Sen snem snów

Okładka książki Sen snem snów autora Krystyna Zelek, 9788380113008
Okładka książki Sen snem snów
Krystyna Zelek Wydawnictwo: Warszawska Firma Wydawnicza fantasy, science fiction
2023-09-01
2023-09-01

Kup Sen snem snów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sen snem snów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sen snem snów

„Sen snem snów. Tom 1” Krystyna Zelek.

Książka „Sen snem snów. Tom 1” Krystyny Zelek, to powieść fantasy z udziałem Aniołów i Archaniołów. I oczywiście pełna snów, czego łatwo się można domyślić czytając tytuł. Sen pełni ważną rolę w życiu człowieka, a marzenia senne pozwalają nam czasami wędrować w najróżniejszych kierunkach naszej wyobraźni, czasem odtwarzają nasze najgłębiej ukryte emocje, przetwarzają niczym komputer wprowadzone dane z doświadczeń życiowych, regenerując nasz umysł i porządkując wspomnienia.

Powieść „Sen snem snów. Tom 1” Krystyny Zelek jest napisana w pierwszej osobie, narratorka jest młodą kobietą, która w niespodziewany sposób przenosi się do świata równoległego, pełnego mroku, zagmatwanych tuneli, miłości i wrogości. Cała akcja książki jest utrzymana w konwencji tajemnicy właściwie od pierwszych stron. Główna bohaterka, której imienia nie znamy prawie do samego końca, jest ważną postacią w swoim świecie, wie, że musi uratować swojego Anioła, ale nie zna go i nie zna powodów swojego działania. Czytając książkę nie raz się zastanawiałam, dlaczego protagonistka nie jest ciekawa motywów swojego działania, nie interesuje jej, co się stało z tym dziwnym światem, w którym funkcjonuje. A sny stają się tu kwintesencją tego świata i bramą do życia.

Zaprezentowana w książce charyzma głównej bohaterki jest tak duża, że co chwilę jakiś przystojny mężczyzna zakochuje się w niej. Czytając, miałam czasami wrażenie, że jest to powieść napisana dla młodych dziewcząt marzących o księciach z bajki i które to dziewczęta realizują swoje fantazje w marzeniach sennych. Wędrówka książkowych postaci momentami sprawiała wrażenie, że nie ma sensu, jest bezcelowa i czasami taka faktycznie była. A najbardziej mnie zastanawia, jaki był cel autorki w stworzeniu tego równoległego świata, bo w tym tomie nie zostało to wyjaśnione. A szkoda.

Wielokrotnie przeszkadzała mi w czytaniu kiepska korekta oraz dość ubogi zakres użytego w powieści słownictwa. I chociaż przemyślenia autorki były dość trafne i ciekawe, to jednak niekoniecznie pasowały do fabuły książki. Natomiast wielokrotnie brakowało mi wyjaśnień autorki skąd pojawiały się niektóre postacie, i oczywiście pokarm lub woda w prysznicu, skoro równoległy świat, w którym działa się większość akcji był pozbawiony światła słonecznego, budynki były zrujnowane i opuszczone, ale jednak nadal zaopatrzone w meble i artykuły potrzebne do przetrwania. Może mam zbyt pragmatyczne podejście do życia, ale brak tych wyjaśnień uważam za poważne uchybienie. Wywołuje to wrażenie monotonii, tym bardziej, że akcja powieści też nie porywa.

Atmosfera książki „Sen snem snów. Tom 1” Krystyny Zelek staje się sennym majakiem, w którym bohaterowie przemieszczają się niespodziewanie w różne miejsca, zachowują się czasami w sposób nieobliczalny i chaotyczny, właśnie taki, jak to w prawdziwych marzeniach sennych się zdarza. Sam świat równoległy, w którym dzieje się główna akcja powieści jest ponury i pełen zagrożeń, których przyczyny niestety nie znamy. I chociaż pewne elementy fabuły stają się z czasem klarowne i dość intrygująco przedstawione, a pointa zaskakująca, to mimo wszystko czuję niedosyt i dezorientację, które mam nadzieję zostaną wyjaśnione w zapowiedzianym kolejnym tomie.

Książkę otrzymałam z serwisu Sztukater

„Sen snem snów. Tom 1” Krystyna Zelek.

,,Wiesz, może dlatego, że mówią, że oczy są zwierciadłem duszy. Można z nich czytać jak z otwartej księgi, no, ale u ciebie cię nie są, tak jakby były zamkniętą księgą”

Muszę przyznać, że miałam ciężkie początki z tą książką.
Czytało mi się bardzo mozolnie i podchodziłam do książki trzy razy. Pierwsze strony stanowczo sprawiły mi problem i miałem wrażenie, że książka mnie rozczaruje, więc przestałam jej stawiać wysokie oczekiwania. Autorka zastosowała narrację pierwszoosobową, dodatkowo mamy wstawki skierowane bezpośrednio do czytelnika, które wypowiada główna bohaterka. Na początku gubiłam się przez te zwroty, ponieważ przez nie kompletnie odbiegałam od zrozumienia fabuły. Choć przyznam się, że nie czytałam jeszcze książki, gdzie byłby zastosowany taki zabieg, więc gdy wiele wyjaśniło się w fabule, to te wstawki już mi nie przeszkadzały.

Autorka bardzo dokładnie opisuje świat i rządzące nim prawa, choć bardzo powoli dowiadujemy się tych informacji. Krystyna Zelek wiele rzeczy pozostawia do rozmyślań czytelnika. Z jednej strony cenię książki, w której dowiadujemy się sporo o świecie przedstawionym, a z drugiej jest to pewnien wysiłek przy czytaniu. W tym przypadku im dalej czytamy tym lepiej. Książka po 100 stronach zdecydowanie nadrabia wolniejszą akcję początku i pozwala docenić te podwaliny, które otrzymujemy w celu zrozumienia akcji. A końcówka książki i zwroty akcji tam zawarte są wspaniałe. Już nie mogę się doczekać przeczytania kolejnej części książki.

,,Zaufanie to bardzo ważny czynnik naszej egzystencji, bo jeśli naprawdę będziesz potrzebować pomocy, tylko prawdziwy przyjaciel przyjdzie z pomocą i wtedy możesz takiej osobie zaufać”

Postać głównej bohaterki napędza całą historię. Specjalnie nie podaje jej imienia, bo dowiadujemy się tego na zakończenie książki. Główna bohaterka ma sny, nie wie już co jest jawą, a co tylko jej wyobraźnia. Jedno wydarzenie zmienia wszystko. Co się wydarzy? Czy to na pewno tylko sny?

Postacie w książce są sympatyczne, począwszy od głównej bohaterki, przez te drugoplanowe. Główni ,,źli” niby są, ale tak naprawdę bardziej się o nich mówi niż faktycznie pojawiają się na pierwszym planie.

Akcja książki nie nudzi a utrzymuje w napięciu, sprawia, że strony pochłania się na raz. Samą powieść określiłabym jako emocjonującą i fascynującą. Dynamiczne opisy snów bohaterki nie pozwalają oderwać się ani na moment od powieści.

,,Czasami, kiedy wydaje nam się, że upadamy i nikt nam nie podaje pomocnej dłoni, zdarza się to, czego się boimy, ból po upadku i to, jak bardzo wpłynie on na nasze życie”

Polecam, spędziłam z bohaterką miło czas mimo trudnego początku. Mroczna, intrygująca i wciągająca książka.

Gorąco polecam ♥️

,,Niepewność, czas, który jest dla nas jak kropla wody na pustyni, gdzie słońce pali, aż zabija wszystko. Tak chwilę konania toczą powolny bój, a kiedy docierają do kresy swojej walki, zabijają jeszcze wolniej”

Muszę przyznać, że miałam ciężkie początki z tą książką.

Na początku ciężko było mi się wgryźć w tą historię nie ogarniałam o co chodzi, ale ze strony na stronę coraz bardziej fabuła mnie interesowała i w końcu nie mogłam się od niej oderwać.
Mamy tutaj bohaterkę, która miewa problemy ze snem. Zaczyna powoli gubić się w tym co jest jawą a co marzeniem sennym. W jej snach przewija się postać pewnego mężczyzny który ją ratuje i ona nazywa go swoim Aniołem…
Długo nie poznajemy imienia głównej bohaterki, właściwie dowiadujemy się o nim dopiero na samym końcu. Ale nie podglądajcie ! 🫢
Jest to dość celowy zabieg, żebyśmy poznali bohaterkę od środka nim poznamy prawdę kim ona jest i o co tutaj chodzi.
Pomysł muszę przyznać jest naprawdę niezwykły i nigdy nie czytałam podobnej książki.
Gatunkowo myślę, że jest to połączenie fantastyki z dramatem i romansem. Miejscami nawet mamy nawet trochę rozważań filozoficznych.
Trochę mamy tutaj nawet motywu podróży i drogi. Fabuła jest bardzo ciekawa, nie da się nudzić.
Autorka wybrała tutaj narrację pierwszoosobową, ale nie taką zwykłą bowiem bohaterka zwraca się wielokrotnie bezpośrednio do nas, czytelników. Jest to ciekawy zabieg i dawno nie miałam styczności z takimi wstawkami.
Co do bohaterów naszą tajemniczą nieznajomą raczej polubiłam choć momentami okropnie mnie denerwowała swoim niezdecydowaniem i niestałością w uczuciach miłosnych.
Muszę tutaj was uprzedzić że mamy tutaj nietypowy trójkąt miłosny, a nawet jakby czworokąt 🫢
Najbardziej przypadła mi do gustu postać z imieniem na M. ze względu na niezwykłą tajemniczość i chęć walki, Ale imienia Wam nie zdradzę, jak przeczytacie to będziecie wiedzieć o co chodzi.
Zakończenie mam nadzieję że nie jest finalne, bo na książce istnieje wzmianka, że jest to tom 1, a ja bardzo chętnie przeczytałabym kontynuację, ta historia nie może sie tak skończyć 🥲
Bardzo polecam, jest to naprawdę wyjątkowy debiut, styl autorki jest niezwykły obrazowy i bardzo poetycki. Widać, że autorka sporo czasu poświęciła na tą powieść i z pewnością się to opłaciło bo jest naprawdę wyjątkowa.

64 użytkowników ma tytuł Sen snem snów na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Sen snem snów na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Sen snem snów

Krystyna Zelek Sen snem snów Zobacz więcej
Krystyna Zelek Sen snem snów Zobacz więcej