Macica. Opowieść o naszym pierwszym domu

- reportaż
- Poza serią
- Womb: The Inside Story of Where We All Began
- 2024-04-17
- 2024-04-17
- 2023-03-07
- 9788381918732
- Anna Gralak
Wielkością przypomina zaciśniętą pięść – i ma podobną do niej moc. Macica była pierwszym domem każdego człowieka.
Leah Hazard, położna i autorka książek, szuka informacji o macicy w historii medycyny, studiuje najnowsze badania naukowe (i zastanawia się, dlaczego jest ich tak niewiele),rozmawia z ekspertami i pyta kobiety o ich doświadczenia. Pisze o menstruacji, poczęciu i ciąży, o porodzie i cesarskim cięciu, o aborcji, endometriozie, menopauzie, eugenice, histerektomii, przeszczepach macicy i przyszłości, w której macice mogą okazać się niepotrzebne, bo płody będą rozwijać się w wypełnionych płynem bioworkach.
Szybko jednak okazuje się, że o tym fascynującym narządzie trudno mówić neutralnie i bez emocji, a obiektywne oceny i fakty mieszają się z mitami, przesądami i stereotypami. W szpitalach wciąż używa się nieprecyzyjnych i wartościujących określeń, takich jak „drażliwa” czy „wroga macica”, a „histerią” (termin ten pochodzi od greckiej nazwy macicy) bardzo długo można było wytłumaczyć każde odbiegające od normy kobiece zachowanie.
Niewiele jest organów, których utratę lub brak można odczuwać tak boleśnie, a niechcianą obecność – tak dotkliwie. Jednak bez względu na wszystko, gdyby nie macica, nikogo z nas by nie było, dlatego ta opowieść dotyczy każdego.
Kup Macica. Opowieść o naszym pierwszym domu w ulubionej księgarni
Oceny książki Macica. Opowieść o naszym pierwszym domu
249 użytkowników ma tytuł Macica. Opowieść o naszym pierwszym domu na półkach głównych- Chcę przeczytać 166
- 2024 3
- Reportaż 3
- Ebook 2
- Feminizm 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Macica. Opowieść o naszym pierwszym domu
Przyciągnął mnie do tej książki tytuł. Pierwszy dom. Nigdy tak o tym nie myślałem. I się nie zawiodłem. Ciekawe informacje. I, że „Było sobie życie” niekoniecznie przedstawia fakty zgodne z rzeczywistością. Myślałem, że sam organizm jest niewiarygodny sam w sobie. Jak widać, poszczególne elementy to istne cuda natury. Trochę zabawne, że wbrew pozorom, książkę bym polecał przede wszystkim kobietom. Samo posiadanie danego narządu, nie równa się z wiedzą o nim. Dla równowagi, czytałem po tej lekturze „Boskie przyrodzenie”. Polecam też oczywiście mężczyznom, którzy może przychylniej spojrzą czasem na partnerkę. Ogólnie polecam. To część naszych ciał i naszego życia. Warto coś wiedzieć, jak to wszystko funkcjonuje ;-)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo słabe tłumaczenie terminów medycznych, przez co trudno się czyta. Poza tym Hazard uwypukla niektóre określenia dotyczące kobiecego ciała, które w języku angielskim są rzeczywiście oceniające, natomiast w języku polskim są raczej neutralne, w dodatku typowo medyczne ("niewydolność"),przez co samo zagadnienie jest niezrozumiałe dla polskiego czytelnika.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna jest ta książka. Pochłonęłam z wypiekami na policzkach. Tak mało mówi się nadal o kobiecej fizjologii. Tematy dojrzewania, miesiączkowania, czy porodu do tej pory wzbudzają kontrowersje, a dziewczyny/kobiety rozmawiają często "o kobiecych sprawach" szepcząc po kątach. Nadal zdrowie menstruacyjne tak bardzo kuleje w wielu obszarach. I nadal gender gap w badaniach naukowych widać jak na dłoni. Leah Hazard, położna ze sporym doświadczeniem, zebrała najważniejsze informacje na temat narządu, z którego wszyscy pochodzimy w bardzo zgrabną opowieść, którą czyta się szybko i z ogromną ciekawością. Wiele rzeczy mnie-medyka zaskoczyło i o wielu (niestety) nie miałam pojęcia. Uważam, że ta książka zasługuje na dużo większy rozgłos.
Świetna jest ta książka. Pochłonęłam z wypiekami na policzkach. Tak mało mówi się nadal o kobiecej fizjologii. Tematy dojrzewania, miesiączkowania, czy porodu do tej pory wzbudzają kontrowersje, a dziewczyny/kobiety rozmawiają często "o kobiecych sprawach" szepcząc po kątach. Nadal zdrowie menstruacyjne tak bardzo kuleje w wielu obszarach. I nadal gender gap w badaniach...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle mnie wkurzyła ta książka... Każdy temat poruszany można podsumować słowami "nie wiemy, bo jeszcze tego nie zbadano". Było ciężko nie zacząć klnąć podczas tej lektury.
Sama książka jest dobra. Autorka starała się dość kompleksowo podejść do tematu i nakreślić wszystkie ważne sprawy związane z macicą. Na plus jest też rożnorodność przedstawianych opinii i oddawanie głosu badaczkom specjalizującym się w danym zagadnieniu. Książka mocno osadzona w nurcie feminizmu, a jednocześnie z tą (mnie irytującą) manierą wtrącania elementów życia autora, ale nie jako punktu wyjścia,ale jako takich jakby didaskaliów. Na zasadzie rozmawiałam z X i obie patrzyłyśmy czy nasze dzieci...irytuje mnie to, bo nie wnosi to nic do kontekstu książki. Jakby to była opowieść o nierównych szansach kobiet, problemach z podziałem obowiązków albo sytuacji kobiet w czasie pandemii, to spoko. Broniło by się to, ale tak było irytującymi przerywnikami.
Generalnie, bardzo fajna lektura,ale bez efektu WOW.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama książka jest dobra. Autorka starała się dość kompleksowo podejść do tematu i nakreślić wszystkie ważne sprawy związane z macicą. Na plus jest też rożnorodność przedstawianych opinii i oddawanie głosu...
Rzadko kiedy książka popularnonaukowa daje mi tyle do myślenia.
Rzadko kiedy książka popularnonaukowa daje mi tyle do myślenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdłożyłam po niespełna 100 stronach. Na pewno są w niej ciekawe informacje, ale paranoiczny ton wszechświatowego spisku przeciwko kobietom, tropionego również w naprawdę absurdalnych przejawach, odstręczył mnie. Jeśli będę chciała czytać o dyskryminacji, sięgnę po literaturę przeznaczoną temu tematowi i napisaną przez bardziej wykwalifikowanych badaczy (np. socjologów). Od położnej z zawodu spodziewałam się czegoś raczej o biologii, a nie mnóstwa ideologicznych tyrad.
Odłożyłam po niespełna 100 stronach. Na pewno są w niej ciekawe informacje, ale paranoiczny ton wszechświatowego spisku przeciwko kobietom, tropionego również w naprawdę absurdalnych przejawach, odstręczył mnie. Jeśli będę chciała czytać o dyskryminacji, sięgnę po literaturę przeznaczoną temu tematowi i napisaną przez bardziej wykwalifikowanych badaczy (np. socjologów). Od...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoruszający esej na cześć kobiecości. Odsłania prawdę o skali zaniedbania naszej fizjologii, o protekcjonalności i ignorancji wobec zdrowia reprodukcyjnego kobiet. Dużo wiedzy, mnóstwo ciekawostek, trochę historii. Dużo nadziei i wybiegania w przód, ku przyszłości, która będzie lepsza dla nas i naszych macic.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przystępna i mądra książka, z tłem historycznym badań, inspirującymi rozmowami i wielkim wkurzeniem na to, jak mało robi się w ginekologii i opiece zdrowotnej kobiet. Polecam każdemu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda, że ta książka jest tak mało popularna. Wiedza o macicy podana w przystępny sposób - podstawy, które każdy powinien znać. Nie ma nudnych, medycznych wywodów, są historie z życia - nawet został poruszony niechlubny polski wątek...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zupełnie inna niż wszystkie. Przede wszystkim nie spotkałam się nigdy z takim podejściem do kobiety i jej macicy. Rozpatrujemy temat z różnych stron i z różnych punktów widzenia. Motywem głównym zawsze jest macica i dobro kobiet. Książka łączy wiedzę naukową z publicystyką i historią medycyny.