Wspomnienia żołnierza

Okładka książki Wspomnienia żołnierza autora Heinz Wilhelm Guderian, 9788311172418
Okładka książki Wspomnienia żołnierza
Heinz Wilhelm Guderian Wydawnictwo: Bellona Seria: Klasycy myśli wojskowej biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Klasycy myśli wojskowej
Erinnerungen eines Soldaten
2024-03-27
1991-01-01

Kup Wspomnienia żołnierza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wspomnienia żołnierza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wspomnienia żołnierza

Dzieło to ma swoje wady i trzeba na przynajmniej podstawowym poziomie mieć doświadczenie z tego rodzaju relacjami, aby dojść do wniosku, że Guderian niejednokrotnie przemilcza niewygodne dla siebie fakty oraz że lubi kreować się post factum na "jedynego sprawiedliwego" w kontekście całej niemieckiej machiny wojennej.
Nie zmienia to jednak faktu, że jego wspomnienia to bardzo kompetentnie napisane( Guderian posiadał dobre pióro) źródło wiedzy przybliżające czytelnikom, jak w okresie IIWŚ funkcjonował Wehrmacht od kuchni oraz jak destrukcyjny wpływ posiadała nań nazistowska polityka, która oprócz zbrodniczej ideologii przesiąknięta była karierowiczostwem, krótkowzrocznością i absolutną niekompetencją.
W moim przypadku lektura ta dodatkowo wywołała ponowny wzrost zainteresowania tą częścią historii powszechnej.

Nie zmienia to jednak faktu, że jego wspomnienia to...

Spokojnie i z rozmysłem przedstawiona strategia walki oraz zaistniale fakty historyczne opisane przez wielkiego , cenionego dowodce .Książka ukazuje jak wazne we wszystkich potyczkach rosyjsko niemieckich okazaly sie czolgi.

Książka niezwykle ciekawa, ponieważ opisuje relacje Guderiana ze sztabem generalnym. Można z niej dowiedzieć się, jakie relacje personalne panowały w najbliższym otoczeniu Hitlera. Nie brakuje też informacji na temat frontowego życia zwykłego żołnierza na wschodnim teatrze walki. Zabrakło mi w tej publikacji jedynie większej dozy informacji na temat ciemnych występków niemieckich sił zbrojnych. Pojawiają się one jedynie zdawkowo. Ogólnie można mieć wrażenie, że Guderian podczas swojej kariery oficerskiej spotykał jedynie "dobrych Niemców", lub co najwyżej niekompetetnych.

508 użytkowników ma tytuł Wspomnienia żołnierza na półkach głównych
112 użytkowników ma tytuł Wspomnienia żołnierza na półkach dodatkowych

Heinz Wilhelm Guderian
Heinz Wilhelm Guderian
Uczestnik I wojny światowej, po jej zakończeniu walczył jako oficer Freikorpsów w państwach bałtyckich, stale awansował w okresie Republiki Weimarskiej ale jego kariera uległa wielkiemu przyśpieszeniu kiedy Hitler doszedł do władzy. Zostaje generałem w 1935 roku, w kampanii wrześniowej i pierwszej fazie kampanii francuskiej dowodzi korpusem pancernym, w drugiej fazie walk we Francji i w ZSRS pod jego dowództwem znajdowała się już grupa (armia) pancerna. Zwolniony przez Hitlera w 1941r., po niepowodzeniu pod Moskwą, wraca do armii w 1943r. na bezpośredni rozkaz Fuehrera najpierw jako Generalny Inspektor Broni Pancernej, a następnie szef OKH. Ponownie zwolniony ze stanowiska w marcu 1945r., zwolniony z odpowiedzialności za zbrodnie niemieckie w II wojnie światowej, umiera w 1954r. w RFN.

Cytaty z książki Wspomnienia żołnierza

Dodaj cytat z książki Wspomnienia żołnierza