Reporterka

- literatura obyczajowa, romans
- Romans z Yakuzą (tom 1)
- 2023-11-17
- 2023-11-17
Gdy raz zadrzesz z Yakuzą, jej oddech na plecach będziesz czuć już zawsze.
Joan Onari prowadzi w Tokio małą kawiarenkę, ale to nie kawa jest głównym przedmiotem jej zainteresowań. Niepozorny lokal stanowi idealne miejsce do zbierania cennych informacji na temat przestępczego świata, co pomaga Joan w rozwijaniu swojej reporterskiej kariery. Młoda kobieta ma jeden cel: ujawnić i nagłośnić niekompetencję policji w walce z Yakuzą. Wkrótce będzie miała okazję przyjrzeć się najważniejszym dla niej sprawom z bardzo bliska, bo to właśnie w jej kawiarni komendant Kazuhiro przesłuchuje świadka tajemniczego morderstwa. Ukrywająca się pod pseudonimem Joan sprawnie wykorzystuje swoją wiedzę, pisząc kolejne artykuły, ale zwraca tym samym uwagę ludzi, z którymi lepiej nie zadzierać… Czy romans z komendantem Kazuhiro zapewni jej ochronę przed lokalnymi gangsterami? Jak długo będzie w stanie prowadzić podwójne życie i trzymać na dystans widma przeszłości?
W Japonii intymność to tabu. To coś, czego nie wynosi się poza przestrzeń dwóch splecionych ciał. Przyspieszonych oddechów, coraz szybciej bijących serc. Jego pieszczoty bolały wspomnieniami przeżytych razem chwil. Tych dawno minionych. Ale były bardzo przyjemne. Spoglądaliśmy na siebie jak wtedy, jak para dzieciaków, jakby nie łączyła nas wspólna przeszłość. A jednocześnie z konsekwencją całego jej emocjonalnego bagażu.
Kup Reporterka w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Reporterka
Sięgając po powieść Anny Crevan zupełnie nie spodziewałam się tego co mnie czeka wewnątrz. Liczyłam na przyjemną chwilę spędzoną u boku sympatycznej książki, ale przyznaję, że zostałam wciągnięte w wir wydarzeń i z zapartym przerzucałam kolejne strony. Szukacie książki dobrze dopracowanej, zaskakującej i pomysłowej? Lepiej trafić nie mogliście! Ta niepozorna lektura, która z opisów wydaje się romantyczną opowieścią, tak naprawdę zmienia się w skomplikowaną rozgrywkę między bohaterami. Autorka od początku miała pomysł na swoje dzieło co można wyczuć już od pierwszej strony a im więcej dzieje się w życiu bohaterów, tym mniej czytelnik ma ochotę odkładać lekturę na później. Dopracowane motywy, mnogość emocji a także charyzmatyczni bohaterowie prowadzą nas przez szereg tajemnic oraz wyzwań otwartych na czytelnika. Joan Otari prowadzi restaurację, ale nie jest to jej życiowym celem. Dziewczyna walcząc z przestępczością na swój własny sposób zrobiła wszystko, by odkryć tajemnice Yakuzy. Pod pseudonimem zbierała informacje jako jedna z najlepszych reporterek i gdy los się do niej uśmiechnął zdecydowała się wskoczyć w nieznane. W jej lokalu pojawił się komisarz przesłuchujący kluczowego świadka, dając jej odpowiednią ilość informacji do nowych materiałów. Joan wykorzystała to wszystko, nie wiedząc jeszcze jak duże niebezpieczeństwo za sobą pociągnie. Fabuła łączy w sobie wiele motywów i gatunków, więc trudno opisać ją jednoznacznie. Z jednej strony czytamy o romansie, który kiełkuje powoli, ale ma również swoje konkretne podłoże i czytelnik do samego końca zastanawia się czy emocje pomiędzy bohaterami są prawdziwe. Pojawia się również gangsterskie wyzwanie, gdy na scenę wkroczą niebezpieczne postacie a także czytam o elementach sensacji, gdy dochodzi do głosu pościg za nowymi informacjami. Akcja zatem jest dynamiczna i w pełni wciągająca, losy bohaterów nie są nam obojętne a odpowiedni klimat zapewnia poczucie niepewności co do dalszych wydarzeń. Chociaż dużo się dzieje to z przyjemnością chłoniemy wszelkie nowe motywy, bawiąc się lepiej niż dobrze. Autorka nie boi się ingerować w schematy, przesuwa granice i udowadnia, że najlepsze książki to te, w których skrajność i kontrast odgrywają kluczową rolę. "Romans z Yakuzą" to dopiero wstęp do ekscytującej serii, ale jeśli kolejne tomy będą tak samo dobre jak część pierwsza – już nie mogę się ich doczekać! To gangsterski romans z dodatkowymi elementami, który wydaje się wprowadzać nas do nowego gatunku a towarzyszące podczas czytania emocje pięknie wypełniają tło. Oto lektura lekka, pomysłowa i inne niż wszystkie znane nam romanse, tym bardziej kusząca i warta poznania.
Oceny książki Reporterka
- Wojskowi/Policjanci/Strażak 1
- Romans 1
- NIE CZYTAM 1
Cytaty z książki Reporterka
. Nie wiele mnie obchodzili w tym momencie ci wszyscy ludzie dookoła! On też zdawał się być mną zainteresowany. Wspólne towarzystwo tak nas ...
RozwińW Japonii intymność to tabu. To coś, czego nie wynosi się poza przestrzeń dwóch splecionych ciał. Przyspieszonych oddechów, coraz szybciej b...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Reporterka
Super lektura ukazująca jak niebezpieczna, jest Yakuza. Joan jednak wyjścia nie miała. Odkryj świat przestępczy 🇯🇵.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przedstawia nam działania japońskiej mafii zwanej "Yakuzą". Tak jak w każdej grupie przestępczej chodzi wyłącznie o pieniądze i władzę, tak jest i w tym przypadku. Joan jest właścicielką restauracji, ale też działa pod pseudonimem J. C. Fox i pisze artykuły do gazety. Wdaje się w romans z komendantem policji, przez co jeszcze bardziej pogarsza swoją sprawę. Nikt nie wie, że kiedyś również miała połączenia z mafią. Jednak, gdy sprawy zaczynają się komplikować i wszystko wychodzi na jaw, nawet szczegóły z dzieciństwa Joan, mamy ciarki na plecach...
Jak dla mnie książkę czytało się szybko, można poznać japońskie zwyczaje, kulturę. Możemy poczuć cały ten klimat, co jest niesamowite. Autorka skupia naszą uwagę na najmniejszych detalach. Jestem naprawdę bardzo ciekawa kolejnej części.
Książka przedstawia nam działania japońskiej mafii zwanej "Yakuzą". Tak jak w każdej grupie przestępczej chodzi wyłącznie o pieniądze i władzę, tak jest i w tym przypadku. Joan jest właścicielką restauracji, ale też działa pod pseudonimem J. C. Fox i pisze artykuły do gazety. Wdaje się w romans z komendantem policji, przez co jeszcze bardziej pogarsza swoją sprawę. Nikt nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWitajcie kochani tą książkę przeczytałam w ramach bt który zorganizowała autorka Anna Crevan.
"Reporterka" Romans z Yakuzą
Jest to romans mafijny tym razem mamy tutaj mafię japońską "Yakuza"dla mnie nowość, jeszcze takiej nie czytałam, ale powiem wam, że książkę czytało się naprawdę bardzo ciekawie.
Historia z każdą stroną zaczęła mnie naprawdę bardzo wciągać. Fajnie autorka wszystko przedstawia, wszystkie te sytuacje jak się zachowują Japończycy w stosunku do siebie i innych , szacunek jaki sobie okazują i powiem wam, że była to rewelacyjna odmiana.
Joan Onari prowadzi podwójne życie na co dzień jest właścicielką kawiarenki która serwuje przepyszną kawę i jakieś przekąski ale ta jej druga strona reporterska ujawnia niewygodne tematy dla policji jak i dla yakuzy. Czym kobieta naraża się bardzo yakuzie czy z tego powodu będzie miała jeszcze większe problemy.
Wplątuje się w romans z komendantem Kazuhiro ma w tym swój cel i plan ale czy to się uda ,a może uczucia które wzbudza w niej komendant będą tymi które zaważą na każdej decyzji , którą podejmie.
Joan boi się uczuć została kiedyś skrzywdzona nieraz i teraz chroni swoje serce przed każdym uczuciem ale jak wiemy nie da się tego zatrzymać czasami po prostu serce rządzi się swoimi prawami. Kłopoty w jakie wpakowała się kobieta nie są przypadkowe. A może już od dawna po prostu jest w to zamieszane tylko sama jeszcze nie miała pojęcia o tym?
Czy przystojny komendant Kazuhiro będzie jej w stanie pomóc?
Powiem wam , że ta historia była naprawdę interesującą i wciągająca. Autorka rewelacyjnie poprowadziła fabułę, chociaż były momenty, że miałam ochotę potrząsnąć Joan , żeby się opamiętała , to całość jest genialna. Polecam wam gorąco, a ja napewno przeczytam kontynuację 😁 bo jestem ogromnie ciekawa jak ta historia się zakończy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Reporterka" Romans z Yakuzą
Historia z każdą stroną zaczęła mnie naprawdę bardzo wciągać. Fajnie...
"Reporterka" Anna Crevan.
Niepozorna kawiarenka, która znajduje się na przeciwko posterunku, do której policjanci przychodzą po kawę, daje nieograniczone źródło informacji właścicielce.
Joan Onari, właścicielka owej kawiarni, rozwija swoją karierę reporterską pod pseudonimem J.C.Fox. Ujawnia nieumiejętność walki policji z Yakuzą. Swoje drugie JA skrzętnie ukrywa przed wszytskimi, ale czy na pewno? Co łączy Joan z Yakuzą? Jak rozwinie się relacja reporterki z komendantem? I kim dla Joan jest Seij? Jakie demony przeszłości skrywają bohaterowie?
Autorka bardzo sprawnie poprowadziła akcję książki i przemyciła dużo ciekawostek o Japonii, co bardzo mi się podobało.
To fajne połączenie romansu z kryminałem! Z pewnością sięgnę po drugą część.
"Reporterka" Anna Crevan.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Bał się o mnie, ale to nie były tylko służbowe obawy. A to mi dawało jakąś nadzieję. Choć nie wiedziałam, po co się nią karmię."
Joan Onari, właścicielka owej kawiarni, rozwija swoją...
Fajna odskocznia na weekend
Fajna odskocznia na weekend
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Robiąc interesy w Japonii, robisz je z Yakuzą"
W świecie neonów, ulicznych latarni i ciemnych zaułków, tuż pod nosem japońskiej policji mieszka i pracuje Joan Ontari - tytułowa reporterka. Niepozorna kawiarenka, w której jej dłonie mieszają aromatyczne kawy, staje się areną ukrytych intryg i niebezpieczeństwa. A serce Joanny bije rytmem ryzyka, gdy wsłuchuje się w szept ulicznych plotek i cichych rozmów. Jak mówią, "najciemniej pod latarnią" - Joan perfekcyjnie zakamuflowała się pod nosem Yakuzy i policji. Gra na nosie obu tym instytucjom, publikując artykuły pod pseudonimem, w których obnaża brudne interesy Yakuzy i niekompetencje policji. Ale to nie tylko pragnienie walki z przestępczością daje jej motywację. To także nieuchronne przyciągnięcie do komendanta Kazuhiro, który przemyka między liniami prawa i chaosu. Do czego doprowadzi romans z komendantem? Kto stanie im na drodze? Duch z przeszłości, który wyszedł z cienia, sięgnął po władzę i po nią. Ale czy on jest jeszcze tym, kim był kiedyś? Między nimi tkwią wspomnienia, jak stare fotografie, które trzymają w rękach. Między miłością a nienawiścią jest krucha granica, a jej przekroczenie wymaga odwagi i ma swoje konsekwencje.
To było moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki i uważam je za udane. Zaintrygował mnie opis, który zostawiam wam już w zapowiedzi, ale też i okładka.Lubię połączenie romansu z kryminałem i bardzo przyjemnie spędziłam czas. Bardzo fajnie zachowane proporcje między kryminałem a romansem. W jednym i w drugim są zwroty akcji, które zaskakują. Jest tajemniczo, niebezpiecznie i klimatycznie. Nie mogę jednak powiedzieć, że doznałam efektu "wow" w 100% - tak na siedemdziesiąt procent. Może dlatego, że fabuła historii jest przedstawiona z perspektywy Joan, zabrakło mi perspektywy dwóch pozostałych bohaterów. Ale to ciekawa historia, i na pewno sięgnę po kontynuację. Chcę odkryć więcej z mrocznego oblicza Japonii i pięknej kultury, a także smaczków o Yakuzie. Jeśli macie ochotę zanurzyć się w innym klimacie, to to będzie dobry wybór.
"Robiąc interesy w Japonii, robisz je z Yakuzą"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW świecie neonów, ulicznych latarni i ciemnych zaułków, tuż pod nosem japońskiej policji mieszka i pracuje Joan Ontari - tytułowa reporterka. Niepozorna kawiarenka, w której jej dłonie mieszają aromatyczne kawy, staje się areną ukrytych intryg i niebezpieczeństwa. A serce Joanny bije rytmem ryzyka, gdy wsłuchuje się w szept...
⛩️ Recenzja w ramach booktour z Reporterką
Anna Crevan ⛩️
"Porażka często jest źródłem zwycięstwa."
Jest to moje trzecie spotkanie z książką, gdzie akcja powieści rozgrywa się w Japonii.
O Yakuzie słyszał chyba każdy z nas. W wielu filmach akcji możemy się spotkać z informacjami o japońskiej organizacji przestępczej.
Joan Onari prowadzi małą kawiarnię w Tokio. Jej lokal służy jej nie tylko jako źródło utrzymania, ale również miejsce zbierania wielu cennych informacji, które później publikuje pod pseudonimem.
Kobieta ma swój własny cel. Ujawnić i nagłośnić niekompetencję policji w walce z Yakuzą.
Morderstwo w korporacji powiązanej z organizacją przestępczą stanie się dla Joan początkiem osobistego pola walki oraz powrotu demonów z przeszłości.
Czy romans z komendantem Kazuhiro zapewni Joan ochronę przed Yakuzą?
Kultura japońska jest odmienna od naszej. Panują tam inne zasady i zachowania niż w Europie.
Niektóre z nich mogą nam się wydać dziwne. Jednak dla ludzi żyjących w Japonii jest to coś normalnego.
Autorka w bardzo dobry sposób pokazuje nam zasady panujące w tym kraju wplatając je w akcję książki.
Nie znajdziemy tu widowiskowych i emocjonujących pościgów czy strzelaniny. Mam wrażenie, że Yakuza działa bardziej z ukrycia wykonując wyrok na skazanej osobie.
Książkę czytało mi się przyjemnie i bardzo szybko. Choć nie powiem, były momenty, gdy zachowanie głównej bohaterki mnie trochę irytowało.
Z jednej strony romansuje z komendantem policji, z drugiej strony wdaje się w romans z dawnym przyjacielem.
Dodatkowo przeszłość nie daje jej o sobie zapomnieć.
"Lawina ruszyła. Od jakiegoś czasu balansowałam na krawędzi. Teraz spadałam po równi pochyłej i wiedziałam, że tego upadku nie przeżyję."
Sama historia nie wzbudziła we mnie szybszego bicia serca, niemniej jednak można z nią miło spędzić czas.
Zabrakło mi tu trochę większej dawki emocji.
Mam jednak wrażenie, że pewna powściągliwość bohaterów jest związana właśnie z kulturą japońską.
Jeśli macie ochotę na romans z Yakuzą polecam wam Reporterkę.
⛩️ Recenzja w ramach booktour z Reporterką
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnna Crevan ⛩️
"Porażka często jest źródłem zwycięstwa."
Joan Onari prowadzi małą kawiarnię w Tokio. Jej lokal...
Reporterka - chociaż bardziej paparazza - wykorzystuje ukłądy w jakuzie dla swej pisaniny, potem wdaje się w romans z policjantem, a potem dziwi się, że są konsekwencje. Słabe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🪷 Dotychczas nie czytałam książek,gdzie akcja toczy się w Japonii. Przeczytałam ogromną ilość mafijnych powieści,ale Yakuza- to dla mnie nowość czytelnicza 😉
🪷Joan Onari prowadząc popularną kawiarnię w Tokio może pochwalić się szerokim pokrojem gości. Jej klientami są zwykli ludzie czy policjanci z pobliskiego posterunku. Dziewczyna wykorzystuje swoją pracę jako dobry nośnik informacji do kolejnej profesji. Jako J.Fox pisze artykuły dla prasy a tam nie szczędzi słów krytyki wobec stróżów prawa.
🪷Kluczowym czynnikiem jest przyprowadzenie świadka morderstwa przez tamtejszego komendanta,Kazuhiro.
Dziewczyna zakładając to wyjątkowe miejsce zasłużyła się u gangsterów,ten pozorny spokój chyba się kończy...
🪷Romans w połączeniu z kryminałem jest zawsze mile u mnie widziany. Ale jak jeszcze dodamy do tego wątek mafii to już mogę śmiało się rozpływać. To odkrywanie kolejnych sekretów Ykuzy zaskoczyło mnie. Do tej pory myślałam, że Bratva jest...dziwna,ale ta organizacja jeszcze bardziej sprawiła, że moje dotychczasowe poglądy zostały zachwiane.
🪷 Autorka na kartach książki odkrywa nie tylko mroczne oblicze Japonii,ale ukazuje piękno kultury dalekiego wschodu. Jak na romans przystało oczywiście nie zabrakło rozgrzewających scen. Ciekawie poprowadzonej fabuły nie mogę streścić,by nie zdradzić najciekawszego. To dopiero początek, który mam wrażenie zapisze się jako niezwykle interesujący dla miłośników takiego klimatu.
🪷 Coś nowego w mojej kolekcji jest postanowieniem noworocznym i mam nadzieję, że ten tytuł przyozdobi wasze prywatne zbiory😉
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🪷Joan Onari prowadząc popularną kawiarnię w Tokio może pochwalić się szerokim pokrojem gości. Jej klientami są zwykli ludzie czy policjanci z pobliskiego posterunku. Dziewczyna wykorzystuje swoją pracę jako dobry...
Joan to młoda kobieta, która od dziecka mieszka w Japonii. Jednak jej dzieciństwo nie należało do udanych. Osierocona przez matkę i ojczyma jako 5-letnie dziecko dzieciństwo spędzała w sierocińcu. Obecnie prowadzi kawiarnie, która cieszy się pewną renomą. Jednocześnie korzysta z tego, że obok jest posterunek policji i często ma informacje z pierwszej ręki. Umie słuchać a oprócz tego ma swoich informatorów. Dzięki temu pisze niepochlebne artykuły pod pseudonimem. Naraża się tym nie tylko pollicji ale także i pewnej organizacji. Wszystko się zmieni gdy nawiązuje romans z komendantem policji a jej podwójne życie sprowadza na nią kłopoty.
Fabuła książki jest poprawna, ma potencjał ale nie do końca forma przypadał mi do gustu. Przede wszystkim opisana jest oczyma Joan, brak rozdziałów a jedynie wątki ogrodzone są **** co bardzo mi utrudniało czytanie. Można się pogubić, zwłaszcza gdy autorka przeskakuje szybko z wątku na wątek. Historia jest nawet ciekawa, nie powiem, żeby się jej nie czytał źle, nawet dobrze i szybko ale nie ma tego czegoś, co sprawi, żeby była jakaś wyjątkowo ciekawa. Wątki są dziwnie skonstruowane i czasem akcja tak się zmienia, że one do siebie do końca nie pasują. Jeśli chodzi o dialogi to jest ich początkowo mało, większość to przemyślenia głównej bohaterki. Potem pojawia się ich więcej ale są jakieś takie bez polotu. W książce mamy dużo scenek erotycznych, które mi nie podeszły. Nie ma w nich ognia, pasji są jakby napisane na siłę, by urozmaicić historie.
Postacie są dość dobrze wykrowane ale nie do końca są takie, jakie lubię. Zwłaszcza główna bohaterka, która zachowuje się racjonalnie, dziecinie. Nawiązuje romans z komendantem ale z jednakową łatwością oddaje się przyjacielowi z dzieciństwa. Nie potrafi zdefiniować, uczuć, sam nie wie czego chce a jej działania są mało przemyślane. Gubi się w tych intrygach, podejmuje decyzję pod wpływem emoji. W książce mamy kilka postaci ale są one bardziej poboczne i stanowią tło. Druga taką postacią, która ma znaczenie jest komendant policji Juni, który od początku wzbudzał sympatię, I choć do końca nie był szczery wobec Joan, to jednak miał swoje powody.
Historia sama w sobie jest dość ciekawa, intrygująca ale nie jest to historia , która czytałam z wypiekami na twarzy. Poprawna ale nie zachwyciła. Dodatkowo to tom 1 serii i muszę przyznać, ze nie wiem, czy sięgnę po kontynuację. "Reporterka" to pierwsza książka w tym roku, którą można uznać za "rozczarowanie", choć nie odradzam po jej sięgnięcie.
To moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki. Zaintrygował mnie opis, coś odrobinę innego niż pojawiające się książki na rynku. Okładka także intrygująca i maiłam co do niej pewne oczekiwania. Mało kiedy z góry zakładam, że książka będzie dobra, by potem nie rozgraniczać jej w kwestii czy była lub nie była rozczarowaniem. Mimo to po opisie ma się jakieś wyobrażenia....