Żółty Groszek. Równie wyjątkowy

32 str. 32 min.
- opowieści dla młodszych dzieci
- Żółty Groszek (tom 1)
- PICTUREBOOK
- 2024-04-24
- 2024-04-24
- 32 min.
W puszce mieszkają groszki - małe, okrągłe i zielone. Wszystkie... oprócz jednego. ŻÓŁTY GROSZEK bardzo nie lubi swojego koloru, bo z jego powodu inne groszki mu dokuczają. Żółty Groszek myśli, że gdyby był taki sam jak reszta, miałby przyjaciół i nie czuł się samotny. Rusza więc na poszukiwanie podobnych do niego groszków.
Opowieść o różnorodności, akceptacji i przyjaźni.
Tekst i ilustracje: Agnieszka Matz
Kup Żółty Groszek. Równie wyjątkowy w ulubionej księgarni
Oceny książki Żółty Groszek. Równie wyjątkowy
81 użytkowników ma tytuł Żółty Groszek. Równie wyjątkowy na półkach głównych- Przeczytane 63
- Literatura dziecięca 4
- 2025 3
- 2024 3
- Dla dzieci 3
- Serie 1
- Dziecionkowe 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żółty Groszek. Równie wyjątkowy
Historia groszka, który czuje się inny, aż odnajduje inne strączki - książka, która może wspierać rozmowę z dzieckiem o odmiennościach i akceptacji różnorodności.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka o ważnym przesłaniu. Inność i różnorodność jest nie tylko potrzebna i ważna, ale przede wszystkim: jest fajna :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMusze powiedzieć, że ta książka jest cudowna.
Ksiazka która czytaliśmy z moim 3 letnim synem i 6 letnia córka. Co oznacza, że naprawdę jest dla dzieci w każdej kategorii wiekowej i tak być powinna. Ksiazka która warto czytac dzieciom która uczy i pokazuje że bycie innym nie znaczy byc gorszym. Szacunek, empatia i tolerancja to jest to czego jako rodzice powinniśmy uczyć naszych dzieci I tak też w tej książce jest to pięknie pokazane.
Jako mama polecam każdemu!
Musze powiedzieć, że ta książka jest cudowna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiazka która czytaliśmy z moim 3 letnim synem i 6 letnia córka. Co oznacza, że naprawdę jest dla dzieci w każdej kategorii wiekowej i tak być powinna. Ksiazka która warto czytac dzieciom która uczy i pokazuje że bycie innym nie znaczy byc gorszym. Szacunek, empatia i tolerancja to jest to czego jako rodzice powinniśmy uczyć...
Żółty groszek. Równie wyjątkowy" Agnieszki Matz to ciepła i mądra opowieść dla dzieci, która porusza ważne tematy akceptacji i tolerancji. Książka opowiada historię tytułowego żółtego groszku, który czuje się inny niż jego zieleni bracia. Książka w przystępny sposób uczy dzieci, że bycie innym jest w porządku, a różnorodność jest wartością. Pokazuje, że każdy jest wyjątkowy i zasługuje na akceptację. "Żółty groszek. Równie wyjątkowy" to książka, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jest to wartościowa lektura, która uczy empatii i szacunku do innych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótka, ale konkretna. Powinna być czytana na każdych zajęciach z dziećmi z poziomu wczesnoszkolnego. Koniecznie z prezentacją szaty graficznej :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę pokochały moje dzieci, a i ja polubiłam ją od pierwszego spojrzenia na okładkę. Fajna i ciekawa opowieść o braku akceptacji i szukaniu własnego miejsca wśród innych. A przy okazji może to być fajny sposób zareklamowania najmłodszym warzyw, bo w książce pojawia się ich całkiem sporo (groszek, dyniowate, strączkowe, żółte warzywa). Całość dopełniają ilustracje autorki, świeże, zabawne.
Książkę pokochały moje dzieci, a i ja polubiłam ją od pierwszego spojrzenia na okładkę. Fajna i ciekawa opowieść o braku akceptacji i szukaniu własnego miejsca wśród innych. A przy okazji może to być fajny sposób zareklamowania najmłodszym warzyw, bo w książce pojawia się ich całkiem sporo (groszek, dyniowate, strączkowe, żółte warzywa). Całość dopełniają ilustracje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWażna książka dla małych dzieci, która pokazuje, że odmienność jest bardzo wyjątkowo tylko trzeba umieć to dostrzec
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGroszek, jak to groszek, rodzi się, rośnie, rozwija, jest zielony... Ale co jeśli spotka go niespodzianka i urodzi się żółtym groszkiem? 💛
Szuka swojego miejsca na Ziemi, aż w końcu za radą Dyni wyjeżdża w poszukiwaniu swoich 💛💛💛
I znajduje, okazuje się, że rośliny strączkowe, to najlepsi przyjaciele groszka 💛
Cenią w sobie różnorodność i wyjątkowość!
W końcu każdy z nas jest inny, różni się wyglądem, cechami charakteru, ale najważniejsze, by odnaleźć w tym wszystkim siebie i polubić właśnie siebie za to, kim się jest ❤️❤️❤️
Wartościowa książka nie tylko w tematyce różnorodności roślin, ale też cech, którymi możemy się wyróżniać na tle innych 💚
Bycie "innym" nie oznacza bycia złym, bo to nie wygląd nas definiuje, a nasze postępowanie i wartości ❤️❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytułowy bohater jest obiektem nieprzyjemnych sytuacji, drwin ze strony swoich kolegów. Czuje się przez to odosobniony, niechciany, niedowartościowany...
Krótko, ale dobitnie o dyskryminacji, akceptacji i różnorodności.
Krótko, ale dobitnie o dyskryminacji, akceptacji i różnorodności.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczna książka o różnorodności, tolerancji, szacunku i akceptacji innych oraz samego siebie.
Głównym bohaterem jest groszek mieszkający w puszce z innymi groszkami. Jego życie i samopoczucie byłoby cudowne, gdyby nie to, że jest inny niż jego koledzy, którzy są zieloni, a on sam jest żółty. Zielone groszki nie akceptują jego odmienności i naśmiewały się z niego. W akcie desperacji, Żółty znajduje sposób, by upodobnić się do pozostałych groszków, ale to tylko pogarsza sytuację. Zaczyna szukać swojego miejsca i wreszcie spotyka życzliwą Dynię, która uświadamia mu, że różnorodność w jego gatunku jest normą. Okazuje się, że na świecie jest całe mnóstwo różnokolorowych i różnokształtnych strączków, a przecież Żółty Groszek jest właśnie strączkiem. Kiedy zielone groszki poznają tę szokującą dla nich prawdę, każdy z nich pragnie się wyróżniać. Zrozumiały, że bycie innym czyni kogoś wyjątkowym, a "różnorodność jest SUPER" i sprawia, że świat jest barwny i po prostu piękny.
Moje dzieci pokochały tę książkę, a ja wraz z nimi. Jest genialna pod każdym względem: ważny przekaz, nasycone barwami ilustracje, duży format, prosty i zrozumiały dla najmłodszych język - to wszystko czyni ją książką, która powinna znaleźć się w każdej dziecięcej biblioteczce. Polecam ją zarówno rodzicom i opiekunom, jak i nauczycielom i pedagogom pracujących z dziećmi w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. To doskonała baza wyjściowa do rozmów o szalenie ważnym temacie, jakim jest akceptacja, której pragnie i potrzebuje każdy z nas.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłównym bohaterem jest groszek mieszkający w puszce z innymi groszkami. Jego życie i samopoczucie byłoby cudowne, gdyby nie to, że jest inny niż jego koledzy, którzy są zieloni, a on sam jest żółty. Zielone groszki nie akceptują jego odmienności i naśmiewały się z niego. W...