Po zachodzie słońca

- 2024-03-06
- 2009-01-01
- 2008-01-01
- Andrzej Szulc
HORRORY Z ŻYCIA RODZINNEGO, W KTÓRYCH NIE MA POTWORÓW.
BO NIE MUSI ICH BYĆ – DRZEMIĄ W KAŻDYM Z NAS.
Para odkrywająca tajemnice opuszczonej willi, w której znajduje schronienie podczas burzy śnieżnej… Radio odbierające sygnały z przeszłości i przyszłości, co wywraca do góry nogami życie jego właściciela… Niepokojący sen, który zaczyna stopniowo przenikać do rzeczywistości… Człowiek z obsesją na punkcie tajemniczego kamienia, który może być bramą do innego wymiaru lub wynikiem choroby psychicznej… Dwóch spierających się o ziemię sąsiadów, którzy trafiają do bardzo nieprzyjemnego miejsca… Głuchoniemy autostopowicz pomagający kierowcy uporać się ze zdradą żony… Wyrzuty sumienia człowieka, który przetrwał, wobec tych, co mieli mniej szczęścia, zamieniające go w prawdziwą ofiarę…
Wszystko to dzieje się po zachodzie słońca, kiedy w relacje między ludźmi wkrada się niesamowitość, a to, co oczywiste, staje się nierozpoznawalne; fantazja miesza się z rzeczywistością i naturalne światło może przestraszyć. To idealna pora dla Stephena Kinga. Żadne inne godziny nie dają mu takiego tła do stworzenia subtelnego, a jednocześnie przerażającego świata.
ZBIÓR 13 OPOWIADAŃ, W KTÓRYM STEPHEN KING UJAWNIA NIEZWYKŁĄ UMIEJĘTNOŚĆ ODKRYWANIA LUDZKICH LĘKÓW I BUDOWANIA WOKÓŁ NICH HISTORII, KTÓRE WPRAWIAJĄ W PRZERAŻENIE, WYWOŁUJĄ DRESZCZ NIEPOKOJU ALBO OBRZYDZENIE.
NIEKTÓRE Z TYCH UTWORÓW UKAZAŁY SIĘ W PRASIE, M.IN. W „NEW YORKERZE“, „PLAYBOYU“ CZY „PARIS REVIEW“.
Ten zbiór przypomina, że twórczość Kinga wykroczyła poza swoje gatunkowe korzenie. To nie są opowiadania, które nie mają żadnego związku z prawdziwym światem, bo dobre pisanie z pogranicza fantastyki i horrorów zawsze opiera się na rozpoznawalnych emocjach. „The New York Times“
Horror potrzebuje ofiar i – podobnie jak wcześniej Hitchcock – King z przyjemnością je dostarcza. (…) Bohaterowie opowiadań Kinga są uwięzieni w stworzonym przez niego wszechświecie, a czytelnik razem z nimi. „The Guardian“
Kup Po zachodzie słońca w ulubionej księgarni
Oceny książki Po zachodzie słońca
6008 użytkowników ma tytuł Po zachodzie słońca na półkach głównych- Przeczytane 3 761
- Chcę przeczytać 2 137
- Stephen King 24

OPINIE i DYSKUSJE o książce Po zachodzie słońca
Trzyma w napięciu!
Trzyma w napięciu!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacja. Każde opowiadanie jest dobre, godne mistrza. Kilka przypadło mi do gustu szczególnie. Napewno każdy znajdzie coś dla siebie. Przeczytałam bardzo szybko, kończąc z dużym uśmiechem na ustach. Czuję spore zadowolenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeden z najsłabszych zbiorów opowiadań Kinga jakie czytałem. Na 13 historii tylko z 3-4 są warte uwagi. Reszta to jakieś nieporozumienie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚrednia. Niektóre opowiadania nawet mnie zaciekawiły np: pierwsze , ale King ma lepsze opowiadania
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKról powraca do krótkich opowieści, a w tym tomie znajdziemy ich trzynaście. Niektóre są bardzo krótkie, niektóre (zbyt) długie, jak na mój gust. Nadal ukochanym zbiorem opowiadań dla mnie jest „Nocna Zmiana”.
Chyba najbardziej podobały mi się krótkie „Dzień rozdania świadectw” oraz jedno z dłuższych - „Piernikowa Dziewczyna”, która jest po prostu historią sensacyjną, bez nadprzyrodzonych wątków. Najbardziej się ubawiłem (i też obrzydziłem w paru miejscach) na „Bardzo trudnym położeniu” o gościu, który został uwięziony w ToiToiu:)
Czytając teraz po latach Kinga, widzę, jak mocno wplata w swoje książki obecne (z perspektywy pisania książki) wydarzenia – tutaj mamy dużo odwołań do 11 września i dwóch wież, a obecnie dużo u niego COVID-19, Trumpa itp.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba najbardziej podobały mi się krótkie „Dzień rozdania świadectw” oraz jedno z dłuższych - „Piernikowa Dziewczyna”, która jest po prostu historią sensacyjną, bez...
"Dzień rozdania świadectw" ma ze 3-4 strony a pomimo że cały ten zbiór czytałem wiele lat temu, do dziś na samą myśl o tym konkretnym przechodzą mnie ciarki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚrednia poniżej 7 nie przystoi - to zbiór jeszcze z czasów na prawdę bardzo fajnych krótkich opowieści Kinga. Warto przeczytać.
„Po zachodzie słońca” to trzynastka opowiadań autorstwa Stephena Kinga, mocno osadzona w codzienności z elementem niepokoju: zderzenie normalności z tym, co nieuchwytne – strach, obsesje i coś, co czai się za granicą jawy i snu.
Kilka historii potrafi wywołać dreszcz — N. budzi niepokój w stylu Lovecraftowskim, a Willa to melancholijna, a jednocześnie poruszająca duchowa ballada. Mimo to, większą część zbioru czyta się przyjemnie, ale powierzchownie — jak lekka przejażdżka po mrokach, bez zapadających w pamięć przestrzeni.
W skrócie: Fajny zbiór na późny wieczór — nie powala, ale nie rozczarowuje. 6/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka historii potrafi wywołać dreszcz — N. budzi niepokój w stylu Lovecraftowskim, a Willa to melancholijna, a jednocześnie poruszająca duchowa...
Z ogromną radością i satysfakcją mogę stwierdzić, że przeczytałam jedne z lepszych opowiadań mistrza. I jestem bardzo usatysfakcjonowana i wam je gorąco polecam. Kilka słów o każdym:
Willa_ miłość nie zna pojęcia granic, aż ciary przechodzą...
Piernikowa dziewczyna_ opowiadanie o stracie, pełne grozy, przeistaczające się w biegu w zaskakującym kierunku_ świetne, znakomite.
Sen Harveya_ króciutkie, mroczne, realnie aż do bólu grozy, brrrr, znakomite.
Miejsce obsługi podróżnych_ zostawia nas z pytanie, co zrobisz kiedy znajdziesz się w sytuacji, która będzie od ciebie wymagała interwencji? czy zachowasz się tak, jak po sobie tego oczekiwałeś?
Rower stacjonarny_ naprawdę dobre, przypominające mi trochę książkę i klimat „Rose Madder”, tym razem bohaterem jest mężczyzna...
Rzeczy, które po sobie zostawili_ jedno z moich ulubionych w tym zbiorze, mroczne, a zarazem wyciskające łzy. Ten duet razem –wzruszenie + groza, tak znakomicie dla mnie umie połączyć tylko King. Przypominające o 11 września.
Dzień rozdania świadectw_ i tu mamy jedno z tych opowiadań, które do mnie najmniej trafiło i jest to wyjątek w tym zbiorze.
N._kolejne, które wskakuje na listę ulubione. Znakomite, podnoszące włoski na rękach, które tworzą nam widzialny las naszych głęboko skrywanych uczuć, głównie przerażenia, strachu i grozy. Po nim miałam ochotę wstać i poukładać parzyście na półkach wszystkie moje książki.
Kot z piekła rodem_ kolejne cudowne. Uwielbiam te opowieści u Kinga, gdzie główne skrzypce grają zwierzęta. I to jak grają. Króciutkie, zwięzłe, otulające grozą, miodzio .
„New York Times” w cenie promocyjnej _no wiem, powtarzam się, ale kolejne które wskakuje na listę moich ulubionych. Groza, która jest namacalna, cudownie spleciona z ogromem miłości. O stracie i miłości i o pewnym telefonie, cudo .
Niemowa_uważaj, kogo zabierasz stopem i co mu opowiadasz, i to połączenie przerażenia z uczuciem ulgi, rewelacja.
Ayana, cóż mogę żec o tym opowiadaniu_ piękne, dobre, przerażająco cudowne, zostawiające z pytaniem dlaczego zostałem wybrany ?
Bardzo trudne położenie_ zamyka cykl tego znakomitego zbioru. I jest to domknięcie rewelacyjne. Trzy razy zastanowię się, zanim skorzystam z przyjemności, którą oferuje nam TOI TOI. I jakie zakończenie, ach...
Z ogromną przyjemnością polecam wam ten pakiet opowiadań. Ogrom poczucia humoru i dystans to jeszcze w nich znajdziecie. Po raz kolejny przekonałam się, jak wielkimi mistrzem jest King.
"Matka powiedziała mi kiedyś, że jeśli mężczyzna podetrze się i zobaczy krew na papierze toaletowym, przez następne 30 dni będzie srał po ciemku, łudząc się, że wszystko dobrze się skończy. Zilustrowała w ten sposób swoje przekonanie, iż kamieniem węgiel na męski filozofii jest "jeśli to zignorujesz, może zniknie "”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWilla_ miłość nie zna pojęcia granic, aż ciary przechodzą...
Jedna z najgorszych książek, jaką kiedykolwiek przeczytałem. Niedługo przed lekturą tejże czytałem "Baśniową Opowieść" uznałem więc, że warto poczytać coś innego od Kinga, no i się wkopałem .... Opowiadania zawarte w tej książce są stosunkowo krótkie, nieciekawe i mało interesujące. W połowie książki stwierdziłem, że dla "świętego spokoju" ją skończę niemniej uważam czas spędzony na tej lekturze za zmarnowany.
Zachęcam aby zastanowić się dwa razy zanim sięgnie się po tą pozycję.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOt, kilka niezłych opowiadań. Jak na Pana Kinga to żadna rewelacja :)
Ot, kilka niezłych opowiadań. Jak na Pana Kinga to żadna rewelacja :)