Rodzinna karuzela. Terapia rodzin bez tajemnic

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- The Family Crucible
- 2024-01-08
- 2006-01-01
- Małgorzata Cierpisz
Depresja, problemy w związku, kłopoty w szkole, uzależnienia – czy pomyślałeś kiedyś, że twoje życiowe kryzysy to tak naprawdę objawy i skutki tego, że coś złego dzieje się w twojej rodzinie? I że bez uzdrowienia rodzinnych relacji nie ma szans na ich zażegnanie?
PROBLEMY CHODZĄ RODZINAMI.
Cenieni terapeuci Augustus Y. Napier i Carl Whitaker w fascynujący sposób opisali prawdziwą terapię rodziny zmagającej się z problemami, które zna chyba każdy. Dzięki temu mamy wyjątkową możliwość zajrzenia za drzwi gabinetu i zrozumienia, na czym polega terapia rodzin. Czy uda się dotrzeć do prawdziwej przyczyny rodzinnego kryzysu? Każda sesja przynosi kolejne odkrycia: odkładane na później problemy, złożone relacje, ukryte konflikty.
„RODZINNA KARUZELA” TO KSIĄŻKA, KTÓRA POZWALA ZROZUMIEĆ, JAK FUNKCJONUJE RODZINA I JAK WIELKI WPŁYW MA NA KAŻDEGO Z NAS.
Odkryj wzory, które są wspólne dla wszystkich rodzin – stres, polaryzacja stanowisk i eskalacja konfliktu, szukanie kozła ofiarnego, tworzenie trójkątów, obwinianie czy rozproszenie tożsamości. Poznaj mechanizmy, które mogą zarówno zniszczyć, jak i naprawić każdą rodzinę.
JEDNA Z NAJWAŻNIEJSZYCH KSIĄŻEK O TERAPII RODZIN, JAKIE POWSTAŁY – KLASYCZNA I PRZEŁOMOWA.
„Niezbędnik dla wszystkich, którzy mieli, mają lub będą mieli rodzinę, a dla terapeutów rodzinnych – tym bardziej” Bogdan de Barbaro
Kup Rodzinna karuzela. Terapia rodzin bez tajemnic w ulubionej księgarni
Oceny książki Rodzinna karuzela. Terapia rodzin bez tajemnic
524 użytkowników ma tytuł Rodzinna karuzela. Terapia rodzin bez tajemnic na półkach głównych- Chcę przeczytać 359
- Psychologia 13
- 2024 5
- Do kupienia 3
- Psychoterapia 3
- 2025 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rodzinna karuzela. Terapia rodzin bez tajemnic
6,5 muszę przyznać, że ten sposób prowadzenia terapii i tego jak wygląda praktyka jej stosowania "od kuchni" jest inna, niecodzienna, w każdym razie nie taka jaka jest przedstawiana w głównym nurcie. Bardzo ciekawie się śledziło losy rodzin, ale mam mieszane uczucia czy mnie to przekonuje czy nie. Tzn. na bardzo podstawowym poziomie schematów rodzinnych - tak, ale czy sposób interwencji do mnie trafia - nie wiem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMomentami miałam wrażenie że słucham opowiadania obyczajowego. Jest to świetny przykład że wiedza może być przekazana w zajmujący sposób.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zawiera szczegółowy (momentami wręcz fabularny) opis terapii rodziny współprowadzonej przez autora oraz rozdziały poświęcone analizie zjawisk dotyczących tej formy terapii.
Sama technika prowadzenia terapii rodzin bywa, jak podkreślił sam autor, uważana za kontrowersyjną, ponadto opisuje amerykańskie podejście do terapii i warto o tym pamiętać czytając. Niezależnie od szerokości geograficznej ani opinii autora, mi trudno jest wyobrazić sobie uzasadnienie terapeutyczne np. dla szarpaniny między terapeutą a nastolatkiem uczestniczącym w terapii. Zastrzeżenie budzi też przedstawienie pracy z pojedynczą rodziną i wyciągane na tej anegdotycznej podstawie wnioski na wszystkie rodziny.
Podsumowując, książka zawiera kilka cennych spostrzeżeń dotyczących pracy z rodziną, przedstawia ten rodzaj pracy w ciekawy sposób, jednak stanowi przede wszystkim interesującą opowieść i w taki też sposób warto ją analizować.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama technika prowadzenia terapii rodzin bywa, jak podkreślił sam autor, uważana za kontrowersyjną, ponadto opisuje amerykańskie podejście do terapii i warto o tym pamiętać czytając. Niezależnie...
Bardzo wciągająca i wzbudzająca duże emocje książka, ukazująca historię pewnej rodziny w procesie psychoterapii, w czasie której problem z córką okazuje się wierzchołkiem góry lodowej ... Autor ciekawie opisuje proces terapeutyczny (stosuje tu ujęcie systemowe: rodzina jako zespół / system z określoną hierarchią, podsystemami, zależnościami) ... , omawia swoje spostrzeżenia (o czym de facto mówią małżonkowie i ich dzieci) i popiera je teorią (fazy związku, teoria kryzysu, rola kochanki/ dzieci/ pracy, triangulacja, mechanizm sprzężenia zwrotnego, "delegowanie" np. dziecka do określonej roli w systemie, moc wzorców rodzinnych ("duch babki"),balansowanie między bliskością a oddaleniem (wolnością w związku)... czyli o tym, co zdaje się być niewidoczne, a w istocie jest niezwykle żywe (pulsujące, delikatne i kruche) w systemie, jakim jest rodzina ...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Rodzinna karuzela. Terapia rodzin bez tajemnic” autorstwa Augustusa Y. Napiera i Carla Whitakera to kolejna pozycja od Wydawnictwa Znak Literanova z gatunku nauki psychologiczne, poradniki, psychoterapia. Ta para psychoterapeutów wydała po raz pierwszy książkę już w 2002. W książce tej znalazła się autentyczna historia rodziny Brice’ów. Publikacja była relacją ich terapii, sesji, w których David, Carolyn, Don, Claudia i Laura podążali w swoim tempie, nierówno, nie poradnikowo. W 2017 roku wydawnictwo pokusiło się o reedycję. Jak sam Napier w przedmowie wspomina „Opowiedziana historia jest zlepkiem doświadczeń terapeutycznych wielu rodzin i stanowi opis sfabularyzowany, ale wszystkie istotne wydarzenia naprawdę miały miejsce w terapii rodziny Brice’ów. Wydaje mi się, że w rezultacie powstał wierniejszy portret terapii rodzin niż moja wcześniejsza prezentacja „faktów”.” Ciekawiło mnie jak wyglądają sesje rodzinne. Na czym terapeuci się skupiają, jak prowadzą narrację, na co zwracają uwagę. Chciałam zajrzeć przez dziurkę od klucza i zobaczyć jak taka terapia wygląda od środka. Sięgnęłam więc po premierę z 8 stycznia br. Do czego i Was szczerze zachęcam.
„Każdy członek rodziny jest ważny. (…) Odbyliśmy długą drogę jako terapeuci rodzinni, nim zaczęliśmy rozumieć to zjawisko – poczucie całości, system rodziny. Mogliśmy wyjaśnić Brice’om teorię na temat spotkań z całą rodziną, lecz w tym najważniejszym momencie nasilenia niepokoju jej sens by do nich nie dotarł.” -„Rodzinna karuzela. Terapia rodzin bez tajemnic” Augustus Y. Napier, Carl Whitaker
„Pacjent na terapii indywidualnej niemal automatycznie odczuwa wobec terapeuty szacunek, zakłada pewną zależność i uległość. Wzorzec przyjętych ról jest stary i utarty – zależne dziecko szuka wsparcia i rady u symbolicznej osoby rodzica. W terapii rodzinnej taki tradycyjny obraz nie istnieje, nie ma żadnego utartego wzorca, w którym wszyscy podporządkowują się przewodnictwu jednostki. Struktura rodziny jest po prostu zbyt potężna i istotna dla jej członków, aby z ufnością poddali się doświadczeniu, które grozi zmianą całej matrycy ich relacji”. -„Rodzinna karuzela. Terapia rodzin bez tajemnic” Augustus Y. Napier, Carl Whitaker
Mam nadzieję, że te dwa powyższe cycaty będą sygnałem dla Was, że książka napisana jest naprawdę bardzo prosty, zwięzłym językiem. To fabularyzowany poradnik, który opisuje trudy i specyfikę terapii rodzinnej. Książkę czyta się rewelacyjnie. Podzielona jest na dwadzieścia jeden zatytułowanych rozdziałów. Augustus Y. Napier bardzo się napracował przesłuchując i oglądając zapisy sesji rodzinnych na kasecie video od nowa, dzięki czemu powstała interesująca pozycja ukazująca terapię w bardzo przystępny sposób. Przyznaję, że nie miałam żadnych oczekiwań w stosunku do tej publikacji. Nie wiedziałam czego się spodziewać. Zainteresowały mnie mechanizmy, które występują w różnych rodzinach Zainteresowało mnie to jak ścierają się różne racje, jak kreowane są rozmaite postawy i jak – czasem bardziej lub mniej krwawo – toczy się międzypokoleniowa walka. Dlatego książka wydawała mi się interesująca. Pragnęłam dowiedzieć się jak pewne mechanizmy interpretuję terapeuci, jak reagują na pewne zachowania, jak je oceniają. I muszę przyznać, że się nie zawiodłam.
Mimo, że od premiery światowej minęło już 46 lat (debiut w 1978r. !) przedstawione w książce spostrzeżenia, punkty widzenia nic nie straciły na swej aktualności. Przedstawione problemy rodzinne są aktualne. Zmieniają się tylko okoliczności, scenografia i kostiumy. Jedynym odstającym od aktualnych czasów zdaniem jest (prawie z samego końca) „Nie zapominajmy o telefonach. Są wprawdzie drogie, ale warto umówić się na wspólną rozmowę telefoniczną podczas sesji, aby nieobecni członkowie rodziny mogli w niej uczestniczyć”. Pamiętacie te czasy?
Recenzja powstała dzięki Wydawnictwu Znak Literanova, za co bardzo dziękuję.
„Rodzinna karuzela. Terapia rodzin bez tajemnic” autorstwa Augustusa Y. Napiera i Carla Whitakera to kolejna pozycja od Wydawnictwa Znak Literanova z gatunku nauki psychologiczne, poradniki, psychoterapia. Ta para psychoterapeutów wydała po raz pierwszy książkę już w 2002. W książce tej znalazła się autentyczna historia rodziny Brice’ów. Publikacja była relacją ich terapii,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTerapia rodzinna pokazana na przykładzie rodziny. Interakcje, trójkąty.. Każdy je ma w swojej rodzinie. Otwiera oczy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiektórzy mogą być oburzeni np paleniem przy dzieciach jednak należy spojrzeć na datę pierwszego wydania- wtedy były inne czasy
Jedna z najważniejszych książek jakie do tej pory przeczytałam.
Jest to znakomite studium przypadku, które myślę, że większość z nas może wykorzystać do zidentyfikowania tych części siebie, które nie do końca rozumiemy. Udowania, że zwłaszcza w rodzinach, wszyscy jesteśmy w jakiś sposób od siebie zależni i te zależności czasem nie wyglądają tak jak powinny. To jak możemy nimi zarządzić, może okazać się kluczem do pełni życia i uwolnienia od traum i utrudniających nam funkcjonwanie przekonań. Polecam każdemu niezależnie od statusu związku czy roli społecznej. Ta książka naprawdę pomaga dojerzeć.
Jedna z najważniejszych książek jakie do tej pory przeczytałam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to znakomite studium przypadku, które myślę, że większość z nas może wykorzystać do zidentyfikowania tych części siebie, które nie do końca rozumiemy. Udowania, że zwłaszcza w rodzinach, wszyscy jesteśmy w jakiś sposób od siebie zależni i te zależności czasem nie wyglądają tak jak powinny. To jak możemy...
Historia rodziny, która przychodzi na terapię. Pozycja może być ciekawa zarówno dla terapeutów jak i pacjentów, którzy mogą dzięki niej zaobserwować różne mechanizmy psychologiczne, jakim się poddajemy i zobaczyć co można z nimi zrobić. Wciągająca i poruszająca, a chwilami zabawna!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażda rodzina to pewien rodzaj społeczności, mikrokultury. Komórka, która rządzi się swoimi zasadami, wartościami, stylem życia, rytuałami. Ma swój sposób komunikacji, swoją charakterystyczną atmosferę, a także wzorce, które wpływają nieustająco na wszystkich jej członków.
Rodzina funkcjonuje według swojego unikatowego modelu życia. To jest jak taniec- kiedy żona się jakoś zachowa, dajmy na to zacznie płakać, wywołuje to reakcję męża (np. wychodzi on wtedy z domu),która wpływa na zachowanie starszego dziecka (np. zaczyna się źle zachowywać),co odczuwa młodsza pociecha (która na przykład staje się "maskotką" rodziny). To oczywiście wielkie uproszczenie 😉 Taki mniej więcej schemat powtarza się za każdym razem. Trwa to zazwyczaj bardzo długo, zanim ktoś z członków rodziny nie poszuka wsparcia, odważając się poprosić o pomoc terapeutę rodzinnego.
Jak wygląda prawdziwa terapia rodzinna? Odpowiedź znajdziemy w książce pt. "Rodzinna karuzela" napisanej przez amerykańskich terapeutów w 1978 roku. Wiadomo, że od tego czasu świat zmienił się diametralnie, jednak założenia procesu terapeutycznego ewoluowały, pozostawiając te same fundamenty. W trakcie lektury można się niejeden raz uśmiechnąć i pomyśleć, że w dzisiejszych czasach na przykład za szarpanie się z klientem, terapeuta nie tylko straciłby pracę, ale zostałby "obsmarowany" we wszystkich możliwych mediach. A wtedy? Sami przeczytajcie 😬Albo dzisiaj, w pewnych sytuacjach w terapii można przeprowadzić ją online. A jeszcze kilka dekad temu, wysyłało się nagrania na kasetach 😅
Cytowane statystyki, też są już nieaktualne... Ale mimo tych kilku niewspółczesnych rozwiązań, książka ta jest absolutnym arcydziełem!
Augustus Y. Napier, psycholog, student i praktykant profesora Carla Whitakera, zostali koterapeutami pewnej rodziny, która zmagała się- można by powiedzieć- z klasycznymi problemami. Zostały one przedstawione i przeanalizowane w niniejszej książce, którą czyta się jak porywającą powieść. Mamy tu wzloty i upadki, zaskakujące zdarzenia i zwroty akcji, napięcie sięga zenitu. Bohaterowie wydają się nam bliscy. Możemy rozpoznać wśród nich siebie lub kogoś z naszej rodziny, choć oczywiście wiele będzie nas z nimi też różnić.
Wgłębiając się w lekturę, przechodzimy przez etapy terapii. Poznajemy role, zależności i wpływy poszczególnych członków rodziny. Zaczynamy rozumieć mechanizmy, które mają potencjał do zniszczenia, jak i naprawy każdej rodziny. Odkrywamy, że pewne zachowania czy kryzysy mogą być objawami i skutkami tego, co nierozwiązane w naszej rodzinie.
Terapia z kolei ma za zadanie pozmieniać kroki rodzinnego tańca- zmienić układ, zburzyć dotychczasową homeostazę, by móc zbudować ją mocniejszą, zdrowszą, bezpieczniejszą. Musi dojść do przedefiniowania rodziny.
"Rodzinną karuzelę" czytałam się z wielką przyjemnością. W żadnym momencie nie czułam się przeciążona ciężarem emocji, choć wielokrotnie opisywane sytuacje odnosiłam do swoich doświadczeń. Lektura zmieniła trochę wyobrażony w mojej głowie obraz przebiegu procesu terapeutycznego, dzięki czemu jestem ciekawa i chętna poddaniu się terapii systemowej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRodzina funkcjonuje według swojego unikatowego modelu życia. To jest jak taniec- kiedy żona się...
"Dlaczego tak wielu świetnych fachowców nie dostrzega potężnego wpływu, jaki rodzina wywiera na życie ich pacjentów?" ❤️
Terapia rodzin.
Niezbyt popularna jeszcze w Polsce, za granicą zaś święci triumfy.
Dlaczego?
Nie da się ukryć, że każdy z Nas pierwsze doświadczenia odbiera właśnie w rodzinie pochodzenia. To tam poznajemy schematy bliskości, relacji, miłości, szacunku. Rodzina, wywiera na Nas ogromny wpływ, nawet, gdy jesteśmy już dorosłymi osobami i tworzymy "swoje" własne rodziny. Bywa tak (bardzo często, jeśli nie zawsze!),że w dorosłym życiu odtwarzamy schematy, które wynieśliśmy właśnie z domu rodzinnego.
Zupełnie podświadomie!
Teraz napisze Wam coś, co w mojej ocenie jest kluczowe!
Chodzi o spojrzenie na problemy, jakie pojawiają się w naszej rodzinie.
Problemy dzieci są tak naprawdę objawami tego, że to w naszej rodzinie dzieje się coś złego.
To nie nasze dzieci MAJĄ problem!
Ma go cała nasza rodzina!
Warto postrzegać rodzinę, jako system naczyń powiązanych, w którym każda rodzinna zależność ma ogromny wpływ na funkcjonowanie rodziny jako całości.
Jeśli spojrzymy na to właśnie w ten sposób, to odkryjemy wzory zachowań, jakie rządzą naszą rodziną: stres, polaryzacja stanowisk, eskalacja konfliktu, szukanie kozła ofiarnego, tworzenie trójkątów, obwinianie czy rozproszenie tożsamości. To właśnie te mechanizmy mogą zarówno zniszczyć, jak i naprawić naszą rodzinę.
Ciekawe, prawda?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTerapia rodzin.
Niezbyt popularna jeszcze w Polsce, za granicą zaś święci triumfy.
Dlaczego?