Nieznośny narcyz

- 2025-08-28
- 2022-08-30
- 9788383205977
- Maciej Kęsy
Czwarty tom serii „Bracia Miles”!
Christopher Miles jest przystojny, bogaty i może mieć każdą kobietę, o której zamarzy. Pomimo tego mężczyzna czuje się pusty w środku, jakby czegoś bardzo mu brakowało.
Dlatego podejmuje decyzję, by przez rok podróżować po Europie, ukrywając swoją tożsamość. Bez pieniędzy, bez układów, jako zupełnie inny człowiek. Na początku ten plan wyjątkowo mu się podoba, nawet go ekscytuje, dopóki nie trafia do hostelu, w którym słowa „smród” i „brud” nabierają zupełnie nowego znaczenia.
W tym całym bałaganie pojawia się jednak ktoś, kto może sprawić, aby Christopher uznał, że warto było zdobyć się na to wszystko.
Hayden Whitmore to współlokatorka Christophera: niewinna, słodka, mądra i piękna dziewczyna. Mężczyzna od razu sobie uświadamia, że właśnie spotkał swój ideał. Lecz, ku jego zaskoczeniu, nowa znajoma okazuje się kompletnie obojętna na jego urok.
Książka zawiera treści nieodpowiednie dla osób poniżej osiemnastego roku życia.
Kup Nieznośny narcyz w ulubionej księgarni
Oceny książki Nieznośny narcyz
820 użytkowników ma tytuł Nieznośny narcyz na półkach głównych- Przeczytane 556
- 2025 38
- Legimi 16
- 2026 6
Tagi i tematy do książki Nieznośny narcyz
Cytaty z książki Nieznośny narcyz
Gdy ze sobą rozmawiamy, istnieje między nami jakaś magia.
Głębsza niż seks, bardziej wyjątkowa niż miłość. To jakieś tajemnicze połączenie, którego nawet my nie rozumiemy.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nieznośny narcyz
Może nie będzie to taka typowa recenzja, ale czuję, że muszę się uzewnętrznić w sprawie tej książki 😅
Braci Miles poznałam ją tylko się pokazali w tłumaczeniu na język polski, czyli już kilka lat temu i bardzo dobrze wspomniałam te książki 💛❤️💙 długo czekałam na tom o ostatnim z braci, a kiedy się pojawił to ilość negatywnych opinii spowodowała, że nie sięgnąłem po tą książkę od razu. A kiedy wydawnictwo zapowiedziało nowelkę z epilogami, no to przyszedł ten czas 😅 wiec był reread pierwszych trzech tomów, no i poznałam ostatni.
Jest to historia zupełnie inna niż poprzednie - inne motywy, inny charakter głównego bohatera. Zgadzam się ze stwierdzeniem, że jest najsłabsza ale nie jest taka zła 😉
Po przeczytaniu kilku recenzji byłam przygotowana na to, że zachowanie Christophera będzie mi działać na nerwy i tak, działało… był rozpieszczony, czasem odklejony od rzeczywistości, to jak zwracał się do ludzi było przykre, ALE książka ma tytuł „Nieznośny NARCYZ” - więc nie dziwmy się temu, że gość się zachowuje jak typowy narcyz… 🤷🏼♀️
Jestem skłonna stwierdzić, że chwilami bardziej drażniło mnie zachowanie Hayden - chorągiewka na wietrze…
Trochę zabrakło mi w tej książce podróży - bo kiedy pojawiali się w nowym miejscu to głównie imprezowali…
I może Hayden i Christopher nie do końca do siebie pasowali to ich relacja fajnie się rozwijała…
Uwielbiam sceny na jachcie kiedy to Christopher i jego bogaci znajomi udawali, że się nie znają 😂😂 (swoją drogą nabrałam chęci na reread kolejnej serii 🤭)
I trochę za szybko potoczyła się jego przemiana, trochę zabrakło mi tu jakiejś głębi i mam wrażenie, że stało się to na pstryknięcie palca…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBraci Miles poznałam ją tylko się pokazali w tłumaczeniu na język polski, czyli już kilka lat temu i bardzo dobrze wspomniałam te książki 💛❤️💙 długo czekałam na tom o ostatnim z braci, a kiedy się pojawił to ilość negatywnych opinii spowodowała, że nie sięgnąłem po tą...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałą serię o braciach Miles przeczytałam jednym ciągiem i była to dla mnie bardzo przyjemna przeprawa. Nie były to książki szczególnie najwyższych lotów — raczej klasyczne, schematyczne komedie romantyczne — pełne humoru, luzu i naturalnej lekkości. Dużo śmiechu, dużo zabawy i przyjemnej rozrywki.
Przechodząc jednak do „Nieznośnego narcyza” — zanim zaczęłam czytać tę częś, natknęłam się na sporo niepochlebnych opinii, głównie od osób, które długo czekały na finał serii i miały wobec tej części bardzo wysokie oczekiwania. Doskonale rozumiem to rozczarowanie, bo kiedy na zakończenie serii czeka się miesiącami albo latami, chce się czegoś wyjątkowego. Ja jednak byłam w innej sytuacji — czytałam wszystko jednym ciągiem, więc nie miałam czasu na budowanie oczekiwań. Chciałam po prostu dokończyć serię i poznać historię najmłodszego z Milesów.
I muszę przyznać, że ta historia mnie mimo wszystko trochę urzekła — choć nie w całości. Zdecydowanie najbardziej kupiło mnie pierwsze 3/4 książki: podróżowanie, zmiana otoczenia, próba odnalezienia siebie przez Christophera. To było naprawdę fajne i budujące. Liczyłam na to, że zobaczę jego głęboką, wyraźną przemianę — że dojrzeje na naszych oczach. Ostatecznie do takiej spektakularnej zmiany jednak nie doszło, ale… paradoksalnie uznaję to za plus.
Zbyt często w romansach arogancki, chamski hulaka nagle staje się idealnym, dojrzałym bohaterem podejmującym wyłącznie słuszne decyzje. Tutaj tego nie było. Christopher pozostał sobą — może nieco złagodzonym, ale wciąż niedoskonałym. I właśnie to wydało mi się bardziej prawdziwe.
Oczywiście mam sporo zastrzeżeń. Zachowanie Christophera momentami naprawdę irytuje, ale jeszcze bardziej problematyczny był dla mnie wątek Hayden. Jej poddaństwo — było wręcz żenujące. Spadło na nią dużo upokorzeń, a mimo to to ona przepraszała, to ona próbowała się podporządkować. Mam wrażenie, że w tym miejscu mocno obniżono wartość kobiecej bohaterki i ten wątek uważam za zmarnowany. Choć z drugiej strony… może właśnie przez to wszystko było bardziej realistyczne. Tak niestety czasem zachowuje się zakochana kobieta.
Nie było tu wielkiej romantyczności — Christopher często zachowywał się jak ostatni buc — ale przecież dokładnie takim go poznaliśmy wcześniej. Nie zawsze musi być idealnie, żeby było ciekawie.
Fabularnie również można się do pary rzeczy przyczepić. Nie tyle do samej historii, co do szczegółów: grupa ludzi podróżująca po świecie przez kilka tygodni, wracająca co weekend do jednego miejsca, pracująca w weekendy, a w tygodniu intensywnie zwiedzająca… No cóż — trudno nie zadać sobie pytań: skąd pieniądze, skąd czas, skąd siły i energia? Tu logika momentami siada.
Mimo tych niedociągnięć całość oceniam na plus — głównie z sentymentu do całej serii o braciach Miles. To była fajna przygoda. Dużo się śmiałam, ale też sporo emocji mnie ta seria kosztowała.
Podsumowując: „Nieznośny narcyz” nie jest idealny, ale jako zwieńczenie serii sprawdził się dla mnie dobrze. Cała seria — zdecydowanie piątka z plusem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzechodząc jednak do „Nieznośnego narcyza” — zanim zaczęłam czytać tę częś,...
To czwarty tom serii Bracia Miles. To historia o najmłodszym z braci ,,Nieznośny Narcyz" I powiem wam, że po raz kolejny jestem zachwycona stylem autorki.
🖤Christopher Miles jest przystojny, bogaty i może mieć wszystko nawet każdą kobietę o której zamarzy. Właśnie pomimo, że ma wszystko czuje pustkę, którą już sam potrafi dostrzec. W pewnym momencie podejmuje decyzję, że przez rok będzie podróżował po Europie sam i bez pieniędzy. I to wtedy zaczyna się jego wielka przygoda, która wywraca jego życie do góry nogami.
🖤Hayden Whitmore to niewinna słodka, mądra i piękna dziewczyna, która marzy o czymś więcej niż tylko o pracy w gospodarstwie rodziców. Postanawia też podróżować aby stać się niezależną a także poszukać swojej miłości. Staje się współlokatorką Christophera.
Hayden wierzy w prawdziwą miłość a Christopher w nią nie wierzy. Dwa różne światy i dwójka ludzi- romantyczka i pewny siebie Nieznośny Narcyz.
🖤To cudowne historia, która pokazuje jak człowiek może się zmienić. Silne uczucia, które mogą pojawić się wszędzie. Fabuła jest tu dynamiczna, pełna wzruszeń i zabawy przez ich podróże a zaczynają się od wspólnego mieszkania. Jest tu pełno śmiesznych dialogów, opisów, które strasznie przypadły mi do gustu a akcja toczy się w różnych miejscach co daje inny rodzaj twórczości. Ich relacja jest wyjątkowa to czuje się na własnej skórze. Widać tu jak Christopher się zmienia i dojrzewa do uczuć i miłości. Hayden daje mu szansę pomimo, że boi się że będzie kolejną panienką na jedna noc. A ta chemia między nimi jest potężna, która z przyjaciół przenosi się na wyższy poziom. Jest tam także wątek bardzo ważny, który chwyta za serca.
🖤,,Nieznośna Narcyzy" jest to opowieść o miłości, uczuciach, walce z samym sobą. Ta historia jest zachwycająca. I to kolejny przystojniak, którego każdy pokocha.
🤗Polecam wam czytajcie bo pióro autorki jest wspaniałe🤩😍
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🖤Christopher Miles jest przystojny, bogaty i może mieć wszystko nawet każdą kobietę o której zamarzy. Właśnie pomimo, że ma wszystko czuje pustkę, którą już sam potrafi dostrzec. W pewnym momencie podejmuje decyzję, że...
Gdy książka w końcu doczekała się polskiego wydania, wywołała prawdziwy szał. Wszyscy chcieli poznać historię ostatniego z braci Miles. Opinie czytelników w większości okazały się jednak negatywne. Ja sama stoję gdzieś pośrodku i nie wiem, co tak naprawdę o niej myśleć.
Rozpieszczony bogacz Christopher Miles wyrusza w podróż, udając biedaka. Chce odnaleźć siebie i nadać swojemu życiu nowy sens. W Barcelonie spotyka Hayden – prostą dziewczynę wychowaną na wsi. Zderzenie dwóch zupełnie różnych światów od początku zapowiadało komplikacje.
Zamysłem tej historii miała być wewnętrzna przemiana Christophera. Niestety, przez niemal całą książkę pozostaje on tytułowym nieznośnym narcyzem. To facet po trzydziestce, który zachowuje się jak rozwydrzony dwunastolatek. Obraża się na każdym kroku, a jego słowa nieustannie ranią innych – zwłaszcza Hayden. Szczerze mówiąc, nie potrafię zrozumieć, co ona w nim zobaczyła. Po pięciu minutach w jego towarzystwie sama uciekłabym na drugi koniec kraju.
Sam pomysł historii – poszukiwanie siebie zarówno przez Christophera, jak i Hayden, wspólne podróże, poznawanie nowych ludzi i rodzące się uczucie – był naprawdę świetny. Niestety wszystko to psuło zachowanie głównego bohatera. Rozumiem, że przemiana nie następuje z dnia na dzień, ale Christopher nawet nie sprawiał wrażenia, jakby próbował się zmienić.
Historia z Eddim pod sam koniec bardzo mnie rozczuliła, dlatego całość pozostawiła po sobie raczej pozytywne emocje. Mimo to, w porównaniu z poprzednimi książkami z serii, słuchanie tej było dla mnie prawdziwą katorgą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozpieszczony bogacz Christopher Miles wyrusza w podróż, udając biedaka. Chce odnaleźć siebie i nadać...
Mam słabość do tej serii i do braci Miles. Autorka stworzyła charyzmatycznych, aroganckich, ale i zabawnych bohaterow. Dlatego szkoda, ze ta czesc byla taka płytka. Mamy dorosłych ludzi, ktorzy maja odpowiedzialna pracę i wydawać by sie moglo, ze sa dojrzali. To stąd pytanie, czemu bylo tam tyle banalnych, żenujących i dziecinnych scen? Ja wiem, ze to miało byc zabawne i momentami nawet bylo, ale naprawde książka by zyskała na wartości, gdyby czasami niektóre sprawy potraktować na poważnie i wpleść choc kilka głębszych rozmow, niz tylko kocham cię i jestes dla mnie najważniejsza. A ostatnie 100 stron, to juz dla mnie jakis niezrozumiały bełkot. Zepsuło mi to wcześniejsze jeszcze jako takie wrażenie...sceny w ogole sie nie kleją i zdają sie byc wyrwane z kontekstu, jakby kilka randomowych fragmentów miały stworzyć calosc. W ogole mam wrażenie, ze autorka bardzo tutaj umniejszyla bohaterce, jako kobiecie. To kobieta prosi sie o uwagę, ona za wszystko przeprasza i ona musi zawsze ulec i zrobić, to czego chce facet. Christopher byl czesto po prostu chamski, a nie zabawny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna jak kazda ksiazka z tej serii. Polecam!
Rewelacyjna jak kazda ksiazka z tej serii. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo było tak bardzo zabawne!!! Nie pamietam kiedy ostatnio tyle się śmiałam na książce :)! Jeśli chodzi o bohaterow, to momentami naprawdę miałam wrażenie że mają po 18 lat, choć końcówka naprawdę nadrobiła! Sceny erotyczne, były momentami trochę za mocne i było ich naprawdę wiele. Główny bohater, no utorzsamiam typa z tytułem idealnie. Historia Eddiego, była bardzo wzruszająca. Ogólnie polecam, książka była bardzo pozytywna :) Fajne zakończenie serii, którą uwielbiam :)
To było tak bardzo zabawne!!! Nie pamietam kiedy ostatnio tyle się śmiałam na książce :)! Jeśli chodzi o bohaterow, to momentami naprawdę miałam wrażenie że mają po 18 lat, choć końcówka naprawdę nadrobiła! Sceny erotyczne, były momentami trochę za mocne i było ich naprawdę wiele. Główny bohater, no utorzsamiam typa z tytułem idealnie. Historia Eddiego, była bardzo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajsłabsza z serii 😭
To była długa droga przez mękę,
nie trafiła do mnie i aż żal,
bo polubiłam pozostałych braci,
za to Christopher Miles przejdzie do historii nie jako nieznośny narcyz,
ale jako napalony dupek roku😆
Główna bohaterka też nie uratowała tej książki.
Przyznam się szczerze,
spodobało mi się ostatnie 15 minut🤣
Najsłabsza z serii 😭
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo była długa droga przez mękę,
nie trafiła do mnie i aż żal,
bo polubiłam pozostałych braci,
za to Christopher Miles przejdzie do historii nie jako nieznośny narcyz,
ale jako napalony dupek roku😆
Główna bohaterka też nie uratowała tej książki.
Przyznam się szczerze,
spodobało mi się ostatnie 15 minut🤣
Jak długo jesteście w stanie czekać na finał ukochanej serii? Ja w tym przypadku tak spędziłam kilka lat. Na nasze szczęście ukazał się ostatni tom #braciamiles .
Ale przyszedł taki moment, że postanawia dosłownie rzucić wszystko i odbyć podróż. Tu nie chodzi o nowe doświadczenia. To podróż do lepszego zrozumienia siebie.
Do Europy udaje się także dziewczyna ze wsi,Hayden. Nieświadomie oboje już na początku podróży odkrywają niesamowite porozumienie dusz. Ale czy ukrywanie tożsamości okaże się darem,a może przekleństwem?
Rzadko czytam opinie innych recenzentów zanim sama ją napiszę. Zadania są podzielone. Ja zdecydowanie widzę spójność serii i wiem, że warto było czekać tak długo.
Historia może i pełna wzlotów i upadków. Uwielbiam te nawiązania do bohaterów innych powieści autorki.
Humor, refleksja,pikanteria, normalność i duże pieniądze. To tylko skrót myślowy. Dało się poczuć emocje głównych bohaterów i sama zachodziłam w głowę jak to się skończy.
Niesamowite było to doświadczenie. Nawet jeśli momentami było za spokojnie fabuła nagle ruszała z kopyta.
Czekam na kolejne wydania powieści @tlswanauthor
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to" Nieznośny narcyz" to idealne odzwierciedlenie najmłodszego z braci Miles, Christophera. Ten facet wie jak dobrze się bawić i korzystać z życia. To nie tak, że nie zna ciężkiej pracy.
Ale przyszedł taki moment,...