Nowa Fantastyka 490 (07/2023)

Okładka książki Nowa Fantastyka 490 (07/2023) autora Wołodymyr Arieniew, Janusz Cyran, Maurizio Ferrero, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Switłana Taratorina,
Okładka książki Nowa Fantastyka 490 (07/2023)
Janusz CyranWołodymyr Arieniew Wydawnictwo: Prószyński Media Seria: Nowa Fantastyka czasopisma
czasopisma
Nowa Fantastyka
2023-06-28
2023-06-28
Paweł Laudański, Natalia Pola Miscioscia

Kup Nowa Fantastyka 490 (07/2023) w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nowa Fantastyka 490 (07/2023)

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nowa Fantastyka 490 (07/2023)

Na półkach: , , , , ,

Numer nie porywa zarówno pod kątem publicystyki jak i prozy. Jedyne co warto wyróżnić to przyzwoite opowiadanie Switłany Taratoriny w klimacie post-apo. Poza tym, czuć wakacje :)

Lato i upał…
Niemożliwe u nas? Ani chybi globalne ocieplenie!
Ale przecież ja nie o temperaturach, a o zawartości najnowszego numeru NF chciałbym coś powiedzieć.

Prozę polską reprezentuje jeden, bardzo długi tekst – „Tumult” Janusza Cyrana. No i właśnie, rozwlekłość to główna wada tego tekstu. Bo jeśli nawet dostrzegam jakieś majaczące za wodospadem słów przesłanie, to ginie w tej nawale znaków. Nie rozumiem również wielu autorskich zabiegów – trzech rzeczywistości (z czego dwóch wirtualnych),nagłej zmiany narratora pod koniec opowiadania. Dlaczego? Po co? Nie wiem.
Nie zrozumiałem po prostu.

Proza zagraniczna –
„Ana na polu umarłych” Maurizio Ferrero – klaustrofobiczne postapo. Trochę przypomina mi stareńki film „Z jak Zachariasz”. Tym niemniej czytało się ze sporą przyjemnością, bo choć akcji malutko, ładnie to Autor przedstawił słowami.
„Bunkier” Switłany Taratoriny – nienowe, by wspomnieć tylko niedawny film, „Cloverfield Lane 10”. Ale opowiedziane całkiem ciekawie, nie nudziłem się. I gdyby tylko nie ten ostatni akapit…
Taka łopatologia, że aż zęby same zgrzytają. Rujnuje całą, całkiem niegłupią, wymowę tego tekstu. Happy end jak z Holiłódu. Coś strasznego!
„Cierpliwość żniwiarza” Wołodymyra Arieniewa – przewrotność tego tekstu przypomina mi najlepsze opowiadania Bułyczowa. Spodobał mi się bardzo koncept, może mniej wykonanie.
Ale zawsze warto sobie przypominać – kto sieje wiatr, zbiera burzę!

A w publicystyce: „Strefy zamknięte” Silke Brandt. Dosyć hermetyczne i prawie naukowe. Choć to trochę przypomina teksty na temat „co poeta miał na myśli?”, warto się zapoznać. Co umyślnie, ale i czasem pewnie bezwiednie, autorzy zaszywają w swych dziełach. Głębsze sensy, pytania, interpretacje. Myślę, że warto częściej takie teksty zamieszczać.
Wywiady. Ten z Wolfgangiem Stegemannem interesujący, zawsze warto wiedzieć że to, co na ekranie trwa 30 sekund, przygotowuje się i filmuje przez długie tygodnie. Natomiast twórczość pani Agnieszki Kublat to zdecydowanie nie moja bajka.
O Klęczar, Orbitowskim i Vargasie powiem tylko – bardzo dobrze, że są!

Lato i upał…
Niemożliwe u nas? Ani chybi globalne ocieplenie!

39 użytkowników ma tytuł Nowa Fantastyka 490 (07/2023) na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Nowa Fantastyka 490 (07/2023) na półkach dodatkowych

Okładka książki Frostpunk. Antologia Janusz Cyran, Anna Kańtoch, Jakub Nowak, Robert M. Wegner
Frostpunk. Antologia Janusz Cyran, Anna Kańtoch, Jakub Nowak, Robert M. Wegner
Okładka książki PoznAI przyszłość. Opowiadania o umyśle i nauce Michał Cetnarowski, Janusz Cyran, Wojciech Gunia, Justyna Hankus, Rafał Kosik, Olga Niziołek, Michał Protasiuk, Radek Rak, Magdalena Salik, Aleksandra Zielińska
Okładka książki Głos Lema Janusz Cyran, Alexander Gütsche, Filip Haka, Rafał Kosik, Andrzej Miszczak, Jakub Nowak, Rafał W. Orkan, Wojciech Orliński, Paweł Paliński, Krzysztof Piskorski, Wawrzyniec Podrzucki, Joanna Skalska
Okładka książki A.D.XIII, tom 2 Jakub Ćwiek, Janusz Cyran, Cezary Frąc, Anna Kańtoch, Krzysztof Kochański, Maja Lidia Kossakowska, Eva Mroczek, Łukasz Orbitowski, Jacek Piekara, Andrzej Pilipiuk, Krzysztof Piskorski
Janusz Cyran
Janusz Cyran
polski pisarz science fiction, publicysta, fizyk i programista z Rybnika. Debiutował opowiadaniem Jeruzalem w miesięczniku "Fantastyka" (11/1988). Swój dorobek wydał w dwóch zbiorach opowiadań: w 2006 Ciemne lustra, Fabryka Słów i w 2011 Teoria diabła i inne spekulacje, Powergraph.

Okładka książki Nowa Fantastyka 482 (11/2022) Siobhan Carroll, Wojciech Chmielarz, Agnieszka Fulińska, Amy Griswold, Rati Mehrotra, Premee Mohamed, Marcin Opolski, Redakcja miesięcznika Fantastyka
Okładka książki Książki. Magazyn do czytania, nr 4 (61) sierpień 2023 Izabella Adamczewska, Marek Bieńczyk, Serge Bloch, Katarzyna Boni, Frédéric Boyer, Biserka Ćejović, Piotr Cieśliński, Jacek Dukaj, Jon Fosse, Jerzy Jarniewicz, Ignacy Karpowicz, Andrzej Leder, Renata Lis, Michał Nogaś, Wojciech Orliński, Piotr Paziński, Redakcja magazynu Książki, Maciej Robert, Salman Rushdie, Przemysław Sadura, Katarzyna Sawicka-Mierzyńska, Michał Sowiński, Magdalena Środa, Przemysław Staroń, Karolina Sulej, Katarzyna Surmiak-Domańska, Natalia Szostak, Joanna Tokarska-Bakir, Tomasz Ulanowski, Katarzyna Wężyk, Dorota Wodecka, Olga Wróbel
Okładka książki Nowa Fantastyka 498 (03/2024) Aleksandra Bednarska, Rhoda Broughton, Grace Chan, Ai Jiang, Agnieszka Kravár, Michele Piccolino, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Katarzyna Rupiewicz
Okładka książki Nowa Fantastyka 493 (10/2023) Daria Piskozub, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Kamila Regel, Clark Ashton Smith, Valerie Valdes, John Wiswell
Okładka książki Książki. Magazyn do czytania nr 3 (60) / 2023 Izabella Adamczewska, Edgar Bąk, Marek Bieńczyk, Anna Bikont, Bora Chung, Paweł Goźliński, Maciej Jakubowiak, Maciej Jarkowiec, Ignacy Karpowicz, Aldona Kopkiewicz, Renata Lis, Paulina Małochleb, Artur Międzyrzecki, Weronika Murek, Małgorzata I. Niemczyńska, Michał Nogaś, Dariusz Nowacki, Piotr Paziński, Jacek Podsiadło, Redakcja magazynu Książki, Janusz Rudnicki, Katarzyna Sawicka-Mierzyńska, Marcin Sendecki, Rebecca Solnit, Agnieszka Sowińska, Magdalena Środa, Justyna Suchecka, Karolina Sulej, Katarzyna Surmiak-Domańska, Joanna Szczęsna, Natalia Szostak, Olga Tokarczuk, Katarzyna Wężyk, Olga Wróbel
Okładka książki Nowa Fantastyka 481 (10/2022) Kir Bułyczow, Mike Gelprin, Wojciech Gunia, Ann LeBlanc, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Paula Wanarska, Peter Watts
Okładka książki Nowa Fantastyka 487 (04/2023) Ewa Białołęcka, Agnieszka Hałas, Alicja Janusz, Tomasz Krzywik, Django Mathijsen, Luigi Musolino, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Catherynne M. Valente

Cytaty z książki Nowa Fantastyka 490 (07/2023)

Dodaj cytat z książki Nowa Fantastyka 490 (07/2023)