Poza zasięgiem

Dagmara Jakubczak Wydawnictwo: Black Rose literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2024-02-16
2024-02-16

Kup Poza zasięgiem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Poza zasięgiem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poza zasięgiem

Powieść Dagmary Jakubczak to taka historia, po którą prawdopodobnie bym nie sięgnęła gdyby nie TikTok. Scrollując kiedyś kolejne tiktoki natrafiłam na jakiś filmik reklamujący „Poza zasięgiem” właśnie i poczułam się wystarczająco zaintrygowana by zaopatrzyć się we własny egzemplarz. I w gruncie rzeczy nie żałuję. Bo to taka historia pełna uroku i jakiegoś takiego ciepła. Jasne, to tego rodzaju opowieść, która dosyć mocno zostaje osadzona na pewnym schemacie (młodzieńcza miłość, ukrywana ciąża i powrót po latach w momencie choroby członka rodziny - jeśli nie są wam obce romanse, z pewnością choć raz zetknęliście się z tym scenariuszem) i stosunkowo łatwo przewidzieć do jakiego punktu zmierza, ale zupełnie nie odbierało mi to przyjemności z lektury. Dagmarze Jakubczak udaje się oddać bliskość między bohaterami (i to nie tylko taką o charakterze romantycznym),a chociaż główne postacie mają za sobą pewną wspólną, bolesną przeszłość nie czuć tutaj wyrzutów czy zgorzknienia. Jest coś takiego w tej historii - pewna naiwność, idealizacja i gwałtowność - co od razu przywołuje na myśl taką pierwszą wielką młodzieńczą miłość, która wydaje się być równocześnie tą ostatnią. A chociaż wkradają się tu takie sceny nieco bardziej dramatyczne (chociaż pozwólcie że uniknę spoilerów),najbardziej doceniam sposób w jaki Dagmara Jakubczak obrazuje taką całkiem zwyczajną codzienność. Niektóre wątki, zwłaszcza ten dotyczący utrzymywania w tajemnicy przed Carterem tego że to on jest ojcem dziecka Amy, zostają być może przeciągnięte nieco zbyt długo - zamiast zaangażowania, czytelnik odczuwa momentami irytację zachowaniem głównych bohaterów. Ale, znowu, nie wpłynęło to znacząco na moje odczucia względem całej historii. Czy polecam? Tak.

Nie mogę powiedzieć, żeby ta książka mi się podobała – po prostu nie. Nic ciekawego się w niej nie działo, a jednocześnie miałam wrażenie, że wszystko rozgrywa się za szybko, bez większego rozwinięcia.

Największym problemem Amayi było to, że jej najlepszy przyjaciel z dzieciństwa, Carter, nie odwzajemnił jej uczuć. Niby była na niego zła, ale jednocześnie… nie do końca. Sama Amaya to postać tak nijaka, że aż trudno uwierzyć, a cała historia skupia się na jednym wątku – on ją zranił po tym, jak się do siebie zbliżyli, nazwał to błędem, ona zachodzi w ciążę i… to właściwie tyle. Nie ma tu żadnej głębi, żadnych emocji, które by mnie poruszyły.

A potem nagle pojawia się jego była narzeczona, która też okazuje się być w ciąży – i to miała być ta wielka „akcja”. Brakowało mi tutaj jakiegokolwiek starania się o ukochaną osobę, słodkich gestów, prawdziwych emocji. Wszystko działo się zbyt szybko, bez większego rozwinięcia, bez czegoś, co naprawdę by mnie zaangażowało.

Dość przewidywalna, lekko się czyta, choć sceny łóżkowe zawierają słowa ewidentnie nie pasujące do języka tej książki. Mimo wszystko przeczytana w jeden wieczór.

621 użytkowników ma tytuł Poza zasięgiem na półkach głównych
95 użytkowników ma tytuł Poza zasięgiem na półkach dodatkowych

Okładka książki Cztery łapki Julia Brylewska, Ewelina Dobosz, Dagmara Jakubczak, Katarzyna Kasmat-Łyskaniuk, Anna Langner, Kinga Litkowiec, Monika Skabara, Paulina Zalecka

Cytaty z książki Poza zasięgiem