Niedaleko od jabłoni

Okładka książki Niedaleko od jabłoni
Krystyna Śmigielska Wydawnictwo: SEQOJA literatura piękna
2023-09-15
2023-09-15

Kup Niedaleko od jabłoni w ulubionej księgarnii

Oceny książki Niedaleko od jabłoni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niedaleko od jabłoni

Niebanalna, intrygująca, wciągająca powieść obyczajowa. Ciekawy pomysł, dobrze napisana. Tajemnica z przeszłości komplikuje życie kilku osób.

Krystyna Śmigielska "Niedaleko od jabłoni "

Czy wiecie kim był niejaki Szczepszczurenko?
Czy ktoś o nim słyszał? A może lepiej nie posiadać takowej wiedzy?

Cała historia wzięła się z zielonej teczki. Tak, dobrze czytacie i co więcej, ta teczka to taka mitologiczna puszka Pandory. Otworzona raz, uwalnia informacje, które zmienią życie kilku osobą.

O czym jest ta historia?
Można powiedzieć, że o tym, iż czasem nie warto wybierać drogi na skróty. Bo tak właśnie uczynił jeden student. Przygotował pracę zaliczeniową, która wywołała aferę na Wydziale Humanistycznym jednego z Uniwersytetów.
Tak naprawdę, wykorzystał on pracę, którą znalazł w rodzinnym domu, schowaną w zielonej teczce.
Ten występek powinien zostać zakwalifikowany jako plagiat. Tylko problem stanowi brak właściciela owej teczki oraz sama postać Szepszczurenki.

Kim był Szepszczurenko? No właśnie, też do końca nie wiadomo, dlatego rozpoczęły się poszukiwania. Jakie będą jego wyniki, tego Wam nie powiem, ale zachęcam do przeczytania książki.

Książka porwała mnie juz od pierwszej strony. Taka niepozorna cienka książeczka, "ubrana" w szarości a skrywa w sobie wyśmienitą historię.
Świetna kreacja bohaterów.

Tę historię nazwałabym określeniem "chichot losu", albo "miecz przeznaczenia". Dlaczego? Ponieważ żeby odkryć rozwiązanie tej historii, należy cofnąć się w czasie o kilkanaście lat.
Głupi żart skrywany przez lata, nagle ujrzy światło dzienne przez wścibstwo i kombinatorstwo ,jednej nieświadomej niczego osoby. To dzialanie będzie miało wpływ na dalsze losy kilku bohaterów. Wiele tajemnic ujrzy nagle światło dzienne.

Nie da się oszukać losu. Jeśli komuś wydaje się że oszukał przeznaczenie i jego niewinny żart, lub niemądry występek ujdzie mu płazem, to się grubo myli. Los da o sobie znać w najmniej spodziewanym momencie, zadziała z zaskoczenia. A cena jaką przyjdzie za to zapłacić, będzie bardzo wysoka.

Kochani polecam Wam serdecznie tę jakże ciekawą historię, którą naprawdę warto przeczytać.
Ja musiałam czytać ją na raty, gdyż gdy tylko spuściłam książkę z oczu, ona zniknęła. Znalazła się w rękach innego czytelnika, który był nią równie zaintrygowany, tak jak ja.
Także uprzedzam, póki nie przeczytacie, nie chwalcie się znajomym. I pamiętacie czytacie na własną odpowiedzialność 😊

Serdecznie dziękuję Autorce za ofiarowanie mi egzemplarza i możliwość przeczytania tej bardzo interesującej książki.
To było moje pierwsze spotkanie z twórczością pani Krystyny Śmigielskiej, ale na pewno nie ostatnie.

Krystyna Śmigielska "Niedaleko od jabłoni "

Czy wiecie kim był niejaki Szczepszczurenko?
Czy ktoś o nim słyszał? A może lepiej nie posiadać takowej wiedzy?

O czym jest ta...

Z biegiem lat coraz mniej z przeczytanych książek nas zaskakuje i porusza. Trafić na dobrą powieść to nie lada sztuka.
Tym bardziej z ogromną czułością pochylam się nad „Niedaleko od jabłoni” Krystyny Śmigielskiej – doskonałego studium relacji międzyludzkich zagubionych w czasie minionym.
Sama autorka jest zresztą gwarantem dobrej literatury; debiutowała już w 2006 roku opowiadaniem „Zbieracz grzechów”, a na swoim koncie ma liczne książki dla dzieci oraz młodzieży, jest animatorką kultury. Jest czułą, dobrą i ciepłą w kontaktach osobą, pisze tak jak prowadzi konwersację: pochylając się nad drugim człowiekiem z wielkim zainteresowaniem i łagodnością.
Fabuła książki osnuta jest wokół wydarzeń z przeszłości, które nagle, niczym kanałowe szczury, wychylają swoje pyszczki na powierzchnię, by przestraszać, zasmucać i burzyć zastany, miejski porządek.
Los sprawia, że kiedyś bliskie sobie osoby oddaliły się zapominając o swoim istnieniu. Niepokojąca uczelniana intryga przywołuje cienie z przeszłości i każe bohaterom na nowo stanąć twarzą do swojej przeszłości, tam szukając odpowiedzi.
Główny bohater, Karol Obrębski poznaje po latach swojego domniemanego syna, Joachima. To spotkanie jest trudne z dwóch względów: syn stoi za aferą uczelnianą, która może postawić pod znakiem zapytania dalszą karierę naukową Karola. Jednocześnie odzyskane dziecko jest czymś tak nieoczekiwanym i szokującym w życiu, że Karol musi na nowo ustawić w nim swoje priorytety, stawić czoła temu, z czym nie mierzył się latami i zdecydować, co tak naprawdę będzie motywem przewodnim jego losów. Żyjący jak singiel człowiek nagle zaprasza do swojego mieszkania młodzieńca, który wywraca jego dotychczasowe życie do góry nogami.
Oboje muszą na nowo znaleźć w swoich życiach miejsce dla drugiej osoby, zrozumieć wagę relacji rodzinnych, ale i wielkiej odpowiedzialności za popełnione błędy czy zaniechania.
Śmigielska pisze czule, ale bez zbytniego patosu; język jest momentami dobitny, ostry, dialogi tak obrazowe, że mamy wrażenie przebywania w jednym pokoju z bohaterami tej opowieści. Opowieści, która wbija się jak sztylet w nasze emocje, uczucia i nie pozwala szybko odłożyć tej książki na bok.
To szalenie wciągająca powieść obyczajowo-psychologiczna, stawiająca te najważniejsze w życiu pytania o wybory, o ludzi obecnych w naszym życiu, o wierność sobie i przekonaniom, wreszcie o ukrywanie prawdy i mierzenie się z nią.
Powieść odpowiada na chyba najtrudniejsze pytanie w dziejach ludzkości: czy mamy jakikolwiek wpływ na własne losy, a więc czy możemy wziąć na siebie winę i ponosić odpowiedzialność, czy też to co się dzieje w naszym życiu, jest wyłącznie dziełem przypadku…?”
„Przeznaczenie wie najlepiej i dlatego układając ludzkie losy, każdemu z nas przydziela odpowiednią działkę". RECENZJA JEST MOIM AUTORSKIM TEKSTEM. ZAKAZ KOPIOWANIA, POWIELANIA I WYKORZYSTYWANIA CAŁOŚCI LUB CZĘŚCI PUBLIKACJI, BEZ MOJEJ WCZEŚNIEJSZEJ ZGODY. WSZYSTKIE RECENZJE POCHODZĄ ZE STRONY, NA KTÓRĄ ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/TatraLang/

42 użytkowników ma tytuł Niedaleko od jabłoni na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Niedaleko od jabłoni na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Niedaleko od jabłoni

Dodaj cytat z książki Niedaleko od jabłoni