Rosyjska laleczka

- literatura obyczajowa, romans
- 2023-07-10
- 2023-07-10
Życie Vanessy zmienia się nieodwracalnie, kiedy pewnego dnia osiemnastolatka budzi się w nielegalnym domu publicznym. Nie pamięta, jak się w nim znalazła. Jej jedynymi towarzyszami są: samotność, ciemność i strach przed nieznanym.
Wkrótce zostaje wystawiona na licytację. Splot wydarzeń sprawia, że zamiast do nowego właściciela trafia do posiadłości mężczyzny skrywającego przerażający sekret. Za jej ochronę odpowiada Colton, który wcześniej zmuszał ją do niewyobrażalnych rzeczy, a teraz nie odstępuje jej nawet na krok.
Kobieta planuje uwieść swojego ochroniarza. Wierzy, że z jego pomocą będzie w stanie uciec. Niestety mężczyzna nie ma najmniejszego zamiaru jej pomóc.
Czy Vanessa zdoła odnaleźć w sobie siłę do walki? Do czego zdolna jest kobieta, by opuścić bramy piekieł? Jak tajemnica właściciela domu wpłynie na jej życie?
Kup Rosyjska laleczka w ulubionej księgarni
Oceny książki Rosyjska laleczka
832 użytkowników ma tytuł Rosyjska laleczka na półkach głównych- Przeczytane 499
- Legimi 15
- 2023 12
- 2025 6
- Ebook 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rosyjska laleczka
Na początku nie byłam do tej książki przekonana. Wydawała mi się mocno przerysowana, jednak im dłużej ją czytałam, tym bardziej zaczęła mi się podobać.
Mimo że nie jest to szczyt literacki to wciągnęła mnie i czytało mi się ją naprawdę przyjemnie. Są w niej elementy, które nie do końca się kleją, ale trzeba pamiętać, że to dark romance, a w tym gatunku taki rozwój akcji to już klasyka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo że nie jest to szczyt literacki to wciągnęła mnie i czytało mi się ją naprawdę przyjemnie. Są w niej elementy, które nie do końca się kleją, ale trzeba pamiętać, że to dark romance, a w tym gatunku taki rozwój akcji to...
Po tak wielu negatywnych i mieszanych opiniach nie mogłam przejść obok tej książki obojętnie. Wiecie, jak to jest – im więcej kontrowersji, tym większa ciekawość. „Rosyjska laleczka” okazała się dla mnie historią, która wcale nie była tak zła, jak się tego spodziewałam.
Początek jest mocny, brutalny. Autorka nie oszczędza czytelnika – Vanessa budzi się w nielegalnym domu publicznym, nie pamięta, jak się tam znalazła, a jej rzeczywistość wypełniają strach, ciemność i poczucie totalnej bezradności. Pojawiają się tematy skrajnie trudne: handel ludźmi, gwałt, porwanie. Osobom wysoko wrażliwym zdecydowanie nie polecam sięgania po tę historię. To nie są rzeczy, które powinny się dziać – ale niestety się dzieją, i książka tego nie wygładza.
Gdy Vanessa trafia do posiadłości mężczyzny skrywającego przerażający sekret, a jej ochroniarzem zostaje Colton – ten sam, który wcześniej zmuszał ją do niewyobrażalnych rzeczy – fabuła zaczyna skręcać w stronę dark romansu. Bohaterka planuje go uwieść, wierząc, że tylko z jego pomocą będzie w stanie uciec. Czytając, starałam się nie analizować jej zachowań zbyt głęboko. Gdybym zaczęła, nie wiem, czy dotarłabym do końca. I nie oceniam – bo jak ocenić reakcje osoby po takich traumach?
Styl autorki jest lekki, momentami bardzo potoczny, chwilami aż za bardzo. Mimo to fabuła mnie wciągnęła. Przez jakieś ¾ książki czytałam z autentyczną ciekawością, chcąc wiedzieć, dokąd to wszystko zmierza. Niestety końcówka – ostatnie około 50 stron – obniża moją ocenę. Pojawia się tam pasmo irracjonalnych, wręcz absurdalnych wydarzeń. Miałam wrażenie, jakby została napisana na szybko, tylko po to, by domknąć wątki, które aż prosiły się o rozwinięcie. Dla mnie to niewykorzystany potencjał.
Mimo wszystko oceniam książkę całkiem wysoko. Nie nudziłam się ani przez chwilę i nie podchodziłam do niej z oczekiwaniem moralności bohaterów - w końcu to dark. Czytałam gorsze historie. Polecam, jeśli lubisz ten gatunek, masz mocne nerwy i nie odstraszają cię bohaterowie romantyzujący swoich oprawców. Albo jeśli po prostu chrzanisz umoralnianie i czytasz dla emocji, a nie analizowania, co bohater powinien, a czego nie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek jest mocny, brutalny. Autorka nie oszczędza czytelnika – Vanessa budzi się w nielegalnym domu...
Zawsze robię sobie notatki podczas czytania, żeby nie pomijać ważnych rzeczy, ale pierwszy raz zdarzyło mi się, że po nieco ponad stu stronach miałam zapisane trzy pełne strony uwag. Ta książka przebiła nawet Venom i wylądowała na samym końcu mojej listy – nie tylko w tym roku, ale chyba w całym życiu.
Nie mam pojęcia, jak inni przez to przebrnęli i nie mówię tu o samej fabule. Mam na myśli styl pisania autorki. Jak wam się to czyta przyjemnie? Ja co kilka zdań musiałam wracać, żeby w ogóle zrozumieć sens. Czułam, jak moje czoło dorabia się nowych zmarszczek od ciągłego marszczenia, bo ani tekst, ani główna bohaterka nie miały dla mnie żadnej logiki.
Czytałam The Secret We Hide tej samej autorki i tamta książka była napisana lepiej. A jeśli ktoś lubi postacie z tej historii, to znajdzie je też w Rosyjskiej laleczce, tylko w innej odsłonie, bo bohaterowie są praktycznie kopiuj–wklej.
Naprawdę liczyłam, że to będzie coś „wow”, bo zakochałam się w okładce. Miała być bohaterka silna i waleczna, a wyszła płacząca, rozhisteryzowana nastolatka. Jeśli miałabym wybrać jedną postać, którą faktycznie polubiłam, to byłby to Victor i pewnie tylko dlatego, że było go najmniej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mam pojęcia, jak inni przez to przebrnęli i nie mówię tu o samej...
Powieść zaczyna się mocno — drastycznie i brutalnie. Dopiero w drugiej połowie akcja nieco się stabilizuje, choć wciąż pędzi naprzód, nie dając czytelnikowi chwili wytchnienia. Autorka bezlitośnie trzyma nas w napięciu od pierwszych stron aż do końca.
Młoda dziewczyna zostaje porwana i trafia do domu publicznego. Tam przydzielają jej ochroniarza — mężczyznę, który zdaje się być uosobieniem zła. A jednak jest w nim coś, co przyciąga, elektryzuje i nie pozwala o sobie zapomnieć.
Vanessa nienawidzi Coltona całą sobą, lecz pod powierzchnią tej nienawiści zaczyna tlić się coś niebezpiecznego — uczucie, które sprawia, że na jego widok serce bije szybciej.
Motywy:
• porwanie
• dom publiczny
• handel ludźmi
• tajemnice rodzinne
• duchy przeszłości
To nie jest opowieść dla osób o słabych nerwach. Sceny są brutalne, drastyczne i niezwykle obrazowe. Jeśli jednak te motywy Was przyciągają, ta historia na pewno Was nie zawiedzie.
Znajdziecie tu wszystko, co powinno się pojawić w prawdziwym dark romance.
A wydanie? Jest po prostu piękne i klimatyczne. Książka została utrzymana w ciemnej tonacji – tekst wydrukowano białą czcionką na czarnym tle, co idealnie oddaje mrok i duszną atmosferę tej opowieści.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMłoda dziewczyna zostaje porwana i trafia do domu publicznego. Tam przydzielają jej ochroniarza — mężczyznę, który zdaje się...
🅜🅞🅙🅐 🅡🅔🅒🅔🅝🅩🅙🅐
▪️To nie było moje pierwsze spotkanie z twórczością Dagmary – i z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że każde kolejne jest jak powrót do emocji, które potrafią całkowicie pochłonąć. Kocham jej pióro za tę niezwykłą lekkość, z jaką zabiera nas w światy, od których trudno się oderwać. Pisze tak, że człowiek nie tylko czyta – on czuje, przeżywa, oddycha razem z bohaterami. Każda jej historia zostawia we mnie coś nowego, coś poruszonego głęboko w środku. Tym razem było podobnie. Od pierwszych stron wiedziałam, że to nie będzie łatwa podróż. To jedna z tych opowieści, które chwytają za gardło, ściskają serce i nie dają wytchnienia. Czytasz, bo musisz wiedzieć, co dalej, ale z każdą stroną coraz bardziej boisz się, co przyniesie kolejna. To emocjonalny rollercoaster – surowy, brutalny, prawdziwy.
▪️Vanessa budzi się w miejscu, które jest uosobieniem
koszmaru. Nie pamięta, jak się tam znalazła, ale szybko rozumie, że nadzieja to luksus, na który nie może sobie pozwolić. Zostaje sprzedana i trafia do złotej klatki, w której pozorny przepych miesza się z cierpieniem, a każdy uśmiech ma w sobie cień bólu.
▪️Postacie w tej książce to prawdziwy emocjonalny huragan. Bohaterka to dziewczyna, która przeszła przez piekło, a mimo to wciąż potrafi wstać, choć z każdą próbą coraz bardziej boli. Delikatna i silna jednocześnie, krucha, ale niezłomna – jej przemiana to czysta siła.
▪️A Colton… och, on jest postacią, wobec której nie sposób pozostać obojętnym. Surowy, zraniony, pełen wewnętrznych konfliktów – raz irytuje, innym razem wzbudza współczucie. W pewnych chwilach chciałoby się po prostu go przytulić, bo jego samotność i cierpienie są tak namacalne. Historia, którą niesie ze sobą, potrafi złamać serce, ale jednocześnie pozwala dostrzec w nim człowieka, który potrzebuje zrozumienia i odrobiny ciepła.
▪️Rosyjska laleczka to nie jest książka dla każdego. To historia, która boli, prowokuje i zostawia po sobie ślad, którego nie da się wymazać. Ale jeśli szukasz powieści, która nie boi się trudnych tematów i emocji, które zostają w tobie długo po ostatnim zdaniu – ta historia jest właśnie taka.
Brutalna. Wciągająca. Szczera do bólu. I cholernie prawdziwa🖤🔞🥺
🅜🅞🅙🅐 🅡🅔🅒🅔🅝🅩🅙🅐
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to▪️To nie było moje pierwsze spotkanie z twórczością Dagmary – i z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że każde kolejne jest jak powrót do emocji, które potrafią całkowicie pochłonąć. Kocham jej pióro za tę niezwykłą lekkość, z jaką zabiera nas w światy, od których trudno się oderwać. Pisze tak, że człowiek nie tylko czyta – on czuje, przeżywa, oddycha razem...
„Rosyjska laleczka” to mocna, emocjonalnie intensywna i bezkompromisowa opowieść, przeznaczona zdecydowanie dla dorosłego czytelnika. Dagmara Jakubczak porusza się w konwencji dark romance, odkrywając mroczne oblicze miłości, pożądania i przetrwania w świecie pozbawionym zasad. To książka, która nie tylko wciąga od pierwszych stron, ale również nie pozostawia czytelnika obojętnym.
Główna bohaterka, Vanessa, budzi się w nielegalnym domu publicznym, całkowicie nie pamiętając, jak się tam znalazła. Wkrótce zostaje wystawiona na licytację i trafia w ręce tajemniczego mężczyzny, którego prawdziwe intencje poznaje stopniowo, z przerażeniem i fascynacją. W tle pojawia się również Colton – jej dawny oprawca, który teraz pełni rolę „ochroniarza”. Ich relacja staje się mieszanką przemocy, emocjonalnego chaosu i nieoczekiwanych uczuć, które balansują na granicy miłości i destrukcji.
Fabuła rozwija się dynamicznie, a napięcie nie opuszcza czytelnika ani na chwilę. Autorka z dużą świadomością psychologiczną ukazuje wewnętrzną walkę Vanessy – między instynktem przetrwania, pragnieniem wolności a rodzącą się fascynacją wobec oprawców. To lektura pełna skrajnych emocji, cierpienia i namiętności, które trudno uporządkować nawet po zakończeniu książki.
Styl Dagmary Jakubczak jest bezpośredni, ostry i momentami brutalny – co doskonale współgra z tematyką. Autorka nie ucieka od kontrowersji, lecz wykorzystuje je, by podkreślić dramatyzm relacji i moralne ambiwalencje bohaterów. „Rosyjska laleczka” to powieść, która wciąga w mrok, ale robi to w sposób przemyślany i z zachowaniem dramaturgicznej spójności.
Ocena: 8/10 – mocna i dojrzała historia 18+, która porusza trudne emocje i prowokuje do refleksji nad tym, jak cienka bywa granica między przemocą a namiętnością. Książka, która zostaje w pamięci na długo po przeczytaniu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to wariacja rodziny monet xd zaczęło się nieźle, im dalej tym większy brak logiki i śmiech na sali
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak się przejdzie przez pierwsze 30 stron to później idzie się wciągnąć, fabuła nie jest jakaś szalona ale nie nudziłam się, dość dużo ciekawych sentencji bohaterów
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mój klimat, bardzo dużo absurdalnych zachowań głównej bohaterki, która w myślach komplementowała wygląd swojego porywacza. Jak dla mnie trochę to obleśne, nieprzemyślane, zbyt wattpadowe, by mogło być dobre, ale z tego co widzę, ta książka ma swoją grupę fanów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpodziewałam się po tej książce zupełnie czego innego, a dostałam co innego. Czy się zawiodłam? Wręcz przeciwnie.
Książka w pewnych momentach może być dla wielu drastyczna, dlatego nie polecam jej dla osób mocno wrażliwych.
Tajemniczy Victor to zagadka, której zdecydowanie się nie spodziewałam. Miałam różne teorie, ale nie wpadłam na tą prawdziwą, co dla mnie było dużym plusem, ponieważ był to jeden z większych elementów zaskoczenia.
Ciężko mi było zrozumieć postać główną jeśli chodzi o Coltona. Mężczyzna dawał jej poczucie bezpieczeństwa jednocześnie ją raniąc, tak przynajmniej było na samym początku. Na miejscu Vanessy nigdy mimo jego historii nie byłabym wstanie myśleć tak o takim człowieku.
Osiemnastolatka przeżyła piekło.
Podsumowując, jak już mówiłam książka ta nie jest dla każdego z powodu brutalności (poruszany tam jest między innymi "handel żywym towarem", TW gwałt, porwanie, gra w rosyjską ruletkę). Jest to pozycja zdecydowanie 18+ i nie polecam ją osobą poniżej tego wieku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza rzecz, która mnie zadziwia to czas w jakim jest pisana książka - teraźniejszy. Na początku czytało mi się to dziwnie z powodu tego, jak rzadko spotykałam się z tym w książkach z jakimi miałam do tej pory styczność.
Książka w pewnych momentach może być...