Biuro Przeczuć. Historia psychiatry, który chciał przewidzieć przyszłość

- The Premonitions Bureau: A True Account of Death Foretold
- 2024-01-31
- 2024-01-31
- 9788381918138
- Agnieszka Wilga (Lakatos)
21 października 1966 roku młodą nauczycielkę z przedmieść Londynu wyrwało ze snu silne przeczucie, że wkrótce wydarzy się coś strasznego. Godzinę później w walijskim Aberfan doszło do tragedii – na górnicze miasteczko osunęła się część hałdy węglowej, zabijając ponad sto czterdzieści osób, w większości dzieci. Wśród lekarzy, którzy pojawili się na miejscu, był psychiatra John Barker.
To on – dla jednych szarlatan, dla innych innowator łączący naukowe podejście z otwartością na ezoterykę – wpadł na pomysł niecodziennego badania: postanowił zebrać świadectwa osób, które w jakiś sposób przeczuły tragedię. By je odnaleźć, założył we współpracy z dziennikiem „The Evening Standard” Biuro Przeczuć, które z czasem przekształciło się w bazę danych zawierającą sny i wizje, mające posłużyć jako ostrzeżenia.
Sam Knight brawurowo opisuje historię Barkera, jego współpracowników i podopiecznych – „żywych sejsmografów”, „ludzkich sensorów katastrof”. "Biuro Przeczuć" to również fascynująca opowieść o meandrach nauki i tajemnicza podróż do najbardziej niepokojących zakątków ludzkiego umysłu.
Kup Biuro Przeczuć. Historia psychiatry, który chciał przewidzieć przyszłość w ulubionej księgarni
Oceny książki Biuro Przeczuć. Historia psychiatry, który chciał przewidzieć przyszłość
874 użytkowników ma tytuł Biuro Przeczuć. Historia psychiatry, który chciał przewidzieć przyszłość na półkach głównych- Chcę przeczytać 518
- 2024 26
- Reportaż 14
- 2025 9
- Literatura faktu 6
- Przeczytane w 2024 5
Cytaty z książki Biuro Przeczuć. Historia psychiatry, który chciał przewidzieć przyszłość
Czas oznacza zniszczenie. Płynie tylko w jedną stronę.
Większość z nas zgodziłaby się, że czas płynie, choć nie wiemy jak. Historia się toczy. Skóra nam twardnieje, w okolicach oczu pojawiają się...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Biuro Przeczuć. Historia psychiatry, który chciał przewidzieć przyszłość
Nudne straszne.
Może czasem trafi się coś wartościowego, czy ciekawego ale większość jest bezwartościowa i nużąca
Nudne straszne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby wszystko łączy postać Barkera, ale to straszny chaos. Jakby ktoś zbierał informacje, jakoś tam związane z tematem, a potem bez jakiejkolwiek segregacji czy namysłu wszystkie je wrzucił do książki.
Biuro przeczuć. Historia psychiatry, który chciał przewidzieć przyszłość
Autor: Sam Knight
Moja ocena: ★★★★★☆☆☆☆☆ (5/10)
Po tej książce spodziewałem się zdecydowanie więcej — zwłaszcza że sam temat wydaje się niezwykle interesujący. Historia prób naukowego badania przeczuć i przewidywania przyszłości, skupiona wokół działalności psychiatry John Barker, zapowiada się jako materiał na fascynującą opowieść z pogranicza psychologii, nauki i ludzkiej intuicji.
Trzeba jednak przyznać, że mimo bardzo intrygującego punktu wyjścia książka nie w pełni wykorzystuje swój potencjał. Na jej korzyść działa niewątpliwie przystępny język — publikację czyta się płynnie, a styl autora jest klarowny i przyjazny dla czytelnika. Widać również solidną pracę reporterską i próbę uporządkowania materiału źródłowego. Niestety, w trakcie lektury odniosłem wrażenie, że autor nie do końca miał spójną koncepcję narracyjną dla całej książki. Opowieść często „przeskakuje” pomiędzy wątkami, przez co momentami traci rytm i wyraźny kierunek.
Zamiast pogłębionej analizy samego fenomenu przeczuć oraz jego naukowych lub psychologicznych implikacji, czytelnik otrzymuje raczej zbiór luźniej powiązanych historii i epizodów. Niektóre z nich są interesujące, inne natomiast sprawiają wrażenie pobocznych dygresji, które nie wnoszą wiele do głównej narracji. W efekcie książka pozostawia pewien niedosyt — szczególnie u czytelników liczących na bardziej systematyczne i pogłębione przedstawienie tematu.
Nie jest to zła publikacja — czyta się ją sprawnie i miejscami potrafi zaciekawić. Jednak przy tak obiecującym temacie oczekiwałem pracy bardziej zwartej, pogłębionej i konsekwentnej w konstrukcji. Ostatecznie jest to książka poprawna, lecz niewykorzystująca w pełni potencjału niezwykle interesującego zagadnienia, które stanowi jej punkt wyjścia.
📖 22:50 · 21.02.2026 · 20/2026 · (P)
Biuro przeczuć. Historia psychiatry, który chciał przewidzieć przyszłość
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor: Sam Knight
Moja ocena: ★★★★★☆☆☆☆☆ (5/10)
Uparłam się, że przeczytam tą książkę do końca choć gubiłam się w chronologii i nie łączyłam kropek, że jak to... skąd akurat teraz ten wątek...
Biuro Przeczuć - ten oryginalny pomysł trzymał mnie przy tej lekturze, żeby dowiedzieć się co z niego wynikło (jakbym co najmniej czytała kryminał i czekała na wyjaśnienie "kto zabił").
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę było ciekawostek, trochę zaskoczeń i też masa rzeczy, których nie rozumiałam (z takim zdziwieniem, że ktoś przypadkowo je tutaj "wkleił" jakby pomieszał edytowane właśnie książki z różnych dziedzin).
Biuro Przeczuć - ten...
Sugerujac sie opisem ksiazki: przeczucia, tragedia w Aberfan, oczekiwalam studium nad tymi dwoma tematami. W praktyce okazala sie historia psychiatry (zreszta tak jak podaje podtytul...) i zlepkiem wielu innych kwestii: jest o duchach, o placebo i nocebo, o pozarze w szpitalu. Momentami czulam sie zagubiona w zrozumieniu o czym czytam (czy to teraz o przeczuciach czy o czyms innym). Koncowka lektury prezentuje jakies podsumowanie tematu, ale jednak poczulam sie rozczarowana konfrontujac moje opczekiwania z tym co lektura zaprezentowala.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor robi co może, żeby z niezbyt rozbudowanej historii wyciągnąć jak najwięcej. Meandruje więc tak, że niejednokrotnie ma się wrażenie, że odpłynął mocno od brzegu i czytelnik zastanawia się jaki związek z głównym wątkiem ma chociażby kilkanaście stron o efekcie nocebo. Sam zamysł Biura Przeczuć to intrygujący pomysł. Jego realizacja jednak daleka była od czegoś spektakularnego, a przynajmniej tak wynika z książki Knighta. I taka właśnie jest ta historia, niezbyt spektakularna, pozostawiająca niedosyt i wrażenie skakania z wątku na wątek, żeby jakoś zapełnić te kilka stron.
Autor robi co może, żeby z niezbyt rozbudowanej historii wyciągnąć jak najwięcej. Meandruje więc tak, że niejednokrotnie ma się wrażenie, że odpłynął mocno od brzegu i czytelnik zastanawia się jaki związek z głównym wątkiem ma chociażby kilkanaście stron o efekcie nocebo. Sam zamysł Biura Przeczuć to intrygujący pomysł. Jego realizacja jednak daleka była od czegoś...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku tego miesiąca dwukrotnie nocowałem w hotelach. Za każdym razem na śniadanie była kaszanka. Teraz, po lekturze "Biura przeczuć", tej literackiej "kaszany", już rozumiem, że wtedy świat wysłał do mnie wiadomość.
W tej xiążce, jest wiele wątków, które mogły dać początek ciekawym reportażom - tragedia w Aberfan, efekt nocebo, pożar w Shelton. Zamiast tego dostajemy zbiór niezwykłych zbiegów okoliczności spięty, trochę na siłę, osobą lekarza próbującego je badać.
Jak ktoś lubi trudne do wyjaśnienia zdarzenia, to polecam xiążki Marka Rymuszki i Anny Ostrzyckiej "Nieuchwytna siła" i "Powrót nieuchwytnej siły". Przy tych xiążkach "Biuro przeczuć" to jak zbiór dowcipów o facecie, który kupił sobie skrzypce i piwnicę mu zalało.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej xiążce, jest wiele wątków, które mogły dać początek ciekawym reportażom - tragedia w Aberfan, efekt nocebo, pożar w Shelton. Zamiast tego dostajemy...
Trochę chaotyczne, ale ciekawe
Trochę chaotyczne, ale ciekawe
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCóż można napisać... To co wszyscy. Tematyka ciekawa, natomiast sposób narracji - liczne długie dygresje, od których są długie dygresje itd. Na początku dość mnie to męczyło, potem mniej - nie jestem w stanie powiedzieć, czy książka jest z kolejnymi stronami lepsza, czy ja po prostu przywykłem. Mimo wszystko, warto ją przeczytać (dla opisywanej historii).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezwykły pomysł na książkę. Opisane wydarzenia zaskakują i niepokoją. Sposób prowadzenia narracji (i tu pewna niespójność) utrudniają odbiór książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek był ciekawy i intrygujący a potem to wszystko sie rozmyło. Brakuje sedna w tej książce, nic z tej lektury nie wynika.