Bez śladu

Okładka książki Bez śladu autora Adam Bielecki, Dominik Szczepański, 9788397844803
Okładka książki Bez śladu
Adam BieleckiDominik Szczepański Wydawnictwo: AB Team biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2025-12-14
2025-12-14

Kup Bez śladu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bez śladu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bez śladu

Słaba książka a cena z kosmosu. Nie kupuje tego.

Słaba książka a cena z kosmosu. Nie kupuje tego.

Nie mogę patrzeć na te okładkę. Jam mam zaufać treści książki, kiedy na okładce jest wygenerowana przez AI grafika. Duże rozczarowanie.

Tak jak i w pierwszej książce Spod.. duży chaos w chronologii, sam kunszt pisarski niestety na niskim poziomie - tego nie da się ukryć. Całość czyta się dobrze, natomiast w książce pierwszej miło było poznać pasjonata, człowieka szczerego, nieoceniającego innych. W książce bez śladu mamy już człowieka zupełnie innego, czującego wyższość nad innymi. Tutaj autor rozpisuje się o komercjalizacji gór, podczas gdy sam przyznawał się z książce nr 1, że właśnie z wypraw komercyjnych żył. To jakiś totalny dysonans. Poza tym czy to nie zakłamanie, że sam może się wspinać po górach, ale jak robi to większa liczba osób, to już to osądza i krytykuje? Czy on się czuje, że jest w jakiejś grupie lepszych, wybranych, a cała reszta to motłoch? Czy zapomniał jak on to śmiecił w tych górach? Chyba autor trochę odleciał ze swoim ego. Opisywania historii o żonie (eks) i dzieciach, trudno skomentować, chyba popularne obecnie słowo narcyz wybitnie dobrze tu pasuje

561 użytkowników ma tytuł Bez śladu na półkach głównych
56 użytkowników ma tytuł Bez śladu na półkach dodatkowych

Okładka książki Antarktyda. Wyprawa na kraniec świata Joanna Czaplewska, Dominik Szczepański, Mateusz Waligóra
Okładka książki Szlak Wisły. 1200 km pieszej przygody Dominik Szczepański, Mateusz Waligóra
Szlak Wisły. 1200 km pieszej przygody Dominik Szczepański, Mateusz Waligóra
Okładka książki Gwiazdy sportowych aren Marcin Bielesz, Wojciech Borakiewicz, Paweł Czado, Łukasz Jachimiak, Dariusz Kopeć, Józef Krzyk, Bartłomiej Kuraś, Radosław Leniarski, Mirosław Maciorowski, Krystyna Naszkowska, Wiesław Pawłat, Paulina Reiter, Paweł Smoleński, Dominik Szczepański, Piotr Zawadzki
Okładka książki Spod zamarzniętych powiek Adam Bielecki, Dominik Szczepański
Spod zamarzniętych powiek Adam Bielecki, Dominik Szczepański
Okładka książki Nanga Parbat. Śnieg, kłamstwa i góra do wyzwolenia Dominik Szczepański, Piotr Tomza
Dominik Szczepański
Dominik Szczepański
Podróżnik i dziennikarz sportowy związany z redakcją „Gazety Wyborczej”. Współpracował także z portalami sportowymi Sport.pl i Off.Sport.pl, który koncentruje się na sportach ekstremalnych. Pisze głównie artykuły o wyprawach, eksploracji i wspinaczce górskiej. Wśród jego licznych wypraw warto wymienić dwukrotny udział w ekspedycji, której celem był Park Narodowy Chiribiquete w Kolumbii, gdzie można podziwiać antyczne malowidła. W 2016 roku był także pod Nanga Parbat w Pakistanie, w czasie gdy ekipa składająca się z Włocha Simone Moro, Pakistańczyka Muhammada Ali i hiszpańskiego Baska Alexa Txikona po raz pierwszy w historii zdobyła ten szczyt zimą. Efektem pobytu w Himalajach była książka „Nanga Parbat. Śnieg, kłamstwa i góra do wyzwolenia”, którą Szczepański przygotował wspólnie z podróżnikiem i reporterem Piotrem Tomzą. Napisał także „Spod zamarzniętych powiek” (2017) – autobiografię Adama Bieleckiego, jednego z najlepszych polskich taterników, alpinistów i himalaistów, który mimo młodego wieku ma już na swoim koncie zimowe wejścia na ośmiotysięczniki Gaszerbrum i Broad Peak oraz letnie na K2 i Makalu. W książce napisanej we współpracy ze Szczepańskim wspinacz opowiedział o swoich wspomnieniach z wypraw i trudach wiążących się ze zdobywaniem najwyższych szczytów świata. Ponadto napisał „Na oceanie nie ma ciszy” (2015) – biografię Aleksandra Doby, który trzykrotnie przepłynął kajakiem Ocean Atlantycki, a także „Czapkins. Historia Tomka Mackiewicza” (2019).

Cytaty z książki Bez śladu

Dodaj cytat z książki Bez śladu