ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać1
ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać10
Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać19
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać3
Edukacja motyli

- L'educazione delle farfalle
- 2025-09-24
- 2025-09-24
- Anna Osmólska-Mętrak
Bohaterka ścigana przez demony przeszłości.
Zagadkowa śmierć dziecka.
I mroczna wyprawa w głąb ludzkiej psychiki.
Donato Carrisi – najpopularniejszy włoski autor thrillerów – powraca z nową trzymającą w napięciu zagadką!
Serena, mieszkająca w Mediolanie brokerka nazywana w środowisku finansistów „blond rekinem”, odniosła zawodowy sukces i przez lata wiodła luksusowe życie bez zobowiązań, dopóki nie zaszła w ciążę z przypadkowym partnerem. Okoliczności zmusiły ją do urodzenia niechcianego dziecka, ale Serena nie zamierzała rezygnować z niezależności. Wychowywała córkę, zapewniając jej najlepsze możliwe warunki i unikając zbędnego zaangażowania emocjonalnego. Sześciolatkę wysłała na obóz narciarski do Szwajcarii. Po pożarze w schronisku, w którym zakwaterowano dziewczynki, ślad po jej dziecku zaginął.
Choć wszystko wskazuje na to, że córka Sereny nie żyje, ją samą zaczynają dręczyć niepokojące koszmary, a gdy po roku pojawiają się poszlaki wskazujące, że prawda jest o wiele bardziej skomplikowana, kobieta wraca na miejsce tragicznych wydarzeń i rozpoczyna prywatne śledztwo. Zagłębiając się w lokalne tajemnice odkrywa coraz bardziej przerażające fakty…
Niepokojąca podróż do najciemniejszych zakamarków naszych dusz i źródeł najgłębszych lęków, na końcu której to, jak postrzegamy świat, nigdy nie będzie już takie samo.
Pisarz o międzynarodowej renomie. Severino Colombo, „Corriere della Sera”
Kup Edukacja motyli w ulubionej księgarnii
Edukacja motyli
Genialny thriller psychologiczny. To mistrzowskie studium ludzkiej psychiki. Autor doskonale przeprowadził metamorfozy kobiecych postaci, ukazując przy tym wewnętrzną walkę z własnym ego. Sama historia nie pozwala oderwać się od książki. W połowie zdawało mi się, że to już finał, jednak fabuła skręca o 180 stopni i zaczyna płynąć pod prąd, wbrew wszystkiemu, co się dotychczas wydawało. Finalnie poszło to w lekką fantastykę, ale i tak jestem w stanie w to uwierzyć. Autor przekonał mnie w zupełności.
Oceny książki Edukacja motyli
1063 użytkowników ma tytuł Edukacja motyli na półkach głównych- Przeczytane 538
- 2025 31
- 2026 19
- Ebooki 5
- Ebook 5

Cytaty z książki Edukacja motyli
Książki są jak ludzie - dodał - Czasem nie są tym, na co wyglądają. Czasem kryją tajemnice.
Tajemnicą dobrych książek jest to, że nigdy nie kończą się wraz z ostatnią stroną. Wciąż brzmią ci w głowie niczym urzekająca muzyka.
Nikt nie porywa sześcioletniej dziewczynki bez nikczemnego i zdrożnego celu.
Nikt nie porywa sześcioletniej dziewczynki bez nikczemnego i zdrożnego celu.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Edukacja motyli
Do twórczości tego pisarza, wróciłam po kilku latach przerwy. Bardzo go polubiłam za mroczne klimaty. To już moja czwarta książką po przerwie i widzę, że jego sposób pisania się zmienił. Nie to, że mi się nie podoba, ale daleko mu już do książek pokroju "Zaklinacza". Ta historia jest ciekawa, wciągnęła mnie i chciałam poznać koniec, ale nie jest to thriller, nie trzyma w napięciu, a mroczny klimat gdzieś się ulotnił. To poprostu fajna historia obyczajowa z wątkiem kryminalnym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Edukacja motyli” to wciągający i niepokojący thriller psychologiczny, który zostaje w głowie na długo po przeczytaniu ostatniej strony. Donato Carrisi mistrzowsko buduje napięcie, stopniowo odsłaniając kolejne warstwy historii i prowadząc czytelnika przez świat pełen niedopowiedzeń, emocji i wewnętrznych konfliktów bohaterów.
Największą siłą książki jest jej atmosfera, duszna, tajemnicza i momentami wręcz hipnotyzująca. Autor świetnie pokazuje, jak krucha potrafi być granica między prawdą a tym, co sami chcemy za nią uznać. Na szczególne uznanie zasługują również obrazowe, sugestywne opisy otoczenia, dzięki którym czytelnik bez trudu przenosi się w miejsca, gdzie rozgrywa się akcja, niemal odczuwając ich klimat i napięcie.
Fabuła jest przemyślana, a zakończenie charakterystyczne dla Carrisiego, zaskakuje i zmusza do refleksji. To książka dla tych, którzy lubią thrillery nieoczywiste, bardziej skupione na psychice niż na samej akcji. „Edukacja motyli” nie daje prostych odpowiedzi, ale właśnie dzięki temu jest tak satysfakcjonującą i zapadającą w pamięć lekturą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwiększą siłą książki jest jej atmosfera,...
Uwielbiam tego autora i jak zawsze sięgnęłam po jego książkę z dużymi oczekiwaniami. Tym razem jednak mam wrażenie, że fabuła jest mniej zagmatwana niż w jego innych dziełach. Z jednej strony sprawia to, że książkę czyta się szybciej i łatwiej śledzić wydarzenia, z drugiej – trochę brakuje mi tej charakterystycznej złożoności i wielowarstwowości, do której autor mnie przyzwyczaił. Mimo to nadal jest to bardzo dobra lektura, która wciąga i trzyma poziom, choć nieco inny niż zwykle.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzecz o miłości macierzyńskiej. Główną bohaterką jest samotna kobieta sukcesu, którą spokojnie można określić jaką zimną s*cz. Kiedy, okazuje się że jest w ciąży z przypadkowym partnerem i może jej usunąć, postanawia urodzić dziecko i oddać do adopcji. Splot okoliczności sprawiają, że plan nie wypala. Jest matką dbającą o rozwój swojej córki, ale nie angażuje się emocjonalnie. Kiedy podczas ekskluzywnego zimowiska w Szwajcarii dziewczynka ginie w pożarze pensjonatu w matce zachodzi zmiana. Nie wierzy w jej śmierć. Z jednej strony pogrąża się w nałogu alkohol&leki, z drugiej uparcie szuka swojego dziecka. Niszczy swoje życie, traci pracę, oszczędności, sprzedaje luksusowy apartament. Wszystko podporządkowuje odnalezieniu dziewczynki, nawet daje zwieść naciągaczom. W pewnym momencie bierze się za siebie, idzie na odwyk, znajduje pracę, mężczynę z którym chce się związać. I nie przestaje myśleć o swojej córce. Policja w małym szwajcarskim miasteczku ma jej dość, ale ona nie odpuszcza. Musi się dowiedzieć co się stało przed laty.
Historia mroczna, z ciekawymi zwrotami akcji,
pokazująca jak silny jest instynkt macierzyński. Więź jak nawiązuje się między matką a dzieckiem. Utrata niechcianego dziecka uzmysławia bohaterce jak bardzo je kochała
Rzecz o miłości macierzyńskiej. Główną bohaterką jest samotna kobieta sukcesu, którą spokojnie można określić jaką zimną s*cz. Kiedy, okazuje się że jest w ciąży z przypadkowym partnerem i może jej usunąć, postanawia urodzić dziecko i oddać do adopcji. Splot okoliczności sprawiają, że plan nie wypala. Jest matką dbającą o rozwój swojej córki, ale nie angażuje się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaczęłam czytać ale jakoś mi nie szło, sięgnęłam więc po audiobooka. Lektor bardzo się stara stopniować napięcie, którego....nie ma. Słucham, słucham i słucham, myślałam, że zbliżam się do końca, a tu jeszcze sześć godzin przede mną🤦🏻♀️. Chyba nie dam rady....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAleż ta powieść trzyma w napięciu! Dobry mroczny thriller.
Ależ ta powieść trzyma w napięciu! Dobry mroczny thriller.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny, wciągający od pierwszych stron thriller. Słucham w świetnej interpretacji Kamila Prubana, co sprawiło, że niejednokrotnie oglądałam się za siebie z niepokojem. Chętnie sięgnę po inne książki włoskiego autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wciąga od pierwszych stron. Jest napisana w świetnym stylu. Czułam się jakbym towarzyszyła bohaterce w jej zmaganiach. Polecam!!!! Na pewno przeczytam wszystkie książki autora
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSerena, ambitna brokerka z Mediolanu, wieczorem dzwoni do swojej sześcioletniej córki przebywającej na zimowym obozie narciarskim w Szwajcarii. Dziewczynka spieszy się na „święto motylkowych wróżek”, więc rozmowa trwa krótko. To ostatni kontakt matki z dzieckiem. Tej samej nocy w pensjonacie wybucha pożar. Wszystkie dzieci zostają uratowane… poza jednym. Ciała nie odnaleziono, jednak policja uznaje, że córka Sereny zginęła w ogniu. Kobieta, która dotąd dawała dziecku wszystko oprócz miłości i czasu, próbuje poradzić sobie z poczuciem winy i pustką. W jej codzienność wkrada się alkohol i psychotropy. Rok po tragedii zaczyna otrzymywać anonimowe wiadomości i głuche telefony. Ktoś wyraźnie sugeruje, że jej córka żyje. Serena wraca do Szwajcarii i rozpoczyna prywatne śledztwo. Pytanie brzmi: czy prawda okaże się bardziej niszcząca niż dotychczasowe życie w odrętwieniu? Carrisi buduje historię, która od pierwszych stron uderza w emocje. Podstawę fabuły stanowi dramat matki: choć początkowo kobieta była chłodna, zdystansowana, skupiona na karierze, dopiero po zaginięciu córki zaczyna rozumieć, co naprawdę utraciła. To właśnie jej poczucie winy napędza tę powieść mocniej niż sama zagadka kryminalna.
Niewątpliwym atutem książki jest głęboka warstwa psychologiczna - Carrisi jest w tym mistrzem. Serenę trudno polubić, ale mimo to kibicowałam jej od początku. Egoistyczna, uzależniona, momentami irytująca, ale stara się wykrzesać z siebie matczyne odruchy i przez to jest prawdziwa. Autor dokładnie przedstawił portret kobiety stopniowo rozpadającej się pod ciężarem żalu, wyrzutów sumienia i niepewności co do dalszych losów jej dziecka. Dostajemy umiejętnie dawkowane informacje, napięcie narasta powoli, ale konsekwentnie. Nic nie dzieje się za szybko ani za wolno. Symbolika motyla – obecna już w tytule – odnosi się do przemiany. Serena przechodzi bolesny proces konfrontacji z samą sobą. Carrisi stawia niewygodne pytania: czy miłość można obudzić po czasie? Czy poczucie winy jest formą kary, czy impulsem do zmiany? I wreszcie: czy prawda zawsze przynosi wyzwolenie? Nie jest to może najmocniejsza książka Autora, ale absorbuje uwagę, emocje i szybko się czyta. Ocena: 7,5/10
Serena, ambitna brokerka z Mediolanu, wieczorem dzwoni do swojej sześcioletniej córki przebywającej na zimowym obozie narciarskim w Szwajcarii. Dziewczynka spieszy się na „święto motylkowych wróżek”, więc rozmowa trwa krótko. To ostatni kontakt matki z dzieckiem. Tej samej nocy w pensjonacie wybucha pożar. Wszystkie dzieci zostają uratowane… poza jednym. Ciała nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDonato Carrisi po raz kolejny udowadnia, że potrafi pisać o ludzkim mroku w sposób niepokojąco piękny. „Edukacja motyli” to nie tylko thriller a psychologiczny labirynt, w którym każdy korytarz prowadzi do innego oblicza winy, strachu i miłości.
Poznajemy Serenę, która jest kobietą sukcesu, zimną i precyzyjną jak ostrze, która wszystko w życiu ma pod kontrolą… do momentu, gdy los zabiera jej niechciane dziecko. Po pożarze w alpejskim schronisku nic już nie jest pewne: ani śmierć, ani pamięć, ani to, kim naprawdę jesteśmy, gdy gasną światła rozsądku.
Autor prowadzi historię w swoim charakterystycznym stylu. Powoli, niemal hipnotycznie, budując napięcie nie poprzez akcję, lecz poprzez emocje. To książka o granicach i o tym, jak łatwo człowiek potrafi przekroczyć własne zasady, kiedy w grę wchodzi strata.
Nie jest to łatwa lektura wymaga skupienia i gotowości na emocjonalne zderzenie z samym sobą. A jak to u Carrisiego bywa, wraz z ostatnim rozdziałem przychodzi zrozumienie, że czasem potwory, których się boimy, mieszkają najbliżej.
Książka dla fanów „Dziewczyny we mgle”, „W labiryncie”, ale też dla tych, którzy lubią, gdy thriller nie tylko straszy, ale też zostaje w głowie na długo.
Współpraca reklamowa z @wydawnictwoalbatros
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoznajemy Serenę, która jest kobietą sukcesu, zimną i precyzyjną jak ostrze, która wszystko w życiu ma pod kontrolą… do momentu,...