Tajemniczy wróg

- Play Along
- 2024-02-01
- 2024-02-01
- Anna Zaborowska-Cinciała
Jednotomowa historia od niesamowitej T. L. Swan!
Roshelle była przekonana, że przyłapanie swojego chłopaka na zdradzie to najgorsza rzecz, jaka mogła jej się przytrafić w życiu. Przynajmniej uważała tak tamtego dnia. Jednak to, co stało się później, kiedy wyszła z klubu, zdecydowanie przebiło wszystko.
Kobieta została porwana i uwięziona. Nagle całe życie stanęło jej przed oczami i wciąż zastanawiała się, jak mogło do tego dojść.
Nagle pojawił się on. Jej wybawca, a przynajmniej tak się jej wydawało. Było w nim coś, co przyciągało ją z siłą, jakiej wcześniej nie doświadczyła, a jednocześnie przepełniał go mrok budzący jej niepokój. Roshelle szybko zrozumiała, że zaufanie mu mogło stać się wielką pomyłką. Szczególnie kiedy zaczęła się zastanawiać, czy ich spotkanie było przypadkowe.
Książka zawiera treści nieodpowiednie dla osób poniżej osiemnastego roku życia.
Kup Tajemniczy wróg w ulubionej księgarni
Oceny książki Tajemniczy wróg
528 użytkowników ma tytuł Tajemniczy wróg na półkach głównych- Przeczytane 346
- 2024 25
- Legimi 12
- E-book 5
- 2025 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemniczy wróg
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajna książka, wciąga od pierwszych stron i cały czas się cos dzieje, warto przeczytać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPorażka. Przeczytajcie wszystkie złe recenzje każdej dowolnej książki, dla tego „dzieła” to będą pochlebstwa.
DNF
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDNF
To mi bardziej zryło banie niż mój poprzedni situationship.
To mi bardziej zryło banie niż mój poprzedni situationship.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednym słowem można tę książkę opisać jako nieszablonową, co było miłą odmianą po przeczytaniu ciekawych aczkolwiek mało zaskakujących opowieści. Nie jest to ambitna lektura, zawiera dużo scen seksu ale bardzo na plus opisana jest postać kobieca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa natomiast totalnie nie moglam sie przez nia przebić. Poddałam sie po około 70 stronach, bo czulam, że sie zmuszam do czytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna fabuła, świetne pióro autorki. Bohaterowie dobrze rozpisani. Czyta się dobrze, zaciekawia akcja. Spodziewałam się, po średniej ocen 6,5, czegoś słabszego, a dostałam dobrą książkę, która dostarczyła mi wiele emocji. Trochę to dark, trochę romans mafijny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo była chyba najlepsza książka jaką od niej czytałam
To była chyba najlepsza książka jaką od niej czytałam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka opowiada historię Roshelle i Mac’a, którzy wpadają na siebie w dość zaskakujących okolicznościach. Ona zostaje bowiem porwana … przez niego kiedy dowiaduje się o zdradzie chłopaka. Zdezorientowana, zła, wystraszona budzi się na wielkim statku pośród ludzi, których zamiary są jasne. Mac, ze znanego tylko sobie powodu, postanawia chronić Roshelle przed bandą przestępców, próbując jednocześnie ignorować rodzące się uczucie.
Możemy spodziewać się namiętnych scen, wzrastającego napięcia między bohaterami, zaskakujących zwrotów akcji, a wszystko w akompaniamencie szumów morza i dźwiękow statku.
Należy pamiętać, że jest to całkowicie fikcja literacka i nie doszukujmy się tu rozsądnych decyzji (sama relacja między bohaterami wieje syndromem sztokholmskim, ale to jest dosyc częste w tym gatunku). Niemniej, jest to świetna powieść na ciepły letni wieczorek na tarasie.
Znajdziemy tu motyw kryminalny, fake dating i dodałabym tu również bad-ass girl, bo w pewnym momencie dziewczyna pokazała charakterek.
Nie wydaje mi się jednak, abym przeczytała ja więcej niż raz (jak w przypadku Braci Miles, których kocham bezwarunkowo).
Książka opowiada historię Roshelle i Mac’a, którzy wpadają na siebie w dość zaskakujących okolicznościach. Ona zostaje bowiem porwana … przez niego kiedy dowiaduje się o zdradzie chłopaka. Zdezorientowana, zła, wystraszona budzi się na wielkim statku pośród ludzi, których zamiary są jasne. Mac, ze znanego tylko sobie powodu, postanawia chronić Roshelle przed bandą...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toprzygody. I to był strzał w dziesiątkę. Czytając ją, czułam się tak, jakbym oglądała film akcji z bardzo dobrym wątkiem romantycznym.
To nie jest ani typowy romans, ani dark. To coś pomiędzy. Romans w nieco ciemniejszych odcieniach szarości. Samo jego miejsce akcji ciekawi, w końcu nieczęsto trafiają się książki, których fabuła rozgrywa się na statku. Sam kontenerowiec to jednak nie wszystko, lecz stare znajome Stany i tak schodzą na trochę dalszy plan. Za samo to książka dostaje ode mnie duży plus. Zresztą cała jej akcja została bardzo dobrze poprowadzona – o tym za chwilę.
Mac i pani Mac. ten romans nie powinien się zdarzyć, te uczucia nie powinny się pojawić. Jednak im dłużej tych dwoje przebywa w swoim towarzystwie, tym bardziej nie mogą się oprzeć wzajemnemu przyciąganiu. Za ich sprawą na statku robi się momentami na tyle gorąco, że woda, po której płyną, mogłaby spokojnie zacząć wrzeć. Po zejściu na ląd nie jest zresztą inaczej. Czuć tę chemię między nimi i aż chce się czytać dalej, by dowiedzieć się, jaki koniec czeka tych dwoje.
Rosh to niezła agentka. Zawód ma niby niepozorny, ale skubana potrafi zaskoczyć. Jednej rzeczy z nią związanej się spodziewałam, ale nie zmniejszyło to mojej zabawy z czytania. Ta dziewczyna nie jest niepozorną szarą myszką, która będzie próbowała się ukryć, by przetrwać. O nie, wręcz przeciwnie. Do tego możecie być pewni, że zawsze będzie o dwa kroki do przodu.
Z kolei Mac to typ bohatera spod ciemnej gwiazdy. Zdążył już popełnić w życiu trochę błędów, ale jest porządnym gościem na statku pełnym niebezpieczeństw – jak się wydaje: jedynym takim. Czasami, jak coś powiedział… cóż, niewykluczone, że miałam serduszka w oczach – choć może nie różowe czy czerwone, a smoliście czarne. Miewał momenty, przez które chciałam postawić go w kącie, by przemyślał swoje zachowanie, ale w gruncie rzeczy naprawdę spodobała mi się jego postać.
Wracając do fabuły: pierwsza połowa książki płynie, jak ten kontenerowiec po spokojnych wodach, ale druga zwyczajnie rozwala mózg. To wyglądało tak, jakby akcja nagle, w magiczny sposób, z trzeciego biegu przeskoczyła na piąty i szarpnęła do przodu. Magiczny, bo zrobiła to w świetnym stylu. Dynamika i plot twisty sprawiły, że lektura stała się dla mnie nieodkładalna.
Poza akcją i chwilami grozy, dostałam też wzruszające i zabawne momenty. A to wszystko zostało oplecione angażującym piórem, lekkimi dialogami i podwójną perspektywą. Autorka w odpowiednich momentach wyciąga też asy z rękawa, robiąc tym niemałe niespodzianki.
Dla mnie ta książka to czysta rozrywka. No dobrze, może nie stricte czysta, bo jednak nieco brudna – różnie w niej bywa z moralnością. Jednak wyśmienicie się przy niej bawiłam i mogę ją z czystym sercem polecić. Jeśli z reguły sięgacie po “lekkie” romanse, a macie ochotę na coś nieco mroczniejszego, ten tytuł to może być dobry wybór.
Ocena: 4,5/5 🥃
– Magda
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie jest ani typowy romans, ani dark. To coś pomiędzy. Romans w nieco ciemniejszych odcieniach szarości. Samo jego miejsce akcji ciekawi, w końcu nieczęsto trafiają się książki, których fabuła rozgrywa się na statku. Sam kontenerowiec to...