Miłość pod choinką

- literatura obyczajowa, romans
- 2024-11-05
- 2024-11-05
Agata – sławna aktorka serialowa – ucieka na święta od zgiełku wielkiego miasta i jego awantur. Pragnie odpocząć w rodzinnych stronach od czujnych oczu fanów i fleszy aparatów paparazzi. Niestety, po drodze rozbija samochód, a drogi zasypuje śnieg. Na całe szczęście na jej drodze pojawia się Igor – przystojny wdowiec prowadzący rodzinną plantację świerków. Aktorka przyjmuje jego pomoc, a zrządzenie losu sprawia, że po krótkim czasie zaprzyjaźnia się z jego nastoletnią córką, która dopuszcza się małej intrygi.
Czy ta historia ma szansę na happy end, a powiedzenie „szczęście w nieszczęściu” znajdzie w tym przypadku uzasadnienie?
Kup Miłość pod choinką w ulubionej księgarni
Oceny książki Miłość pod choinką
311 użytkowników ma tytuł Miłość pod choinką na półkach głównych- Przeczytane 215
- 2024 22
- 2025 11
- Audiobooki 9
- Legimi 5
- Świąteczne 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miłość pod choinką
#recenzja
Paulina Kozłowska „Miłość pod choinką”
Zapraszam Was na oryginalną i romantyczną historię pachnącą świerkowymi gałązkami, rodzinnym ciepłem, cynamonem, pieczonym chlebem, domowymi potrawami i białym puchem pokrywającym pewną małą miejscowość, która wydarzyła się parę dni przed Świętami Bożego Narodzenia. Choć bajeczna okładka bardzo przykuwa uwagę bogactwem symboli świątecznych, to nie jest to powieść utrzymana w klimacie Bożego Narodzenia. Jednak wyjątkowa atmosfera, jaką zbudowała autorka, pozwala idealnie wczuć się w nastrój oczekiwania na świąteczny czas.
Nie ocieka ona lukrem, bo pod płaszczykiem swojej wyjątkowości ukrywa emocje i problemy piętrzące się w realnym świecie. Mamy więc żałobę, skomplikowane koligacje rodzinne, życie w blasku fleszy, które wcale nie jest takie różowe, a cena, jaką się płaci za bycie osobą sławną i popularną, jest bardzo wysoka, bolesną przeszłość odbijającą się na teraźniejszości, samotne ojcostwo. Autorka udowadnia też, że powiązania genetyczne nie gwarantują siły rodzinnych więzi.
W powieści zastosowana jest narracja pierwszoosobowa z trzech perspektyw. Fabuła muśnięta jest elementami paranormalnymi, co dodaje całości magicznego kolorytu i nietuzinkowości.
Agata Rosa to prawie trzydziestoletnia piękna, znana i utalentowana aktorka. Ma za sobą perypetie sercowe, a wywołany skandal z powodu ujawnienia przez nią nazwiska jednego z producentów telewizyjnych na planie popularnego serialu, którego przyłapała na molestowaniu młodej dziewczyny z obsługi planu zdjęciowego, wykluczył ją z roli, co jest równoznaczne z faktem, że jej kariera jako osoby uznanej przez środowisko filmowe za roszczeniową i problemową, wisi na włosku. Dlatego, chcąc złapać wytchnienie od przytłaczającej rzeczywistości, opuszcza Warszawę i postanawia się zaszyć w rodzinnych stronach, by spędzić Święta w rodzinnym gronie, choć taka perspektywa nie napawa jej optymizmem. Ma jednak nadzieję, że całe to zamieszanie wokół jej osoby przycichnie i świat filmowy o nią się jeszcze upomni. Mając wsparcie Anity - swojej cudownej przyjaciółki i asystentki, wierzy, że przetrwa ten trudny czas. Jadąc do Poddąbia, oddalonego o ok. 700 km od stolicy, w trudnych zimowych warunkach, przez nieuwagę, nie zauważa wbiegającego na drogę zwierzaka. Nie chcąc zrobić mu krzywdy, gwałtownie hamuje, zjeżdża z impetem na pobocze i wpada w śnieżną zaspę… Na szczęście nie stało jej się nic złego. Gdyby zderzyła się z najpotężniejszym drzewem w pobliskim lesie, z pewnością pożegnałaby się z życiem. Jedynie samochód zablokował drogę. Za Agatą jechał Stanisław - mieszkaniec Świerkowa, rolnik i hodowca pola rzepakowego. Zatrzymał się i pomógł aktorce wydostać się z samochodu, a następnie zawiózł ją do domu Igora, gdyż sam nie chciał udzielić jej schronienia w swoim zaniedbanym i zapuszczonym domu. Staszek zwraca się z prośbą do Igora, by przyjął pod swój dach przemarzniętą i przerażoną aktorkę. Igor spełnia prośbę starszego sąsiada, ponieważ we krwi ma pomaganie, choć nie jest zachwycony, że obca kobieta będzie pałętać się po jego domu. Ponieważ samochód zagraża też innym kierowcom, a dotarcie służbom drogowym zajmie z pewnością dużo czasu, Igor podejmuje się też odholowania samochodu Agaty na swoje podwórko. Agata jest niezwykle ciepło i serdecznie przyjęta przez Teresę, mamę Igora i jego siostrę, Paulę, jednak czuje się zażenowana i w dodatku zanosi się na to, że pobyt w obcym domu się przedłuży, gdyż prognozy pogodowe nie są pomyślne - wciąż zapowiadane są obfite opady śniegu. Świerkowo jest w zasadzie odcięte od świata, szaleją śnieżyce i zawieje, drogi są nieprzejezdne, a jej samochód nie nadaje się do dalszej jazdy. Ma tylko nadzieję, że Igorowi uda się zorganizować transport i wyruszy w podróż na Pomorze do rodziców. Rodzina Lemanów robi na dziewczynie niebywałe wrażenie. Łączy ich silna więź, kochają się i wspierają. Szczególnie oczarowana jest Teresą - kobietą z sercem na dłoni, która dokłada wszelkich starań, by przygarnięta dziewczyna czuła się jak najlepiej i otacza ją troskliwą opieką. Agata nie ma najlepszych relacji ze swoją mamą, która całe życie nie okazywała jej uczucia i nie interesuje się nią. Jej siostra - Daria, przez całe lata tylko od niej wyciągała wciąż pieniądze, bo sama nie parała się żadną pracą. Kiedy Agata postanowiła to ukrócić i przestała ją wspierać finansowo, została znienawidzona przez nią. Ze wspaniałej rodziny Lemanów jedynie syn Teresy nie wzbudził u aktorki pozytywnych uczuć. W jej odczuciu jest odpychający, oschły, gburowaty, nieprzystępny i traktuje ją z góry. Jego słowa w rozmowach z Agatą podszyte są złośliwością i uszczypliwością. Z czasem jednak następuje jakiś przełom w relacji atrakcyjnej aktorki i przystojnego wdowca. Młodą kobietę zaczyna coraz bardziej fascynować ten intrygujący, tajemniczy i pełen sprzeczności mężczyzna… W końcu Igor nawet uchyla przed nią drzwi do swojej traumatycznej przeszłości…
Igor Leman to prawie czterdziestoletni były oficer Biura Ochrony Rządu. Prowadzi z ojcem - Andrzejem i szwagrem - Rafałem rodzinną plantację świerków. Od siedmiu lat mieszka w Świerkowie, do którego przeprowadził się ze stolicy z żoną - Ewą, kiedy poważnie zachorowała. Ewa wkrótce zmarła i został sam z córką - Stellą. Stella to już trzynastoletnia dziewczynka, która ma świetny kontakt z ojcem. Igor wciąż nie może się pogodzić ze śmiercią żony, tęskni za nią i dalej ją bardzo kocha. Wciąż żywa pamięć o Ewie nie pozwala mu oswoić oraz zrozumieć pustkę po jej stracie i zapełnić ją codziennością. A jego życie jest pełne wyzwań, gdyż musi się mierzyć z obowiązkami związanymi z wychowaniem swojej córki. Na szczęście może zawsze polegać na swojej cudownej mamie i siostrze. Pojawienie się Agaty w jego domu zakłóciło mu spokój i chce jak najszybciej się pozbyć nieproszonego gościa. Jednak zjawiskowa młoda kobieta zaczyna go bardzo interesować i trudno mu się oprzeć jej urokowi, a przede wszystkim jej obecność działa na niego kojąco. Aktorka szybko zdobywa sympatię Stelli - spędzają dużo czasu w swoim towarzystwie, a Stella zyskuje nową przyjaciółkę. Dziewczynka przekonuje się, że Agata nie jest typową celebrytką. Bardzo się przywiązuje do niej, ale zdaje sobie sprawę z tego, że będą musiały się niebawem pożegnać. Zauważa, że wpadła w oko tacie i rodzi się w jej głowie genialny pomysł…
Czy Agata, sparzona nieudanymi związkami, zaufa samotnemu ojcu i wpuści nową miłość do serca?
Czy pasuje do świata, który go otacza?
Czy Igor zachowa w głowie wspomnienia o Ewie, w sercu miłość, którą ją darzył i pozwoli jej odejść?
Czy jest gotowy na stworzenie nowej, wspólnej historii z Agatą i podążanie z nią przez życie?
Czego się obawia?
Polubiłam wszystkich bohaterów, ale najmniej Igora, choć jego zachowanie jest jak najbardziej uzasadnione. Jest to człowiek z natury bardzo dobry, lecz zagubiony i poraniony przez życie.
Poruszające fragmenty autorka przetkała humorystycznymi. Akcja wydarzeń nie ma zawrotnego tempa, lecz mimo to szybko przemyka się między stronami, z zainteresowaniem i z przyjemnością. Powieść może się wydawać przewidywalna, ale ja nie obstawiałam takiego finału. Mocny akcent zamykający tę historię rekompensuje nieśpieszne tempo opisywanych wydarzeń. Szkoda, że nie ma kontynuacji, bo bardzo jestem ciekawa, jak ułożyłyby się dalsze losy bohaterów…
Zapewniam Was, że po mroźnym spacerze ta powieść rozgrzeje Was niczym kubek zimowej herbaty lub gorącej czekolady i umili Wam piękne, świąteczne chwile, a po odłożeniu na półkę będziecie ją bardzo dobrze wspominać.
Szczerze Wam polecam 💙
#recenzja
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPaulina Kozłowska „Miłość pod choinką”
Recenzja ,,Miłość pod choinką"
Historia opowiada o aktorce która była świadkiem skandalu w świecie ahowbiznesu i przez to zostaje zwolniona w swym najnowszy serialu. Każą wycofać się w cień do czasu gdy ucichbie skandal. Więc postanawia pojechać do rodziców do Poddąbia a że to grudzień to idealny czas na święta. Podczas jazdy ma wypadek jej się zbytnio nic nie stało dzięki pomocy panu Stasiowi oraz Igorowi którzy mieszkają w Świerkowie. Dzięki uprzejmości Igora zamieszkuje kilka dni w jeho domu i poznaje jego uroczą rodzinę jednoczesnie po jakimś czasie podkochuje się w nim.
Jest to kolejna książka mojej lokalnej autorki Pauliny Kozłowskiej. I kolejna świąteczna. Pięknie opowiedziana historia ze świąteczną magią w tle. Mamy tu zadufaną w sobie aktorkę, ale pokazuje rownież swą przyjazną stronę gdy pomaga corce Igora Stelli przygotować się na urodziny Martyny. Igor który wcześniej był ochroniarzem BOR obecnie prowadzi plantacje świerków w rodzinnej firmie przeżywa w swym ciele nadal smutek po śmierci żony. I mamy tu też motyw ducha własnie żony Igora która najpierw nie jest chętna na ten związek a później sama ich naprowadza na siebie. Ten motyw ducha od razu mi się skojarzył z filmem ,,Uwierz w ducha" z Patrickiem Swayze.
Z tą książką spędziłam miło czas. Bardzo fajna kolejna swiąteczna opowieść. Jest tragedia i smutek ale również nowa miłość na święta i radość rodzinna
Recenzja ,,Miłość pod choinką"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria opowiada o aktorce która była świadkiem skandalu w świecie ahowbiznesu i przez to zostaje zwolniona w swym najnowszy serialu. Każą wycofać się w cień do czasu gdy ucichbie skandal. Więc postanawia pojechać do rodziców do Poddąbia a że to grudzień to idealny czas na święta. Podczas jazdy ma wypadek jej się zbytnio nic nie stało...
Recenzja ,,Miłość pod choinką"
Dobra, szczególnie motyw ducha/duszy, nie spotkałam do tej pory podobnego motywu w powieściach. Uroczo wyszło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPRZYPADEK, CZY PRZEZNACZENIE?...
Powieść Pauliny Kozłowskiej "Miłość pod choinką" przyciągnęła mnie cudnym wydaniem, okładką pełną świątecznych symboli, barwionymi brzegami oraz opisem wydawcy. Co prawda mamy wiosnę, a nie bożonarodzeniowy czas, ale pomyślałam, że na ciekawą książkę zawsze jest odpowiednia pora. Tak więc moje pierwsze spotkanie z autorką zapowiadało się niezwykle ekscytująco. A tymczasem... mam duży problem z oceną tej powieści.
Zanim odniosę się do samej opowieści, która okazała się całkiem przyjemną, lekką historią w zimowym klimacie muszę zwrócić uwagę na rażącą niekompetencję zespołu korektorskiego wydawnictwa Replika. Paulina Kawka, która podpisuje się jako korektor tej książki powinna zdecydowanie lepiej przykładać się do swoich obowiązków zawodowych. Już na 18 stronie pojawia błąd ortograficzny w słowie rzadko, a na kolejnych mnóstwo literówek, zdarzają się nawet niedokończone, urwane zadania. To niedopuszczalne i nie mogłam zlekceważyć takiego braku szacunku do czytelnika. Pięknie wydana powieść, barwione brzegi i taki wstyd. Ilość błędów poraża. Zastanawiałam się, czy ktoś w ogóle czytał tę książkę przed wysłaniem jej do druku. Taki stan rzeczy przeklada się oczywiście na ogólne wrażenie z lektury. Tak mnie irytowały i rozpraszały te wszystkie "byki", że w ogóle nie mogłam skupić uwagi na wydarzeniach. W końcu postanowiłam zrobić przerwę i odłożyć książkę na później. Wróciłam do niej po dwóch tygodniach i jakoś dobrnęłam do końca. Łatwo nie było, ale się udało.
A co do samej treści...
Na skutek zawodowych zawirowań Agata Rosa - sławna aktorka znana wielbicielom seriali postanawia spędzić okołoświąteczny czas z rodziną na Pomorzu. Podróż przypada na śnieżny, zimowy dzień. Bardzo trudne warunki na drodze stają się przyczyną wypadku. Kobieta ma dużo szczęścia, ląduje w zaspie, ale jej samochód nie nadaje się do dalszej jazdy. Agata zatrzymuje się u Igora - właściciela plantacji choinek, wdowca, ojca nastoletniej Stelli. Ma nadzieję przeczekać załamanie pogody, naprawić samochód i wyruszyć w dalszą podróż...
Dokąd zaprowadzi bohaterów ich niespodziewane spotkanie przeczytacie w książce. Mogę zapewnić, że będzie ciekawie, zabawnie, zaskakująco, i bardzo świątecznie...
Autorka oddała w ręce czytelników nastrojową, choć przewidywalną i raczej jednobarwną opowieść, którą można czytać o każdej porze roku. Miłość, strata, nadzieja i trudne wybory przeplatają się tworząc ciekawą kompozycję. Znajdziemy więc fragmenty wzruszające i humorystyczne, jest realizm, są emocje, intrygi i refleksje, a całość kończy uniwersalne i ponadczasowe przesłanie.
Paulina Kozłowska ma lekkie pióro i dużą wyobraźnię. W książce przeplata się narracja trzech postaci. Mamy zatem relację Agaty, opowieść Igora oraz przemyślenia ducha z zaświatów. Autorka zaskakuje oddając głos zmarłej przed siedmiu laty żonie głównego bohatera, tym bardziej, że owa zjawa knuje i stara się namieszać w życiu Agaty, Igora oraz Stelli. Nie jestem przekonana, czy był to zabieg trafiony, ale na pewno urozmaica treść i dodaje historii pierwiastka magicznego, nadprzyrodzonego.
Spodobały mi się sylwetki bohaterów, dobrze wykreowane i wiarygodne w swoim postępowaniu. Możemy uczyć się na ich trudnych życiowych doświadczeniach. Na uwagę zasługuje też rodzina Igora - jego rodzice, siostra i szwagier. Wszyscy serdeczni, gotowi do pomocy, z sercem na dłoni. Jedynie irytująca postać ducha Ewy nijak nie wpisuje się w świat żywych.
Muszę przyznać, że lekkie pióro autorki przypadło mi do gustu i jestem ciekawa innych jej książek. Niestety, "Miłość pod choinką" nie zrobiła na mnie powalającego wrażenia, co na pewno miało związek z kompletną porażką na polu korektorskim, jednak bez wątpienia zapisze się w mojej pamięci na długo. Historia jest świetną receptą na miłość, przepis, który można zastosować nie tylko pod choinkę, ale o każdej porze roku.
PRZYPADEK, CZY PRZEZNACZENIE?...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść Pauliny Kozłowskiej "Miłość pod choinką" przyciągnęła mnie cudnym wydaniem, okładką pełną świątecznych symboli, barwionymi brzegami oraz opisem wydawcy. Co prawda mamy wiosnę, a nie bożonarodzeniowy czas, ale pomyślałam, że na ciekawą książkę zawsze jest odpowiednia pora. Tak więc moje pierwsze spotkanie z autorką zapowiadało się...
Gdy zaczynam książkę i nie spodoba mi się kilka pierwszych rozdziałów odpuszczam, ale w tym przypadku cieszę się, że nie dałam sobie spokoju. Bardzo fajna, pokrzepiająca historia :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAgata ma sławę, pieniądze i samochód, który nagle rozbija się na drodze. A wokół biało, sypie śnieg. Na szczęście pojawia się wybawienie - Igor, boski facet, który na czas naprawy samochodu i przejezdności dróg proponuje jej gościnę w swoim domu. Co z tego wyniknie? Coś fajnego, ale poczytaj.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiem że pora na czytanie zimowych książek już minęła,ale ja lubię nawet wiosną poczuć klimat grudnia i książka Pauliny Kozłowskiej genialnie ten klimat oddaje.
Agata główna bohaterka,znana serialowa aktorka po pewnych wydarzeniach na planie musi zniknąć,więc wyjeżdża do rodziny na święta,nie dociera jednak na miejsce,gdyż zamieć śnieżna sprawia że ląduje w rowie.Pomocy udziela jej Igor właściciel plantacji świerków,wdowiec,ojciec nastoletniej Stelli.Czy to zrządzenie losu że Agata trafia właśnie pod jego dach??
Cudowna powieść,którą według mnie można czytać o każdej porze roku,święta są tu pięknym tłem,ale jej przesłanie jest uniwersalne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAgata główna bohaterka,znana serialowa aktorka po pewnych wydarzeniach na planie musi zniknąć,więc wyjeżdża do rodziny na święta,nie dociera jednak na miejsce,gdyż zamieć śnieżna sprawia że ląduje w rowie.Pomocy...
No cóż, historia przewidywalna, nieco klasyczna i jednokolorowa. Poznajemy dwoje bohaterów z różnymi problemami. Agata boryka się z "urokami" sławy i rodziny,która traktuje ją jak bankomat, Igor to zgorzkniały wdowiec, który nie poradził sobie ze stratą żony. A wszystkiemu przygląda się (i komentuje) duch żony, który lata to tu to tam ✨️
Czasami wzruszająca, czasami zabawna, ale na pewno ciepła i lekka. Była idealnym kompanem podczas lepienia pierogów i pieczenia ciast 😀
Polecam jako ciepła, niewymagająca lekturę do gorącej czekolady 😉
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzasami wzruszająca, czasami...
🎄🎁 RECENZJA 🎁🎄
Nie będę ukrywać, że nie miałam wcześniej do czynienia z twórczością autorki, ale po tej powieści chętnie sięgnę po inne książki Pani Pauliny.
Całość napisana lekkim piórem, dzięki czemu książkę czyta się bardzo szybko i przyjemnie.
Historia Agaty i Igora od samego początku pochłonęła mnie całkowicie.
Muszę przyznać, że dobrego humoru tu nie zabrakło, ale również i łez, których nie było końca. 🥹
Lubicie świąteczne książki pełne magii?
Ja uwielbiam i jestem pewna, że ta historia wam przypadnie do gustu tak jak mnie.
Czy Igor zburzy mur wokół siebie i pozwoli sobie na szczęście?
Czy otworzy swoje serce na nowe uczucie?
Czy Agata okaże się zgubą dla poznanego mężczyzny? Czy ta historia będzie miała swój happy end?
Agata jest, dwudziestosiedmioletnią aktorką serialową za wszelką cenę chce uciec od całego zgiełku, który ją otacza. Po drodze dochodź do wypadku samochodowego, w którym bierze udział, a drogi zasypuje śnieg.
Jednak trochę ma szczęścia i trafia do domu pewnego mężczyzny, który ją ratuje i jej pomaga.
Bardzo podoba mi się tu postać Agaty charakterna, ale też wrażliwa pomimo dużej sławy i środowiska, w którym się obraca. Nie dało się odczuć tego, że była gwiazdą, a raczej była normalną dziewczyną z problemami osobistymi.
Czy uda się jej w końcu doświadczyć ciepła rodzinnego?
Igor to przystojny samotny wdowiec i ojciec nastoletniej Stelli prowadzący rodzinną plantację świerków.
Postać Igora bardzo mnie ciekawiła, już od samego początku był dla mnie kimś tajemniczym, kogo chciałam za wszelką cenę poznać i z jakimi demonami przeszłości się zmaga.
Były momenty, że denerwowało mnie jego zachowanie i dystans, jaki miał do Agaty, ale też go podziwiałam, jak wspaniale się zajmował córką, która była dla niego wszystkim tym, co miał.
Byłam od początku ciekawa relacji Igora i Agaty, czy dadzą sobie szansę na miłość?
Autorka w świetny sposób poprowadziła bohaterów ku sobie. 😍
Nie mogę tu nie wspomnieć o cieplej rodzinie Igora oraz córce Stelli, która przez swoją intrygę zrobiła świetną robotę. 😁
Jedynie to, co mi przeszkadzało trochę podczas czytania to, zmarła żona Igora, która pojawiała się jako duch w trzeciej osobie.
Bardzo podobało, mi się zakończenie trochę po cichu na takie liczyłam. 😍
Gorąco wam polecam przeczytać. ❤️
⭐ 9/10
🎄🎁 RECENZJA 🎁🎄
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCześć, kochani dziś przychodzę do was z kolejną cudowną pełną emocji i wzruszeń książką świąteczną „Miłość pod choinką”.