Nieznanych Polaków historie niezwykłe

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2023-01-01
- 2023-01-01
Książka polecana przez Jacka Komudę - kolegę Autora ze studiów!
- Czy można w pojedynkę uciec z największego więzienia świata, z Syberii? Bez uzbrojenia, bez dokumentów, bez mapy, jedzenia i pieniędzy? Można pokonać kilka tysięcy kilometrów pieszo przez syberyjskie śniegi? Samotnie przejść Ural? Brzmi nierealnie? Sprawdź jak skończyła się ta historia. Jedna z wielu w cyklu Nieznanych Polaków historie niezwykłe.
- Był królem Ajnów, pierwotnych mieszkańców Wysp Japońskich. Nagrywał ich wspomnienia, badał kulturę, ocalił ich dziedzictwo od zapomnienia. Niezwykła historia zesłańca, który został królem. W swojej przybranej ojczyźnie ma pomniki, w Polsce jest praktycznie nieznany. Chcesz poznać jego niesamowitą historię?
11 nazwisk, jedenastu bohaterów. O ilu z nich słyszałeś/łaś?
Spis treści:
Polska, to bardzo dziwny kraj. Słowo od Redakcji i Wydawcy - 5
Zamiast wstępu - 13
Izydor Borowski - Niezwykła kariera polskiego Persa - 17
Kazimierz Lux - Jak pirat z Karaibów Moskwę zdobywał - 31
Michał Czajkowski - Zagmatwane losy Polaka-Kozaka - 57
Rufin Piotrowski - Polak potrafi, czyli historia najsłynniejszej ucieczki z zesłania - 79
Karol Levittoux - Wierny Polsce aż do śmierci - 101
Wybrana bibliografia 265
Indeks osobowy 285
Indeks geograficzny 293
Rakietowe Orły – Nagroda 301
Książka wydana przy wsparciu finansowym pisarki i redaktorki - Luizy "Evivy" Dobrzyńskiej.
Kup Nieznanych Polaków historie niezwykłe w ulubionej księgarni
Oceny książki Nieznanych Polaków historie niezwykłe
12 użytkowników ma tytuł Nieznanych Polaków historie niezwykłe na półkach głównych- Chcę przeczytać 10
- Recenzentki 1
- Papier 1
- Patronat 1
- 🔎Poszukiwane 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nieznanych Polaków historie niezwykłe
Wiem, że zaglądacie na bloga głównie po to, aby poznać nowe tytuły fantastyczne. Dziś jednak chciałabym podzielić się czymś innym, choć w mojej skali równie fantastycznym. Chodzi o książkę, która przybliża losy naszych rodaków, którzy mimo swoich wysiłków i odznaczeń, zaginęli w odmętach historii, a o których warto pamiętać. Dlatego bardzo się cieszę, że Piotr Marczak w swojej książce Nieznanych Polaków historie niezwykłe przybliżył ich losy zarówno mnie, jak i Wam.
Niezwykła jedenastka.
Nie będę Wam przybliżać szczegółowo losów tych niezwykłych Polaków, ale podrzucę tu tylko dla ciekawostki ich nazwiska.
♦ Izydor Borowski;
♦ Bronisław Piłsudski;
♦ Ferdynand Antoni Ossendowski;
♦ Jan Zumbach;
Piłsudski mi znany.
Jako dziecko uwielbiałam słuchać, a później jak już miałam okazję, to również czytać różne książki, które traktowały o polskiej historii. Ta miłość i chęć poznawania losów Polski i Polaków została mi zaszczepiona przez rodziców i dziadków, którzy często powtarzali:
Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości.
Marszałek Józef Piłsudzki
Dlatego pozwolę sobie być w tym miejscu trochę chwalipiętą, aż/tylko trzy nazwiska z tej listy znałam (Czajkowski, Ossendowski i Piłsudski),a najwięcej mogłabym powiedzieć o Bronku Piłsudskim. Był czas, że trochę eksplorowałam związek brata słynnego Marszałka z Japonią i zaznaczyłam sobie w kajeciku, że jak będę kiedyś odwiedzać Japonię, to koniecznie muszę odwiedzić muzeum Ajnów na Hokkaido. Rozmawiałam na temat Bronka też z koleżankami i kolegami z pracy, którzy są rodowitymi Japończykami i starsze roczniki kojarzą (choć mgliście) naszego rodaka ze szkoły.
Co tyczy się pozostałych znanych mi postaci, to z przyjemnością wczytywałam się w detale przedstawione przez autora, który zrobił w każdym punkcie tej książki niesamowitą robotę. Dzięki czemu wręcz z wypiekami na twarzy zaczytywałam się w historiach pozostałych bohaterów i łączyłam niektóre znane mi już fakty w głowie (czytałam kiedyś kilka publikacji o naszym wojsku wysłanym na Haiti i „buncie” naszych oddziałów, dzięki czemu Polacy w tej części świata są mile widziani). Rozkoszowałam się porównaniem naszych chłopców do piratów i podziwiałam każdego z nich za oddanie i odwagę.
Najbardziej przejęła mnie jednak historia najmłodszego w tym zestawieniu Polaka Karol Levittoux, który mimo młodego wieku, okazał niezwykłe męstwo i nie zdradził przyjaciół, za co zapłacił najwyższą możliwą cenę.
Reasumując. Nieznanych Polaków historie niezwykłe Piotra Marczaka, to świetna książka, którą powinni zainteresować się nie tylko miłośnicy historii, bo warto znać losy naszych krajanów, którzy rozproszeni po całym świecie, wciąż nosili Polskę w serduchu.
Jacek Komuda poleca i Sylwka z unSerious.pl też!