za otoczką drogich prezentów czasem kryje się tragedia rodzinna , że uśmiechnięte dzieci to nie zawsze szczęśliwe dzieci.
,,Ludzie nie słuchają siebie, patrzą na innych, wiecznie uśmiechniętych, robiących ciekawe rzeczy i chcą tego samego, co mają tamci, bo wydaje im się, że też będą szczęśliwi. Zamiast wziąć odpowiedzialność za siebie, wolą naśladować zupełnie obcą osobę, która nic nie wie o nich ani o ich doświadczeniu."
Nasi bohaterowie udawadniaja ,że marzenia się spełniają ,nigdy nie warto tracić nadzieji ,a z każdej sytuacji zawsze jest wyjście. Jeżeli czegoś bardzo pragniesz życie pokaże ci odpowiednią drogę.
Historia napisana bardzo ciekawie , jest wciągająca, interesująca ,cały czas coś się dzieje i kiedy zaczęłam czytać nawet nie zauważyłam ,że już kończę.
"– Co tak właściwie chcesz mi powiedzieć?
– Szukaj drobnych radości w bałaganie, który aktualnie cię męczy. Te dni miną szybciej, niż się spodziewasz. Chcesz je pamiętać jako koszmar czy może jednak wyłuskasz jakieś miłe chwile?"
To książka ,z którą spędzisz magiczny czas 😍 gorąco polecam ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMłode małżeństwo zbiera pieniądze na realizację swojego marzenia: podróż do Ameryki Południowej. Wyprawa staje pod znakiem zapytania, gdy w wyniku wypadku w pracy Witek łamie nogę. Mężczyzna musi zrezygnować ze zlecenia na bycie świętym Mikołajem. Tymczasem jego żona Magda w tajemnicy...
Kim jesteś Mikołaju to równie przepiękna książka świąteczna. Tutaj główni bohaterowie to młode małżeństwo , które zbiera pieniądze na realizację swojego największego marzenia a jest nim - podróż do Ameryki Południowej . Jednak wyprawa młodych małźonków staje pod znakiem zapytania , gdy Witek w pracy ma wypadek . Co dokładnie stanie się Witkowi tego dowiecie się czytając. Polecam z całego 💗