Morze naszych tajemnic

Okładka książki Morze naszych tajemnic autora A.B. Obarska, 9788397000100
Okładka książki Morze naszych tajemnic
A.B. Obarska Wydawnictwo: Zaplątana w słowa Aneta Obarska literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2023-12-06
2023-12-06

Kup Morze naszych tajemnic w ulubionej księgarnii

Oceny książki Morze naszych tajemnic

OPINIE i DYSKUSJE o książce Morze naszych tajemnic

Jejku jaka to dobra lektura choć łamie serce. Historia Elizy i Mikołaja jest wspaniała, oboje doświadczeni przez życie od dzieciństwa, dużo przeszli a jednak udało im się stworzyć piękny związek pełen miłości. Zmagają się ze swoimi demonami, przeżyciami i dają sobie nawzajem wiele wsparcia i zrozumienia choć jest to trudne. Polecam :-)

Na półkach: , , , , , , ,

„Morze naszych tajemnic” przyciągnęło mnie swą piękną okładką, to jedna z tych książek, które od razu cieszą oko na półce. Wydanie dopracowane, estetyczne, a sam tytuł od pierwszej chwili budzi ciekawość i obiecuje, że skrywa w sobie coś niezwykłego. Kiedy przeczytałam opis, od razu poczułam, że to historia, którą muszę poznać. Myślałam, że będzie to lekka, zabawna opowieść z nutką romansu, taka, która rozchmurzy mi dzień. Tymczasem dostałam coś zupełnie innego, historię, która przepełniona jest emocjami, wzruszeniami i prawdą o ludzkim życiu. I wiecie co? Właśnie to okazało się największym skarbem tej książki.

Poznajemy Elizę – dziewczynę, która z różnych powodów przeprowadza się z Gdyni do Katowic. Jej początki w nowym miejscu wcale nie są łatwe. Szukanie mieszkania, zaskakujące komplikacje i… niespodzianka, że w wymarzonym kącie nie będzie mieszkała sama. Pojawia się on – Mikołaj, równie zaskoczony jak ona, równie zmęczony swoim bagażem doświadczeń. Ich pierwsze spotkanie to scena, która zaskakuje i wywołuje uśmiech, ale później szybko odkrywamy, że wcale nie będzie to komediowa opowieść o dwojgu współlokatorach.

Autorka pięknie pokazuje relację tych dwojga ludzi. Poznajemy ich codzienność, problemy i wewnętrzne dylematy. Eliza i Mikołaj chcieli jedynie spokoju i odrobiny normalności, a tymczasem los połączył ich w tak nietypowych okolicznościach. Z każdą kolejną stroną poznajemy ich coraz lepiej. Poznamy ich historię, uczucia, sekrety i to, jak próbują odnaleźć się w sytuacji, której żadne z nich się nie spodziewało. I tu pojawia się największa siła tej książki –autentyczność. To nie są papierowe postacie, to ludzie z krwi i kości, którzy mogliby mieszkać tuż obok nas.

Czy można mieszkać z kimś obcym i jednocześnie odkrywać siebie na nowo? Czy tajemnice, które skrywamy, zawsze muszą wyjść na jaw? Do czego może doprowadzić wspólne życie, gdy każde z bohaterów niesie na plecach ciężar swoich doświadczeń? To są pytania, które zadawałam sobie podczas lektury i które sprawiają, że nie sposób odłożyć książki na bok.

Im bliżej końca tej historii, tym większe emocje, radość a zarazem smutek i bezradność pomieszana ze złością. Jest smutek, są rozterki, jest niepokój i łzy – momentami aż trudno było mi czytać, bo czułam się tak, jakbym sama przeżywała to, co bohaterowie. I choć bardzo chciałam napisać w głowie inne zakończenie, wiedziałam, że właśnie ta prawda czyni książkę wyjątkową. Bo życie wcale nie zawsze daje nam happy-end. Czasem zsyła wzloty i szczęście, a innym razem upadki i ból. A.B. Obarska udowodniła, że w literaturze, tak samo jak w życiu, te dwa bieguny muszą współistnieć, by całość była piękna i poruszająca.

Najbardziej podobało mi się to, że autorka nie bała się trudnych emocji. Zaserwowała nam historię, która wzrusza do granic, ale jednocześnie pokazuje, jak wiele siły można znaleźć w drugim człowieku. To powieść, którą czyta się jednym tchem, bo bohaterowie i ich historia wciągają całkowicie. To książka, która zostaje w sercu na długo po przewróceniu ostatniej strony.

Polecam ją każdemu, kto szuka literatury szczerej, prawdziwej i przepełnionej emocjami. „Morze naszych tajemnic” to opowieść, która wzrusza, zachwyca i zostawia w nas ślad, a takich książek przecież szukamy najbardziej.

Opis jest nieco mylący. Brakuje najważniejszej informacji: głównym tematem nie są tajemnice, a walka z ciężką choroba.
Nie polecam książki na wakacje, na beztroski weekend. Mnie w połowie przygnębiła i nie za bardzo miałam ochotę na dalsze czytanie. Ostatecznie ukończyłam ale gdybym z góry znała główny temat, nie zaczęłabym jej czytać. Nie lubię tego tematu w książkach.

393 użytkowników ma tytuł Morze naszych tajemnic na półkach głównych
75 użytkowników ma tytuł Morze naszych tajemnic na półkach dodatkowych

Okładka książki Grzech w mundurze Marcelina Baranowska, Kinga Boruczkowska, Angelika Karaś, Kamila Mikołajczyk, A.B. Obarska, Riva Scott, Gabriela Smusz

Cytaty z książki Morze naszych tajemnic

Dodaj cytat z książki Morze naszych tajemnic