Rozgrywka królowej

- powieść historyczna
- Trylogia Tudorów (tom 1)
- Queen's Gambit
- 2024-02-28
- 2024-02-28
- 2013-03-13
- Maria Gębicka-Frąc
Dramat historyczny o życiu żony tyrana. Porywająca historia kobiety, która odniosła zwycięstwo w grze o najwyższą stawkę – własną głowę.
Rozwiedziona, ścięta, uśmiercona… rozwiedziona, ścięta, ocalona...
Dwór Henryka VIII kipi od intryg, romansów i rywalizacji – nikt nie jest tego bardziej świadomy niż stanowiące jego serce kobiety.
Katarzyna Parr, owdowiała po raz drugi w wieku trzydziestu jeden lat, jest zmuszona wrócić do Londynu i służyć na królewskim dworze. Nieufna wobec starzejącego się króla i tych, którzy go otaczają, robi to z niechęcią. Namiętny romans z odważnym i uwodzicielskim Thomasem Seymourem daje jej nadzieję – być może biorąc ślub po raz trzeci, nareszcie wyjdzie za mąż z miłości. Ale jej obecność wśród dam dworu przyciąga uwagę samego władcy.
Henryk Tudor, urzeczony jej uczciwością i inteligencją, ma własne plany wobec Katarzyny. A propozycja króla jest propozycją nie do odrzucenia. Gdy jej charyzmatyczny kochanek zostaje wysłany na kontynent, Katarzyna zmuszona jest przyjąć oświadczyny schorowanego, apodyktycznego monarchy i zostać szóstą żoną Henryka. Jej los został przypieczętowany, ale ona sama nie zamierza rezygnować z marzeń.
Kup Rozgrywka królowej w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Rozgrywka królowej
Królowa, która przetrwała
Sytuacja jest niezwykle prosta – dajcie mi dynastię Tudorów w książce, a na pewno pobiegnę do księgarni. Wiem, Henryk VIII nie należał do najprzyjemniejszych towarzyszy, a jednak coś takiego jest w tej dynastii, że chce się o niej czytać i oglądać. Dlatego gdy zobaczyłam zapowiedź tej książki, to długo się nie zastanawiałam. Zamówiłam i cupnęłam przy oknie, wypatrując kuriera.
„Rozwiedziona, ścięta, uśmiercona… rozwiedziona, ścięta, ocalona…”
Fremantle sięga w historii do królowej Henryka VIII, z którą popkultura obeszła się chyba wybitnie obojętnie. Bo o Katarzynie Parr za dużo nie poczytamy i też za bardzo nie obejrzymy za wiele. Popkultura ewidentnie najbardziej ukochała sobie Annę Boleyn, która doprowadziła do rozłamu kościoła i zaczęła ten upiorny wyścig po męskiego potomka. Wiadomo, że ta ostatnia królowa była, i właściwie tyle. Pisarka oddaje jej ukłony, skupiając się głównie na jej postaci i jej losach. Losach, które, jak się bliżej przyjrzeć, są nad wyraz ciekawe.
Fremantle tworzy na kartach książki kobietę już dojrzałą w odróżnieniu od swoich poprzedniczek, świadomą zagrożenia, jakie ją otacza, a co najważniejsze zgrabną polityczkę, która z gracją poruszała się po dworze najeżonym głodnymi bestiami, czy to w postaci dam szukających miejsca na swoją okazję, czy dworzan czyhających na potknięcie nowej królowej.
Autorka doskonale oddaje duszne poczucie ciągłego zagrożenia na dworze, które gęstniało z każdą kolejną władczynią. Katarzyna Parr została małżonką władcy tuż po młodej Katarynie Howard, która podzieliła losy swojej dawnej kuzynki. Jej duch, podobnie jak zjawy poprzednich nieszczęśliwych małżonek, które straciły życie, jest wyraźny i obecny zarówno w ścianach zimnego pałacu, jak i w świadomości Katarzyny Parr. Fremantle idealnie oddaje pochłaniającą dworzan paranoję.
Jestem ogromnie ciekawa, jak rozwinie się ta trylogia, i na pewno nie skończę lektury po pierwszym tomie.
Kinga Kolenda
Oceny książki Rozgrywka królowej
1036 użytkowników ma tytuł Rozgrywka królowej na półkach głównych- Chcę przeczytać 640
- 2024 37
- Legimi 12
- 2025 9
- Powieść historyczna 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rozgrywka królowej
„Trylogię Tudorów” tworzą trzy powieści, z których każda poświęcona jest innej bohaterce/bohaterkom. W tomie pierwszym, zatytułowanym „Rozgrywka królowej”, poznajemy ostatnią z sześciu żon Henryka VIII. Katarzyna Parr, bo o niej mowa, to kobieta o bystrym umyśle, silnym charakterze i sercu nie tak łatwym do ujarzmienia, jak sądzili królewscy doradcy. Nie łaknie atencji starego i schorowanego, ale wciąż krewkiego króla, tym bardziej nie pcha się do jego alkowy. Jego względy uważa wręcz za zupełnie niepożądane, ale w pewnym momencie nie ma wyboru, bo czy można odmówić, kiedy o rękę prosi sam król? Na dworze Tudorów polityka idzie w parze z pożądaniem, a intryga jest walutą równie ważną jak złoto. Katarzyna Parr nie jest jednak kolejną bierną ofiarą historii, ale świadomą kobietą, która staje do walki o przetrwanie – bez miecza, ale z odwagą i rozumem.
Zakończenie losów królowej jest znane z podręczników do historii, chociaż jest to chyba jedna z najmniej „popularnych” żon Henryka VIII. Mimo to sposób, w jaki autorka snuje fabułę, nie szczędząc emocji i dylematów moralnych, sprawia, że powieść trzyma w napięciu. Czytało mi się na tyle dobrze, że za jakiś czas z pewnością sięgnę po kolejne dwa tomy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie napisana powieść historyczna, która przenosi czytelnika w czasy panowania dynastii Tudorów , a dokładnie Henryka VIII. Bardzo mocno zarysowana perspektywa kobieca fragmentu historii Anglii, który choć znany, tu przedstawiony jest w sposób niezwykle świeży i ciekawy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie Katarzyna Parr to dewotka która tak zanudziła Henryka VIII że wydał już nakaz przeniesienia jej do Tower -na szczęście (lub nie) kobieta się ciut opamiętała i ten został anulowany-to tak w skrócie. Żadna beletrystyczna opowiastka nie zmieni mojego zdania o tej niesympatycznej postaci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie ma wątpliwości, że Król Henryk VIII Tudor jest jedną z najbardziej znanych postaci historycznych w kulturze zachodniej, nierzadko uznawaną za najsłynniejszego władcę Anglii.
Czy jego żony są w takim samym stopniu rozpoznawalne?
Chociaż współczesna literatura coraz liczniej stara się pokazywać te kobiety jako indywidualne postaci historyczne (a nie tylko ofiary Henryka VIII),to mam wrażenie, że i tak najczęściej zlewają się one w naszej pamięci w jedną, większą, anonimową grupę. Dzieje się tak dlatego, że są one zazwyczaj pamiętane właśnie przez pryzmat ich relacji z władcą, a nie własnych dokonań.
Ta książka traktuje o ostatniej żonie Henryka VIII - Katarzynie Parr i tak się składa, że budzi u mnie mieszane uczucia.
Po pierwsze, nie do końca odpowiada mi styl Autorki. Uważam, że jest mało naturalny, a w dłuższej perspektywie może być nawet męczący. „Rozgrywka królowej” napisana jest w trzeciej osobie, ale w czasie teraźniejszym, co brzmi dość dziwnie.
Po drugie, książka pozbawiona jest dynamizmu (tempo jest bardzo wolne i brakuje akcji). Fabuła opiera się niemal wyłącznie na długich, bardzo bogatych opisach i dialogach. Bohaterowie często wspominają wydarzenia lub dyskutują o nich, zamiast aktywnie w nich uczestniczyć.
Za to bardzo podobało mi się to, że Katarzyna Parr została przedstawiona w tej historii jako niezwykle inteligentna, odważna i silna kobieta, a jej postać nie została jedynie sprowadzona do roli pielęgniarki i opiekunki nad schorowanym mężem.
Polecam miłośnikom literatury historycznej. Niestety mnie nie zaciekawiła na tyle, by sięgnąć po kolejny tom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy jego żony są w takim samym stopniu rozpoznawalne?
Choć lubię bardzo historię monarchii francuskiej tym razem zdecydowałam się zmienić nieco kierunek i przeczytać powieść rozgrywającą się na dworze Anglii. Rozgrywka Królowej to fikcyjna historia ( jednak zawierająca sporo odniesień biograficznych i chronologicznych ) dotycząca życia Katarzyny Parr. Pochodząca ze szlacheckiej rodziny Katarzyna była czterokrotnie zamężna, a za trzecim razem została żoną króla Anglii Henryka VIII. Kobieta zasłynęła światłym umysłem i chęcią czynnego udziału w trwającej w tym czasie w Anglii reformacji religijnej. Wraz z członkami swojego dworu brała udział w spotkaniach na których omawiano teorie Kalwina i pisma Lutra, sama w czasie panowania napisała dwie książki w których opowiadała się za reformą religijną. Kobieta będąca nieszczęśliwą w małżeństwie nawiązała trwający dłuższy czas romans z młodszym od siebie Tomaszem Seymourem, który choć początkowo dał jej dużo szczęścia ostatecznie okazał się kolejnym rozczarowaniem. Katarzyna zostawszy królową musiała nauczyć się radzenia sobie z siecią dworskich intryg i grupą przeciwnych jej osób chcących pozbawić ją stanowiska. Podczas pobytu króla na wojnie pełniła funkcję regentki wykazując się wtedy zarówno rozwagą jak i stanowczością w swoich działaniach, za to w odniesieniu do najbliższych była zawsze czuła i opiekuńcza. Katarzyna nie oceniała ludzi na podstawie ich majątku i pozycji społecznej za najwierniejszą powierniczkę mając swoją służącą Dot, którą kochała jak własną córkę. Mimo wielu postaci obecnych w książce co mogłoby się wydawać dosyć chaotyczne to Rozgrywkę Królowej czytało mi się bardzo płynnie, a im więcej działo się w życiu Katarzyny Parr tym książka stawała się ciekawsza. Nawet gdy musiałam zostawić książkę na kilka dni to później nie miałam problemu z powrotem do płynnego nurtu tej historii. Jest to kolejna książka na którą trafiłam przypadkiem na charytatywnym bazarku Kociej Łapki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLuty - książka nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2024
Luty - książka nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2024
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo podobała mi się ta książka! Fascynująca opowieść o ostatniej żonie Henryka VIII – Katarzynie Parr. Pełna intryg, emocji i kobiecej siły. Czyta się lekko i z prawdziwą przyjemnością.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodsumowanie trylogii.
Najbardziej podobała mi się pierwsza część cyklu opowiadająca historię ostatniej żony Henryka - Katarzyny Parr. Bardzo smutna opowieść o kobiecie, która żyła z tyranem nieustannie obawiająca się o swoje życie. Druga część przybliża historie sióstr Grey, ostatnia natomiast mówi życiu Penelope Devereux.
Wszystkie książki przeczytałam z dużym zainteresowaniem. Pomimo tego, że to powieści fabularyzowane to jednak bardzo duża ich część opiera się na faktach. Bardzo przyjemnie spędziłam czas poznając te historię, chociaż niezmiennie przeraża mnie fakt jak mało było trzeba, żeby stracić życie będąc częścią dworu Tudorów
Podsumowanie trylogii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSwego czasu bardzo interesowałam się historią rodu Tudorów. Czytałam książki, oglądałam filmy i seriale związane z tym klanem. Do dziś pamiętam w kolejności imiona wszystkich małżonek króla Henryka VIII 😊 Dlatego z wielką ochotą zabrałam się za serię Elizabeth Fremantle ze świata Tudorów.
Najbardziej podobała mi się pierwsza część cyklu opowiadająca...
Mam przeogromną słabość do czasów tudorowskich. Henryk VIII to dla mnie jedna z najbardziej fascynujących postaci historycznych, więc prawdopodobieństwo, że lektura mi się spodoba było całkiem spore. Nie zawiodłam się. Bardzo fajna opowieść, luźne nakreślenie tła historycznego i wyraziści bohaterowie. Polecam każdemu, a ja zabieram się za drugi tom
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię książki historyczne, bo ogolnie lubię historię - nieważne polską czy obcą. Szukam w nich przede wszystkim faktów oraz ciekawej fabuły osadzonej w ralealiach danej epoki, intetesujacych bohaterów i odpowiednio dobranego języka którym się posługują. W tej powieści znalazłam wiele z tych elementów, ale niestety sposób prowadzenia ogólnej narracji jest dla mnie nie do przyjęcia. Być może w języku angielskim, prowadzenie opowieści w czasie teraźniejszym (jednym z czterech odmian czasu teraźniejszego) ma jakieś artystyczne uzasanienie, ale w języku polskim? Być może, gdyby sama opowieść była przynajmniej w miarę porywająca, nie zwróciłabym na to szczególnej uwagi, ale... mnie nie porwała. Powiem tak: "Królowie Przeklęci" to, to nie są... i po nastepne tomy na pewno nie sięgnę.
Lubię książki historyczne, bo ogolnie lubię historię - nieważne polską czy obcą. Szukam w nich przede wszystkim faktów oraz ciekawej fabuły osadzonej w ralealiach danej epoki, intetesujacych bohaterów i odpowiednio dobranego języka którym się posługują. W tej powieści znalazłam wiele z tych elementów, ale niestety sposób prowadzenia ogólnej narracji jest dla mnie nie do...