Dom w Jabłonkach
- literatura obyczajowa, romans
- Filia
- 2024-10-02
- 2024-10-02
CZY ZAKUP DOMU, POSZUKIWANIA SKARBU, ZAFIKSOWANA NA PUNKCIE MAGII PRZYJACIÓŁKA I KRNĄBRNA KOZA STEFKA TO PRZEPIS NA NIESZCZĘŚCIE?
Lucyna wprowadza się do domu babci Anieli, co uruchamia lawinę niespodziewanych zdarzeń.
Gdy natrafia na stare, babcine przepisy w głowie rodzi jej się coraz śmielszy plan na własny biznes. Przy okazji odkrywa rodzinne tajemnice, a i te skrywane przez mieszkającego za płotem Szymona stają się obiektem jej zainteresowań. Wszystko jednak sprowadza się do Złotych Serc – wyjątkowych jabłek rosnących w sadzie sąsiada, który Lucyna za wszelką cenę musi odzyskać!
„Dom w Jabłonkach“ to historia pełna magii, zapachu domowych wyrobów i lekkiego humoru, opowiadająca o kobiecie, która próbuje odnaleźć się w nowej rzeczywistości.
Zapraszam Was do sadu. Poznajcie Lucyne i jej szaloną przyjaciółkę Marlenę. Lucyna po zakończeniu wieloletniego związku upija się i jakby tego było mało, pod wpływem upojenia alkoholowego dziewczyna staje się posiadaczką domu po swojej zmarłej babci. Domu, który wymaga podreperowania. Jak do tego doszło?, zapraszam do lektury. Dodam tylko, że ekscentryczne pomysły jej przyjaciółki, niełatwa relacja z matką oraz gburowaty sąsiad zza płotu nie ułatwiają sprawy...
To moje pierwsze spotkanie z twórczością Pani Kamili, ale jakże udane i obiecujące na przyszłość. No i nie ukrywam, mam trochę do nadrobienia z dorobku Pisarki.
Kamila Majewska wzbudziła we mnie ogromny podziw swoim stylem, humorem, umiejętnością pisania o rzeczach trudnych w sposób luźny, śmieszny i swobodny, pozwalając przy tym sobie i oczywiście nam zarazem na dystans do pewnych spraw, na które i tak nie mamy wpływu. Pozostaje je więc oswoić oraz zaakceptować.
"Dom w Jabłonkach" to książka niezwykle ciepła, pachnącą aromatem jabłek prosto z sadu, krzepiaca i mądra. Chwilami również tak zabawna, że śmiałam się w głos! Nie brakuje w niej niespodziewanych zwrotów akcji, momentów zaskoczenia, rodzinnych tajemnic i skrywanych sekretów.
Główna bohaterka to silna, wyrazista i odważna kobieta, która nade wszystko postanawia odnaleźć swoje miejsce w świecie, swój azyl i skrupulatnie do tego dąży. Wszystko to, co zawarte jest w powieści, przekazane jest w niekonwencjonalnej formie, z domieszką humoru, nutką szaleństwa i ogromem pozytywnej energii.
Książka jest bardzo lekka i przede wszystkim słodka i aromatyczna. To idealna lektura na wieczór, którą można czytać popijając ciepłą herbatkę. Czy polecam? Jak najbardziej! Super książka na depresyjne myśli, przy której łatwo się odprężyć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepełniona smakowitym zapachem jabłek, pozytywna i swojska historia o odnajdywaniu swego miejsca na świecie. Idealna na jesienny wieczór, pod kocykiem, z kubkiem herbaty.
Kiedy pod wpływem upojenia alkoholowego Lucyna kupuje dom po swojej babci w Jabłonkach, nie spodziewa się ile z tego wyniknie. Wraz z ekscentryczną przyjaciółką i upartą kozą odkrywa sekrety sadu oraz jabłek - Złote serce. W powieści nie zabraknie przystojnego, aczkolwiek dość ponurego sąsiada, wiejskich klimatów i beczki śmiechu.
Kamila Majewska stworzyła ciepłą i dobroduszną historię, z optymistycznym wydźwiękiem. W czasie lektury uśmiech sam wypełzał na moje usta, a swoboda z jaką autorka posługuje się słowem pisanym sprawiły, że książkę przeczytałam w mgnieniu oka. Atmosfera, którą spowita jest powieść, stary, wiejski dom i sad nasuwają wspomnienia z dzieciństwa, dzięki czemu historia wydaje się być nader realna 🍎
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy pod wpływem upojenia alkoholowego Lucyna kupuje dom po swojej babci w Jabłonkach, nie spodziewa się ile z tego wyniknie. Wraz z ekscentryczną przyjaciółką i upartą kozą odkrywa sekrety sadu oraz...