Kod Leonarda da Vinci

- 2003-03-01
- Krzysztof Mazurek
- Ekranizacje:
- Kod da Vinci (2006)
Jedna z najpopularniejszych powieści na świecie. Przetłumaczona na 56 języków, łączny nakład książki przekroczył 80 milionów egzemplarzy!
Kod Leonarda Da Vinci umacnia pozycję Browna jako jednego z najbardziej utalentowanych pisarzy thrillerów na świecie. Fascynująca mieszanka historii i suspensu. „Library Journal“
Lektura obowiązkowa. Kod Leonarda da Vinci to fascynujący i wciągający thriller – idealny dla miłośników historii, maniaków teorii spiskowych, miłośników puzzli i każdego, kto docenia świetną, porywającą historię. Uwielbiałem tę książkę. HARLAN COBEN
Ofiarą popełnionego w Luwrze morderstwa pada kustosz muzeum Jacques Sauniere. Wezwany przez policję francuską Langdon odkrywa na miejscu zbrodni szereg zakonspirowanych śladów, które mogą pomóc w ustaleniu zabójcy, ale też stanowią klucz do jeszcze większej zagadki - niezwykłej tajemnicy sięgającej korzeniami początków chrześcijaństwa.
Langdon podejrzewa, że zamordowany był członkiem Zakonu Syjonu, powstałego w 1099 roku tajnego stowarzyszenia strzegącego miejsca ukrycia bezcennej, zaginionej przed wiekami relikwii Kościoła - Świętego Graala. Do organizacji należeli m.in. Leonardo Da Vinci i Isaac Newton. Kustosz poświęcił życie, by strzeżony przez zakon sekret nie dostał się w niepowołane ręce. Teraz pozostały jedynie 24 godziny na rozwikłanie precyzyjnie skonstruowanej łamigłówki pozostawionej przez Sauniere’a - inaczej tajemnicę na zawsze skryją mroki historii. Kluczowe elementy zagadki kryją się w najsłynniejszych obrazach mistrza Renesansu – „Mona Lizie“ i „Ostatniej wieczerzy“.
Czy ścigany przez policje i bezlitosnego zabójcę Langdon zdoła ujść pogoni i dotrzeć do szokującej prawdy? Jego jedynym sprzymierzeńcem jest piękna Sophie Neveu, agentka policji, specjalistka od tajnych kodów i szyfrów, wnuczka Sauniere’a...
Kup Kod Leonarda da Vinci w ulubionej księgarni
Oceny książki Kod Leonarda da Vinci
69572 użytkowników ma tytuł Kod Leonarda da Vinci na półkach głównych- Przeczytane 60 729
- Chcę przeczytać 8 438
- Posiadam 9 930
- Ulubione 1 915
- Dan Brown 160
- Kryminał 138
- 100 książek BBC 132
- Literatura amerykańska 123

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kod Leonarda da Vinci
To druga książka autora, z którą mam styczność i po raz kolejny odnoszę wrażenie, że nie są to pozycje do pochłonięcia w jeden wieczór, mimo wciągającej fabuły.
Choć pierwszy tom mocno zapadł mi w pamięć, w drugi wciągnęłam się jeszcze bardziej.
Kod Leonarda da Vinci miał swoje wady i zalety, ale nie chcę się nad nimi rozwodzić, ponieważ całość wypadła naprawdę dobrze.
Niektóre zwroty akcji były do przewidzenia, innymi natomiast autorowi udało się mnie zaskoczyć.
Jestem bardzo ciekawa dalszych losów Roberta Langdona.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo historie, które wymagają zaangażowania czytelnika, przeanalizowania wielu fragmentów, a przy tym zapewniają odpowiednią dawkę napięcia i rozrywki.
Choć pierwszy tom mocno zapadł mi w pamięć, w drugi wciągnęłam...
Dan Brown – amerykański pisarz specjalizujący się w thrillerach sensacyjnych i powieściach z elementami zagadek historycznych oraz symboliki. Urodził się w 1964 roku w Exeter, New Hampshire. Zanim rozpoczął karierę literacką, pracował jako nauczyciel języka angielskiego, a także interesował się muzyką. Twórczość Browna wyróżnia szybkie tempo akcji, liczne zagadki oraz łączenie fikcji literackiej z wątkami historycznymi i religijnymi, co sprawia, że jego powieści są niezwykle popularne wśród czytelników. Jego książki zostały przetłumaczone na dziesiątki języków i sprzedały się w milionach egzemplarzy na całym świecie.
"Kod Leonarda da Vinci" to drugi tom serii, w której głównym bohaterem jest Robert Langdon, profesor symboliki religijnej. Książka ukazała się w 2006 roku nakładem wydawnictwa Sonia Draga. Książka należąca do gatunku kryminału/thrillera liczy sobie 568 stron.
Ofiarą popełnionego w Luwrze morderstwa pada kustosz muzeum Jacques Saunière. Wezwany przez policję francuską Langdon odkrywa na miejscu zbrodni szereg zakonspirowanych śladów, które mogą pomóc w ustaleniu zabójcy, ale też stanowią klucz do jeszcze większej zagadki − niezwykłej tajemnicy sięgającej korzeniami początków chrześcijaństwa.
Langdon podejrzewa, że zamordowany był członkiem Zakonu Syjonu, powstałego w 1099 roku tajnego stowarzyszenia strzegącego miejsca ukrycia bezcennej, zaginionej przed wiekami relikwii Kościoła − Świętego Graala. Do organizacji należeli m.in. Leonardo Da Vinci i Isaac Newton. Kustosz poświęcił życie, by strzeżony przez zakon sekret nie dostał się w niepowołane ręce. Teraz pozostały jedynie 24 godziny na rozwikłanie precyzyjnie skonstruowanej łamigłówki pozostawionej przez Saunière’a − inaczej tajemnicę na zawsze skryją mroki historii. Kluczowe elementy zagadki kryją się w najsłynniejszych obrazach mistrza Renesansu – „Mona Lizie” i „Ostatniej wieczerzy”.
Czy ścigany przez policje i bezlitosnego zabójcę Langdon zdoła ujść pogoni i dotrzeć do szokującej prawdy? Jego jedynym sprzymierzeńcem jest piękna Sophie Neveu, agentka policji, specjalistka od tajnych kodów i szyfrów, wnuczka Saunière’a...
Z ogromną przyjemnością po latach powróciłam do "Kodu..." Od tej książki zaczęła się moja fascynacja twórczością autora. Po raz pierwszy przeczytałam tę książkę 20 lat temu... To właśnie wtedy narodziła się też moja miłość do kryminałów i thrillerów. To zdecydowanie jedna z najczęściej odświeżanych przeze mnie książek, o czym świadczy jej stan 😅 Jest to dla mnie książka ponadczasowa, która nigdy się nie starzeje i nigdy nie nudzi.
"Kod Leonarda da Vinci" autorstwa Dana Browna to jedna z najbardziej rozpoznawalnych powieści sensacyjnych XXI wieku. Książka od pierwszych stron wciąga czytelnika w świat tajemnic, zagadek i historycznych sekretów, które splatają się w niezwykle dynamiczną i emocjonującą historię.
Fabuła koncentruje się wokół symboliki, sztuki i tajnych organizacji, a główni bohaterowie – profesor Robert Langdon i Sophie Neveu – próbują rozwiązać serię zagadek pozostawionych przez zamordowanego kustosza Luwru. Historia jest bardzo wciągająca i pełna nieoczekiwanych, zapierających dech w piersiach zwrotów akcji. Każdy rozdział kończy się momentem napięcia, przez co książkę czyta się niemal jednym tchem. Szczególnie końcowa część powieści buduje ogromne napięcie – czytelnik śledzi wydarzenia z dreszczami ekscytacji, a kolejne odkrycia bohaterów potrafią całkowicie zmienić spojrzenie na wcześniejsze wydarzenia.
Powieść doczekała się również filmowej ekranizacji – "Kod da Vinci" w reżyserii Rona Howarda, w której w rolę Roberta Langdona wcielił się Tom Hanks. Film oddaje główną oś fabularną książki i atmosferę tajemnicy, jednak wielu czytelników uważa, że powieść zapewnia znacznie większe napięcie. W książce autor ma więcej miejsca na rozwijanie zagadek, symboliki i tła historycznego, co sprawia, że historia jest bardziej złożona i intensywna niż w wersji filmowej. Poza tym w filmie mocno rozczarowała mnie końcówka. Na tyle mocno, że nigdy więcej nie obejrzałam filmowej wersji. Uważam, że twórcy niestety się nie popisali i najzwyczajniej w świecie zepsuli całkiem dobry film 🤷♀️.
Nie można też pominąć licznych kontrowersji, jakie wywołała ta powieść. "Kod Leonarda da Vinci" wzbudził dyskusje dotyczące interpretacji historii chrześcijaństwa i przedstawienia postaci takich jak Maria Magdalena czy Jezus Chrystus. Krytycy – szczególnie ze środowisk religijnych – zarzucali autorowi mieszanie faktów historycznych z fikcją literacką, co według nich mogło wprowadzać czytelników w błąd. Jednocześnie właśnie te kontrowersje przyczyniły się do ogromnej popularności książki i sprawiły, że stała się ona przedmiotem licznych debat. Ja osobiście byłam i nadal jestem zachwycona tą pozycją.
"Kod Leonarda da Vinci" to powieść sensacyjna, która potrafi wciągnąć czytelnika od pierwszych stron. Dynamiczna akcja, tajemnice zakorzenione w historii oraz liczne zwroty akcji sprawiają, że lektura dostarcza silnych emocji i napięcia aż do samego końca. Mimo kontrowersji – a może właśnie dzięki nim – książka pozostaje jednym z najbardziej dyskutowanych i czytanych thrillerów współczesnej literatury.
WYZWANIE CZYTELNICZE - MARZEC 2026 - PRZECZYTAM KSIĄŻKĘ, NA PODSTAWIE KTÓREJ POWSTAŁ FILM LUB SERIAL.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyk już w międzyczasie. Dobra książka, trzyma w napięciu, choć mimo lekkiego pióra Browna, literacko nie jest to zbyt wybitna książka. Pisana dość prostym językiem, za to narracja jest bardzo wizualna i ciężko się oderwać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoceniam bardzo, bo odważył się dotknąć świętości.
Dan Brown stworzył historię, która łączy sztukę, symbolikę, historię Kościoła, tajne bractwa i pytania o fundamenty wiary w jedną, pulsującą opowieść. To nie jest tylko sensacja - to jest gra z tradycją, z ikonografią, z narracją, którą przez wieki uznawano za nienaruszalną.
Erudycja tej książki polega nie na akademickiej drobiazgowości, ale na umiejętności splatania faktów, legend i interpretacji w historię, która zmusza czytelnika do myślenia. Nawet jeśli część tez jest kontrowersyjna, nawet jeśli prowokacyjna – to właśnie to czyni tę powieść tak silną. Ona nie chce być bezpieczna.
Największą wartością „Kodu…” jest dla mnie to, że odważnie stawia pytania. O historię pisaną przez zwycięzców. O rolę kobiet w religii. O to, jak powstają dogmaty. I o to, czy prawda zawsze jest tym, co podaje się jako jedyną wersję wydarzeń.
Czytałam z napięciem, ale też z ciekawością intelektualną. I właśnie dlatego ta książka przekracza ramy zwykłej sensacji.
Wysoko oceniam za erudycję, za odwagę i za to, że poruszyła temat, którego wielu wolałoby nie ruszać.
Doceniam bardzo, bo odważył się dotknąć świętości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI jasne, można się spierać o styl. Można kręcić nosem na tempo. Ale nie można odmówić tej książce jednego: rozmachu intelektualnego i odwagi tematu.
Mam sentyment do tej książki. Ależ kiedyś były o nią awantury. Wciąż mnie śmieszą. Książka? Bardzo dobra w swoim gatunku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa dzieciaka czytałem ,,Anioły i demony" i ta książka wywarła na mnie dość duże wrażenie, zwłaszcza tempem i częstotliwością rozwiązywania zagadek przez bohaterów. W przypadku "Kodu..." dużo jednak nie działa. Absurdalna fabuła z mnichem-zabójcą- albinosem to szczyt głupoty. Tak charakterystyczna osoba od razu jest zapamiętywana, więc zlecanie jej jakichkolwiek zadań mija się z celem. Nudzą główni bohaterowie, wszystko przychodzi im podejrzanie łatwo, zawsze jakoś się wywiną czy to policji przez większość książki, czy też w finale powieści Nauczycielowi. Takie rozwiązania obrażają wręcz inteligencję czytelnika. Po tej lekturze mam ochotę jeszcze raz sięgnąć po ,, Anioły..", może teraz będę miał o nich gorsze zdanie. W każdym razie po inne książki Browna już nie sięgne.
Za dzieciaka czytałem ,,Anioły i demony" i ta książka wywarła na mnie dość duże wrażenie, zwłaszcza tempem i częstotliwością rozwiązywania zagadek przez bohaterów. W przypadku "Kodu..." dużo jednak nie działa. Absurdalna fabuła z mnichem-zabójcą- albinosem to szczyt głupoty. Tak charakterystyczna osoba od razu jest zapamiętywana, więc zlecanie jej jakichkolwiek zadań mija...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKod Leonarda da Vinci - to powieść łącząca w sobie historię, sztukę, rozwiązywanie zagadek. Pozycja idealna dla miłośników thrillerów, teorii spiskowych oraz porywającej akcji która trzyma czytelnika od początku. Naszego bohatera Langdona tym razem na samym początku czeka rozszyfrowanie szeregu śladów, zagadek kiedy do zostaje wezwany na miejsce zbrodni muzealnego kustosza. Z którym na jego nieszczęście miał umówione spotkanie, co sprawia, że Langdon staje się głównym podejrzanym popełnienia czynu. Szereg wskazówek, powiązań oraz śladów, pozostawionych przez ofiarę nie tylko mają pomóc w dojściu do zabójcy ale także, poprzez odniesienia do twórczości Da Vinci rozwiązać jedną z największych tajemnic sięgającą aż do początków chrześcijaństwa. Akcja toczy się w Paryżu, dzięki czemu otrzymujemy przyjemną topografię Luwru - nawet nie przypuszczałam, ze jest on tak ogromny, ale także ulic miasta. Nasz bohater zostaje wplątany w sieć ciężkich do wyjaśnienia spraw, wszystko pogarsza fakt , że ucieka z miejsca zdarzenia i rozpoczyna wraz z wnuczką zamordowanego własne śledztwo. Razem z Sophie Neveu (wnuczką kustosza) próbuje nie tylko rozwiązać zagadkę morderstwa oraz tego co jej dziadek próbował im przekazać, ale też szuka skarbu strzeżonego przez Zakon Syjonu. Jego znajomość historii, symboliki oraz odniesień po raz kolejny okazuje się być wiedza na wagę złota.
Dobrze przygotowana powieść, dużo cennych informacji o malarzach , dziełach wynalazkach. Ogromne ukłony w stronę autora za stronę merytoryczną i edukacyjna książki. Zaciekawił mnie postacią Leonarda Da Vinci. Zbudował fabułę historii na fundamentach historycznych i autentycznych. Umiejscowienie i poprowadzenie naszych bohaterów przez całą powieść jest genialne - ani na moment nie straciłam zainteresowania. W niektórych momentach jednak akcja jest dość zawiła ,że ciężko odnaleźć się w sytuacji - ale mądrze, jest to wszystko ostatecznie rozwiązane. Zakończenie symboliczne takie bardziej duchowe w moim odczuciu ;-) Oczywiście oglądałam film, bardzo mi się ekranizacja podobała jednakże książka o wiele bardziej. Jest to klasyka literatury światowej - warto poświecić jej czas ;-)
Kod Leonarda da Vinci - to powieść łącząca w sobie historię, sztukę, rozwiązywanie zagadek. Pozycja idealna dla miłośników thrillerów, teorii spiskowych oraz porywającej akcji która trzyma czytelnika od początku. Naszego bohatera Langdona tym razem na samym początku czeka rozszyfrowanie szeregu śladów, zagadek kiedy do zostaje wezwany na miejsce zbrodni muzealnego kustosza....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChcąc przeczytać najnowszą książkę Browna zaczełam po kolei. Druga czesc przygód Roberta Langdona. Jak dla mnie przereklamowana. Moze byla duzym szokiem w momencie wydania ale teraz nikogo nie bulwersuje. Nota od wydawcy jest zbędna. To moze dziwne, ale najbardziej Kod Leonarda kojarzy mi sie z ksiazką Ty, Caroline Kepnes w której glowny bohater zmuszał ludzi do jej czytania.
W koncu moglam sie przekonac nad czym sie tak meczyli:-)
Chcąc przeczytać najnowszą książkę Browna zaczełam po kolei. Druga czesc przygód Roberta Langdona. Jak dla mnie przereklamowana. Moze byla duzym szokiem w momencie wydania ale teraz nikogo nie bulwersuje. Nota od wydawcy jest zbędna. To moze dziwne, ale najbardziej Kod Leonarda kojarzy mi sie z ksiazką Ty, Caroline Kepnes w której glowny bohater zmuszał ludzi do jej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna powieść. Nie jestem fanką kryminałów, a ta trzyma w napięciu cały czas. Idea i zagadka, którą sam czytelnik chce rozwiązać, napisana w porywający sposób. Wszystko łączy się ze sobą nienagannie i zachęca, aby nieprzerwanie uczestniczyć bohaterom w historii. Morał, zakończenie jak i sam teoria skłaniają nad refleksją. Pomimo braku wielu opisów charakterów postaci, bardzo na plus jest ich nieszablonowość. Nie ma „dobrych” i „złych” są tylko różne motywacje na które trzeba patrzeć z perspektywy postaci. Bardzo polecam
Rewelacyjna powieść. Nie jestem fanką kryminałów, a ta trzyma w napięciu cały czas. Idea i zagadka, którą sam czytelnik chce rozwiązać, napisana w porywający sposób. Wszystko łączy się ze sobą nienagannie i zachęca, aby nieprzerwanie uczestniczyć bohaterom w historii. Morał, zakończenie jak i sam teoria skłaniają nad refleksją. Pomimo braku wielu opisów charakterów postaci,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna!
Rewelacyjna!