Coś się kończy, coś zaczyna

- literatura obyczajowa, romans
- Wilczyca (tom 1)
- 2024-02-20
- 2024-02-20
Nie jest to typowy romans, czy powieść erotyczna, chociaż opowiada o miłości, zarówno w aspekcie emocjonalnym, jak również fizycznym. To mieszanka tych dwóch form oraz powieści młodzieżowej i obyczajowej, czterema łapami wspartej na rzeczywistości lat 70., w której rozgrywa się akcja pierwszych dwóch tomów. To spojrzenie na świat oczami zwykłego chłopaka, który zdawał się mieć w życiu dwa problemy: szkołę – którą należało ukończyć i dziewczyny – które chciał kochać. Wszystko inne zdawało się być nieistotne. To spojrzenie z jego perspektywy na zwykłą codzienność, na dziewczyny, miłość i seks, na ówczesne wydarzenia. To jego problemy, emocje, pragnienia i pierwsze życiowe wybory. Powieść ta, to w pewnym sensie studium emocjonalne młodego chłopaka. On, urodzony na wsi, uczeń szkoły średniej. Skromny, niepewny siebie, bez wielkich aspiracji, „zwykły”, ale wrażliwy, szukający bliskości dziewczyn, skupiający się w swej codzienności na relacjach z nimi. Chłopak, który w swoim życiu dostrzega pewne sprzeczności, jak też beznadziejną rzeczywistość wokół siebie, z której nie ma wyjścia. Czy się z niej wyrwie? Ona, dziewczyna z miasta, córka oficera milicji, obracająca się w podobnym towarzystwie, pewna siebie, z aspiracjami, zdająca się kierować swoim postępowaniem. Tajemnicza, trochę zagubiona w sferze uczuć i pragnień, kierująca się w pewnej mierze swoimi korzyściami. To ona wybiera sobie chłopaka, „zwykłego”, próbuje nadać sens jego zwykłej codzienności, uświadamia go, namawia do szukania zainteresowań i swojego „ja”. Ale też chce, by myślał jej kategoriami. W pewnym momencie, kierując się własnymi emocjami, musi dokonać wyboru, by stać się „wilkiem”. To ich relacje, nieco dziwne, czasami nieprzewidywalne, wysuwają się na pierwszy plan powieści.
Kup Coś się kończy, coś zaczyna w ulubionej księgarni
Oceny książki Coś się kończy, coś zaczyna
7 użytkowników ma tytuł Coś się kończy, coś zaczyna na półkach głównych- Przeczytane 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Coś się kończy, coś zaczyna
„Wilczycę” (tom I powieści Coś się kończy, coś zaczyna) zaproponowała mi koleżanka. Musisz ją przeczytać, bo to męski punkt widzenia na dziewczyny i miłość – zachęcała. Przeczytałam i jestem zaskoczona tym męskim, a właściwie młodzieńczego punktem widzenia i pod wrażeniem powieści. Autor nie krył się w niej z „męskim tabu” ukazując przeżycia i spojrzenie chłopaka na relacje chłopięco – dziewczęce (jest w niej spora dawka erotyki),ale również na świat, którego nasze pokolenie nie zna. Powieść warta przeczytania nie tylko przez młodych czytelników, ale również przez osoby, które młodość spędziły w tamtych latach. W zasadzie jest to powieść dla wszystkich. Szukam już II tomu, który się ponoć ukazał.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Coś się kończy, coś zaczyna" pokazuje nam kilka ważnych chwil z życia Marka. Mężczyzna przy okazji odejścia na zasłużoną emeryturę wpada w otchłań wspomnień z czasów swojej młodości. I tych dobrych, i tych nieco smutniejszych.
Nastoletnie życie, niezależnie od czasów, w jakich żyje bohater, daje nieźle w kość.
Marek, jako nastolatek, był typowym, swojskim chłopakiem. W książce, razem z nim, przeżywamy uniesienia i zawody miłosne. Chłopak goni za dziewczynami, pragnąc ich bliskości. Przez cały ten czas śledzimy przemianę, jaka w nim zachodzi.
Mirka, dziewczyna, która tkwi w głowie Marka jak drzazga pod paznokciem, usilnie próbuje zmusić go do bycia kimś innym. Doświadczenia chłopaka kształtują jego charakter. Poznając dziewczyny, przypadkowo powoli odkrywa sam siebie.
Pierwsza miłość, pierwsze słodko-gorzkie przeżycia, skrajne emocje, niestabilne uczucia... do tego codzienność - szkoła, praca na roli, próby znalezienia i poznania siebie samego.
To wszystko wpływa na niego, kształtując obecny wizerunek.
Książka raczej dla starszych, niż młodszych odbiorców.
Opowiada o życiu i problemach nastolatka żyjącego w latach siedemdziesiątych. Ukazuje rzeczywistość widzianą przez chłopaka, którego przepełnia tęsknota, pasja, chęć zaznania miłości i bliskości.
"Ona natomiast była tą osobą, która zdawała się wiedzieć wszystko, która oceniała, krytykowała, atakowała, zapędzała w kozi róg. Była... No właśnie - jak wilk." (O Mirce)
"Lepiej być wilkiem niż zającem, jak mówią, nie? Lepiej grasować po lasach za zwierzyną, niż uciekać i chować ię ze strachu po krzakach." (Mirka)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to*
Marek, jako nastolatek, był typowym, swojskim chłopakiem. W...
Nie jest to kryminał, western, czy thriller, nie leje się w tej powieści krew, nie słychać okrzyków walki, szczęku oręża i karabinowych salw… To powieść z serii: „z życia wzięte”. Pisząc ją starałem się w pełni oddać klimat i realia tamtych czasów – lat siedemdziesiątych XX w. Chciałem aby opisane historie, wydarzenia i znaczące miejsca były jak najbliższe ówczesnej rzeczywistości, pomimo, że na potrzeby tej historii stworzyłem w pewnym zakresie własne uniwersum, zbudowane jednak na miejscach istniejących. W powieści skupiłem się na relacjach i emocjach bohaterów, ale ta ówczesna rzeczywistość przewija się gdzieś w tle lub pomiędzy zdaniami i myślę, że jest zauważalna i uchwytna.
W podobny sposób zbudowałem postaci bohaterów tej powieści, ich emocje, relacje i ich historię, tworząc całość na podstawie skrawków wielu postaci, które gdzieś, kiedyś poznałem, lub na podstawie historii, które usłyszałem, korzystając również ze swojej wyobraźni, własnych obserwacji, doświadczeń, emocji i przeżyć. Wszystko to gdzieś, kiedyś mogło się wydarzyć, a może nawet się wydarzyło?
„Coś się kończy, coś zaczyna” to seria powieści o naszej podróży przez życie, o wyborach dokonanych już w młodości i ich konsekwencjach, o przypadkach wytyczających nam drogę przez to życie, a przede wszystkim o emocjach i miłości, które towarzysząc nam przez całą długą podróż, często mają znaczący wpływ na nasze wybory. I o uczuciach tych okazywanych i tych głęboko skrywanych. „Wilczyca” – to początek drogi… „Ostatnie słowo” to jej dalszy bieg.
Autor.