Macica. Opowieść o naszym pierwszym domu

Okładka książki Macica. Opowieść o naszym pierwszym domu autora Leah Hazard, 9788381918732
Okładka książki Macica. Opowieść o naszym pierwszym domu
Anna Gralak

Kup Macica. Opowieść o naszym pierwszym domu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Macica. Opowieść o naszym pierwszym domu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Macica. Opowieść o naszym pierwszym domu

Przyciągnął mnie do tej książki tytuł. Pierwszy dom. Nigdy tak o tym nie myślałem. I się nie zawiodłem. Ciekawe informacje. I, że „Było sobie życie” niekoniecznie przedstawia fakty zgodne z rzeczywistością. Myślałem, że sam organizm jest niewiarygodny sam w sobie. Jak widać, poszczególne elementy to istne cuda natury. Trochę zabawne, że wbrew pozorom, książkę bym polecał przede wszystkim kobietom. Samo posiadanie danego narządu, nie równa się z wiedzą o nim. Dla równowagi, czytałem po tej lekturze „Boskie przyrodzenie”. Polecam też oczywiście mężczyznom, którzy może przychylniej spojrzą czasem na partnerkę. Ogólnie polecam. To część naszych ciał i naszego życia. Warto coś wiedzieć, jak to wszystko funkcjonuje ;-)

Bardzo słabe tłumaczenie terminów medycznych, przez co trudno się czyta. Poza tym Hazard uwypukla niektóre określenia dotyczące kobiecego ciała, które w języku angielskim są rzeczywiście oceniające, natomiast w języku polskim są raczej neutralne, w dodatku typowo medyczne ("niewydolność"),przez co samo zagadnienie jest niezrozumiałe dla polskiego czytelnika.

Świetna jest ta książka. Pochłonęłam z wypiekami na policzkach. Tak mało mówi się nadal o kobiecej fizjologii. Tematy dojrzewania, miesiączkowania, czy porodu do tej pory wzbudzają kontrowersje, a dziewczyny/kobiety rozmawiają często "o kobiecych sprawach" szepcząc po kątach. Nadal zdrowie menstruacyjne tak bardzo kuleje w wielu obszarach. I nadal gender gap w badaniach naukowych widać jak na dłoni. Leah Hazard, położna ze sporym doświadczeniem, zebrała najważniejsze informacje na temat narządu, z którego wszyscy pochodzimy w bardzo zgrabną opowieść, którą czyta się szybko i z ogromną ciekawością. Wiele rzeczy mnie-medyka zaskoczyło i o wielu (niestety) nie miałam pojęcia. Uważam, że ta książka zasługuje na dużo większy rozgłos.

249 użytkowników ma tytuł Macica. Opowieść o naszym pierwszym domu na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Macica. Opowieść o naszym pierwszym domu na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Macica. Opowieść o naszym pierwszym domu

Dodaj cytat z książki Macica. Opowieść o naszym pierwszym domu