Naznaczona

- literatura obyczajowa, romans
- Naznaczona (tom 1)
- 2023-11-07
- 2023-11-07
Czy będąc nastolatką, myślisz o tym, żeby w przyszłości założyć rodzinę i mieć dzieci? Dla niewielu jest to priorytet.
I czasami „później” jest już na to za późno. Zwłaszcza jeżeli w czyimś życiu pojawi się ONA….
Ta, która nigdy nikogo nie pyta o zdanie…
Po prostu się zjawia.
Endometrioza - towarzyszka na całe życie…
Endometrioza to podła choroba. Mówią, że cierpi na nią co dziesiąta kobieta. W tym również główna bohaterka tej powieści – Ania.
Ania to szczęśliwa dwudziestopięciolatka, która pracuje w domu dziecka. Pod swoją opieką ma troje dzieci: rodzeństwo - Julkę i Tomka, oraz małego Kubusia. Kocha swoją pracę i wkłada w nią całe swoje serce. Jak każdy ma marzenia - Ania w przyszłości chciałaby zostać mamą. Niestety życie szykuje dla niej inny scenariusz, o czym szybko się przekona. Dziewczyna ma wspaniałą rodzinę i Mateusza, który jest jej najlepszym przyjacielem.
Tylko czy chłopak też tak uważa? Od pewnego czasu dziwnie się zachowuje…
Czyżby miał przed nią jakieś tajemnice? Dziewczyna może by to zauważyła, gdyby nie przystojny pan weterynarz, który zakręci jej w głowie.
Czy Ania znajdzie w życiu prawdziwą miłość i zrealizuje swoje marzenie?
Kup Naznaczona w ulubionej księgarni
- Legimi 2
- Do zdobycia 1
- Polskie 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Naznaczona
Książkowi bohaterowie i emocje jakie w nas wywołują- czy zawsze muszą być pozytywne czy lepiej jeśli mamy ochotę takiego osobnika złapać i nim potrząsnąć?
Ania,bohaterka książki "NAZNACZONA" autorstwa Anety Binkowskiej @zaczytana_optymistka wywołuje skrajne- z jednej strony ma się ochotę zrobić to o czym pisałam wcześniej, a z drugiej wziąć dziewczynę w objęcia i mocno przytulić. Często robi tak Mateusz, jej najlepszy przyjaciel. Chłopak jest na każde wezwanie, zawsze wysłucha,wesprze,nigdy nie zawiedzie. Ania,jak większość młodych dziewczyn chciałaby wyjść za mąż i mieć dzieci,które uwielbia,niestety los szykuje dla niej zupełnie inny scenariusz. Niespodziewanie spada na nią diagnoza,taka,której lekarze długo nie potrafili postawić czyli endometrioza. Cichy wróg,towarzyszka na całe życie, nie pyta o pozwolenie, po prostu się zjawia. Wyniszcza organizm,przynosi wiele bólu,rujnuje organizm i niszczy marzenia.
Muszę przyznać,że gdyby nie ta książka to wciąż bym żyła w niewiedzy na jej temat. Bardzo współczułam Ani i Anicie, których ona dotknęła. Ich historia oparta jest o prawdziwe doświadczenia Autorki oraz dziewczyn z którymi rozmawiała,o czym wspomina na końcu książki. Część z nich miała szczęście, nigdy nie usłyszały,że "tak ich uroda" czy "musi boleć",tylko zostały otoczone opieką i leczeniem,innym pozostał ból...
Dziwiłam się Ani i jej życiowym wyborom. Leciała za Michałem jak ćma do ognia,nie widząc,że mężczyzna to zapatrzony w siebie egoista,a ten,który był zawsze poszedł w odstawkę. Czy dziewczyna przejrzy na oczy?Zrozumie, kto naprawdę jest ważny w jej życiu? Pogodzi się z tym co zgotował los? A może ma jeszcze szansę? Bo endometrioza to nie zawsze wyrok i poddanie się, co dokonale ukazuje historia samej Autorki.
Wiele wzruszających momentów za mną, chociaż tych irytujących także,może tak dla równowagi?
Mam nadzieję, że kontynuację także uda mi się przeczytać. Książka przeczytana w ramach booktouru zorganizowanego przez Autorkę, dziękuję, że mogłam wziąć w nim udział.
#booktour #zaczytanaoptymistka #naznaczona #czytampolskichautorów #czytamróżneksiążki
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnia,bohaterka książki "NAZNACZONA" autorstwa Anety Binkowskiej @zaczytana_optymistka wywołuje skrajne- z jednej strony ma się ochotę zrobić to o czym pisałam wcześniej, a z drugiej wziąć dziewczynę w objęcia i mocno...
Dopóki nie poznałam, wirtualnie Anety, to nie miałam pojęcia co to endometrioza. Dzięki książce #naznaczona wiem jeszcze więcej.
Tu nie ma miejsca na słodkie lukrowanie, tu walka z bezwzględną chorobą, która atakuje niespodziewanie.
Dostałam obraz bolesnej codzienności, walki z bólem i tego jak marzenia rozsypują się w pył.
To historia niepewności i braku diagnozy, poszukiwań. Jeśli nie ze słów bohaterki, to z fragmentów pamiętników umieszczonych w książce.
Nie miałam pojęcia jak wygląda codzienność z tą chorobą, Aneta otworzyła mi oczy i pomogła zrozumieć te, które walczą o brak bólu, o dziecko, o marzenia...
Po tej powieści jestem pewna, że siła jest kobietą!
Bardzo się cieszę, że wzięłam udział w tym #booktour
To była, chciałoby się powiedzieć przygoda, ale nie tym razem. To było spotkanie jakie zapamiętam ma długo i które otworzyło szerzej moje oczy.
Polecam bo #wartojakpieron
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAneta pod słodką kołderką niby lekkiej obyczajówki, bo tu przyjaciel, niby tylko, ale nigdy nic do końca nie wiadomo, tam znów całkiem przystojny pan weterynarz, podaje nam niełatwą historię.
Tu nie ma miejsca na słodkie lukrowanie, tu walka z...
"Trzeba się cieszyć z każdego dnia i z każdej chwili. Nigdy nie wiadomo, co nas czeka jutro czy nawet za chwilę. Trzeba nauczyć się czerpać z życia pełnymi garściami. Musimy łapać te momenty, które wywołują radość w sercu, bo to one nadają sens."
"Naznaczona" to debiutancka opowieść Anety Binkowskiej, w której dzieli się z czytelnikami swoimi osobistymi doświadczeniami dotyczącymi endometriozy. Choć fabuła książki jest fikcyjna, znajdujemy w niej zagadnienia związane z chorobą, która kładzie się cieniem na szczęściu co dziesiątej kobiety.
Ileż to razy słyszałyśmy, że ból w czasie okresu to coś naturalnego?
Że to normalne, nie ma co wymyślać, z pewnością przejdzie samo jak zajdziemy w ciążę? Niestety, bywa że odczuwany dyskomfort staje się coraz większy, aż w końcu nasze życie paraliżuje ból nie do wytrzymania, nudności, wymioty. Jednak najgorszą konsekwencją jest bezpłodność...
Główną bohaterką powieści jest Ania, kobieta dopiero rozpoczynająca swoje życie. Dwudziestoparolatka od pewnego czasu zmaga się z coraz mocniejszymi bólami w "te dni". Któregoś razu mdleje i trafia do szpitala. Ostateczna diagnoza brzmi: endometrioza. Z początku nazwa ta nic kobiecie nie mówi, dopiero z czasem zaczyna uświadamiać sobie możliwe konsekwencje choroby. Budzi się w niej lęk, że nigdy nie dane jej będzie zostać matką, a przecież od zawsze było to jej największym pragnieniem.
Kto w tym czasie okaże się największym wsparciem dla Ani?
Czy chłopak, z którym spotyka się od kilku miesięcy stanie na wysokości zadania, czy też więcej zrozumienia okaże dziewczynie wieloletni przyjaciel?
"Naznaczona" porusza naprawdę ważną tematykę, o której nie powinno się milczeć. Endometrioza to straszne choroba, a przy tym wciąż mało o niej wiadomo. Przyznam, że do tej pory słowo to brzmiało dla mnie obco, niby coś tam słyszałam na ten temat, jednak nie do końca zdawałam sobie sprawę z wymiaru tego schorzenia. Dopiero książka Anety Binkowskiej pozwoliła mi lepiej zrozumieć tę przypadłość, a przede wszystkim poczuć emocje towarzyszące zmagającym się z nią kobietom. Pomiędzy rozdziałami autorka zamieściła autentyczne wypowiedzi kobiet chorujących na endometriozę: pełne realnego bólu i zrezygnowania. Niestety, wciąż nie znaleziono skutecznego lekarstwa na tę chorobę.
Mam kilka uwag do samej historii. W moim odczuciu była trochę mało dopracowana. Oczywiście, biorę pod uwagę fakt, że to debiut, stąd staram się nie oceniać tej historii zbyt surowo. Pojawiły się tu drobne nieścisłości, a same sylwetki bohaterów były, jak dla mnie, nie do końca wiarygodne. Sądzę jednak, że po prostu brakło tutaj doświadczenia. Wydaje mi się, że kolejne tytuły autorki są już bardziej dopracowane. Do tej pory ukazały się dwie następne książki, niestety, osobiście jeszcze nie miałam okazji ich przeczytać. Z pewnością będę chciała sięgnąć po kontynuację "Naznaczonej", bo jestem bardzo ciekawa finału tej historii.
Moim zdaniem "Naznaczona" to wartościowa lektura, zwłaszcza patrząc na zawartą w niej treść merytoryczną. Serdecznie polecam ją kobietom zmagającym się z endometriozą oraz tym, które dopiero podejrzewają, że mogą cierpieć na tę przypadłość.
Moja ocena 7/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Naznaczona" to debiutancka opowieść Anety Binkowskiej, w której dzieli się z czytelnikami swoimi osobistymi doświadczeniami...
"Naznaczona" to lektura obowiązkowa – nie tylko dla kobiet zmagających się z endometriozą, ale dla każdego, kto chce zrozumieć, czym jest prawdziwa walka o siebie. Autentyczna, wzruszająca do głębi i napisana z ogromną empatią.
Z całego serca polecam – tę historię po prostu trzeba poznać!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ całego serca polecam – tę historię po prostu trzeba poznać!
Naznaczona ,to książka którą powinna przeczytać każda dziewczyna ,aby miała świadomość, że wiele z nas żyje z tą podstępną chorobą .Nie można lekceważyć swoich objawów, słuchać opinii, że „taka kobieca uroda” tylko słuchać swego ciała i zawalczyć o lepsze jutro🍀.Książka napisana w czytelny i przejrzysty sposób, a ciekawość co wydarzy się w kolejnym rozdziale sprawia , że przeczytałam niemal jednym tchem😊
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest bardzo wartościowa, czyta się ją szybko i przyjemnie. To historia nie tylko Ani ale każdej kobiety zmagającej się z endometrioza. Serdecznie polecam :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść która wciąga i chcesz wiedzieć jak potoczą się losy bohaterki... Dlatego nawet nie wiem kiedy ale przeczytałam całość w jeden dzień i już czeka na mnie druga część 🔥
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść ma charakter autobiograficzny, bo Aneta choruje na endometriozę, zamieściła też pomiędzy częściami fabularnymi wypowiedzi lekarzy specjalistów w tej dziedzinie. Powstała dzięki temu nie tylko książka emocjonalna, ale też edukacyjna i uświadamiająca.
Sama fabuła to historia młodej kobiety, niezamężnej ( wątek romansowy, miłosny, wyraźnie adresowany do nastoletnich czytelniczek: od zawodu miłosnego po księcia z bajki… ale jak powiedział Myśliwski „ wszyscy w środku jesteśmy baśnią”). Książka to opowieść o kobiecie, która kocha swoją rodzinę z jej zaletami i wadami… która wybrała zawód bycia opiekunką w domu dziecka… lubi ciepłą herbatkę, kocyk i czytanie ulubionych książek… one są ucieczką od comiesięcznego narastającego bólu … aż po utratę przytomności… szpital… mylne diagnozy i przekonania typu: „ to musi boleć”…. Dzięki sile charakteru bohaterka nie poddaje się stereotypom i wytrwale zmienia ból w nadzieję.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama fabuła to historia młodej kobiety, niezamężnej ( wątek romansowy, miłosny, wyraźnie adresowany do nastoletnich...
Ta książka pomogła mi przetrwać najgorszy czas jaki mnie spotkał. Przeczytana dwa razy. Wciągająca cudna historia. Polecam każdemu ❤️❤️❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Miłość poznaje się po tym, że czyjegoś głosu pragniesz bardziej niż ciszy."(W.K.)
⬇️
"Naznaczona"
@zaczytana_optymistka
@wydawnictwomagiaslow
Ta historia czekała na moją uwagę od ponad roku. Mimo, że miałam ją od dawna na liście, to dopiero wizja zbliżającej się premiery drugiej części sprawiła, że w końcu po nią sięgnęłam.
Muszę przyznać, że mimo prostoty tej książki, historia którą opowiada do lekkich nie należy. Nie spodziewałam się, że znajdę w niej tyle bólu, bezsilności i walki
To opowieść o endometriozie. Chorobie, którą trudno zdiagnozować i która potrafi całkowicie odmienić życie kobiety. Dzięki tej historii możemy lepiej zrozumieć czym jest ta choroba i Jak wygląda codzienność osób zmagających się z nią.
To nie tylko Historia jednej kobiety. Pomiędzy rozdziałami autorka wplata fragmenty takich pamiętników innych kobiet, które również walczą z endometriozą, a także komentarze ginekologa. Te wstawki sprawiły, że wszystko przeżywałam dużo bardziej.
To książka wartościowa, emocjonalna i ogromnie wciągająca. Jej realność porusza do głębi i skłania do refleksji. Przypomina jak ważne jest, by dbać o siebie, słuchać swojego ciała, walczyć o zdrowie, szczęście i miłość. Mimo, że porusza trudne tematy choroby czy relacji rodzinnych, to właśnie wątki przyjaźni i miłości wprowadzają do niej ciepło.
A zakończenie? Zostawia z wieloma pytaniami. Na szczęście wiem, że kontynuacja już niedługo będzie na mojej półce i poznam odpowiedzi.
Nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała o cytatach. Tak Bardzo je uwielbiam, a te wstawione przed każdym rozdziałem To był cudowny dodatek, który podkreślił klimat książki.
Polecam przeczytać tę historię, bo naprawdę warto.
meggi.books
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⬇️
"Naznaczona"
@zaczytana_optymistka
@wydawnictwomagiaslow
Muszę przyznać, że mimo prostoty tej...