Naznaczona

Okładka książki Naznaczona autora Aneta Binkowska, 9788396860750
Okładka książki Naznaczona
Aneta Binkowska Wydawnictwo: Wydawnictwo Magia Słów Cykl: Naznaczona (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Naznaczona (tom 1)
2023-11-07
2023-11-07

Kup Naznaczona w ulubionej księgarnii

Oceny książki Naznaczona

OPINIE i DYSKUSJE o książce Naznaczona

Książkowi bohaterowie i emocje jakie w nas wywołują- czy zawsze muszą być pozytywne czy lepiej jeśli mamy ochotę takiego osobnika złapać i nim potrząsnąć?
Ania,bohaterka książki "NAZNACZONA" autorstwa Anety Binkowskiej @zaczytana_optymistka wywołuje skrajne- z jednej strony ma się ochotę zrobić to o czym pisałam wcześniej, a z drugiej wziąć dziewczynę w objęcia i mocno przytulić. Często robi tak Mateusz, jej najlepszy przyjaciel. Chłopak jest na każde wezwanie, zawsze wysłucha,wesprze,nigdy nie zawiedzie. Ania,jak większość młodych dziewczyn chciałaby wyjść za mąż i mieć dzieci,które uwielbia,niestety los szykuje dla niej zupełnie inny scenariusz. Niespodziewanie spada na nią diagnoza,taka,której lekarze długo nie potrafili postawić czyli endometrioza. Cichy wróg,towarzyszka na całe życie, nie pyta o pozwolenie, po prostu się zjawia. Wyniszcza organizm,przynosi wiele bólu,rujnuje organizm i niszczy marzenia.
Muszę przyznać,że gdyby nie ta książka to wciąż bym żyła w niewiedzy na jej temat. Bardzo współczułam Ani i Anicie, których ona dotknęła. Ich historia oparta jest o prawdziwe doświadczenia Autorki oraz dziewczyn z którymi rozmawiała,o czym wspomina na końcu książki. Część z nich miała szczęście, nigdy nie usłyszały,że "tak ich uroda" czy "musi boleć",tylko zostały otoczone opieką i leczeniem,innym pozostał ból...
Dziwiłam się Ani i jej życiowym wyborom. Leciała za Michałem jak ćma do ognia,nie widząc,że mężczyzna to zapatrzony w siebie egoista,a ten,który był zawsze poszedł w odstawkę. Czy dziewczyna przejrzy na oczy?Zrozumie, kto naprawdę jest ważny w jej życiu? Pogodzi się z tym co zgotował los? A może ma jeszcze szansę? Bo endometrioza to nie zawsze wyrok i poddanie się, co dokonale ukazuje historia samej Autorki.
Wiele wzruszających momentów za mną, chociaż tych irytujących także,może tak dla równowagi?
Mam nadzieję, że kontynuację także uda mi się przeczytać. Książka przeczytana w ramach booktouru zorganizowanego przez Autorkę, dziękuję, że mogłam wziąć w nim udział.
#booktour #zaczytanaoptymistka #naznaczona #czytampolskichautorów #czytamróżneksiążki

Dopóki nie poznałam, wirtualnie Anety, to nie miałam pojęcia co to endometrioza. Dzięki książce #naznaczona wiem jeszcze więcej.

Aneta pod słodką kołderką niby lekkiej obyczajówki, bo tu przyjaciel, niby tylko, ale nigdy nic do końca nie wiadomo, tam znów całkiem przystojny pan weterynarz, podaje nam niełatwą historię.
Tu nie ma miejsca na słodkie lukrowanie, tu walka z bezwzględną chorobą, która atakuje niespodziewanie.

Dostałam obraz bolesnej codzienności, walki z bólem i tego jak marzenia rozsypują się w pył.
To historia niepewności i braku diagnozy, poszukiwań. Jeśli nie ze słów bohaterki, to z fragmentów pamiętników umieszczonych w książce.

Nie miałam pojęcia jak wygląda codzienność z tą chorobą, Aneta otworzyła mi oczy i pomogła zrozumieć te, które walczą o brak bólu, o dziecko, o marzenia...

Po tej powieści jestem pewna, że siła jest kobietą!

Bardzo się cieszę, że wzięłam udział w tym #booktour
To była, chciałoby się powiedzieć przygoda, ale nie tym razem. To było spotkanie jakie zapamiętam ma długo i które otworzyło szerzej moje oczy.

Polecam bo #wartojakpieron

Tu nie ma miejsca na słodkie lukrowanie, tu walka z...

"Trzeba się cieszyć z każdego dnia i z każdej chwili. Nigdy nie wiadomo, co nas czeka jutro czy nawet za chwilę. Trzeba nauczyć się czerpać z życia pełnymi garściami. Musimy łapać te momenty, które wywołują radość w sercu, bo to one nadają sens."

"Naznaczona" to debiutancka opowieść Anety Binkowskiej, w której dzieli się z czytelnikami swoimi osobistymi doświadczeniami dotyczącymi endometriozy. Choć fabuła książki jest fikcyjna, znajdujemy w niej zagadnienia związane z chorobą, która kładzie się cieniem na szczęściu co dziesiątej kobiety.
Ileż to razy słyszałyśmy, że ból w czasie okresu to coś naturalnego?
Że to normalne, nie ma co wymyślać, z pewnością przejdzie samo jak zajdziemy w ciążę? Niestety, bywa że odczuwany dyskomfort staje się coraz większy, aż w końcu nasze życie paraliżuje ból nie do wytrzymania, nudności, wymioty. Jednak najgorszą konsekwencją jest bezpłodność...

Główną bohaterką powieści jest Ania, kobieta dopiero rozpoczynająca swoje życie. Dwudziestoparolatka od pewnego czasu zmaga się z coraz mocniejszymi bólami w "te dni". Któregoś razu mdleje i trafia do szpitala. Ostateczna diagnoza brzmi: endometrioza. Z początku nazwa ta nic kobiecie nie mówi, dopiero z czasem zaczyna uświadamiać sobie możliwe konsekwencje choroby. Budzi się w niej lęk, że nigdy nie dane jej będzie zostać matką, a przecież od zawsze było to jej największym pragnieniem.
Kto w tym czasie okaże się największym wsparciem dla Ani?
Czy chłopak, z którym spotyka się od kilku miesięcy stanie na wysokości zadania, czy też więcej zrozumienia okaże dziewczynie wieloletni przyjaciel?

"Naznaczona" porusza naprawdę ważną tematykę, o której nie powinno się milczeć. Endometrioza to straszne choroba, a przy tym wciąż mało o niej wiadomo. Przyznam, że do tej pory słowo to brzmiało dla mnie obco, niby coś tam słyszałam na ten temat, jednak nie do końca zdawałam sobie sprawę z wymiaru tego schorzenia. Dopiero książka Anety Binkowskiej pozwoliła mi lepiej zrozumieć tę przypadłość, a przede wszystkim poczuć emocje towarzyszące zmagającym się z nią kobietom. Pomiędzy rozdziałami autorka zamieściła autentyczne wypowiedzi kobiet chorujących na endometriozę: pełne realnego bólu i zrezygnowania. Niestety, wciąż nie znaleziono skutecznego lekarstwa na tę chorobę.

Mam kilka uwag do samej historii. W moim odczuciu była trochę mało dopracowana. Oczywiście, biorę pod uwagę fakt, że to debiut, stąd staram się nie oceniać tej historii zbyt surowo. Pojawiły się tu drobne nieścisłości, a same sylwetki bohaterów były, jak dla mnie, nie do końca wiarygodne. Sądzę jednak, że po prostu brakło tutaj doświadczenia. Wydaje mi się, że kolejne tytuły autorki są już bardziej dopracowane. Do tej pory ukazały się dwie następne książki, niestety, osobiście jeszcze nie miałam okazji ich przeczytać. Z pewnością będę chciała sięgnąć po kontynuację "Naznaczonej", bo jestem bardzo ciekawa finału tej historii.

Moim zdaniem "Naznaczona" to wartościowa lektura, zwłaszcza patrząc na zawartą w niej treść merytoryczną. Serdecznie polecam ją kobietom zmagającym się z endometriozą oraz tym, które dopiero podejrzewają, że mogą cierpieć na tę przypadłość.

Moja ocena 7/10.

131 użytkowników ma tytuł Naznaczona na półkach głównych