Księga zaklęć

- opowiadania, powieści dla dzieci
- 2024-04-23
- 2024-04-23
Samotność. Niezrozumienie. Odtrącenie.
Jeśli zdarzyło Ci się odczuwać kiedyś te emocje, ta książka jest właśnie dla Ciebie.
Nastoletnia Julia Starska nie jest akceptowana przez rówieśników, którzy nazywają ją Kosmitką. Dziewczyna różni się od pochłoniętych imprezami i social mediami znajomych ze szkoły i zawsze jest na uboczu. Jej pasją jest astronomia, którą pielęgnuje w sobie, ponieważ to jedyna nić, która łączy ją z zaginioną matką. Ojciec również nie pomaga jej w radzeniu sobie z traumą i szybko zastępuję mamę Julii nową ukochaną…
Ucieczką od codzienności jest dla nastolatki gra komputerowa, a jedynym przyjacielem – pies Solar, który pewnego dnia wykopuje tajemniczą księgę… Czytając ją, Julia coraz bardziej zaczyna rozumieć to, co w świecie jest najważniejsze. Poznaje tajemniczy kod, który zmieni jej sposób myślenia o sobie, a także pomoże w rozwikłaniu zagadki zaginięcia mamy.
„Księga zaklęć” to wielowymiarowa opowieść o bezwarunkowej miłości, mocy słów i potędze przyjaźni. Poznasz w niej nie tylko „nasz” świat, ale także świat gier komputerowych i… cały Kosmos. Wszystkie światy przenikają się ze sobą, by pozwolić narodzić się nowej przyjaźni i pierwszemu młodzieńczemu zauroczeniu.
Ta opowieść sprawi, że Twój tajemniczy kod, który nosisz w sobie, rozkwitnie jak astry na Alkor. W końcu wszyscy jesteśmy dziećmi gwiazd.
Kup Księga zaklęć w ulubionej księgarni
Oceny książki Księga zaklęć
- 260 książek 2024 1
- Egzemplarz recenzencki 1
- #czytambopolskie 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Księga zaklęć
„Księga zaklęć” autorstwa Agnieszki Rautman-Szczepańskiej to prawdziwa perełka literacka, która emanuje ciepłem i mądrością, dotykając najczulszych strun ludzkiego serca. Ta fascynująca powieść, subtelnie wpleciona w wątki astrologiczne, nadaje całej historii unikalny i magiczny charakter. Agnieszka Rautman-Szczepańska zachwyca swoim błyskotliwym piórem, tworząc dzieło, które nie tylko bawi, ale również uczy i inspiruje. Pełna emocji opowieść dla młodszych czytelników, która z pewnością skradnie serca także ich rodziców. Autorka odważnie porusza trudne tematy samotności, odrzucenia czy rozstania rodziców, a jednocześnie delikatnie wprowadza nas w świat prawdziwej przyjaźni, miłości oraz pasji, które mogą przynosić ukojenie w najtrudniejszych momentach. To książka, która zmusza do refleksji na temat dzieciństwa i zmagań, z jakimi muszą się mierzyć młode osoby w dzisiejszym świecie. Przez całą lekturę towarzyszy nam uczucie wzruszenia i nadziei. Historia bohaterów jest nie tylko o trudnych doświadczeniach, ale także o sile, która kryje się w nas wszystkich. Książka podnosi na duchu, zachęcając do akceptacji siebie oraz do wdzięczności za to, co mamy. Przesłanie Agnieszki Rautman-Szczepańskiej ma szansę zostać z młodymi czytelnikami na długo, kształtując ich osobowość w obliczu wyzwań, jakie niosą życie i los. Dodatkowo piękne ilustracje sprawiają, że to nie tylko wartościowa lektura, ale również prawdziwa uczta dla oka. Wątek astrologiczny mistrzowsko wpleciony w narrację budzi ciekawość i rozwija wiedzę o świecie wokół nas, angażując młodych czytelników na wielu poziomach. Uważam, że każde dziecko powinno sięgnąć po tę książkę to wspaniała podróż, która na pewno na długo pozostanie w pamięci. Książka, która powinna znaleźć się w każdej dziecięcej biblioteczce, nie tylko jako świetna lektura, ale również jako wartościowa lekcja życia. To ogromna radość móc zanurzyć się w takim bogactwie emocji i refleksji. Agnieszko, dziękuję za tę piękną podróż!
Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tozadko sięgam po literaturę młodzieżową, jednak opis na okładce i sam historia skusiła mnie do zajrzenia i zapoznania się z książką pani Agnieszki Rautman-Szczepańskiej pt. „Księga zaklęć”.
Po otrzymaniu książki zachwyciła mnie okładka oraz sposób wydania książki, który zdecydowanie jest na plus. Przechodząc jednak do historii, no cóż szczerze to mnie nie zachwyciła. Nastolatka o imieniu Julia mierzy się z wielkimi trudnościami w swoim nastoletnim życiu: niezrozumienie i odrzucenie przez rówieśników, konflikt z missKate, wredna macocha w domu w dodatku w ciąży z przyrodnim rodzeństwem, brak wsparcia od strony ojca, zaginięcie matki (z tym to mało kto umie sobie poradzić),poznanie prawdziwej przyjaciółki i mierzenie się z jej chorobą. Bardzo dużo problemów jak na tak młodą istotę. Wszystka nagle zaczyna się układać, gdy dziewczynka znajduje zakopaną w ogrodzie księgę zaklęć. Zawiera w sobie opis gwiazdy należącej do konstelacji Wielkiego Wozu oraz krótkie zaklęcie typu aby zmienić swój styl myślenia, patrzenia na świat . To w historii powoduje, że nagle problemy zaczynają się same rozwiązywać, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Niestety życie nie jest takie proste i uważam że pokazywanie że po jednym dniu bo lepiej myślę wszystko się naprawi, może wyrządzić też krzywdę młodym czytelnikom, którzy będę próbowali radzić sobie sami z problemami. Jak wiemy czasami potrzebujemy pomocy innych osób czy specjalistów.
Autorka porusza wiele ważnych tematów, jednak potraktowany jest po macoszemu, bardzo pobieżnie, uważam że o wiele lepiej byłoby w tej historii skupić się na jednym dwóch wątkach i problemach iż łapać kilka srok za ogon jednocześnie.
Ponadto pojęcia astronomiczne i a dziedziny metafizycznej są nawrzucane dosłownie wszędzie, tam gdzie pasują ale również tam gdzie są umieszczane na siłę. Autorka chciała podkreślić zainteresowanie dziewczyny astronomią, ale uważam że jest tego zbyt dużo.
Ogólnie sięgając po książkę już na pierwszych stronach znajdowałam inspiracje do książki z innych dzieł. Cała Ursa i jej ogrodniczki, jej słowa powodowały, że czułam jakbym czytała stworzenie świata z Księgi Rodzajów w Biblii. Normalnie jakby ktoś chciał stworzyć wersję żeńską tej opowieści. Innym momentem był opis wyglądu Julii, to że jest to nastolatka czująca się samotna, inna od rówieśników z blizną na twarzy, przed oczami od razu pojawił mi się Harry Potter, blizna również czasami lśniła i była w widocznym miejscu na twarzy.
Ogólne wrażenia po książkę są dość pozytywne.
Książkę otrzymała z Klubu recenzenta nakanapie.pl
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo otrzymaniu książki zachwyciła mnie okładka oraz sposób wydania książki, który zdecydowanie jest na plus. Przechodząc jednak do historii, no cóż szczerze to mnie nie zachwyciła....
Ciepła, mądra, dotykająca najczulszej struny, a na dodatek dopieszczona fascynującym wątkiem astrologicznym, nadającym całości wyjątkowego charakteru! Bez wątpienia, Agnieszka Rautman-Szczepańska nakreśliła porywającą, niebywale angażującą historię dla najmłodszych, która skradnie również serca ich rodziców. Autorka wyróżnia się błyskotliwym piórem, dlatego lektura stanowi czystą przyjemność, ale zarazem cenną lekcję, jaka z pewnością pozostanie w sercu młodego czytelnika na bardzo długo.
Jestem absolutnie zachwycona sposobem, jakim Pisarka pod postacią subtelnej, młodzieżowej opowieści, przemyciła niesłychanie trudną, bolesną, ale jakże ważną tematykę. To chwytająca za serce powieść o samotności, odrzuceniu, rozstaniu rodziców, ale również o poważnych chorobach i śmierci. Bezsprzecznie, „Księga zaklęć” jest przepiękną, wielowymiarową, wzruszającą powieścią o trudnym dzieciństwie, okrutnej i bezwzględnej szkolnej rzeczywistości, jak i o mrocznych demonach w zaciszu domowym, które zmusiły naszych bohaterów, by dojrzeli o wiele szybciej niż ich rówieśnicy. Znajdziemy tu również pozytywny wydźwięk, albowiem miłość, prawdziwa przyjaźń, wiara w siebie i pasja, mogą okazać się przecież lekiem na niemal całe zło. Książka podnosi samoocenę i pomaga pokochać siebie z całą paletą wad i zalet, zachęca również do praktykowania wdzięczności.
„Księga zaklęć” jest niezwykle mądrą, ciepłą, przepięknie zilustrowaną, wartościową książeczką dla dzieci, która zachwyci również starszych czytelników. To historia niesamowicie emocjonalna, poruszająca serce, jak i duszę, skłaniająca do głębokich refleksji oraz zapadająca w pamięć, ale zarazem dopieszczona mistrzowsko nakreślonym wątkiem fascynujących ciał niebieskich, który angażuje wyjątkowo mocno, dostarcza ciekawych informacji i rozbudza dalszy głód wiedzy! I choć nie jest to lektura lekka, bo obnaża niesprawiedliwość szyderczego losu, zdecydowanie powinna znaleźć się w każdej biblioteczce. Polecam całym sercem!❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam niesamowicie mieszane uczucia wobec tej książki. Z jednej strony widać, że autorka bardzo się starała – z drugiej strony: starała się aż za bardzo. We fragmentach dotyczących Juno i Ursy jest za dużo metafizyki, a astronomia – która odgrywa ważną rolę w życiu Julii – pojawia się w miejscach, w których jest… cóż, niepotrzebna. Jak opisy. Metafory. Narracja.
W pewnym momencie myślałam, że mnie kwarki trafią i tyle z tego będzie.
Z jednej strony widać, że autorka miała pomysł i wizję, że chciała stworzyć historię, która ma coś przekazać, nieść ze sobą jakieś przesłanie i morał. Z drugiej strony wyszło dość papierowo i momentami po łebkach, jak w przypadku szkolnego konfliktu z miss Kate, czy w przypadku Małgorzaty, która jest po prostu Tą Złą Macochą i nie ma w niej ani odrobiny dobroci czy zrozumienia.
I na domiar złego – to Małgorzata stoi za Straszną Rzeczą, która spotyka pieska.
(Ale tu uspokajający spoiler: piesek żyje i ma się dobrze.)
Z jednej strony całość jest napisana tak, że czyta się przyjemnie i szybko, ale z drugiej strony – książka jest targetowana do nastolatek, a napisana została w sposób tak prosty i momentami naiwny, że nie jestem przekonana, czy nastolatki (mówimy o dziewczętach w wieku 13+) będą nią w ogóle zainteresowane.
Bo chociaż ,,Księga zaklęć’’ faktycznie porusza zagadnienia związane z samotnością, niezrozumieniem i odtrąceniem to robi to w taki sposób, że ja, jako odbiorczyni treści, tego zupełnie nie czułam. Nie kupowałam tego. Nie było w tym emocji, nie było dramatu.
Inną rzeczą, która mnie zupełnie nie przekonała było podejście wypływające z nurtu terapii poznawczo-behawioralnych czyli ,,czujesz się tak, jak myślisz’’. Julia znajduje ,,Księgę…’’, zaczyna ją czytać i pod wpływem lektury postanawia świadomie wybrać konkretny sposób myślenia o jakimś problemie i puf! Problem znika. A wcześniej dziewczynka była negatywnie nastawiona i cały czas marudziła.
(Nie, żeby każdy na jej miejscu miał pełne prawo być negatywnie nastawioną, nieszczęśliwą marudą, no ale.)
Ta pozytywność, chociaż pozornie fajna, jest jak plasterek przyklejany na wielką, jątrzącą się ranę – traum związanych z przemocą psychiczną w domu (patrz: macocha),nieobecnym emocjonalnie rodzicem (patrz: pan Starski) i matką, która ZAGINĘŁA (a z zaginięciami nie są w stanie poradzić sobie dorośli, a co dopiero dzieci) nie da się rozwiązać samodzielnie, wybierając zmianę myślenia na bardziej pozytywne. To po prostu tak nie działa.
No ale ktoś powie, że to książka dla nastolatek i wcale nie musi być realistyczna. To prawda, nie musi. Ale fajnie byłoby, żeby nie przekonywała przy okazji dzieciaków, że w tak ciężkich sytuacjach mogą same w sposób efektywny i konstruktywny zmienić swoje schematy myślowe. Bo gdyby to działało w ten sposób, to nikt nigdy nie potrzebowałby terapeutów i psychologów, i psychiatrów i leków.
Ale może się czepiam, bo jeśli sięgniecie po ,,Księgę zaklęć’’ jak po książkę pisaną dla dzieci (w wieku od 8 do 11/12 lat),i to taką książkę ,,po prostu’’ bez żadnych głębszych przesłań, bez żadnych morałów albo metafor, to dostaniecie całkiem niezłą, choć momentami nudnawą i chwilami niedokończoną (co się stało z wątkiem miss Kate? Tak po prostu wszystko odpuściła?) ale na pewno pięknie wydaną książkę.
I to chyba wszystko, co mam na ten temat do powiedzenia.
*książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW pewnym...
Lubicie historie przeznaczone dla tych młodszych czytelników? Bajki to u mnie nieodzowny element każdego wieczoru, przynajmniej od 2 lat 🤭, ale jeśli chodzi o literaturę dla młodzieży, nie gości ona w moich rękach zbyt często. Po książki tego rodzaju sięgam tylko wtedy, gdy zainteresują czymś szczególnym. I tak też było w przypadku tej właśni książki. A cóż to takiego mi się spodobało akurat w tej pozycji, już wyjaśniam.
Pierwsze na co zwróciłam uwagę, jak przystało na okładkową srokę, to właśnie cała szata graficzna. A musicie wiedzieć, że to nie tylko wspaniała okładka (z niespodzianką),ale także ilustracje w środku i dbałość o każdy szczegół wykonania. Drugim kryterium, którym kierowałam się przy wyborze tej książki, był oczywiście opis. I mnóstwo pozytywnych recenzji, które przesądziły sprawę i tak oto zostałam posiadaczką swojego egzemplarza "Księgi Zaklęć".
Niech Was jednak nie zwiedzie tytuł tej opowieści, bo to nie czary będą odgrywały tutaj dużą rolę. To głównie historia młodej dziewczyny, która nie znajduje się w łatwym okresie swojego życia. Samotność, niezrozumienie i odtrącenie - z tym mierzy się Julia, ale nie tylko. W końcu każdy z nas, będąc nastolatkiem, poznał, w większym bądź mniejszym stopniu, te uczucia. Dzięki temu ta, z pozoru prosta, opowieść z taką łatwością do nas trafia.
Autorka w bardzo oryginalny sposób wprowadziła elementy fantastyki w zwykłą rzeczywistość zwykłych ludzi, których problemy nie są nam obce. Muszę natomiast przyznać, że spodziewałam się po tej książce czegoś więcej. Być może to kolejny raz, gdy podeszłam do książki z pewnym wygórowanym wyobrażeniem, a być może nie jestem na etapie, w którym ta książka mogłaby zostawić w moim sercu coś więcej niż tylko poczucie zadowolenia z przeczytania ciekawej książki. No brakło mi tutaj tych emocji, chociaż opisywane w niej kwestie nie są łatwe i gdzieś tam ta zbłąkana łezka w oku się pojawiła.
Mimo wszystko polecam Wam tę książkę. Nie jest ona obszerna, ale zawiera w sobie wiele wartości, o których, w dobie wszechobecnego hejtu, należy młodym (i nie tylko) ludziom przypominać: Słowa mają moc i to od nas zależy, czy staną się promyczkiem dobra, czy wywołują spustoszenie.
Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzadko sięgam po pozycje dla dzieci, choć tych wokół mnie nie brakuje (mowa o dzieciach). Za to z przyjemnością spośród tak wielu literackich propozycji staram się wyłuskać te najbardziej wartościowe. Taka też wydała mi się „Księga zaklęć” Agnieszki Rautman-Szczepańskiej.
Muszę przyznać, że lekko wystraszył mnie początek tej historii rodem z fantastyki, gdzie mieszkająca na obcej planecie dziewczynka zostaje zesłana na ziemię, by czynić dobro.
Na szczęście mamy też historię Julii Starskiej, nastoletniej dziewczynki żyjącej tu i teraz, borykającej się z problemami dnia codziennego. I ta narracja zdecydowanie bardziej do mnie przemawia.
Julka ma bzika na punkcie astronomii, którego dzieliła z nieobecną już mamą. Poważna jak na swoje naście lat dziewczynka przez rówieśników traktowana jest jak kosmitka. Pół biedy, gdyby była tylko ignorowana, ale nie, ona spotyka się z dużym hejtem. Mało tego, ona we własnym domu czuje się jak Obcy. Nie może liczyć na wsparcie ojca, któremu w głowie tylko nowa ukochana, powielająca stereotyp złej macochy.
By zapomnieć o rzeczywistości gra na komputerze. Wszystko zmienia się, gdy będąc na spacerze z psem, znajduje niezwykłą księgę, co najważniejsze pod jej wpływem zmienia się sama Julka...
Autorka porusza wiele trudnych zagadnień, z którymi cały czas borykają się młodzi ludzie. Samotność, wyobcowanie, niezrozumienie. Mowa tu nie tylko o przemocy rówieśniczej, ale również o negatywnym wpływie uzależnień od wirtualnego świata, który nie tylko izoluje nas od tego realnego, ale powoduje również zaburzenia w zachowaniu.
Julka zdaje się dźwigać zbyt dużo, jak na swoje młode barki, aż dziw bierze, że wciąż potrafi normalnie funkcjonować. Niejeden słabszy zawodnik dawno by się poddał.
Znajdziecie tu garść afirmacji rodem z poradników, ale muszę przyznać, że całkiem nieźle ubranych w słowa. Ich przekaz jest prosty i bardzo trafny.
Dużo tu też naukowych zagadnień związanych z fizyką, za którą nie za bardzo przepadam, za to zaintrygował mnie motyw rodem z kryminału, a mianowicie tajemnica zniknięcia mamy głównej bohaterki, której ciała nigdy nie odnaleziono.
„Księga zaklęć” to piękna i wartościowa opowieść o akceptacji samego siebie, o znaczeniu przyjaźni i miłości.
PS. Muszę nadmienić, że książka została pięknie wydana z dbałością o każdy detal. Twarda oprawa, elegancka wyściółka, wzmocniony papier i ładne ilustracje, stworzone prostą kreską Pauliny Wesołowskiej, stanowią dla mnie zawsze wartość dodaną.
Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę przyznać, że lekko wystraszył mnie początek tej historii rodem z fantastyki, gdzie mieszkająca...
Jako bibliotekarz staram się poznać i przeczytać wiele różnorodnych książek. Ważne dla mnie jest, żeby wiedzieć co i komu polecać. Szczególną słabość mam do książek dla dzieci i młodzieży. Tu trzeba wyszukać perełki. Książka powinna być idealnie dopasowana do czytelnika. Trzeba zaszczepić w dzieciach miłość do książek, pomóc im rozwiązywać pierwsze problemy, uczyć radzenia sobie z uczuciami i... sytuacjami kryzysowymi.
I myślę, że ta książka idealnie wpisuje się w tą charakterystykę.
Julka, inaczej niż jej rówieśnicy stroni od wszędobylskich mediów społecznościowych czy imprez. Swoją miłością do astronomii i spokojną naturą odstaje od rówieśników. Jest też przez nich nieakceptowana. Tata dziewczynki nie potrafi wczuć się w emocje dorastającej dziewczynki. Sam, po zniknięciu żony, próbuje odciąć się od przeszłości i zaczyna budować nowe życie. Nie rozumie tęsknoty Julki za mamą. Jedyną bezpieczną przystanią dla nastolatki jest towarzystwo jej psa, gry komputerowe oraz astronomia.
Pewnego dnia jej ukochany futrzak Solar, wykopuje księgę. Jest to magiczne znalezisko. Potrafi wpływać na swojego właściciela. Zmienia jego myślenie.
Księga zaklęć, krok po kroku pokazuje Julce (i nam czytelnikom) jak radzić sobie z problemami
Akcja książki poprowadzona jest na dwóch płaszczyznach - mamy opowieść o nastoletniej Julce oraz magiczną, fantastyczną historię tłumaczącą powstanie gwiazd. Wątek astrologiczny jest bardzo istotny, gdyż ta dziedzina nauki jest pasją naszej bohaterki. Historia Julki jest bardzo emocjonalna - pojawia się tu strata bliskiej osoby, poczucie braku wsparcia ze strony rodzica (taty, który "wrócił" do normalności),a kończąc na hejtujących rówieśnikach.
Po odnalezieniu przez Julkę magicznej księgi, książka w naszych rękach staje się przewodnikiem po meandrach życia, pierwszych nastoletnich problemach, ale także tych wielkich, traumatycznych przeżyciach, które determinują nasze życie. Opowieść Agnieszki Rautman-Szczepańskiej prowadzi nas za rękę, otula ciepłem i daje nadzieję, że jutro okaże się dla nas lepsze, łaskawsze...
Mam słabość do dobrych opowieści, ale także do dobrze zaprojektowanych książek. Od strony graficznej bomba - okładka pięknie współgra z treścią i dodatkowo skrywa piękną niespodziankę. Wielka Niedźwiedzica rozświetla okładkę, prowadzi nas... Na kartach powieści pojawiają się także gwiazdy, a przy każdym rozdziale pojawia się konstelacja Wielkiego Wozu.
Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl
Wydawnictwo Na Szczęście rozpieściło swych recenzentów gadżetami dołączonymi do przesyłki. Poczułam się wyjątkowo... Bo przecież jestem dzieckiem gwiazd :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsięga Zaklęć" to książkowa propozycja skierowana dla dzieci wieku od 9 lat. Jak wiadomo, czasem trudno zachęcić dziecko do sięgnięcia po lekturę. Wybór nie jest prosty. Nie powinna to być historyjka dla małych dzieci, młodzi chętniej czytają o swoich rówieśnikach. "Księga zaklęć" wydaje się spełniać młodzieńcze oczekiwania. Już sama okładka przykuwa wzrok. Jest twarda, z ładnym wizerunkiem głównej postaci. I teraz uwaga - okładka świeci w ciemnościach! Na jej tle pojawia się tajemniczy obraz. W środku miłe w dotyku strony (jest grubszy papier) oraz duże kolorowe ilustracje. Książka świetnie sprawdzi się na prezent. W sklepie wydawnictwa można dokupić gadżety ( naklejki, notatnik i zakładkę ). Podarowałam ten komplet córce i była bardzo zadowolona. Wcześniej jednak sama przeczytałam "Księgę zaklęć" , by móc ocenić czy zamówiona książka będzie odpowiednia dla dziecka w jej wieku.
Julia Starska nie jest typową nastolatką. Nie interesuje się social mediami, nie bierze udziału w imprezach. Raczej stoi z boku. Jej zainteresowania nie budzą podziwu wśród innych uczniów. Astronomia wydaje się nudna i z tego powodu na Julię spada hejt.
"Zainteresowanie gwiazdami odziedziczyła po mamie, która tak pięknie potrafiła opowiadać o galaktykach, białych karłach i supernowych. Julia uwielbiała ich wspólne wyprawy do planetarium, wieczorne obserwacje nieba, budowanie makiet Układu Słonecznego lub podobnego do niego układu planetarnego Kepler-90."
Zamiast spotykać się koleżankami, Julka chodzi na spacery z psem lub gra w ulubioną grę komputerową. Podczas jednego ze spacerów Solar wykopuje tajemniczą księgę. Od tej pory akcja nabiera tempa. Julia zaczyna szukać odpowiedzi na trudne pytania. Ma nadzieję, że odnajdzie zaginioną mamę, że jej rodzina znów będzie w komplecie.
Głównym wątkiem jest astronomia, już na początku historii poznajemy dziewczynkę, która zostaje wysłana na ziemię. Muszę przyznać, że wątek fantastyczny był dla mnie zawiły i trochę się gubiłam. Może jednak kogoś zainteresuje i zachęci do obserwowania gwiazd.
Wśród poruszonych przez autorkę tematów należy wyróżnić samotność młodych, dorastających ludzi. Borykają się oni z wieloma problemami. Pochodzą z różnych rodzin i nie zawsze mogą liczyć na pomoc rodziców. Temat samotności i hejtu wydał mi się wiarygodny i ciekawy. Pisarka wplotła w fabułę jeszcze kilka problemów. Pojawia się temat ciężkiej choroby, nowej partnerki ojca, strach przed obcym człowiekiem i uzależnienie od gier komputerowych. Moim zdaniem jak na książkę która liczy ponad 200 stron, to trochę za dużo. Obawiam się, że młody czytelnik poczuje się przytłoczony dużą ilością trudnych tematów. Gdyby na książce była informacja, że jest odpowiednia dla starszych dzieci, to bym się zgodziła. Czytelnicy w wieku 9 lat mogą mieć problem ze zrozumieniem jej przekazu.
"Księga zaklęć" to wielowątkowa powieść dla nastolatków i ich rodziców. Agnieszka Szczepańska stworzyła historię młodej, zagubionej dziewczyny, która boryka się z samotnością i niezrozumieniem. Jej pasja staje się tematem drwin. Szkolni koledzy zamiast przyjaźnić się, nazywają Julkę kosmitką i świetnie się przy tym bawią. Nastolatka szuka pocieszenia w grach komputerowych. Izoluje się w ten sposób od otoczenia.
Opisana historia wzrusza, daje do myślenia oraz może być pretekstem do ważnych rozmów. Cieszę się, że miałam okazję przeczytać Księgę Zaklęć. Jestem ogromnie ciekawa kolejnych książek wydawnictwa Na szczęście, po które z pewnością sięgnę.
* książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu na kanapie.pl
Księga Zaklęć" to książkowa propozycja skierowana dla dzieci wieku od 9 lat. Jak wiadomo, czasem trudno zachęcić dziecko do sięgnięcia po lekturę. Wybór nie jest prosty. Nie powinna to być historyjka dla małych dzieci, młodzi chętniej czytają o swoich rówieśnikach. "Księga zaklęć" wydaje się spełniać młodzieńcze oczekiwania. Już sama okładka przykuwa wzrok. Jest twarda, z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z astronomią w tle dla dzieci czy może się spodobać dorosłemu czytelnikowi?
Księga zaklęc pokazuje jak można sobie poradzić z tymi wszystkimi problemami i że wiele osób to spotyka. Jest to bardzo magiczna, niebanalna i inspirująca historia. Ja jako dorosły czytelnik wyciągnęłam z niej kilka lekcji i bardzo się cieszę że powstaje coś co przeprowadzi młodych dorosłych przez trudy wstępowania w nastoletni czas. Bawiłam się świetnie ale były też wzruszeni. Historia jest napisana prosto ale bardzo pięknie. Jedynie myślę że wiek sugerowany jako 9plus powinien być troszkę zawyżony moim zdaniem patrząc na ilość problemów i ciężkich sytuacji opisanych w tej książce dała bym 12plus ale to już zostawiam do decyzji każdemu opiekunowi indywidualnie. Tak czy inaczej myślę że wszyscy niezależnie od wieku znajdą cząstkę siebie w tej historii i wyniosą z niej wiele inspiracji i nadziei. Bardzo wam polecam szczególnie do wspólnego czytania z dziećmi.
Książka z klubu recenzenta nakanapie.pl {współpraca barterowa}
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże, ta książka może się spodobać wszystkim niezależnie od wieku. Jest to książka o nastoletniej Julii która kocha astronomię, Julia jak każda nastolatka zmaga się z wieloma problemami. Począwszy od hejtu w szkole przez rozbita rodzinę aż po stratę kogoś bardzo bliskiego.
Księga zaklęc...
To historia nastoletniej Juli. Dziewczyna nie jest fanką imprez czy social mediów jak jej rówieśnicy. Z tego powodu wyróżnia się na ich tle i nie jest przez nich akceptowana. Nie jest to przyjemne ani łatwe uczucie dla dorastającej dziewczyny.
Jej wielką pasją jest astronomia. Czuje się łączy ją to z zaginioną matką która zostawiła po sobie traumę. Julia ma co prawda jeszcze ojca jednak ten znajduje nowa miłość i nie umie do końca pomoc swojej córce.
Dziewczyna ma tylko swoją pasję, hej komputerowe i psa, który odnajduje a dokładniej wykopuje pewną księgę. Okazuje się że znalezisko to jest całkiem wyjątkowe. Poznaje dzięki niej kod zmieniający sposób myślenia.
Piękna okładka,magiczny tytuł, twarda oprawa. Bardzo piękna, ciekawa, fascynująca historia. W sam raz dla młodzieży, gdyż główna bohaterka jest nastolatką ale i starsi mogą spędzić miłą chwilę na lekturze tej książki. A warto, bo pokazuje nam że wszystko jesteśmy dziećmi gwiazd, czyli jesteśmy wyjątkowi.
Poza tą magiczną otoczką powiązane są tematy uniwersalne, znane życiowe. Poznajemy tutaj miłość, przyjaźń, zauroczenie, gry komputerowe. Cały świat młodzieży i szeroka paleta uczuć i emocji, które towarzyszą każdemu z nas. To bardzo przyjemna w odbiorze i ciekawa książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJej wielką pasją jest astronomia. Czuje się łączy ją to z zaginioną matką która zostawiła po sobie traumę. Julia ma co prawda...