Klucz do szczęścia

- literatura obyczajowa, romans
- 2024-04-03
- 2024-04-03
Czy Monika ulegnie naciskom swojego apodyktycznego męża i zostanie przykładną żoną i matką, czy postawi na swoim, spełniając się w męskim zawodzie?
Monika na samą myśl o powiększeniu rodziny oblewa się zimnym potem. Zmieniające się ciało, płacz dziecka i wieczne poczucie obowiązku wcale nie przekonują jej do zostania matką, na co tak liczy jej mąż, Paweł. Mobbingująca przełożona również nie ułatwia jej życia. W przypływie emocji Monika decyduje się otworzyć swój własny warsztat samochodowy, czym kupuje sobie trochę czasu. Wciąż próbuje wymyślić sposób, jak obrzydzić mężowi rodzicielstwo, a pojawienie się w warsztacie jej byłej miłości, Kamila, jeszcze bardziej komplikuje sprawy.
Kup Klucz do szczęścia w ulubionej księgarni
Oceny książki Klucz do szczęścia
159 użytkowników ma tytuł Klucz do szczęścia na półkach głównych- Przeczytane 95
- 2024 5
- Legimi 2
- Ebook 1
- 2025 1
- Od Wydawnictw/Autorów 1
- Moje 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Klucz do szczęścia
To książka o przemocy, ale nie fizycznej, a psychicznej. Monika z pozoru tworzy szczęśliwy związek z Pawłem. Ale dość szybko okazuje się, że Paweł chce kontrolować każdy krok swojej żony. Wie lepiej co jest dla niej lepsze i czego może chcieć. Monika nie widzi wad męża. Albo widzi, ale nie przyjmuje do wiadomości, że tkwi w toksycznym związku. Gdy jej mąż ogłasza, że czas na dziecko, niechętna macierzyństwu Monika, musi odkryć, czy czas postawić na siebie i kolejną rzecz oddać w ręce męża. Czy znajdzie w sobie odwagę i znajdzie swój klucz do szczęścia?
Bardzo miło czytało mi się tę książkę, więc polecam każdej kobiecie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toToksyczny związek to temat poruszany w książce. Przeczytajcie, może komuś otworzy oczy na życie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMonika wiedzie z pozoru spokojne, uporządkowane życie. Ma pracę, od pięciu lat jest żoną, kocha Figę - psa, bez którego nie wyobraża sobie życia...
Tylko czy jest szczęśliwa? Czy praca w księgarni ją satysfakcjonuje? Przecież ukończyła studia na kierunku mechanicznym, jej serce wyrywa się do opustoszałego warsztatu samochodowego jej ojca, któremu zdrowie już nie pozwala na pracę. Dlaczego więc Monika nie spełnia swoich marzeń? Kto stoi na drodze do zmiany zawodowej drogi naszej bohaterki? Jaki jest Paweł? Czy małżeństwo Moniki można uznać za udane? Przychodzi moment tąpnięcia. Wszystko się wali... Czy Monika podniesie się po zawodowych i prywatnych porażkach? Czy znajdzie tytułowy klucz do szczęścia?
To powieść, która porusza wiele trudnych tematów. Mamy tu między innymi: porzucenie dziecka przez matkę, próbę zdefiniowania kobiecości i tego czy kobieta musi być matką, mamy toksyczny związek, kontrolującego partnera, który manipuluje życiem partnerki, by osiągnąć własne cele... Są trudne relacje rodzinne na linii synowa-teściowa...
Warto sięgnąć po tę wielowątkową powieść obyczajową, którą czyta się naprawdę przyjemnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTylko czy jest szczęśliwa? Czy praca w księgarni ją satysfakcjonuje? Przecież ukończyła studia na kierunku mechanicznym, jej serce wyrywa się do opustoszałego warsztatu samochodowego jej ojca, któremu zdrowie już nie pozwala na...
⭐RECENZJA⭐
Edit: To nie jest debiut autorki, pomyłka, przepraszam.
Kiedyś pytałam się Was odnośnie debiutu - czy tak, czy nie?
Teraz chciałabym wiedzieć, co według Was powinien mieć dobry debiut, który będziecie polecać innym? A poniżej zapraszam Was na recenzję powieści ze zdjęcia! 😊
Iiii kolejny debiut za mną! 😁 Czułam, że to będzie strzał w dziesiątkę i nie pomyliłam się! Potrzebowałam takiej lekkiej, prostej, ale jakże życiowej lektury.
@kamila_majewska_autorka to początkująca autorka, która skradła moje serce swoją pierwszą książką - "Klucz do szczęścia". Z początku może się wydawać, że historia będzie o niczym, tak napisana bez polotu i innych ważnych rzeczy. Jednak z czasem czytelnik przekonuje się, że fabuła ukazuje nam życie. Życie, które nie jest łatwe w wyborach i różnych decyzjach oraz w tej codzienności. Pisarka Kamila skupiła się w tejże powieści na małżeńskich problemach, jakimi są rozmowy o zostaniu rodzicem, praca, ogólne życie i przyjaciele. I tutaj zaczyna sie mocna treść i zapewne dzieląca czytelnika. Bo jedni uważają, że każda kobieta w małżeństwie musi mieć dziecko, bo jakże inaczej? Przecież nie posiadanie dziecka to bycie egoistką, samolubem i Bóg wie jeszcze czym... A inni twierdzą, że to wybór kobiety i jeśli ona chce, to ma, a jeśli nie, to nie. Wydaje mi się, że to jest duża odpowiedzialność, dlatego ten, kto nie chce, to jest bardzo odpowiedzialny i podejmuje decyzje zgodnie ze swoim sumieniem oraz sercem. Tak samo jest na odwrót, jeśli chodzi o posiadanie dziecka. Również super był temat powrócenia do starej miłości, która nie rdzewieje. Lubię czasem poczytać również o ludziach, którzy mają się ku sobie nadal mimo, iż minęło mnóstwo czasu od ich bycia razem.
W tej fabule poznajemy losy kobiety - Moniki, która niby wie czego chce, jednak nie za bardzo w to brnie. Jeśli chodzi o niektóre sprawy, to nie ma ona swojego zdania, momentami jest uparta i czasem nie słucha, gdy ktoś jej dobrze radzi. Jej mąż uzależnił ją od siebie i jest zwykłym dupkiem, ale ona tak naprawdę pozwoliła mu na niektóre jego zachowania. I powiem Wam, moi Mili Czytelnicy, że denerwowała mnie jej postawa i podejście do życia. Jednak po pewnym czasie zaczyna się coś zmieniać w jej życiu i to mi się bardzo podobało, gdyż ona zaczęła walczyć o siebie i o swoje lepsze jutro. A ja lubię bohaterów, którzy stawiają na swoim i chcą zrobić coś dla siebie, ale oczywiście w tych normalnych ramach, a nie w szaleństwie. I Monika w końcu zaczęła realizować swoje marzenie, swoje ja! Zarówno jej kreacja, jak i innych była bardzo dobra, pełna uczuć oraz emocji. Przy tych postaciach nie można było się nudzić choćby na chwilę 😅 Cały czas coś się działo, cały czas każdy coś robił i to było super!
Styl tej książki był bardzo przyjemny oraz przejrzysty. Jezyk był lekki i taki nieskazitelny. Wszystko było dopracowane od A do Z i naprawdę nie czułam, że był to debiut. Gdybym nie dowiedziała się o tym, to bym nie uwierzyła w to w ogóle. Czuć, że autorka @kamila_majewska_autorka ma dar lekkości pióra i wiem, że z czasem wyrobi sobie swój niepowtarzalny kunszt pisarski. Kibicuję jej mocno, bo wierzę, że uda jej się wejść na te wyżyny pisarskie! 😁
Powieść "Klucz do szczęścia" polecam z całego Szpakowatego serduszka! 😊
🔑
Współpraca barterowa z @wydawnictwofilia 💚
🔑
⭐RECENZJA⭐
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEdit: To nie jest debiut autorki, pomyłka, przepraszam.
Kiedyś pytałam się Was odnośnie debiutu - czy tak, czy nie?
Marzenia bywają różne. Różne też są drogi wiodące do ich realizacji. Czasami wyboiste, czasami z wieloma zakrętami.
🔧Monika od pięciu lat jest żoną Pawła. Mąż od pewnego czasu mocno na nią naciska w kwestii dziecka. Kobieta jednak nie czuje instynktu macierzyńskiego i robi różne uniki. Praca w księgarni nuży ją i denerwuje, a despotyczna i mobingująca szefowa dopina całości. Kiedy szala przegina się w jedną stronę Monika decyduje się na ważny krok. Zwalnia się z pracy i otwiera warsztat samochodowy, realizując tym samym swoje marzenie. Stara się też obrzydzić mężowi macierzyństwo. Na jej drodze pojawia się Kamil, pierwsza miłość i pierwszy chłopak...
Sprawy zaczynają się mocno komplikować...
🔧"Klucz do szczęścia” to książka w głównej mierze o toksycznej relacji, ale też o walce o własne marzenia. Tematy podjęte przez autorkę są bardzo aktualne i ważne, bowiem wielu z nas zmaga się z potrzebą samorealizacji i, jak wiele kobiet, przeciwstawia się zaszufladkowaniu. Mało kto potrafi tak od razu wyraźnie się przeciwstawić i otwarcie mówić o swoich marzeniach.
Toksyczna relacja przedstawiona przez autorkę w lekki i bardzo przystępny sposób zwraca również uwagę na to, że nie zawsze dostrzega się własne problemy, manipulacje naszą osobą, perswazje i wzbudzanie w nas winy. Wielu zostaje ślepych i tkwi w bagnie po pachy.
🔧To opowieść pełna emocji, życiowa, a jednocześnie taka na leniwe popołudnie. To opowieść o realizacji marzeń, o tym by nigdy się nie poddawać i trwać w podejmowanych decyzjach. Podobało mi się. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🔧Monika od pięciu lat jest żoną Pawła. Mąż od pewnego czasu mocno na nią naciska w kwestii dziecka. Kobieta jednak nie czuje instynktu macierzyńskiego i robi różne uniki. Praca w księgarni nuży ją i denerwuje, a despotyczna i mobingująca szefowa dopina...
Ciepła, miła opowieść o spełnianiu swoich marzeń, o starej miłości, która nigdy nie rdzewieje, o tym, że nie dla każdej kobiety macierzyństwo jest szczytem szczęścia. Lekko napisana, czyta się rewelacyjnie. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię sięgać po debiuty i...to był strzał w 10 Książka jest świetna Postać głównej bohaterki jednocześnie mnie denerwowała i zachwycała, Monika ma swoje plany i marzenia,a jednak przez długi czas ulega apodyktycznemu mężowi,męczy się w pracy mając nieprzychylną sobie szefową i nie słucha przyjaciółki,która patrząc na wszystko z boku widzi więcej niż ona.Mąż uzależnia ją od siebie,ona żyje w coraz większym strachu i...w końcu coś się musi zmienić.Jak potoczy się życie Moniki przekonacie się sięgając po książkę Ja polecam z całego serca.Jest świetnie napisana.Nie ma w niej zbędnego lukru , a pokazane jest zwyczajne życie i...nietypowa pasja bohaterki.Powieść może być świetną lekcją dla wielu kobiet.
Bardzo lubię sięgać po debiuty i...to był strzał w 10 Książka jest świetna Postać głównej bohaterki jednocześnie mnie denerwowała i zachwycała, Monika ma swoje plany i marzenia,a jednak przez długi czas ulega apodyktycznemu mężowi,męczy się w pracy mając nieprzychylną sobie szefową i nie słucha przyjaciółki,która patrząc na wszystko z boku widzi więcej niż ona.Mąż uzależnia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę bardzo dobra obyczajowa powieść bez cukrzenia i ubarwiania, do tego podejmowany temat jest odważny i budzi wiele kontrowersji. Historia małżeństwa Moniki i Pawła, którzy po pięciu latach wspólnego życia mają odmienne zdanie na temat posiadania dziecka. Mąż stara się wszelkimi sposobami, prośbą i groźbą przekonać kobietę do zajścia w ciążę. Ona zaś boi się otwarcie przyznać, że nie zmieniła zdania z początków ich znajomości najzwyczajniej w świecie nie chce zostać matką. Dodatkowo Monika zaczyna zdawać sobie sprawę, że dotychczasowe działania Pawła nie były powodowane czystymi intencjami , a wynikały z chęci kontrolowania i uzależnienia jej przez męża. Kobieta zaczyna podejmować samodzielnie ryzykowne decyzje, powoduje to konflikty w jej małżeństwie, a sytuacji nie ułatwia powrót do miasta jej miłości ze młodzieńczych lat.
Naprawdę bardzo dobra obyczajowa powieść bez cukrzenia i ubarwiania, do tego podejmowany temat jest odważny i budzi wiele kontrowersji. Historia małżeństwa Moniki i Pawła, którzy po pięciu latach wspólnego życia mają odmienne zdanie na temat posiadania dziecka. Mąż stara się wszelkimi sposobami, prośbą i groźbą przekonać kobietę do zajścia w ciążę. Ona zaś boi się otwarcie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla wielu par dziecko jest dopełnieniem związku. Są jednak kobiety, które nie chcą mieć dzieci i mają do tego absolutne prawo. Chcą się realizować zawodowo, zwiedzać, mieć czas na pasje i hobby bez ograniczeń. Mówienie o tym otwarcie niestety często jest przez innych odbierane jako samolubstwo, a według mnie jest to samoświadomość. I należy to uszanować.
Monika nie chce mieć dzieci. Od pięciu lat w związku z Pawłem, wydawałoby się szczęśliwym związku, ma dość wykonywanej pracy i swojej szefowej.
Marzy o otwarciu warsztatu samochodowego, ale plany jej męża absolutnie nie pokrywają się z jej własnymi. Po latach bycia razem kobieta nie dostrzega, że jej mąż to tyran, który nie liczy się z jej zdaniem i chce decydować o jej życiu. Manipulant stosujący przemoc emocjonalną. Czy tak wyglada szczęśliwy związek?
Kamila Majewska oddała w ręce czytelników życiową i wzbudzającą emocje historię. Nie raz i nie dwa pieści zaciskały się same, a złość aż we mnie kipiała.
Historia stworzona przez autorkę niestety przydarza się aż nazbyt często. Osoba będąca w takiej relacji często nie dostrzega problemu, a manipulant bazuje na zaślepieniu. Krytykuje, obraża i karze ciszą. Często pozuje na pokrzywdzonego wzbudzając w nas poczucie winy.
„Klucz do szczęścia” to książka, w której oprócz wątku dotyczącego toksycznej relacji, przeczytacie też o walce o własne marzenia i potrzebie samorealizacji. To też historia o tym, jak w społeczeństwie często postrzegana jest kobieta, jak jest zaszufladkowana i o tym, że często brak jej odwagi, aby powiedzieć dość i wprowadzić zmiany w życiu.
Nie bójmy się marzyć i realizować marzenia. Nie bójmy się mówić o swoich planach, potrzebach i podejmować decyzje. To nasze życie i przeżyjmy je po swojemu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMonika nie chce...
Kamila Majewska napisała książkę, która lekką powieścią obyczajową jest wyłącznie z pozoru. Autorka podejmuje się poruszyć temat istotnej, choć nierzadko przemilczanej przemocy psychicznej oraz ekonomicznej, a także śmiało odrzuca stereotypowe i szablonowe postrzeganie płci. “Klucz do szczęścia” to kobieca, emocjonalna i wartościowa opowieść, z którą warto się zapoznać.
***
Pierwszoplanową postacią książki jest Monika, młoda mężatka, sprawiająca wrażenie sympatycznej, serdecznej i troskliwej. Niestety, główna bohaterka, przez bardzo długi czas nie ma świadomości, że najzwyczajniej stała się ofiarą przemocy psychicznej ze strony swojego męża. Działając metodycznie i konsekwentnie, Paweł odebrał swojej żonie pewność siebie i wiarę we własne możliwości. Osacza ją i lekceważy, a swoje niezadowolenie demonstruje ostrą słowną krytyką lub wręcz przeciwnie, uporczywym milczeniem.
***
Wybory zawodowe głównej bohaterki książki, a wspomnieć należy, że Monika zafascynowała była mechaniką samochodową, powszechnie etykietowaną jako zajęcie męskie, stają się początkiem poważnych kłopotów małżeńskich. Nieznoszący sprzeciwu, wręcz autorytarny Paweł, potrzeby swojej żony traktuje wyłącznie jako fanaberie. Nie tylko nie zgadza się na realizację marzeń swojej żony, ale też dokładnie i drobiazgowo zaplanował jej macierzyństwo.
***
Kolekcję nadprogramowych kłopotów uzupełnia niespodziewany powrót wielkiej, młodzieńczej miłości sprzed lat - Kamila. Wspomnienie potężnego i szczerego uczucia budzi w Monice skrywane od dłuższego już czasu marzenia, pragnienia, tęsknotę. Powoli odkrywa, że dotychczas nie pozwalała sobie na pełnię szczęścia. Niestety, by całkowicie przejrzeć na oczy i zrozumieć swoje pozbawione bezpieczeństwa i empatii położenie, Monika potrzebowała łamiącego serce szoku.
***
Historia Moniki jest szalenie emocjonalna, opowiada o podążaniu za głosem własnego serca, arcytrudnym stawianiu granic, niezależności i oczywiście o miłości, która w książce przybiera najróżniejsze formy. Pierwsza miłość, a także miłość małżeńska to zaledwie początek. Autorka wspaniale włączyła do opowieści mnóstwo miłości ojcowskiej czy też przyjacielskiej. Czytając “Klucz do szczęścia” podświadomie trzymałam kciuki za główną bohaterkę. Zależało mi na tym, aby odnalazła na nowo siebie, swoją pasję i kobiecość.
***
Odnoszę wrażenie, że książka autorstwa Kamili Majewskiej jest pisana życiem, ponieważ oczekiwania społeczne wobec kobiet wciąż bywają uproszczone i pozbawione oryginalności. Mimo ogromnych emocji towarzyszących tej opowieści czyta się ją stosunkowo szybko. “Klucz do szczęścia” to napisana w refleksyjnym, bardzo czułym i wrażliwym stylu współczesna historia, nieco przewidywalna, zwieńczona słodko-gorzkim zakończeniem.